|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Wczoraj zrobiłam kolejne podejście do szarlotki razowej. Urozmaiciłam, przekształciłam, wymieszałam, zamieszałam i wyszła- nie dość, że pyszna to zdrowa i niskokaloryczna (wg moich obliczeń 100g takiej szarlotki to koło 190kcal). Idealna na śniadanie
![]() *Mąka - około 3 szklanek - ja dałam 1,5szklanki razowej (głównie pszennej, ale i żytniej) i 1,5szklanki owsianej (zmiksowanych na mąkę płatków owsianych) *Jabłka - 5 średnich (około 800g? ale polecam dać nawet trochę więcej )*Masło - 50-60g *Miód - wg upodobania. Ja użyłam łącznie 2 duże łyżki (jednak nie chciałam czuć wyraźnej słodyczy). *Rodzynki - duża garść *Jajo + żółtko *2 łyżeczki proszku do pieczenia +siemię lniane, cynamon, imbir, 2łyżki kefiru odrobina soku z cytryny... wykonanie: Wymieszać suche składniki, zagnieść razem z masłem, łyżką miodu, jajkiem + żółtkiem. Dodać do ciasta trochę imbiru i cynamonu(wg uznania, ja dałam trochę na oko ), garść siemienia. Można dodać też parę posiekanych rodzynek i wspomniane 2 łyżki kefiru. Wyrabiając dodawać odrobinę wody tak, by ciasto było odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodać trochę mąki), odstawało od rąk i nie kruszyło się jednocześnie (lepiej ażeby było trochę wilgotniejsze). Ciasto schować do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na dosyć duże kawałki (mniej-więcej takie-> http://www.przepisy-kuchenne.info/wp...ze%20kopia.jpg), wymieszać z rodzynkami, dodać cynamon, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny. Posprzątać kuchnie i wyjąć ciasto z zamrażalnika Wysmarować tortownicę (~20cm średnicy) tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć tortownicę rozwałkowanym ciastem(spód i boki). Wyłożyć jabłka z rodzynkami, przykryć górę ciastem tak, by na górę położyć trochę mniejszą warstwę ciasta niż na spód. Połączyć górę ciasta z bokami i wstawić do piekarnika na 30-40minut w temp. koło 180*C (ja piekłam 30min na 185*C, a później chwilkę posiedziało jeszcze z termoobiegiem).Smacznego
Edytowane przez garden_d Czas edycji: 2009-02-07 o 22:48 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 9 753
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
PRzepis zapisałam i wypróbuje w najblizszym czasie
__________________
Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Brzmi niezle
A pokazesz zdjecie po przecieciu ciasta?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-12
Wiadomości: 1 842
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
To ciasto chyba musi być bardzo ciężkie... Jakim cudem jest 190 kcal na 100g? Większość składników ma znacznie wyższą kaloryczność. Pytam, bo sama mam problem z takim szacowaniem... (i bardzo chciałabym je rozwiązać
![]() ).
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Pokazałabym, gdybym je jeszcze miała
następnym razem zrobię![]() Cytat:
->Cytat:
), a że przewagą są tutaj jabłka to kaloryczność się obniża ![]() Jak będę w domu to wrzucę dokładne obliczenia, bo takowe porobiłam
|
||
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 4 273
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-12
Wiadomości: 1 842
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Cytat:
Ja piekłam przepyszne ciasteczka i po obliczeniu kaloryczności i wagi składników wyszło znacznie mniej, niż po upieczeniu... Woda wyparowała i tyle (nic dziwnego, spaliłam je trochę ). Szkoda, bo boskie były według mnie^^.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 2
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Hej dzisiaj robiłam ciasto wg Twojego przepisu... Strasznie płaskie mi wyszło ;( ma góra centymetr łącznej grubości ;((( i troche suche jest... moze coś źle zrobiłam?
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 2
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie, z jednym tylko wyjątkiem - nie miałam mąki razowej dlatego zastąpiłam ją białą mąką pszenną (2,5 szklanki) i pół szklanki otrębów pszennych.
Jabłek dałam 1kg... I to głównie właśnie te jabłka mi jakoś tak oklapły... dzisiaj się przyjrzałam temu wypiekowi raz jeszcze no i CIASTO jest cienkie ale nie aż tak jakoś szczególnie... Zresztą blachę miałam taką prostokątną - standardową, a nie tortownice, więc mogłam się spodziewać że mniej tego ciasta będzie, bo blacha ma większe pole niż tortownica :P ale Głównie to te jabłka jakoś tak się skurczyły... ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Może za długo w piekarniku trzymałam? (około 40 minut, bo jakoś nie chciało się ładnie zarumienić) ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie co do kurczliwości jabłek :P |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Szczerze mówiąc podejrzewam, że to kwestia a. Jabłek- każda odmiana jest w końcu inna, znaczenie ma również to, na jak duże kawałki je pokroiłaś, b. Pole Twojej formy na pewno było zbyt duże stąd efekt, bo jabłka 'rozlozyly sie' po calej blasze w końcu zmniejszając wysokość ciasta.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 85
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Wczoraj upieklam, i pomimo tego ze byla juz 12 w nocy, musialam sprobowac jeszcze goraca. Pyszna!
Ciasto co prawda tez mi nie wyroslo, ale ja i tak wole cienki spod i duuuuuuzo jablek. Dziekuje za przepis
__________________
Nicht die Dinge sind positiv oder negativ, sondern unsere Einstellung macht sie so. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Bardzo sie cieszę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.




), garść siemienia. Można dodać też parę posiekanych rodzynek i wspomniane 2 łyżki kefiru. Wyrabiając dodawać odrobinę wody tak, by ciasto było odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodać trochę mąki), odstawało od rąk i nie kruszyło się jednocześnie (lepiej ażeby było trochę wilgotniejsze). Ciasto schować do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na dosyć duże kawałki (mniej-więcej takie-> 


A pokazesz zdjecie po przecieciu ciasta?
).




). Szkoda, bo boskie były według mnie^^.



