|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 10
|
mascarpone
do czego używacie mascarpone ( z wyjątkiem tiramisu)?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: mascarpone
dobrze sprawdza się do deserów, sprawdzone przeze mnie w:
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...0958,9495.html i http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...7070,9495.html używam jeszcze do naleśników Kiedyś zrobiłam canelloni z mascarpone z tej strony i wyszło pysznie http://www.kuron.com.pl/przepisy/go:kategoria:43/ Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2009-01-17 o 17:31 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: mascarpone
można nim zabielać zupy, np. krem z mrożonego groszku
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 5 970
|
Dot.: mascarpone
Do tiramisu owocowego
Warstwę biszkoptów zalewam likierem pomarańczowym, na to kładę warstwę serka potem znowu biszkopty z likierem i owoce np. truskawki i znowu warstwa serka. |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 2 810
|
Dot.: mascarpone
ja robie spaghetti z mascarpone
- 250g sera mascarpone - 1 duży por - 200g szynki - 2 ząbki czosnku - ser (do posypania) - zioła prowansalskie - 2 średnie pomidory - sól i pieprz do smaku Pokroić pora,szklić go na małym ogniu ok. 12 minut. W tym czasie wstawić makaron. Do pora dodać czosnek, szynkę, zioła prowansalskie i ser mascarpone. Dodać na koniec makaron i wymieszać na patelni. Położyć na wierzchu kawałki pomidorów i posypać startym serem. przrepis polecony przez adrijah!!! |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: mascarpone
Cytat:
Musi być bardzo smaczne Koniecznie muszę wypróbować
__________________
Wtuliłam twarz w jego ramię. - Kocham Cię - szepnęłam. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: mascarpone
Ja używam serka mascarpone do spaghetti (robię z niego sos z pomidorami i świeżą bazylia, mniam!).
Masa mascarpone idealnie pasuje do deserów z owocami, albo lekkich serników
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 17 525
|
Dot.: mascarpone
Ja nim smaruje kanapki albo jem sam
bo jest taki pyszny mniam, a w czymś innym mógłby może gorzej smakować.
__________________
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 27
|
Dot.: mascarpone
Jedyną potrawa którą przygotowuję z serkiem Mascarpone jest bardzo prosta. Robię makaron typu np:świderki z sosem cytrynowym. Rozpuszam na patelni maskarpone z sokiem z jednej cytryny i kilkoma drobno posiekanymi listkami rozmarynu. Zalewam sosem makaron, kilka ruchów mieszających
i do jedzenia. Pyszne....tylko czemu takie kaloryczne . Jednak jego Smak jest warty grzechu ...Moje wariacje kulinarne.
Edytowane przez imogenheap Czas edycji: 2009-01-24 o 23:52 |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: w
Wiadomości: 38
|
Dot.: mascarpone
Ja szczególnie upodobalam sobie dwa dania z mascarpone. Sa to kurczak w sosie mascarpone i łosoś w tym sosie. Przepisy są w zasadzie bardzo podobne , roznia się wlasciwie jednym skladnikiem.
Piers z kurczaka kroje w kostke, podsmazam na patelni. Cebulke (najlepiej czerwona )pokrojona w niewielka kostke podsmazam, az zrobi sie taka zloto-szklista. W garnku/na patelni rozpuszczam mascarpone, dodaje soku z połówki cytryny, puszke pomidorów bez skorek razem z sokiem pomidorowym, wrzucam cebulke, kurczaka, przyprawiam do smaku i gotowe. Podaje z makaronem, ale z ryzem tez swietnie smakuje. Przepis z łososiem rózni sie w zasadzie tylko tym,ze nie dodaje cebulki...natomiast do sosu dosypuje duza ilosc koperku. Mozna takze dac wiecej soku z cytryny, ale to juz wynika z wlasnych upodoban. A i polecam kupowanie brzuszków z łososia albo ścinków z łososia ...sa duzo tansze a do sosów tego typu nadają się doskonale.
__________________
asia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.











bo jest taki pyszny
. Jednak jego Smak jest warty grzechu 
