|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Osada... (kto nie widział niech lepiej nie czyta, bo coś się nam wymsknie i będzie po filmie)
Jeśli któraś z Was już była na tym filmie to bardzo jestem ciekawa opinii...
Ja, mimo że spodziewałam się oczywiście czegoś zupełnie innego, nawet jestem zadowolona. Jest wiele złych recenzji i opinii, bo ludzie spodziewali sie typowego horroru / thrillera. Ale mi się podobało. Kilka razy nie mogłam się jednak połapać, co jest grane ![]() Nie rozumiem np. dlaczego wódz wioski (ojciec Ivi) nie nie dotyka matki Luciusa. I zastanawiam się, czy Ivi nie wyjawi Luciusowi tajemnicy i czy w ogóle będą kontynuować to kłamstwo. W pewnym momencie w ogóle myślałam, że ojciec Ivi oszukał ją, żeby się nie bała iść. I myślę, że Ivi tak właśnie myśli, bo przecież nie wie, że potwór, którego zabiła w lesie, to Noah. Aha, i jeszcze co mnie nurtuje: czy strażnicy zza muru wiedzą o osadzie. Bo ten straszy powiedział temu młodszemu, żeby nie wdawał się w żadne rozmowy, bo "płacą nam, żeby nikogo tam nie wpuszczać ani nie zezwalać na loty nad rezerwatem". Czy to starszyzna płaci tym strażnikom? Czy ktoś już oglądał i ze mną pogada? ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: Osada... (kto nie widział niech lepiej nie czyta, bo coś się nam wymsknie i będzie po filmie)
Buuuu, chyba nikt jeszcze nie widział albo nikomu nnie chce się gadać
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Re: Osada... (kto nie widział niech lepiej nie czyta, bo coś się nam wymsknie i będzie po filmie)
hej
![]() ![]() ![]() nie dotyka jej,bo moze sie boi,ze nad soba nie zapanuje ![]() ![]() moim skromnym zdankiem,jesli zorbiliby cz2 (tylko o czym ![]() ![]() i wygladalo na to,ze straznicy wiedza,zreszta ten koles zrobil jakas taka dziwna mine,jak sie dowiedizal ze Ivy ma na nazwisko,tak jak zwie sie rezerwat ![]() mnie za to zastanawia,po co byl ten pogrzeb na poczatku?i jaki on mial zwiazek z filmem? ![]() pozrowionka ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie na to idę dzisiaj i też się dołączę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Byłam!!!
Film podobał mi się bardzo, chociaż najpierw tu zajrzałam i przeczytałam coś o rezerwacie. Koniec był już dla mnie oczywisty, ale i tak nie popsuło mi to zabawy i 2 razy się zabałam. Pierwszy - jak potwór przechodził pod strażnicą i drugi - jak gonił Ivy w lesie.
A co do waszych wątpliwości - dlaczego wódz starszyzny nie dotyka matki Luciusa? - tak jak powiedział jej Lucius - "wszyscy coś ukrywają, tajemnica się kryje w każdym zakątku osady...(tu wskazał palcem na włosy matki w koszyku), nawet Edward nie wyjawia swoich uczuć w stosunku do Ciebie..". Czy strażnicy wiedzą o osadzie? -- Tak samo jak starsi ludzie zakładający osadę (moim zdaniem zapoznali się na jakimś seansie terapeutycznym dla rodzin ofiar przestępstw kryminalnych - każdemu ktos zginął i to z powodu pieniędzy), tak samo starsi strażnicy mają świadomość jej założenia przez człowieka i mają świadomość mistyfikacji. Młodym się tego do końca nie objaśnia, a juz ci młodzi, którzy urodzili się w osadzie w ogóle nie mają o niczym pojęcia. Kto płaci strażnikom? Tak jak powiedział Edward Walker - to on założył osadę, dla mnie to jest realizacja jakiegoś programu, był profesorem, miał pieniądze tak samo jak inni założyciele, pozbył się ich na rzecz osady, poza tym może chciał coś udowodnić rządowi i od niego dostał tez dotacje na finansowanie projektu. Osada sama w sobie była samowystarczalna, chociaż np. skąd mieli tekstylia na ubrania albo paliwo do lamp, pewnie im dostarczano w jakimś sekretnym miejscu. Pogrzeb na początku? - Miał pokazać jak silna była w ludziach niechęć do miasta. Jak bardzo nie chcieli tam wracać, wracając też do dramatycznych wspommnień. Gotowi byli nawet poświęcić życie najbliższych. Temu facetowi na początku zmarł syn przecież z braku lekarstwa na chorobę. Ja jestem ciekawa jak odbieracie przesłanie czy też sens filmu? Dla mnie jest ono takie, że zło jest wszędzie, nie wyrasta z posiadania lub walki o pieniądz. Pozbawieni cywilizacji ludzie też są źli. (Noah) i potrafią popełniac przestępstwa. Walker myślał, że zakładając osadę zapanuje nad ludźmi, ujarzmi ich, będą oni nieskończenie dobrzy. Tymczasem nawet w warunkach sielskich i anielskich, gdzie życie toczy się bez wartości materialnych, pojawia się zło, grzech, to czyha wszędzie. Nie można stworzyć idealnego azylu. Nawet sam Walker na to (na swoją niemoc, porażkę programu) wpadł mówiąc do Ivy płaczącej nad losem Luciusa "siedziałem na tym krześle wtedy, gdy dowiedziałem się że moja córka straciła wzrok i go nigdy nie odzyska. Czułem się taki bezsilny." A wy co o tym sądzicie? Czy da się uciec od zła? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Re: Byłam!!!
MISIAK napisał(a):
> Film podobał mi się bardzo, chociaż najpierw tu zajrzałam i przeczytałam coś o rezerwacie. Napisałam, żeby nie zaglądał ten, kto jeszcze nie widział! ![]() ![]() Ciekawi mnie jeszcze co było w tej skrzyni, której matka Luciusa nie pozwoliła otworzyć, ale nie dowiemy się tego ![]() Co do przesłania. Zauważ Misiaku, że Noah był nienormalny i dlatego nie rozróżniał dobra od zła. Natomiast wszyscy inni ludzie z osady jakoś byli dobrzy i nie popełniali przestępstw. Chociaż w sumie może i popełniali zbrodnie - mordowali zwierzęta.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie przeczę o ułomności Noaha, ale czy zło jest normalne? Albo czy zło rodzi się u normalnych ludzi? A jakby się tak głębiej zastanowić - czy inni nie byli źli? A czy nie jest złem nieniesienie pomocy swemu dziecku i pozwalanie mu na śmierć? A więc dawanie sobie siły decydowania o życiu ludzkim? Albo czy nie jest złem ukrywanie prawdy? decydowanie za innych - a może ci młodzi ludzie chcieliby życ w innym świecie, może złym, ale przecież ta ich osada też była daleka od ideału. No możesz powiedzieć,że źli byli tylko ci, którzy zabijali zwierzynę i straszyli - starsi. Ale przecież ktos po nich musi przejąć schedę i dalej ciągnąć mistyfikację, a więc kłamać , a więc źle czynić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
MISIAK napisał(a):
> Nie przeczę o ułomności Noaha, ale czy zło jest normalne? Albo czy zło rodzi się u normalnych ludzi? A jakby się tak głębiej zastanowić - czy inni nie byli źli? A czy nie jest złem nieniesienie pomocy swemu dziecku i pozwalanie mu na śmierć? A więc dawanie sobie siły decydowania o życiu ludzkim? Albo czy nie jest złem ukrywanie prawdy? decydowanie za innych - a może ci młodzi ludzie chcieliby życ w innym świecie, może złym, ale przecież ta ich osada też była daleka od ideału. No możesz powiedzieć,że źli byli tylko ci, którzy zabijali zwierzynę i straszyli - starsi. Ale przecież ktos po nich musi przejąć schedę i dalej ciągnąć mistyfikację, a więc kłamać , a więc źle czynić. Zgadzaam się, zgadzam, tak sobie tylko rozmyślam... ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.