|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wycieczka Do Londynu - Przydatne Informacje
Witam.
Trafiły mi się bardzo tanie bilety do Londynu i lecę tam na 2 dni. Proszę o jakieś praktyczne informacje. Jak najtaniej dojechać do centrum z lotniska Gatwick? Jaka jest cena przejazdu metrem (bilet jedno dniowy)? Znacie jakieś tanie sprawdzone hotele? Będę poruszać się raczej w centrum, szkoda czasu na wyjazdy na obrzeża Londynu. Co warto zwiedzić w pierwszej kolejności gdyż czas ograniczony (2dni). Gdzie warto coś zjeść? Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie cenne informacje!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Wycieczka Do Londynu - Przydatne Informacje
Cytat:
http://easybus.co.uk Jesli chcesz poruszac sie po centrum Londynu (strefa 1-2), to warto wykupic dwukrotnie bilet 1-dniowy na te strefy. 1 dniowy kupiony przed 9.30 - 7.20 funta, po - 5.60 f Co do hotelu, poszukaj na http://www.hostelworld.com Zwiedzanie proponuje rozpoczac od dworca Victoria, potem palac Buckingham (zeby wejsc, trzeba zrezerwowac wczesniej) Zmiana warty o g.11.30 - warto ze wzgledu na tlok przyjsc wczesniej. Po drodze mija sie hotel Rubens (wojenna siedziba naszego rzadu) z tablica gen. Sikorskiego. Stad dwa kroki na Trafalgar Square, gdzie jest National Gallery. Jak staniesz frontem do galerii to na skos w lewo jest Chinatown (tam warto zjesc w bufecie typu " all you can eat", koszt 5-7 f i jesz do woli, co chcesz) i Piccadilly Circus; na skos w prawo jest Covent Garden z bazarem i mnostwem ulicznych artystow. Po powrocie na Trafalgar Sq. odwroc sie do galerii tylem i mijajac siedzibe premiera na Downing Street znajdziesz sie kolo opactwa Westminster i Parlamentu z Big Benem. Potem przejdz Tamize i skrec w lewo. Dojdziesz wzdluz rzeki mijajac galerie Tate i zrekonstruowany teatr Szekspira, a w koncu historyczny okret wojenny "Belfast" do mostu Tower. Po powrocie na brzeg, ktory wczesniej opuscilas masz twierdze-wiezienie Tower. Stad mozesz metrem wrocic. Na 2 dni taka trasa starczy. Po zmroku warto zobaczyc: Chinatown, Piccadilly Circus i bardzo rozrywkowe Soho (ale uprzedzam, ze o tej porze to taka "dzielnica czerwonych latarni") Rzadko tu zagladam. Jakby ktos mial jakies pytania o Anglie/Walie to mozna mnie znalezc tu: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/index.php?id=315 Rafi ![]() Edytowane przez vicealigator Czas edycji: 2009-02-23 o 15:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kwestii biletów w ogóle nie pamiętam, nie ja kupowałam, a nie pamiętam ile dawałam za nie kasy. Zresztą ja mieszkałam na zadupiu Londynu. Co do taniego noclegu, to jeśli chcesz, to napiszę Ci na prv, gdzie mieszkały moje koleżanki. Blisko centrum, nawet była w obsłudze babka z Polski. Czy tanio - nie wiem, mogę się zapytać. Dla mnie punkty obowiązkowe to: 1. Madame Tussauds ( ja się świetnie tam wybawiłam i wygląda to zupełnie inaczej, niż w gazetach moim zdaniem. ![]() 2. Twierdza Tower ( coś cudownego, robi niesamowite wrażenie, mi się tam podobało najbardziej z całego dwutygodniowego pobytu w Londynie ) 3. Natural History Museum - tu widać jak fajnie można zorganizować muzeum, aby było ciekawe zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ekstra ekspozycje, fajne animacje ( można odczuć na własnej skórze trzesięnie ziemi ). Bomba. 4. Teraz będzie gafa, bo nie pamiętam dokładnie nazwy, ale polecam to Muzeum, gdzie znajduje się Rozeta's stone. Dobre dla miłośników czegoś antycznego. O żarciu się nie wypowiem, bo jadałam u mojej angielskiej host family. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Ad. 4. Kamien z Rosetty znajduje sie w British Museum
British Museum cz. I http://www.youtube.com/watch?v=3QI3cOqyQE0 cz. II http://www.youtube.com/watch?v=NGb8ubvAH3M wcisniecie "HQ" pod ekranem wyostrza obraz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Razem z przyjaciolka rozwazamy maksymalnie tygodniowy wypad do Londynu, jeszcze w te wakacje. Jaka firma oferuje sprawdzone i tanie przejazdy z Polski (najlepiej z Warszawy, Gdanska lub Olsztyna) do Londynu? Co mozecie polecic? Niestety troche pozno o tym pomyslalysmy i nie zarezerwowalysmy nic z wyprzedzeniem.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Wizażanki!
![]() Czy ktoś wybrał się kiedys na wycieczkę do Londynu ale z biura podróży! Moja mam nie jeste tak spontaniczna, abyśmy zwiedzały same, a i ja bym się czuła pewniej w tak wielkim mieście a jakimiś przewodnikami itp. Dodam, ze jestem z Bydgoszczy (fajne by było, aby loty były stąd). jakich info konkretnie szukam? Nazwy jakiegoś SPRAWDZONEGO biura podróży np. Znalazłam jedną ofertę. Ok 1400zł od osoby. Sama nie wiem, czy to bardzo drogo???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A na ile dni to 1400 zl ? I jak bogaty jest plan zwiedzania ?
Musisz policzyc sobie lot - wychodzi przy dobrych wiatrach tak z 200 zl na osobe, ale zwykle drozej (szukaj promocji na ryanair, wizzair) Noclegi sa dosc drogie - pewnie mama nie bedzie chciala spac w hostelach, tylko bardziej w jakiejs kwaterze, pensjonacie, hotelu-bardziej o hotelu w Londynie mozna mowic. Jesli chcecie zwiedzic gabinet figur woskowych, (co wg mnie jest obowiazkowa opcja) to bilet kosztuje mniej wiecej 25 funtow - ok .120 zl Tower of London - ok. 17 funtow - ok. 80 zl. Katedra sw. Pawla - ok. 13 funtow - ok. 61 zl London Eye - ok. 18 funtow - ok. 85 zl. Muzea sa w wiekszosci - te popularne, za darmo - jak British, Natural History. Naprawde warto sie wybrac. Wychodzi ok. 550. Duzo zalezy od noclegu i ilosci dni. Bo zjesc da sie wszedzie wcale nie tak drogo. U chinczyka, albo wszystkie take away, fried chicken itd ![]() Trzeba jeszcze doliczyc bilety na metro/autobusy oraz przejazd na i z lotniska. Trudno mi powiedziec, ile to bedzie, nie pamietam cen, zalezy, dokad dolecisz, czy na standsted, czy na gatwick, czy moze na luton albo heathrow. Ja bym nie kupowala z biura podrozy, bo mozna sobie fajnie zorganizowac pobyt na wlasna reke i super sie bawic. Nie wymaga to bieglej znajomosci angielskiego, wystarczy pare slow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich mam ogromną prośbę wybieram sie pod koniec lipca do Londynu Na jakim lotnisku mam wysiąść aby być w Londynie Bo dużo tych lotnisk. I Czy polecacie jakieś hostele hotele w centrum Londynu aby z lotniska było blisko ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zalezy jaki kupisz bilet. Najlepsze to heathrow, ale moze byc tez gatwick.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Podbijam, wybieram się do Londynu za 2 tygodnie (4 dni), na własną rękę, na razie mam kupiony tylko bilet lotniczy, ląduję na Stansted. Chętnie poczytam co więcej "polecacie" do zobaczenia, ciekawa również jestem ile mniej więcej wyniesie mnie transport po mieście przez te 4 dni? (jak najwięcej będę się starać na piechotę). Czy bardziej opłaca się kupować pojedyńcze bilety czy może całodniowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Bilety tylko dobowe, bo pojedynczych sie nie oplaca. Bedziesz sie pewnie poruszac po centrum, a tam na nogach mozna wiele zobaczyc, wiec moze zaloguj sie w hotelu, a potem zastanow, co chcesz zobaczyc, wez mape londynu i zobacz, gdzie to jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.