Higiena intymna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-18, 14:46   #1
_Beata_
Raczkowanie

Smile

Higiena intymna

Ile razy dziennie "powinno" się podmywać w miejscach intymnych? Czy nalezy to robic po kazdym zalatwieniu się (nie mam na mysli siku tylko to 2 ;P ) i jakich plynow, ewentualnie mydel (szarych??) uzywac w tym celu??? szukam plynu ktory bedzie bezzapachowy, bez barwnikow itp.
pozdrawiam
_Beata_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 16:28   #2
anez00
Raczkowanie

Dot.: Higiena intymna

Polecam Ci Pliva fem do zakupu w aptece. Niestety jest dość drogi, cena waha się od 27zł w dół w zależności od promocji w aptece. Przepisała mi go moja ginekolog (ale nie jest na recepte) Bardzo mi pomógł, i flora bakteryjna się ustabilizowała. Jeśli chodzi o higienę intymną to kąpiel rano i wieczorem wystarczy chyba że mówimy o "tych dniach"

Kiedy czujesz, że tam na dole dzieje się coś niedobrego zrób sobie kąpiel z kupionych w aptece ziółek. To specjalne mieszanki do higieny miejsc intymnych. Kosztują tylko kilka złotych.

Z domowych metod, można także smarować się naturalnym (bezsmakowym!!) jogurtem. Posiada on dobre bakterie które pozytywnie wpływają na skórę i niwelują np. swędzenie

OCZYWISCIE WSZYSTKO DO UZYTKU ZEWNĘTRZNEGO :P !!!!
anez00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 21:22   #3
magratka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anez00 Pokaż wiadomość
Z domowych metod, można także smarować się naturalnym (bezsmakowym!!) jogurtem. Posiada on dobre bakterie które pozytywnie wpływają na skórę i niwelują np. swędzenie

OCZYWISCIE WSZYSTKO DO UZYTKU ZEWNĘTRZNEGO :P !!!!
Moim zdaniem jogurt nie jest dobrym rozwiazaniem, są na rynku duzo lepsze srodki - chociazby lactovaginal.

Szarego mydla tez nie polecam, koszmarnie wysusza skore. Lepiej poszukaj czegos delikatnego do higieny intymnej, niektore dziewczyny chwala sobie lactacyd, mnie podraznia, ale to indywidualna sprawa.

Podmywanie sie 2 razy dziennie wystarczy.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 21:45   #4
Hest
Raczkowanie

np. ja chwalę sobie bardzo lactacyd .Z takich ogólnodostępnych płynów do higieny intymnej jest dla mnie najlepszy aczkolwiek jak już wyżej wspomniała koleżanka-to jest indywidualna sprawa-w moim wypadku się sprawdza .
Jednak najlepiej używać płynów dostępnych tylko w aptece.Mniejsze ryzyko podrażnienia.
Hest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 21:47   #5
magratka
Rozeznanie

A ten Pliva Fem ma kwas mlekowy? Nie moge znalezc skladu nigdzie ani szerszego opisu.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 22:41   #6
madaK
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magratka Pokaż wiadomość
Moim zdaniem jogurt nie jest dobrym rozwiazaniem, są na rynku duzo lepsze srodki - chociazby lactovaginal.

Szarego mydla tez nie polecam, koszmarnie wysusza skore. Lepiej poszukaj czegos delikatnego do higieny intymnej, niektore dziewczyny chwala sobie lactacyd, mnie podraznia, ale to indywidualna sprawa.

Podmywanie sie 2 razy dziennie wystarczy.
a ja znowu uwazam ze podmycie sie jogurtem naturalnym nie jest złe.oczywiscie do uzytku zewnetrznego.dla mnie nawet lekarz zalecił podmywanie własnie jogurtem.a co do mydła szarego dla mnie tez jest ok,jakos lepiej moj organizm toleruje niz płyny do higieny intymnej(a stosowałam przerozne).i tu tez inny lekarz mowił zeby mydłem szarym sie podmywac.nasze matki i babki tylko takich rzeczy uzywały,bo przeciez kiedys nie było przeróznych płynow.trzeba poprostu znalezc sobie cos odpowiedniego.bo jakis płyn dla jednej moze byc super-a druga od tego samego dostanie uczulenia.wiec to sprawa indiwdualna.
madaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 09:43   #7
pussszek
Raczkowanie

Ja mydelka nie uzywalam.Z wymienionych specyfikow tylko plivafem b i f oraz lactacyd - emulsje i plyn. Jak dla mnie to drugie sprawdza sie ok, zreszta plivafem tez nie byl zly, ale lactacyd w moim przypadku swietnie lagodzi podraznienia. Emulsji uzywam na co dzien, plynu poczas @. Aaa... no i sa jeszcze z tej serii husteczki do higieny intymniej - super sprawa w te dni, zwlaszcza jak jestes na zajeciach lub w pracy i o podmyciu sie nie ma mowy ;]
pussszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 12:29   #8
_Beata_
Raczkowanie

Smile Dot.: Higiena intymna

uuu nie spodziewłam sie takiego odzewu, dziekuje dziewczyny za pomoc ja stosuje ziaje zielona i sobie bardzo chwale, ale jest zielona wiec pewnie zawiera barwniki a chcialabym cos jak najbardziej bezpiecznego, delikatnego...
uzywalam lactacydu, sprawidzil sie ale kiedy bylam tam troche podrazniona podmywanie sie tym zelem bylo koszmarem bo strasznie mnie od niego pieklo - uratowala mnie wtedy ziajka i sie jej trzymalam, ale troche mi sie znudzila, poza tym chcialam sprobowac czego bardziej specjalistycznego.
sprobowalabym Pliva Fem ale troche za drogi... może jest promocja, wtedy kupie a jesli nie to poszukam czegos tanszego, ale jak beda lepsze czasy na pewno wyprobuje co to tego jogurtu to fajna sprawa, ale nie wiem czy bedzie w stanie mnie dokladnie umyc i do tego odswiezyc
niedawno wyleczylam sie z infekcji i troche jestem przewrazliwiona na punkcie higieny...
bielizne piore w szarym mydle, zamiast wkladek stosuje chusteczki higieniczne, aby bylo tam przewiewniej, bo wkladka tego nie zapewnia a w samej bieliznie nieswojo sie czuje.
ps. powtorze jeszcze 1 pytanie - Czy nalezy sie podmywac po kazdym zalatwieniu się (nie mam na mysli siku tylko to 2 ;P ) czy wystarcza chusteczki nawilzajace?? Mowilysie ze wystarczy sie podmyc 2 razy wiec odpowiedz sie chyba w tym zawiera ale wole dopytac
pozdrawiam)
_Beata_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-29, 15:10   #9
Pandora
BAN stały

wydaje mi się, że dwa razy dzienie plus chusteczki jest ok
infekcje rzeczywiście uwrażliwiają, ale niekiedy to błędne koło
chociaż wiem, że ostatnio o\ukazał się raport na zlecenie rexony, że Polki niby rzadko się myją, z drugiej strony przesadna higienia (prysznic kilka razy dziennie, kiedy nie jest się sportowcem, podmywanie żelem 3 razy dziennie nie podczas okresu) też może mieć negatywne skutki. I coraz częściej o tym słyszę, podczas wizyty u ginekologa. Ważna jest też dobra bielizna, i to wszytsko, o czym wspomniałaś. A same żele do higieny nie zawsze są idealne dla nas:http://nowoczesnamama.com.pl/zdrowie...ie-zaszkodzic/
Pandora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-29, 21:45   #10
inc0rrect
Zakorzenienie

Nie moge zrozumiec popularnosci Pliva Fem i lactacyd femina bo dla mnie oba byly beznadziejne. Ale co organizm to inne potrzeby

ziaja tez srednia, pieklo mnie po niej, ale nie wyzadzala szkody tzn zapalen jak dwa powyzsze. Od kiedy myje sie plynem babydream jest ok, nic mnie tam nie piecze.
a raczej lepiej sie myc raz dziennie w czasie okresu czesciej, czy tam wedle potrzeby (spocenie sie, stosunek), no ale jak Wy stsoujecie plyny z kwasem mlekowym to pewnie Waszej florze nie zaszkodzi czeste mycie;p
co innego jak ktoras sie myje tym co ja, czy mydlem.
tez ginekolog kazala mi sie myc szarym mydlem, ale jakos nie potrafie;p

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 12:08   #11
Szangal1206
Raczkowanie

Ja używam płyn do higieny intymnej "Intymna" z "AA" jest on z kwasem mlekowym i Alatoniną. Jest w takiej 300ml buteleczce a kosztuje ok 17 zł. Ma taki lekki przyjemny zapach i po użyciu czuję się świeżo i komfortowo. Naprawdę polecam jest do wyboru w różnych kolorach niebieskim, różowym i białym. Ja używam sensitive czyli biały.
Szangal1206 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 13:22   #12
Nanas
Raczkowanie

jak dla mnie bardzo ok jest Vagisil Intima. odkryłam go w sumie stosunkowo niedawno i póki co bardzo dobrze się sprawdza - mam bardzo wrażliwą skórę, a wcześniej stosowany przeze mnie preparat jeszcze bardziej ją podrażniał:/ osobiście używam płynu, ale Vagisil jest też w formie chusteczek. podsyłam też znaleziony przy okazji krótki, ale fajnie napisany artykuł o higienie intymnej. naprawdę dużo fajnych treści, porad
Nanas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 13:47   #13
viktooria
Raczkowanie

A ja zdecydowanie polecam ZIAJE, jest mnóstwo różnych wariantów i każdy znajdzie coś dla siebie, duża butelka 500ml kosztuje ok.8 zł niech was nie zniechęca cena kosmetyk jest naprawdę rewelacyjny, ma dobrą konsystencje ładny zapach (są również warianty bezzapachowe i bez barwników)

tutaj troszkę przykładów http://www.ziaja.com/offer/kosmetyki...a_intymna.html
viktooria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości