![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() >dłuuugie< podpaski
dziewczyny, glupio mi o to pytać, tutaj, więc wyobraźcie sobie, dlaczego nie męczę własnych koleżanek na żywo
![]() nie jestem od dawna nastolatką, ale od swojej pierwszej miesiączki uzywam wyłącznie tamponów, więc nie mam zupełnie rozeznania w podpaskach a ostatnio postanowiłam używac na pierwsza noc okresu zamiast tamponu, z różnych dość nieważkich powodów. kupiłam alwaysy i były gigantyczne; szerokie, jak pieluchy, ja mam wąski rozstaw nóg chyba, bo podpaska mi się sfalbaniła i w efekcie si zalałam zupełnie, nie wspominam nawet o komforcie noszenia, później kupiłam jeden model belli, węższy, ale krótki i ta krew, która mi spłyneła po dupce pobrudziła mi bieliznę ![]() ![]() byłabym bardzo wdzięczna za pomocną dloń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: >dłuuugie< podpaski
kieds uzywałam BELLA GREEN NORMAL- są ze skrzydełkami maja normalne dlugosc i nawet dobrze chłonia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Niedawno pojawily sie Bella prefecta na noc -, one sa baardzo długie (raczej na dzień bym nie nosila) a nie tak szerokie jak always. w ogóle seria perfecta maxi (green - z siateczka, blue - z powłoczką) przypadła mi do gustu. zwykłe perfecta (bez maxi) pod koniec okresu, bo sa własnie dość krótkie.
fajne są też Libresse Natural czy jakos tak (dostepne np w Rossmanie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
hmmm jesli nie krwawisz obwicie to mozesz stosowac takie zwykle ze skrzydelkami, ale montowac je troszke bardziej do tylu, niz w dzien, tak aby bielizny z tylu nie pobrudzic, taki moj patent, ja stosuje tampony w dzien, ale na noc jakos tach niechetnie, wiec podpaski, ale zawsze ze skrzydelkami, np. naturelli, zawsze przed snem, staram sie usiasc aby podpaska sie "wtegowala" na prosto, a nie zaginela, czy sfalbanila
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Alice in Wonderland , skopiuje patent z wtegowywaniem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
hehehehe jak cos to te moje wtegowywanie
![]() ![]() ![]() hmmm a co do tego, aby zakladac ja bardziej do tylu, to jakos tak wymyslilam sobie z ustawienia ciala, bo jak chodzisz za dnia, to przewaznie na stojaco, albo siedzisz, wiec wydzielina trafia w srodek, ze tak to ujme ![]() ![]()
![]() 23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2008-12-19 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
nie wiedziałam, ze z podpaskami tyle roboty i kombinowania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
naturella ultra sa dobre - cienkie i krotkie. Ja tez mam problemy z tymi wszystkimi podpaskami. A najbardziej z ich dlugoscia bo krepuje sie ze gdyby nie daj boze jakis delikwent nawet niechcacy klepnal by mnie w tylek...
![]() ![]() ![]() Okropnosc!
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
tiaaa trzeba wymyslec rozne patenty
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja na noc używam Always Night, jak Ci nie pasują, to może rzeczywiście Bellę wypróbuj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
naturella maxi sa swietne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Spotkałam się wiele razy z takimi opiniami, jak np ta:
prof. Violettą Skrzypulec - ginekolog Uważam, że są niezdrowe i można ich używać tylko w wyjątkowych sytuacjach, np. na basenie. Tampony mogą powodować odpływ wsteczny krwi do macicy. Niewiele kobiet wie, że w czasie cyklu część krwi dostaje się do jamy brzusznej, a jeśli zatamujemy jej wypływ tamponem, możemy doprowadzić do stanu zapalnego, trudnego do leczenia. Ponadto jest jeszcze kwestia chemicznego bielenia materiałów, z których tampon jest robiony, te chemikalia przenikają do narządow rodnych kobiety. I bakterie rozwijają się w środku organizmu, zwłaszcza, kiedy tampon używany jest w nocy. Dlatego uważam, że lepiej jest ograniczać ich używanie, a już na pewno nie stosować na noc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Ginekolodzy nie polecają a wręcz odradzają stosowanie tamponów na okrągło przez całą miesiączkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
U mnie tylko tampony się sprawdzają, ma całą 40 szt. paczkę Alwaysów i używam sporadycznie. Nie radzę sobię z podpaskami w żaden sposób...
Od tamponów nic złego mi się nie stało, więc już chyba pozostanę. Natomiast chciałabym zobaczyć badania na ten temat. Cóż się właściwie złego dzieje... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
sąą różne choroby przez używanie tamponów ale gdyby były szkodliwe to wątpię żeby one były tak rozchwytywane
![]() ja osobiście używam tamponów sporadycznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja polecam Bella Perfecta blue. Są z powłoczką, a nie siateczką (bo dla mnie siateczka to tragedia-taki przyklejony plastikowy kompres
![]() ![]() ![]() ![]() Ps. ja też słyszałam, że tamponów nie powinno się używać non stop. I wogóle trzeba je zmieniać co kilka godzin (3-4h - nie pamiętam już, bo od kilku lat nie uzywam przez spiralę). Ale wkładać je na noc? Na 8 czy 9 godzin ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziwię się, jak mogłaś używać tampony przez całą miesiączkę- masakra ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No wiesz ukrycior, mi lekarz powiedział ze nie wolno ![]() Ale co do tematu, to ja rozumiem tampony (sama też używałam), ale nie na noc ![]() night prowler naprawdę plecam belle perfecta jasno niebieskie ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
dzięki za pomoc, nawet jeśli dostałam rozbieżne odpowiedzi, to przynajmniej lista produktów do sprawdzenia skurczyła się do kilku pozycji
![]() a co do używania tamponów non stop, to spotkalam się z różnymi opiniami lekarzy i 'użytkowniczek' i szczerze mówiąc, oprócz mozliwości zakażenia bakteryjnego o którym ostrzegają w kazdej ulotce i którego ryzyko podjełam, nie spotkalam się z żadnymi racjonalnymi przeciwwskazaniami. wszystko zależy jak zwykle od preferencji osobistych ![]() ![]() Edytowane przez night prowler Czas edycji: 2008-12-21 o 14:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Mam jakieś dziwne, bo na moich ewidentnie widać drobne skrzepki a grube mi się nigdy nie zdarzyły. A to nota bene mit, bo podczas mycia krew menstruacyjna wypływa swobodnie i wtedy nic jej nie blokuje. Każdy musi robić wg swojego rozumu. Ja podpaskom mówie zdecydowane nie i naprawdę nic mnie w tej chwili nie nawróci. Po latach spróbowałam, ale się nie dało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hmmm moze obtarcia, suchosc, dyskomfrot z powodu zle dobranych podpasek? kiedys, gdy bylam mlodsza, kupilam takie co mialy cos w stylu siateczki, powloczki (i to renomowanej firmy), pewnie kojarzycie jakie, no i niestety maaasakra, moja skora zle zareagowala, najlepsze w takim wypadku, takie typowe bawelniane- najlepiej z naturelii- super a co do tych Twoich horrorow podczas nocy, to wlasnie moim zdaniem powinnas stosowac podpaski typowo na noc, kiedys mialam problem z obfitym krwawieniem i byly super, nigdy nie stosuje tamponow na noc, wydzielina powinna swobodnie z nas wyplywac no i owe skrzepy, z reszta musialbym wstawac w nocy, aby wyminic tampon, a ja wole spac w czasie okresy stosuje wymiennie, juz z zaobserwowanych zachowan ciala i jego potrzeb: tampony z podpaskami, a na koniec wkladka- zaleznie jaki mam okres, gdy bardziej obfity to tampony, ale gdy widze ze pojawiaja sie skrzepy to odrazu zamieniam na podpaske, gdy okres jest typowy to praktycznie tampon i potem na koniec wkladka, a gdy okres nie jest taki mocny tylko skąpy to preferuje podpaski takie ciensze, uwazam ze nia ma sensu stosowac tamponow- marnuja sie, skoro nawet nie jest nasiakniety dobrze krwia, tylko widac ewidentnie troszke wydzieliny i bialosc tamponu, nawet wyjmowanie nie jest przyjemne, bo jak pisza w ulotce, ze po max6godz wyminiec na nowy i najlepiej wycigac wtedy gdy jest nasiakniety, gdy jest opor tzn ze "nie jest gotowy" ![]() ![]() hmmm nie wiem jak jest ze spiralami, a tamponami, sadze ze kompetente osoby najlepiej widza, albo takie ktore stosuja
![]() 23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2008-12-21 o 18:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
zgadzam sie w 100% nie ma wygodniejszej rzeczy niz tamponiki, przynajmniej nie odczuwam tego nieprzyjemnego uczucia jak cos ze mnie wyplywa. tamponow uzywam od prawie 10 lat i jeszcze nie mailam zadnych problemow z nimi zwiazanymi o ktorych tu piszecie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
ba, zgodze sie ze tampony sa najwygodniejsze,
a juz w ogole podczas sportu, jakiegosc wyjscia, imprezy itp ale nie wyobrazam sobie cala noc miec w sobie tampon a tak jak juz pisalam, nie mam ochoty budzic sie w nocy raz czy dwa i go zmieniac (w zaleznosci jakie mam krwawienie), a w ulotce mam wyrazna info ze jak krwawienie jest obfite to zmieniac co 3-6 h- ja spie dluzej niz 6 h
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja akurat nie mam parcia na pecherz, jak juz to w dzionek, ale wlasnie w nocy lulam, wiec musialabym specjalnie budzic sie w ciagu nocy na zmiane tamponu- nie, nie, nie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.