Buty na obcasie; bolące stopy. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-19, 19:31   #1
zuckerwatte
Raczkowanie

Buty na obcasie; bolące stopy.

Witam!
Lubię buty na obcasie, lecz niestety, mam tylko dwie pary - a i tak zakładam je bardzo rzadko, gdyż po jakimś czasie chodzenia w nich, wręcz nie wytrzymuję z bólu.. Wszyscy twierdzą, że zależy to od wyprofilowania bucików, czy i Wy podtrzymujecie taką teorię? Ludzie mówią także, bym pokombinowała z firmami - czy macie jakieś sprawdzone marki?

pozdrawiam i Wesołych Świąt
zuckerwatte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-19, 19:39   #2
LilyHoney
Zadomowienie

Dot.: Buty na obcasie; bolące stopy.

Od m.in. wyprofilowania butów zależy czy będzie on wygodny czy jest to zależne od konkretnych marek nie wiem, ocenić można to po prostu mierzac buty w sklepie. Z drugiej strony po parugodzinnym chodzeniu w burach na obcasach noga ma prawo mniej lub bardziej boleć - taka prawda niestety Jeśli bardzo Ci do dokucza staraj się szukać po prostu niższych butów.
LilyHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-19, 19:48   #3
hryzotemis
Zadomowienie

Mam trochę butów na obcasie. Po niektórych nogi mnie bolą bardziej lub mniej. Jeśli bolą bardziej to tuż pod palcami (nie wiem czy wiesz o chodzi;]) Słyszałam, że są specjalne żelowe wkładki. Na ile pomagają tego nie wiem, ale będę musiała wypróbować, bo ból jest nie do zniesienia.
hryzotemis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-19, 20:25   #4
*piękna
Zakorzenienie

Moze masz jakies wrazliwe stopy? Jesli zamierzasz w butach na obcasie przetanczyc cala noc to musisz liczyc sie z tym ze beda bolały stopy trezba sie zabezpieczyc zelowymi wkładkami i przede wszystkim nosic dobrze dobrane buty. Jesli to nie pomaga nie pozostaje nic innego jak nizszy obcas. A moze to kwestia przyzwyczajenia?

*piękna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 08:39   #5
zuckerwatte
Raczkowanie

O żelowych wkładkach nie myślałam, ale fakt, może i jest to jakieś wyjście. Co do stóp to faktycznie, są bardzo wrażliwe. Ilość przetarć, jakie przeszłam tylko w tegoroczne wakacje, jest niewyobrażalna. Wspomniałam o tym wujkowi - ortopedzie - ale mówi, że medycyna także ma na to tylko jedno wyjaśnienie - niedobre buty.
zuckerwatte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 13:46   #6
gryzelda
Zadomowienie

ostatnio kupilam sobie kozaczki z ccc na slupku dosc wysokim i chodzi mi sie w nich gorzej niz w rownie wysokich szpilkach! naprawde sadzilam ze beda wygodne bo maja stabilniejszy obcas ale sie mylilam dzis myslalam ze je sciagne i pujde boso ale zainwestowalam w wkladki zelowe i bede probowac... tak wiec wypropilowany dobrze but to podstawa

Edytowane przez gryzelda
Czas edycji: 2008-12-20 o 13:48
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 15:04   #7
stachaBS
Raczkowanie

GG do stachaBS

Jeśli bolą poduszeczki pod palcami i do tego robią się tam zgrubienia, to medycyna zna jeszcze jedno wyjaśnienie - płaskostopie poprzeczne. U mnie to rodzinne, mamie pomogła dopiero operacja - ja stosuję profilaktycznie wkładki i na razie jest ok. Ale ogólnie nie polecam
stachaBS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-20, 17:08   #8
chocolla1
Raczkowanie

Ostatnio w szpilkach byłam na maturze i więcej nie założe - nogi bolą mnie do dzisiaj
chocolla1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 17:09   #9
chocolla1
Raczkowanie

dobranoc wszystkim !
chocolla1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 17:48   #10
dudkaaa
Raczkowanie

Fakt, ze to zalezy od firmy, ja mam jedna sprawdzona i nosze od nich bez problemu wysokie obcasy, ale niestety dla mnie nadaja sie tylko kozaczki, botki, generalnie nieco bardziej zabudowane buciki bo mi stopy puchna i 'wychodza' z bucikow co wyglada nieestetycznie . Z reszta w butach kazdej innej firmy, obojetny obcas, stopy mi sie szybko mecza, obcieraja i bolą. Podam nazwe, Hogl, to firma austriacka, z reszta dosc droga :-( No i wzory maja malo rewolucyjne. Ale nie wiem czy tobie by pasowaly, bo co stopka to co innego lubi Dobra rzecz to że mają połóweczki w numeracji
dudkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 19:03   #11
foxxxy
Organizatorka

GG do foxxxy

Swoje pierwsze szpilki zalozylam na studniowke 12 cm Wkładki żelowe i wszystko bylo ok do 3 nad ranem Potem nogi daly sie we znaki ale caly czas bylam na parkiecie I tak w mojej szafie zagoscily buty na obcasie

Od tego czasu chodze w butach na obcasie maja od 8 cm do 12 cm i doszłam do nastepujacych wnioskow :

1) Wkładki żelowe to bardzo dobry wynalazek Z USA udalo mi sie przywieżć takie na 3/4 stopy zakryte czarnym materiałem więc można ubierać do bardzo odkrytych butów bez obaw że wkładka ucieknie z buta Kupione byly w amerykanskim ALDO ale moze w polskim tez są Polecam tez zelowe nalepki na piete - w sandałkach czasami noga przesowa sie do przodu - naklejki na pietke powoduja ze noga tak nie ucieka

2) Platformy platformy platformy Odkąd weszlam w posiadanie butów z platforma chodzenie jest jeszcze przyjemniejsze Platforma amortyzuje starcia z nawierzchnia wiec minimalizuje to nacisk stopy bezposrednio

3) Jakość obuwia ma znaczenie - w swojej szafie miałam tańsze i mam droższe buty .Te tansze trzeba bylo wywalic , drozsze są cały czas ok Polecam buty Nine West -zwlaszcza na promocji , Guess ,Butyk.pl no i Zara - różnie Trzeba próbować w sklepie

4) w butach najlepiej pochodzić w sklepie i to długo aczkolwiek trzeba jeszcze wziąść pod uwage iz w sklepach nawierzchnia jest idelania gladka Przejscie po Polskich chodnikach to juz warunki ekstremalne : ) Więc jeśli przejscie w sklepie nie nalezy do udanych lepiej nie myslec co bedzie w terenie

5) Doświadczenie - im więcej chodzisz tym bardziej sie przyzwyczajasz i tym jest lepiej . Tylko nie nalezy przyzwyczajac sie do butów ktorych obcas chwieje sie na kazdym kroku !!! Wygląda to tragicznie a jeszcze gorsze jest to dla zdrowia !!!

Powodzenia
foxxxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-21, 14:46   #12
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

ja wlasnie kupilam sobie nowe botki na obcasie takim 9 cm i jak w nich pochodze pół godzinki to tak mnie stopy bolą ze juz nie umie a mam inne kozaki ktore tez mają obcas takiej wysokości i nic mnie nie boli i to chyba prawda ze to zalezy od tego jak te buty sa wyprofilowane i teraz mam nauczke, nastepne buty ktore kupie to pochodze w nich w tym sklepie i sprawdze czy są wygodne itp bo tamte to tak na szybko kupiłam bo mi sie z wyglądu podobaly..
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 14:53   #13
bela120
Przyczajenie

Witam, mam pewien problem z palcami w obcasach... Mam śliczne, czarne zamszowe butki na 10 cm obcasie z platformą i pełnymi palcami... Wszystko było ok. I pomimo że na co dzień noszę trampki to przetrzymałam w nich cały ślub mojego brata, teraz chciałam założyć je na 100dniówkę którą mam za 3 dni... i pojawił się problem... strasznie boli mnie w nich duży palec... i już po 15 min wymiękam... proszę pomocy co mogę zrobić aby zniwelować ból chociaż trochę ?!
bela120 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 20:54   #14
Malaga89
Przyczajenie

Poszukaj w aptece lub w drogerii plasterków compeed - mają w ofercie takie zmniejszające ucisk i przeciwdziałające odciskom. powinny pomóc Ja zawsze praktycznie oklejam od środka cały but poduszeczkami i prewencyjnie przyklejam plasterki, dzięki temu nie mam problemu przez kilka godzin chodzić na wysokich szpilkach (14 cm)
Stary 2013-08-18, 19:39   #15
Cuddy90
Przyczajenie

Cześć! U mnie nie ma problemów z doborem wygodnych butów, spokojnie 10 czy 12 cm wchodzi w grę, udaje mi się też często kupić takie, które nawet za pierwszym razem nie obcierają. Problem jest tylko jeden... Po ~2 godzinach noszenia takich obcasów pieką mnie poduszki na stopach. Dopóki jestem na parkiecie czy chodzę w butach jest ok, ale jeżeli tylko usiądę na 5 minut odpocząć... później pieczenie jest 3 razy silniejsze.
W moich 10 mam wkładki żelowe, w 12 cm nie i dzieje się tak samo. Uwielbiam obcasy i chodzenie czy tańczenie w nich to nie problem więc szukam jakiejś rady co z tym fantem zrobić. Czy któraś z Was ma tak samo? I czy może odkryła sposób na to jak przetrzymać całą noc na parkiecie nie rezygnując z wysokich obcasów. Będę wdzięczna za rady!
Cuddy90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości