|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
Pokaż wyniki sondy: Czy panikujesz przed ślubem/weselem? | |||
Nie, wcale, postaram się by wszystko grało ładnie, ale nie spędza mi to snu z powiek |
![]() ![]() ![]() ![]() |
13 | 15,12% |
Trochę, ale w granicach rozsądku |
25 | 29,07% |
Jeszcze nie, ale im bliżej do wesela, tym bardziej będę się bała |
40 | 46,51% |
Tak, bardzo, od dnia zaręczyn się zamartwiam |
8 | 9,30% |
Głosujący: 86. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Panika przedślubna ;)
Jest wątek o stresie, ale zależało mi na ankiecie i może nieco innym stylu tematu
![]() Nasz ślub we wrześniu, ślub przyjaciółki również, ślub dobrej koleżanki w sierpniu. Tak sobie porównuję - wiele rzeczy razem załatwiamy, rozmawiamy, wymyślamy. Stwierdziłam, że jakoś tak mało kobieco do ślubu podchodzę ![]() ONE: Jakim jedziesz samochodem - ja to bym chciała taki stary, kremowy... JA: a mnie to lotto, ma być w miarę nowy, czysty, zadbany, działający. I będzie czarny mercedes, bo akurat na taki trafiłam i miał termin wolny. I tak ze wszystkim jest - oczywiście, chcę, by ten dzień był udany, ale - nie zamierzam przez pół roku histeryzować i zamartwiać się, że coś nie wyjdzie ![]() Czy ktoś tu ma jeszcze takie podejście bardziej wyluzowane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Panika przedślubna ;)
Mercedes ?
Mój brat do ślubu pojechał autokarem razem z resztą gości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a ja szukam najlepszych, porownuje itp. ale nie histeryzuje, bo do slubu jeszcze duzo czasu. poprostu ze stoickim spokojem sobie wszystko z TZem organizujemy
![]() ![]() samochodem sie nie podniecam, bo moj TZ juz ma swoj typ (sam wybral ![]() ogolnie nie panikuje ![]() ![]() dlatego polecam zalatwianie slubu te dwa lata wczesniej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja też tak raczej bezstresowo
![]() Owszem jakieś tam moje kobiece cechy się odzywają ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja na razie tak bardzo się nie stresuję, ale pewnie im bliżej ślubu tym stres będzie większy.
Wszystko już prawie mamy załatwione, zostały same pierdołki do kupienia. Pracuję w branży ślubnej już od jakiegoś czasu i dość dobrze poruszam się w ślubnym światku, więc dosyć szybko poszło z rezerwacją dj, kamerzysty i innych podwykonawców. Zależy mi, żeby wszystko było na poziomie. W końcu za to płacę, więc jak już wydaję te ciężkie pieniądze to niech to będzie na porządne firmy. Ale efekt i tak będzie wiadomy dopiero w dniu ślubu, i zawsze będzie obawa, czy wszystko pójdzie, tak jak to zaplanowałam. Jeśli chodzi o spory z moim mężem to nie mamy takich (np. ja chcę dj on zespól, ja chcę auto retro on nowoczesne). W sumei we wszystkim się ze mną zgadza. Niestey, jak wspomniałam pracuję w branży ślubnej, więc mój maż wychodzi z założenia, że się znam lepiej na ślubnych sprawach niż on. Ale mnie to nei przeszkadza. Poza tym jakbym pracowałtak jak on to też by mi się po pracy nie chciało wybierac np. kształtu i koloru serwetek, tekstu do zaproszeń czy wybierac piosenki do play listy.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pewnie, że bezstresowo
![]() My z TŻ zaczęliśmy wszystko załatwiać 6 miesięcy wcześniej i jakoś udaje nam się wybierać to czego chcemy. Nie rozumiem planowania ślubu z wyprzedzeniem np o 2 lata, postanowiliśmy się pobrać - to na co mamy czekać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
No ja akurat musiałam planować na 1,5 roku naprzód_ takie były terminy na sali, u fotografa, dj, kamerzysty.
I nawet dobrze, bo przynajmniej odpadł nam stres typu "nasz kamerzysta już zajęty, trzeba szukac kolejnego równei dobrego". Gdybyśmy czekali to musielibyśmy robić wesele w sali OSP i podwykonawcy to sami podrzędni by nam zostali. Gdyby nie terminy to już byśmy mieli ślub kościelny za sobą, bo pierwotnie miał być w 2008r. U nas niestety, jak ktoś chce dobrych podwykonawców, wesele mieć w dobrej restauracji to musi rezerwować 2-3lata naprzód.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja też bezstresowo. Ale to jeszcze pół roku, na razie nie ma się czym stresować
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja to znowu na szybkiego wszystko zorganizowałam, na 4 miesiace przed slubem,
sala była wolna, bo ktos zrezygnował, zespol wybralismy z internetu, no i jeszcze sukienkę tzreba było tez szybko zamawiac Resztę to już można na spokojnie teraz Ja się tylko boję, że dzień przed nie bede mogla zasnać i że na nastepny dzien nie wytrzymam do oczepin, hehe :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A ja sie troszkę boję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
strasznie późno masz ślub... to będzie kościelny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja ślubuję w tę sobotę, nie mam czasu się postresować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja ślubuję dopiero w sierpniu 2011. po 2krotnym przekładaniu daty. jak na razie się nie strasuję, bo mam dużo czasu. ale połowę nauk przedślubnych mamy już za sobą, wybrany kościół, wybrany lokal, wybrany foto-kamerzysta, dj - znajomy znajomego, więc nie musiałam daleko szukać. obrączki śledzimy cały czas na bieżąco więc z wyborem nie będzie problemu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Co prawda slub brałam 1,5 roku temu.ale się wypowiem a co
![]() Nie stresowałam sie, raczej ekscytowałam ![]() ![]() Poza tym zrobiłam dokładnie tak jak sobie wymarzyłam decyzja o ślubie w maju w lipcu slub. Szybkie przygotowania....szybki wybor sukienki, szybki wybór sali, szybki wybor obraczek. Jubiler nam powiedziął ze takie pary mlode jak my to skarb.....nie oglądałm miesiącami obrączek na necie. Po prostu poszlismy z TZ do jubilera i wybrali model w minutę. Tym sposobem byłam tryskajaca szczęsciem, a nie padniętą i znerwicowaną panna mlodą ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja też mam ślub we wrześniu. Jak ustaliliśmy datę to tak ze 2 miesiące byłam mega podekscytowana. A teraz dzieje sie ze mna cos dziwnego. Najchętniej, żeby ktoś zajął sie wszystkimi przygotowaniami, łacznie w wyborem sukni i zaproszeń. Nie wiem. Chyba doszłam do wniosku, że skoro nie wszystko bedzie tak jak sobie wymarzyłam, to olewam to całe balowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Tak, niestety jak poszliśmy do księdza to albo godzina 19 albo 15 nam została, a ta 15 to jeszcze bardziej mnie zdołowała. Myślisz że może jeszcze poszukac jakiegoś kościołu z wcześniejszą godziną? np 17, 18? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja planuję ślub z 1,5 rocznym wyprzedzeniem, bo tak jak pisałam, chcę mieć dobrych podwykonawców a nie ochłapy, których nikt nie chciał wziąć, i wesele w podrzędnej knajpie. A dla mnei jest wszystko ważne, zarówno ceremonia jak i cała otoczka, więc zależy mi, żeby było tak jak chcę, jak sobie wymarzyłam, bo płacę za to ciężkie pieniądze. To, że ktoś planuje wesele z wyprzedzeniem nie oznacza, że cały czas myśli o przygotowaniach, przegląda milion ślubnych stron od których aż sie kręci w głowie. Ja nawet swój skromny ślub cywilny planowałam z półrocznym wyprzedzeniem. 2-3miesiące to zdecydowanie za mało czasu jak dla mnie. U mnie jak ktoś robiłby wesele tak na chybcika, to wszyscy goście by sie bacznie przygladali pannie młdoej, czy aby nie jest w stanie błogosławionym. Poza tym jak już wpsominałąm w moich rejonach trzeba czekac 2-3 lata na dobrą salę. Fotograf, zespoł -dobrych to trzeba też tak z rok, 1,5 wcześniej załatwiac.
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haniu,to prawie tak jak ja ![]() Przygotowania trwaly 2 miesiace ,sukienke wzielam 2 jakak przymierzylam ![]() ![]() Brat jednak zalatwil sprawe ![]() ![]() Przyznam,ze jakos szczegolnie sie nie stresowalam slubem ,nie rozkminialam koloru serwetek itp. Jechalismy wlasnym samochodem,wlasnorecznie strojonym głowkami roz. Najpierw kupilsmy garnitur i krawat,a pozniej do niego dobieralam sukienke ![]() ![]() ![]() Wbrew pozorom nie bylo stresu,bieganiny i paniki. Byl ogolny zarys. I wyszło pieknie ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2009-02-10 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie ten Twoj post jest już znerwicowany i zbyt "perfekcyjny" ![]() Na pewno nie wszystkie panny młode są znerwicowane..te które ja widziałam były ![]() Tak poważnie wydaje mi się ze to kwestia osobowości, marzeń, planów, oczekiwań. Ja generalnie jestem osobą wyluzowaną..i na prawdę nie stresowałam się "wyborem tortu weselnego". Wybierała go teściowa...w dzien slubu dowiedziałam sie że bedzię smietanowy...bo co za rożnica czy smietanowy czy czekoladowy. ![]() Poza tym nigdy nie marzyłam o slubie..zadnym..a tym bardziej o bialej sukni z welonem. Nie chciałam orkiestry i wypasionej, najbardziej trendi sali w okolicy. Chciałam nasze kawałki sączące się z glośników, chciałam zjeśc obiad w naszym magicznym miejscu i chciałam aby do ślubu zawiózł mnie brat..a jakim samochodem to już na prawdę bez róznicy. I w nosie miałam to co ludzie mówili i czy szukali pod moją kiecką brzucha ![]()
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2009-02-11 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
To, że planuję ślub z wyprzedzeniem i zależy mi na tym żeby było wszystko dobre i na poziomie to od razu jestem znerwicowana?
Bez przesady! Ja lubię wszystko planować, tym bardziej tak ważne wydarzenie jak ślub i zależy mi aby moje ciężko zarobione na to pieniądze były dobrze wydane. Poza tym pracuję w branży ślubnej i dlatego tak a nie inaczej podchodzę do tematu (czyt. profesjonalnie) A przy weselu nie ma mi kto pomóc bo nei mam ani tesciowej, ani rodziców. Więc nawet najbanalniejszą rzecz muszę wybierac sama. I pewnie znowu wyjdzie, że jestem znerwicowana, ale dla mnei jest ważne jaki smak będzie miał tort (śmietankowego albo owocowego nie tknęłabym).
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
a no wlasnie. planowanie niekoniecznie oznacza znerwicowanie
![]() ja tam ogolnie lubie planowac, sprawia mi to frajde ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlaczego zdołowała Cię 15? bk 16 i 17 to najbardziej popularna godzina ślubów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
mi sie wydaje ze najleprza to jest godzina 17 na slub. bo jest nie za wczesnie i nie za pozno
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Nooooł stressss
![]() Zaplanowane i wykonane ...a od jutra wolne i zajmujemy się tylko sobą. W sobotę ślub ![]() Jeśli wszystko zrobi się z wyprzedzeniem, zaplanuje ostateczne terminy wykonania (a i dead-line też z małym zapasem), to do ślubu czas mija miło i bezstresowo. No i przede wszystkim trzeba dzielić się obowiązkami i wspierać. Może rzucam stereotypami, ale tym razem są one skuteczne.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
to gratuluje. piekna date sobie wybralas. 14 luty. romantyczne bedziecie miec pozniejsze rocznice. nie stresujesz sie wcale a wcale?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze chciałam i tak tez myślałam że ślub będe brać ok 17, 18 , a tu proszę zajęte ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
no niestety tak jest. jak sie chce miec wszytko co czlowiek sobie wymarzy to trzeba wczesniej duzo wszystko zamawiac. tym bardziej jak to jest w sezonie slubnym i duzej parafii to dobre pol roku wczesniej trzeba ksiedza zamowic
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.