|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Alanya-Turcja
Byliście tam kiedyś? napiszcie co sądzicie o tej miejscowości, może jakieś fajne knajpki tam znacie, ciekawe miejsca,co zwiedzać?????? Może ktoś ma mapkę. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: Alanya-Turcja
byłam obok Alanyi - w Side. Do Alanyi nie dojechaliśmy
![]() Udanych wakacji ![]() Edii
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Miejscowość typowo turystyczna, na brak nudy nie można narzekać. W porcie jest wiele dyskotek, do których wstęp jest bezpłatny, niesamowita atmosfera i zabawa do białego rana + krajobraz pozostawią na pewno niezapomniane wrażenia. Mapki niestety nie mam, ale z każdego miejsca miasta można dojechać do centrum busikiem za cenę ok. 1$. Bardziej opłaca się wziąć ze sobą dolary niż euro, bo handlarze często uważają 1$ = 1 euro. Poza tym opłaca się wymienić pieniądze na liry tureckie, których kurs zmienia się prawie codziennie, więc należy wymieniać małymi partiami.
Biuro podróży pewnie będzie miało w swojej ofercie wycieczki fakultatywne, ale warto zapoznać się z ofertą biur podróży tureckich (na miejscu). Wycieczki są dokładnie tak samo organizowane, a można wytargować dużo niższe ceny. I nie należy się zrażać opinią polskiego biura podróży, które zapewne będzie chciało zniechęcić turystów do korzystania z usług "tubylców". Polecam safari (całodzienna wycieczka jeepami w góry, można samemu prowadzić) i rejs statkiem. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Oczywiście chciałam napisać "na brak zajęć nie można narzekać".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Myślę, że dużo zależy od tego co lubisz - Alanya jest
typowym miastem turystycznym - mnóstwo hoteli, barów, sklepów, bazarów stłoczonych obok siebie - szum, gwar i tłok. Ja byłam w hotelu parę kilometrów od Alanyi - i to mi dużo bardziej odpowiadało - spokój, więcej miejsca wokół hotelu, a do centrum 10 minut autobusem. Plaża w centrum jest brudna, mimo, że sprzątana, woda też miałam wrażenie, że dalej od centrum była bardziej przezroczysta ![]() Jeśli chodzi o zwiedzanie, to w samej Alanyi jest niewiele - właściwie tylko ruiny zamku - niesamowite ![]() mnóstwo możliwości wyjazdu na wycieczki - jedno-, dwu-, czy trzydniowe ![]() Mapki chyba żadnej nie mam, sprawdzę w domu, ale myślę, że bez problemu znajdziesz w internecie. Muszę teraz lecieć, ale jak będziesz miała jakieś pytania, to pisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedźi!!! A czy jest drogo????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam w Alanyi w 2002 r. Ceny nie były jakieś bardzo zastraszające, takie trochę zbliżone do naszych, zależy co chcesz kupować.
![]() Powiem szczerze że mnie się tam średnio podobało. Morze było dość brudne (w porównaniu np. z lazurowym greckim), w ogóle to było dość brudno wszędzie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.