|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Budapeszt - polecam!
Chciałabym się z Wami podzielić moim ostatnim bardzo szcześliwym wyjazdem na Węgry - ostatni weekend, do wtorku, zwiedzałam Budaeszt, Eger i Szentendre. Była to taniutka wycieczka zorganizowana, z wieloma atrakcjami, jak degustacja wina w piwnicy producenta w Egerze (w Egerze jest produkowane wino Egri Bikaver), na której cały autokar się spił (delikatnie) i śpiewom w dordze powrotnej nie było końca
![]() ![]() ![]() Natomiast co do niebezpieczeństw Budapesztu i Węgier, to wymienić muszę przepyszne (i dosć drogie) torty, o każdym smaku i kolorze, aaaaaa, ja chcę jeszcze ![]() Aha, już ostatnie: gulasz Węgrzy jedzą jako zupę. Niby wiedziałam to z węgierskich knajp w Łodzi, ale jakoś mi umknęło ![]() Przepraszam, że się rozpisałam, ale pomyślałam, że może którejś z Was się przydadzą takie informacje, albo namówię kogos na weekend w Budapeszcie, bo naprawdę warto, a nie jest w końcu tak daleko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Budapeszt - polecam!
oj Szentedre jest prześliczne. Popieram. A sam Budapeszt jest takim monumentalnym miastem, prawda?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Budapest :)
Witajcie!
Jadę na Sylwestra do Budapesztu, będę tam 5 dni. Powiedzcie gdzie warto pójść, gdzie dobrze zjeść itd ? Pozdr ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Budapest :)
nikt nie był ? :?
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Budapeszt i Wiedeń - noclegi
Witajcie
W te wakacje planuje wybrać się z rodziną do Chorwacji. Planujemy jednak zatrzymać się na jeden dzień w Budapeszcie a wracając - w Wiedniu. Mimo iż w obu mijescach bylam to nie znam się na bardzoej zaawansowanych sprawach. Chcielibyśmy przenocować i w Wiedniu i w Budapeszcie. Jest nas 5 osób. 2 rodziców, 2 starszych dzieci (ponad 16 lat) i 11 letnie dziecko. Zależy nam na niedrogim sprawdzonym miejscu, może byc kemping. Znacie może jakieś miłe, niedrogie ale w miarę ludzkie miejsca ? Z góry dzięki ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Budapeszt i Wiedeń - noclegi
Spróbuj www.hotelrila.com (Budapeszt)
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Budapeszt?!
Hej hej!
![]() Więc tak.. w połowie maja wybieram sie na wycieczkę do Budapesztu. ![]() ![]() I ewentualnie może ktoś był w Budapeszcie i może polecić jakiś fajny, niedrogi hotel ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Dot.: Budapeszt?!
o Budapeszcie to moge Ci pisac i pisac
![]() A z pubow to Szimpla Kert (pub ruiny - mega mega mega) - krzesla na sufcie, wanna, samochod, narty na scianie, stare lampy - na prawde musisz tam isc!!!! Z jedzenia to sprobuj langosza ![]() Z hosteli to np Budget Hostel ![]() Edytowane przez sasqnia Czas edycji: 2013-04-30 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]()
szkoad pieniążków na wyjazdy do budapesztru moja przyjaciolka z pracy tam była i mówiła że nie ma nic ciekawego same muzea zero zycia nocnego zadnych klubow totalnie NIC!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]()
“Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest ♥” dobrze wiedziałeś że jestem nieufna i z dystansem podchodzę do ludzi. mimo to sprawiłeś, że bezwiednie oddałam Ci mój cały świat. miałam racje, że ufać nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Byłam w zeszłym roku i z czystym sumieniem polecam Budapeszt. Byłam 9 dni, 2 dni nad balatonem, a 7 dni zwiedzania od rana do wieczora.
Kup sobie jakis przewodnik po budapeszcie, będziesz miała wszystkie zabytki i ciekawe miejsca opisane i zlokalizowane na mapie ![]() Co do noclegu polecam Kocsis Szálló - jest to jakby hostel/akademik coś ten desen. Jest blisko centrum / do dunaju jakies 15 min spacerkiem, do wzgórza gellerta jakieś 25. Pokoje bardzo duże, w każdym masz tv, lodówkę, własną łazienkę. Na kżdym piętrze jest kuchnia i pralnia, więc spokojnie można gotować sobie posiłki samemu. Ceny lekko wyższe jak w pl, ale bez dramatu. Za to mają bardzo dobre i tanie wina ![]() Edytowane przez asiunia_P88 Czas edycji: 2013-05-05 o 22:35 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A takie pytanko, o co chodzi z bookowaniem wejścia do Parlamentu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Musisz iść wcześnie rano do kasy do parlamentu z dowodem osobistym, bo członkowie unii mają wejście za darmo. Zapisujesz się na daną godzinę (z przewodnikiem w wybranym przez Ciebie języku) i o niej przychodzisz. Najlepiej przyjść rano koło 8/9, bo im później tym większe ryzyko, że w danym dniu zabraknie wejściówek, i że będziesz stała dłużej w kolejce po bilety
![]() Edytowane przez asiunia_P88 Czas edycji: 2013-05-07 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
byłam w budapeszcie w grudniu nocowałam tu: http://www.booking.com/hotel/hu/jade...a4b3153;dcid=2 w miarę tanio i fajnie masz oddzielny klucz, więc możesz przychodzić o której ci się podoba, niedaleko stacji metra więc komunikacja z centrum dobra
ja polecam gorące źródła a w szczególności świetną łaźnię turecką Király Gyógyfürdő ![]() wina rzeczywiście tanie (nawet po 3zł za kieliszek w knajpie) co do anieglskiego to ja nie miałam jakiś problemów z dogadaniem się nawet w kasie w sklepie babki mówią "little english" ;-) Edytowane przez dbff611010d7beb2d6d465dd69f947a5f4eb32a8 Czas edycji: 2013-05-07 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Lecę jutro i jeszcze zbieram ostatnie info ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Na pewno Wzgórze Gellerta, cudowny widok na cały Budapeszt, podobnie jak z kopuły św. Stefana. Zoo z prawdziwego zdarzenia, choć trochę kosztuje :/ No i Parlament
![]() Obowiązkowo tez spróbuj Langosze, coś pysznego. No i ich arbuzy... niebo w gębie. Tak słodkich i soczystych jak żyję nie jadłam, a już 25 wiosen za mną ![]() Miłego urlopu ![]() Edytowane przez asiunia_P88 Czas edycji: 2013-08-29 o 08:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() prócz tego, jest jeszcze fajna miejscówka - tunel, przy Moście Łańcuchowym ![]() ![]() ![]() 3 dni temu próbowałam Langos - bardzo smaczny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Budapeszt piękne miasto, naprawdę warto go zwiedzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() z kolei fotka poniżej załączona, została zrobiona po drodze na Wzgórze Gellerta, ale nie tam gdzie wszyscy ludzie cykają, tylko przy jednej z latarni ( ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Bardzo ładna fotka !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
ja ostatnio myslalam zeby sie tam wybrac, myslalam o polskim busie do wiednia ... ale kurcze 12 godz w autobusie ...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dot.: Budapeszt - polecam!
Na Węgrzech byłam 2 razy i mam zamiar tam powrócić
![]() ![]() Węgrzy są pomocni i bardzo mili dla Polaków ![]() Jeśli chodzi o ich kuchnie, to langoszami objadałabym się ciągle ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
O tak, Budapeszt jest piękny. Byłam tam w zeszłym roku, niestety tylko na weekend, ale bardzo mi się podobało. Być może ktoś będzie miał ochotę zerknąć na moje wspomnienia
![]() http://rozaczek.blogspot.com/2013/04...budapeszt.html oraz filmik: http://rozaczek.blogspot.com/2013/11...budapeszt.html Edytowane przez Rozaczek1207 Czas edycji: 2014-02-02 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Mnie zachęciłaś
![]() Pojechałabym chętnie ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Jak najlepiej dojechać do Budapesztu? Gdzieś czytałam, że jest bezpośrednio pociąg z Polski (z Warszawy i chyba jeszcze z Krakowa) do Budapesztu. Tylko teraz nie mogę tego znaleźć. Jak w Budapeszcie cenowo? Polecacie jakiś niedrogi hotel? Najlepiej w centrum? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Jest pociąg bezpośredni z Warszawy i Krakowa do Budapesztu. Sprawdź na stronie PKP.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Jestem zakochana w Budapeszcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Budapest :)
Stary wątek ale niema sensu zakładać nowego.
Myślę by zorganizować sobie wycieczkę do Budapesztu. Wyprawa autem z dzieckiem 14msc. Zastanawiam się czy jechać na 3-4 dni czy lepiej na tydzień (jest tam co robić przez tydzień?)? Możecie polecić jakiś nocleg w przystępnej cenie, koniecznie z dostępem do w miarę szybkiego internetu (praca)?
No one else will ever know the strength of my love for you...after all, you are the only one who knows what my heart sounds like from the inside ![]() Edytowane przez LittleBeetle Czas edycji: 2016-07-31 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.