|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Ogromny problem - prośba o radę:(
Mam ogromny problem. Liczę na jakieś dobre rady
Nie piszę tutaj żebyście mnie krytykowały za to co zrobiłam. Wiem, że zrobiłam coś bardzo głupiego i teraz podatek od mojej głupoty będę spłacać... pewnie całe życie;(Zaczęło się od tego, że znalazłam ogłosznie, że ktoś poszukuje pracownika do obsługi e-maili. Wysłałam CV i jak się okazało, była to praca w internecie. Kiedy dowiedziałam się więcej postanowiłam spróbować bo rzeczywiście można było zarobić na tym trochę pieniędzy a nie było w tym nic podejrzanego (zwłaszcza, że na początku nie ponosiłam za to żadnyc kosztów a później niewielkie). Zaczęłam więc zamieszczać takie same ogłoszenia na różnych portalach. W końcu trafiłam na portal Pajęczyna. Było tam wymienione 33 miasta. Więc tyle też dodałam ogłoszeń - po jednym do każdego. Nie widziałam w tym nic podejrzanego - w końcu było napisane, że jest to darmowy portal więc po kolei akceptowałam regulamin i dodawałam ogłoszenia. Parę godzin później dostałam 3 maile od portalu. W pierwszych dwóch było napisane, że naruszyłam regulamin i, że zgodziłam się na zapłacenie 5000zł za każde niezgodne z regulaminem ogłoszenie. W 3cim e-mailu było napisane, że dostałam karę. Przeraziłam się. Przeczytałam regulamin i rzeczywiście - naruszyłam go w trzech punktach. 1. Dodałam ogłoszenie dotyczące pracy w internecie. 2. Dodałam 33 ogłoszenia za darmo, przy czym powinnam dodać jedno za darmo, a za resztę zapłacić. 3. Dodałam dużo takich samych ogłoszeń. Nie wiem co mam robić. Wszystko się zawaliło. Nie wyobrażam sobie dalszego życia. Jak ono ma wyglądać? Mam całe życie spłacać swoją głupotę? Przecież to 159 tys. złotych. Ja pracuję, ale za 800zł i umowę mam tylko do lutego. Jestem załamana. Ryczę, biję się w głowę. Wszystko wydaję mi się bez sensu. Wszytkie marzenia, plany... To koniec. Nie wiem czy jest jakakolwiek szansa, żeby dogadać się z właścicielami portalu. czy mogę się jeszcze jakoś ratować, coś zrobić? Czy już nie ma szans? wszystko przez moją głupotę i chciwość Dziewczyny powiedzcie mi co ja mam robić??? Już mi różne myśli przychodzą do głowy. Nie chcę przez to wszystko zmarnować sobie życia proszę mnie nie krytykować i tak jestem wystarczająco załamana...
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogromny problem - prośba o radę:(
Współczuję naprawdę, ale przede wszystkim spróbuj sie uspokoić
a następnie kontaktuj sie z właścicielami serwisu, najlepiej telefonicznie, żeby widzieli że Ci zależy. Może Ci się uda z nimi dogadać, a jak nie to zawsze mozesz próbować to rozstrzygnąć sądownie, poprosic o umorzenie zapłaty. Moze sie nawet tak zdarzyć ze jak im wspomnisz o sądzie to sami się poddadzą, a nuż ich nie stać na sądzenie się
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
załóż watek na - http://forumprawne.org/pomoc-prawna-...wa-prywatnego/
mam wątpliwości co do kwoty kary... |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc nie sądzę, że ich nie stać, bo z tego co wiem to jest bardzo popularny portal.
Swoją droga sprytnie to wymyślili, chyba niewiele osób czyta regulaminy, a nigdzie indziej nie ma mowy o żadnych karach Chciałam się z nimi skontaktować. Narazie wysłałam tylko maila z prośbą o wyjaśnienie. Nigdzie na ich stronie nie znalazłam numeru telefonu, ani żadnego adresu do nich. Jakby było trzeba to bym tam nawet pojechała, nawet jakby było to na drugim końcu Polski. Myślę, że jeśli się nie dogadam to będę próbowała załatwić coś w sądzie, ale czy mi się uda... ![]() Jutro nie idę do pracy, raczej nie będę w stanie, jak narazie nawet nie mogę spać. Chyba cały dzień będę czekać, żeby tylko mi odpisali. Modlę się nawet żeby wszystko się dobrze skończyło, chociaż tak dawno się nie modliłam.... Mój TŻ mnie ostrzegał, żebym uważała, jak mu powiedziałam o tych ogłoszeniach ale ja mówiłam , że w nic się nie wpakuję i wiem, że go zawiodłam. Jest zły ale powiedział, że będzie mnie wspierał jak tylko może... Ehh same problemy ostatnio ![]() Carolinascotties dziękuję za link.
![]() Edytowane przez enjoy89 Czas edycji: 2008-12-10 o 00:24 |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I do tego brak danych kontaktowych??nawet nr telefonu??? Wiarygodne firmy tak nie funkcjonuja Podawalas tam swoje wszystkie dane? najlepiej jakbys sie poradzila prawnika,pokazala mu ta strone i te ich regulaminy Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-12-10 o 00:27 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
skonsultuj się również z http://e-konsument.pl/rzecznik.htm
zrób zrzuty z ekranu - na dowód, że nie ma kontaktu - telefonu, adresu... |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba właśnie tak zrobię... dziękuję za odpowiedzi, przynajmniej wiem, że jest jakiś cień szansy, że to wszystko może się wyjaśnić. Podałam tylko e-mail i imię. Ale przecież dane mogą mieć nawet z IP komputera...
Szukałam adresu i telefonu, ale tak jak mówię... był tylko e-mail. I właśnie na ten e-mail napisałam prośbę o wyjaśnienie. Trochę się uspokoiłam ale mam straszny mętlik w głowie... może skontaktuję się z jakimś prawnikiem jutro i zobaczę co da się zrobić...
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
czy możesz tutaj wkleić tekst tego regulaminu?
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nic sie nie bój ze niby jakis portal-bez zadnych danych o firmie-telefonu,adresu,regonu ,straszy karami ukrytymi w regulaminie ludzi ,ktorzy nawet nie podaja swoich danych osobowych?? i teraz niby beda Cie scigac ?sprawdzac IP ? nie pisz juz do nich ,wykasuj ogloszenia z tego portalu i tyle a konto bankowe maja podane?? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
2.4 Uwagi dotyczące zamieszczania ogłoszeń standardowych i wyróżnionych
- W trosce o jakość naszego serwisu i na prośby internautów ZABRANIA SIĘ umieszczania na Pajęczynie standardowych ogłoszeń i wypowiedzi związanych z pracą w internecie (wysyłanie/odbieranie emaili, klikanie w banery, piramidy internetowe, itp.) oraz umieszczania standardowych ogłoszeń lub wypowiedzi reklamujących inne serwisy internetowe o charakterze komercyjnym (agencje pracy, firmy usługowe, sklepy www, strony ogłoszeniowe, itp) - Zamieszczający Ogłoszenie godzi się zapłacić odszkodowanie dla Pajęczyna, Co. w wysokości 5000zl (słownie, pięć tysięcy złotych) lub $2000 (słownie, dwa tysiące USD) za umieszczenie każdego ogłoszenia lub wypowiedzi, które naruszy prywatność lub godność osobistą osób trzecich, naruszy prawa autorskie, patentowe, zniesławi, będzie dyskryminowało lub naruszy inne prawa jakiejkolwiek osoby fizycznej bądź podmiotu. Taką samą karę godzi się zapłacić użytkownik, który wbrew zakazom, zamieszcza ogłoszenia standardowe lub wypowiedzi związane z pracą w internecie (wysyłanie/odbieranie emaili, klikanie w banery, piramidy internetowe itp.), standardowe ogłoszenia lub wypowiedzi reklamujące inne serwisy internetowe o charakterze komercyjnym lub spamuje/zaśmieca Pajęczynę umieszczając to samo ogłoszenie lub wypowiedź wielokrotnie. - Pajeczyna, Co. oraz Kozaryn Internet Services zastrzega sobie prawo do gromadzenia i wykorzystania do użytku własnego i podmiotów współpracujących (promocji, identyfikacji użytkownika i jego konta, reklamy oraz innych celów) adresów emailowych, treści ogłoszeń i wypowiedzi oraz danych osobowych. - Obowiązuje całkowity i bezwględny zakaz umieszczania ogłoszeń usług erotycznych, w tym w szczególności agencji towarzyskich. - Obowiązuje całkowity i bezwględny zakaz umieszczania ofert pracy w agencjach towarzyskich/branży erotycznej, pracy na czatach (sms-owych, video konferencjach itp). To jest tylko część, regulamin jest bardzo długi więc chyba nie ma sensu wklejać...
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
a od ogloszen uslug erotycznych nie zażyczyli sobie po 10 tysi???
dlaczego??? ciekawe,to jakby na forum za spam nie karac punktami/banem, a karami pienieznymi Czy widzialas podobne ogloszenia do Twoich zamieszczane przez inne osoby?? |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam właśnie adres i nazwisko... był podany w regulaminie... pewnie przeoczyłam bo nie czytałam całego no i czytałam w szoku i przez łzy
Konto bankowe napewno gdzieś jest też, bo można przecież u nich wykupić większą niż jedno ilość ogłoszeń. O tym też jest mowa w regulaminie.
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję... bardzo dziwne są kwoty kar... jestem ciekawa, co odpowiedza prawnicy...
czy masz podpisaną umowę z osobą, dla której umieszczałas ogłoszenia? zupełnie nie znam charakteru takiej pracy - dlatego pytam
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ta kara jest ogólnie narzucana za złamanie jakiegokolwiek punktu w tym regulaminie... więc napewno za dodawanie ogłoszeń erotycznych też. Zaraz sprawdzę czy są podobne ogłoszenia...
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak dla mnie grubymi nićmi szyty ten regulamin (to co wkleilas),tez jestem ciekawa fachowej opinii Przeciez w ten sposob mozna dowolnie wyludzac pieniadze od kazdego,ulozyc sobie wlasny regulamin,ustalac dowolne stawki za dowolne "wykroczenia" hmm |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nie mam. To było coś w stylu, że ja mogę w każdej chwili zrezygnować. Ja jestem jej klientką, którą ona znalazła za pomocą ogłoszeń, które dawała. Tak samo pewnie znalazła załóżmy 50 innych osób. Co miesiąc ona przesyła mi e-mailem jakieś zeszyty szkoleniowe odnośnie biznesu i ja co miesiąc miałam jej za to płacić 35zł. I tak samo te 50 innych osób. Ja miałam tak samo szukać klientów i proponować to samo. Tutaj nie było żadnych zobowiązań. Taki hmm jakby łańcuch. Później moi klienci szukaliby następnych i tak w kółko... Ale teraz już zrezygnowałam z tego nie chcę się znowu w coś wpakować...
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
"1.1 Treść Ogłoszenia/Wypowiedzi
Zamieszczający Ogłoszenie ponosi wyłączną odpowiedzialność prawną wynikającą lub związaną z ogłoszeniem lub wypowiedzią na forum. Zamieszczający Ogłoszenie oświadcza niniejszym i zapewnia, że ogłoszenie lub post jest zgodny z normami ogłoszeniowymi Pajęczyna, Co. oraz że posiada wszelkie prawa zezwalające na wykorzystanie ogłoszenia lub wypowiedzi przez Pajęczyna, Co. dla celów niniejszej Umowy oraz że korzystanie, powielanie oraz dystrybucja ogłoszenia lub wypowiedzi nie naruszy przepisów prawa ani praw osób trzecich, w tym między innymi nie naruszy praw autorskich, patentowych, nie zniesławi, nie naruszy prywatności ani godności, nie naruszy praw zapobiegających dyskryminacji ani też innych praw jakiejkolwiek osoby fizycznej bądź podmiotu. 1.2 Odszkodowanie z tytułu odpowiedzialności Zamieszczający Ogłoszenie godzi się zadość uczynić i uwolnić Pajęczyna, Co. od wszelkiej odpowiedzialności, strat, szkód, roszczeń bądź powództw, w tym zwróci koszty związane z honorariami dla prawników oraz postępowaniem sądowym ewentualnie poniesione przez Pajęczyna, Co. w związku lub w wyniku naruszenia przez Zamieszczającego Ogłoszenie któregokolwiek z wyżej wspomnianych zobowiązań i niedotrzymania gwarancji." Czy ten drugi punkt oznacza, że jeśli dojdzie do tego, że będę walczyć o umorzenie na drodze sądowej to będę musiała jeszcze za nich zapłacić????? Boże, w co ja się wpakowałam
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
biorac pod uwage,ze przy rejestracji nie wymagane jest podanie pelnych danych to nie wiem w jaki sposob oni chca sciagac te pieniadze i w jaki sposob udowadniaja ludziom,ze zlamali regulamin??
ile musieliby wytaczac spraw w sądzie ,zeby sciagac kary sorry jak dla mnie to licza,ze ktos sie przestraszy i zaplaci Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-12-10 o 01:06 |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
ciekawa jestem co sie dzieje, jesli przykladowo udowodnisz, ze ogloszenia zamieszczala osoba nieletnia
![]() przecież każdy może wejść, zarejestrować się, podać mail do osoby x (znając hasło) i działać... |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przecież mogą ściągnąć dane z IP komputera?
Bess myślisz, że to jest ściema? Kurczę chciałabym już pogadać z tym prawnikiem ![]() Fakt przecież to mógł zrobić każdy inny... może nie warto się przejmować?
![]() Edytowane przez enjoy89 Czas edycji: 2008-12-10 o 01:09 |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
enjoy - zamiesciłaś już wątek na prawniczym forum?
zastanawiam się nad tym, że z reguły serwisy po prostu usuwają ogłoszenia niezgodne z regulaminem...a te, które łamią prawo są przekazywane odpowiednim organom... być może to straszak... |
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A np beda szukac po ip myszki12 z wałbrzycha ,zadzwonia tam??wysla pismo??osoba powie,ze nic o tym nie wie,apoza tym to ma ruchome IP (czy jak to sie nazywa ) i co robia wtedy??Albo w oghole nie bedzie miala juz netu i kompa.Wtedy pozywaja do sądu i udowadniaja ,ze to jednak myszka12 kłamie???Pousuwaj te ogloszenia i tyle co mozesz zrobic-idealnie by bylo gdybys mogla usunac stamtad konto ![]() Kiedys mialam sytuacje z portalem(malo znanym) reklamujacym sklepy ,ogloszenie niby mialo byc za darmo,a pozniej sie okazalo ze to jakis abonament cos tam cos tam,nie pamietam w kazdym razie nikt mnie nie scigal i nic nie placilam (a mialam gorzej,bo dane byly jak na tacy)
Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-12-10 o 01:24 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Nie musiałam się tam rejestrować, po prostu akceptowałam regulamin wpisywałam ogłoszenie i podawałam e-mail i imię i tak przed każdym zamieszczeniem ogłoszenia. I to wszystko. A z tego co widziałam ogłoszenia są już usunięte więc już nic nie muszę robić. Dziękuję trochę mnie uspokoiłyście.
Bess mam nadzieję, że ze mną będzie tak samo... Carolinascotties zamieściłam, ale nie mam jeszcze żadnych odpowiedzi...
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Może jeszcze zamieszczę tutaj treść maili które dostałam... jak dla mnie to brzmią one trochę dziwnie.
Pierwsze dwa: UWAGA! Zlamali Panstwo regulamin zamieszczania ogloszen darmowych! Zgodnie z regulaminem, ktory Panstwo zatwierdzili, za kazde ogloszenie tego typu zamieszczone na Pajeczynie zgodzili sie Panstwo zaplacic kare 5000zl! W przypadku kolejnego nieprzestrzegania regulaminu, rozpoczniemy windykacje zaplaty. Pozdrawiamy i zapraszamy do korzystania z Pajeczyny zgodnie z regulaminem, Biuro Obslugi Klienta Pajeczyna, Co biuro@pajeczyna.pl I ten trzeci:UWAGA! Zlamali Panstwo regulamin zamieszczania ogloszen darmowych! MASZ KARE!! Pozdrawiamy i zapraszamy do korzystania z Pajeczyny zgodnie z regulaminem, Biuro Obslugi Klienta Pajeczyna, Co biuro@pajeczyna.pl Dziekujemy za korzystanie z serwisu Pajeczyna. Nie podali żadnego numeru konta, nic... Nie wiem może jutro mi jeszcze coś przyjdzie? I ciekawi mnie jak będzie wyglądać ta windykacja... Mam nadzieję, że to jednak tylko straszak tak jak mówiłyście
![]() Edytowane przez enjoy89 Czas edycji: 2008-12-10 o 02:02 |
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Z treści maila ktore dostałaś wynika, iż dopiero za kolejne złamanie regulaminu rozpoczną windykacje, a ten drugi mail to chyba jakieś żarty... Może zwrot "masz karę" oznacza, że zablokowali Twoje IP i nie możesz dodawać tam już ogłoszeń.
Ogólnie regulamin wydaje mi się sporym nadużyciem, po pierwsze jeśli tylko jedno ogłoszenie jest bezpłatne, a za reszte trzeba płacić, to powinni zamieścić jedno, a resztę opublikować dopiero po uiszczeniu opłaty. Nic się nie bój, wydaje mi się, że ktoś szuka głupiego i liczy na łatwe zdobycie kasy. Poradź się prawnika, napewno rozwieje wszystkie wątpliwości.
Edytowane przez purple Czas edycji: 2008-12-10 o 02:13 |
|
|
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak dla mnie sformułowanie "MASZ KARE" brzmi jak jakieś hasło z gierki dla dzieci. Gdyby była to profesjonalna firma napisaliby w mailu więcej informacji. Co masz zrobić z pieniędzmi, ile jesteś winna itp. A na dodatek zwroty: "Pozdrawiamy i zapraszamy do korzystania z Pajeczyny " oraz "Dziekujemy za korzystanie z serwisu Pajeczyna." Wskazują iż jest to odpowiedź automatyczna, albo automatyczny podpis. Bo niby po co mieliby cię zapraszać i dziękować ci skoro złamałaś regulamin. Poważne, profesjonalne firmy po prostu NIE ROBIĄ takich rzeczy.
Na razie radzę ci spokojnie i rzeczowo podejść do sprawy. Skontaktuj ię z jakimś prawnikiem tak jak radziły dziewczyny wcześniej. W sumie całkiem prawdopodobne że masz zmienne IP (skąd masz internet, jeżeli można wiedzieć ?), dlatego udowodnienie ci rzeczywistej winy na podstawie IP, imienia i adresu mailowego będzie BARDZO trudne. Powodzenia, trzymam kciuki za pozytywne zakończenie tej sprawy ![]() edit: poza tym jak patrzę na ten regulamin to możńa się praktycznie przyczepić do co drugiego ogłoszenia zapewne. "będzie dyskryminowało lub naruszy inne prawa jakiejkolwiek osoby fizycznej bądź podmiotu" czyli jeżeli napiszesz w ogłoszeniu "mój kubek jest lepszy od innych" to już mogą ci wlepić karę, bo w końcu dyskryminujesz inne kubki. ehh coś mi tu śmierdzi...
Gwoli scislosci pisze tutaj z 3 roznych urzadzen i tylko jedno ma polska klawiature ! ![]() Prawo jazdy ! Edytowane przez madzior22 Czas edycji: 2008-12-10 o 05:10 |
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
No tak dla mnie też te e-maile brzmią dziwnie... właśnie weszłam na pocztę, i dostałam od nich odpowiedź na to co napisałam wczoraj:
E-mail, który ja wysłałam: W odpowiedzi na poniższego państwa maila z portalu Pajęczyna.pl > prosiłabym o szczegółowe wyjaśnienie domniemanego złamania przeze > mnie prawa. Wskazanie mi przyczyny znacznie ułatwi mi domniemanie > naruszenia regulaminu (?), gdyż obecnie nie jestem w stanie sama > stwierdzić i naprawić błędu o który mnie państwo posądzają. > Proszę równocześnie administratora portalu o natychmiastowe > usunięcie wszystkich moich ogłoszeń. > Mam nadzieję na szybkie i satysfakcjonujące wyjaśnienie tej > niepokojącej sprawy E-mail, który dostałam od nich w odpowiedzi: Witamy, MY MAMY TWOJ SPAM USUWAC??? Pozdrawiamy i dziekujemy za korzystanie z Pajeczyny. Zyczymy milego dnia.Prosimy o poinformowanie znajomych o Pajeczynie. Niech swiat patrzy jak Polacy sobie pomagaja! PAJECZYNA - "To my pomagamy Polakom" Coś mi tutaj nie pasuje.... po pierwsze oni już usunęli te ogłoszenia. Po drugie dalej nie ma żadnych innych informacji... EDIT: ehh im więcej razy czytam ten regulamin tym większe mam wątpliwości czy uda mi się z tego wykręcić Nie wiem czy w takim przypadku mogę go w ogóle skopiować i zanieść do prawnika , zwłaszcza, że w którymś punkcie pisze, że nie można jej kopiować. Nie wiem czy mogę zamieścić tutaj link (jeśli nie to bardzo proszę o usunięcie). Tutaj jest cały regulamin. Może jak któraś z was przeczyta to powie mi czy rzeczywiście coś kręcą czy nie. Mam nadzieję, że jednak to ściema ale mam co do tego coraz większe wątpliwości ![]() http://www.pajeczyna.pl/terms/
![]() Edytowane przez enjoy89 Czas edycji: 2008-12-10 o 08:02 |
|
|
|
|
#29 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bardzo proszę, żebyście przeczytały cały ten regulamin i wypowiedziały się na jego temat
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Jak oni piszą te maile,jak do kolegi
![]() Weź od matki/ojca kilkadziesiąt zł i idź na konsultację prawną do prawnika,albo wejdź na to forum i się dowiedz. Jak dla mnie to jakaś ściema. A na drugi raz czytaj regulamin i to ,co akceptujesz.No,dziewczyny ,ja sobie nie wyobrażam nacisnąć guziczka akceptuję,nie mając zielonego pojęcia na co tak naprawdę się zgadzam.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.

Nie piszę tutaj żebyście mnie krytykowały za to co zrobiłam. Wiem, że zrobiłam coś bardzo głupiego i teraz podatek od mojej głupoty będę spłacać... pewnie całe życie;(

a następnie kontaktuj sie z właścicielami serwisu, najlepiej telefonicznie, żeby widzieli że Ci zależy. Może Ci się uda z nimi dogadać, a jak nie to zawsze mozesz próbować to rozstrzygnąć sądownie, poprosic o umorzenie zapłaty. Moze sie nawet tak zdarzyć ze jak im wspomnisz o sądzie to sami się poddadzą, a nuż ich nie stać na sądzenie się