|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak się motywować, kiedy chęci brak?
Do nie dawna miałam wiele pomysłów, co do własnej kariery, pracy, edukacji itd. Mój zapał nie był słomiany, za pomysłami szły czyny, może nie z zastrszającą siłą przebicia, ale zawsze...
Od jakiegoś miesiąca po prostu mi się odechciało. ![]() Jakbym sie wypaliła ![]() Każdego dnia obiecuję sobie, nowy poczatek i .... niewielki skutek to przynosi. Powiedzcie jak radzi sobie ze znichęceniem, zmęczeniem ![]() A może ktoś zwyczajenie pośle mi wirtualnego kopniaka na rozpęd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się motywować, kiedy chęci brak?
Przypuszczam, ze to zniechecenie wynika wprost z jakies porazki, ktora ostatnio przezylas. I starasz sie ja emocjonalnie wyprzec - widac to nie tylko po tym jak piszesz, ale Twoja reakcja jest typowa.
Wlozylas w cos duzo energii i ten wysilek nie zostal Ci zwrocony. Kazdy by sie w tej sytuacji zle czul i odczuwal zniechecenie. Mysle, ze Ci to minie, bo czas leczy rany. Ale nie dzieje sie to z dnia na dzien. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Rena dziękuję Ci za odpowiedź.
![]() Jest w tym trochę racji... niestety. ![]() Dziś stwierdziłam,że nawet jak mi się nie chce to się najwyższy czas zmusić i chodźby małymi krokami, powoli zacząć działać. Napisałam konretny plan działania, to zazwyczaj ( u mnie) działało i zaczynam już dziś, na tyle na ile grypsko, które mnie męczy pozwoli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dobrze jest też wypisywac sobie w punktach rzeczy do zrobienia na cały dzień. W ten sposob masz przed sobą usystematyzowany plan działania, a jak zaczniesz pojedynczo wykreślać zrobione już rzeczy, nagle widzisz, że połowe pracy masz za sobą. W ten sposób niejako widzisz efekty swoich działań, a to też motywuje. A czy jesteś jakoś doceniana za swoje wysiłki? Chodzi o to, czy np. w pracy jesteś chwalona za dobrze wykonane zadanie, czy dostrzegają Ciebie wtedy, kiedy cos Ci nie pójdzie?
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mówiąc krótko: uzupełniamy się, a ona sama twierdzi,że beze mnie nie poradziłaby sobie, tak jak teraz i nie chce żebym odeszła. I nie chce nikogo innego na moje miejsce... Moja praca ma kilka zalet: płacą nie najgorzej i mogę bez problemu ( w razie potrzeby i w granicach rozsądku) manipulować godzinami pracy. Z drugiej strony swoje obowiązki wykonuję w ciągu 2h ( i to jest max) a pracuję 7h. Mówiąc krótko: moje stanowisko pracy jest dość martwe ![]() Jedyny rozwój: to doskonalenie języka. Ja potrzebuję wyzwań, zadań, zwłąszcza,że widzę błędy w zarządzaniu firmą, a nie mam na to żadnego wpływu. Poza tym większość pracowników ma to w nosie. Co do negatywów, mój eks- manager został zdegradowany za bullying wobec pracowników m.in . mnie. Konsekwencje w mojej sprawie nie zostały wyciągnięte, bo pracuję przez agencję. Do niedawna nie było dla mnie rzeczy niemożliwych ![]() ![]() Jak można nie chcieć pracować nad sobą. ![]() I nagle sama sflaczałam. ![]() Straciłam energię, którą staram sie w sobie obudzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Bo jesli ambicje czlowieka sa tlamszone, to sam flaczeje. Moze zdecydowalabys sie na ryzykowny krok? Wziela wspolpracowniczke pod pache i zalozyla wlasna firme? Albo zmienila prace? To sa przykladowe propozycje, bo zupelnie nie znam realiow.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
U mnie też brak chęci i motywacji
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Pomysł z założeniem własnej działalności nie jest zły, trzeba trochę zachodu i bardzo pogłębić swoje wiedzę z prawa, ale może dzięki temu wróci Ci zapał?
Mam podobne załamanie, trochę mnie wszystko dołuje, ale chyba z nadmiaru rzeczy. Ponieważ studiuje dziennie, prowadzę własna firmę, działam w stowarzyszeniu (funkcja: prezes) a teraz ostatnio jeszcze pomagam cioci w pracy, bo się biedaczka rozchorowała, a terminy gonią. Niby tak dużo, ale frustruje mnóstwo rzeczy. I chciałabym żeby ktoś dodał mi choć trochę więcej optymizmu. ***luna nie martw się BĘDZIE DOBRZE, a do niektórych decyzji trzeba dojrzeć (tzn. przemyśleć).
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
To zależy od charakteru chyba? Jednych najbardziej motywuje kasa, innych samorealizacja, innych coś tam jeszcze innego. Ale nie ma co siedzieć na tyłku i nic nie robić, bo człowiek musi się rozwijać, iść z duchem czasu. No chyba, że się ma tyle kasy, że można się zaszyć gdzieś n wsi na przykład i prowadzić życie żółwia. Jakk kto woli, dla każdego coś dobrego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:17.