|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Higiena intymna
Ile razy dziennie "powinno" się podmywać w miejscach intymnych? Czy nalezy to robic po kazdym zalatwieniu się (nie mam na mysli siku tylko to 2 ;P ) i jakich plynow, ewentualnie mydel (szarych??) uzywac w tym celu??? szukam plynu ktory bedzie bezzapachowy, bez barwnikow itp.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Higiena intymna
Polecam Ci Pliva fem do zakupu w aptece. Niestety jest dość drogi, cena waha się od 27zł w dół w zależności od promocji w aptece. Przepisała mi go moja ginekolog (ale nie jest na recepte) Bardzo mi pomógł, i flora bakteryjna się ustabilizowała. Jeśli chodzi o higienę intymną to kąpiel rano i wieczorem wystarczy
chyba że mówimy o "tych dniach" Kiedy czujesz, że tam na dole dzieje się coś niedobrego zrób sobie kąpiel z kupionych w aptece ziółek. To specjalne mieszanki do higieny miejsc intymnych. Kosztują tylko kilka złotych. Z domowych metod, można także smarować się naturalnym (bezsmakowym!!) jogurtem. Posiada on dobre bakterie które pozytywnie wpływają na skórę i niwelują np. swędzenie OCZYWISCIE WSZYSTKO DO UZYTKU ZEWNĘTRZNEGO :P !!!! |
|
|
|
|
#3 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szarego mydla tez nie polecam, koszmarnie wysusza skore. Lepiej poszukaj czegos delikatnego do higieny intymnej, niektore dziewczyny chwala sobie lactacyd, mnie podraznia, ale to indywidualna sprawa. Podmywanie sie 2 razy dziennie wystarczy. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
np. ja chwalę sobie bardzo lactacyd
.Z takich ogólnodostępnych płynów do higieny intymnej jest dla mnie najlepszy aczkolwiek jak już wyżej wspomniała koleżanka-to jest indywidualna sprawa-w moim wypadku się sprawdza .Jednak najlepiej używać płynów dostępnych tylko w aptece.Mniejsze ryzyko podrażnienia. |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
A ten Pliva Fem ma kwas mlekowy? Nie moge znalezc skladu nigdzie ani szerszego opisu.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Ja mydelka nie uzywalam.Z wymienionych specyfikow tylko plivafem b i f oraz lactacyd - emulsje i plyn. Jak dla mnie to drugie sprawdza sie ok, zreszta plivafem tez nie byl zly, ale lactacyd w moim przypadku swietnie lagodzi podraznienia. Emulsji uzywam na co dzien, plynu poczas @. Aaa... no i sa jeszcze z tej serii husteczki do higieny intymniej - super sprawa w te dni, zwlaszcza jak jestes na zajeciach lub w pracy i o podmyciu sie nie ma mowy ;]
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
uuu nie spodziewłam sie takiego odzewu, dziekuje dziewczyny za pomoc
ja stosuje ziaje zielona i sobie bardzo chwale, ale jest zielona wiec pewnie zawiera barwniki a chcialabym cos jak najbardziej bezpiecznego, delikatnego...uzywalam lactacydu, sprawidzil sie ale kiedy bylam tam troche podrazniona podmywanie sie tym zelem bylo koszmarem bo strasznie mnie od niego pieklo - uratowala mnie wtedy ziajka i sie jej trzymalam, ale troche mi sie znudzila, poza tym chcialam sprobowac czego bardziej specjalistycznego. sprobowalabym Pliva Fem ale troche za drogi... może jest promocja, wtedy kupie a jesli nie to poszukam czegos tanszego, ale jak beda lepsze czasy na pewno wyprobuje co to tego jogurtu to fajna sprawa, ale nie wiem czy bedzie w stanie mnie dokladnie umyc i do tego odswiezyc![]() niedawno wyleczylam sie z infekcji i troche jestem przewrazliwiona na punkcie higieny... bielizne piore w szarym mydle, zamiast wkladek stosuje chusteczki higieniczne, aby bylo tam przewiewniej, bo wkladka tego nie zapewnia a w samej bieliznie nieswojo sie czuje. ps. powtorze jeszcze 1 pytanie - Czy nalezy sie podmywac po kazdym zalatwieniu się (nie mam na mysli siku tylko to 2 ;P ) czy wystarcza chusteczki nawilzajace?? Mowilysie ze wystarczy sie podmyc 2 razy wiec odpowiedz sie chyba w tym zawiera ale wole dopytac ![]() pozdrawiam )
|
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
wydaje mi się, że dwa razy dzienie plus chusteczki jest ok
![]() ![]() infekcje rzeczywiście uwrażliwiają, ale niekiedy to błędne koło chociaż wiem, że ostatnio o\ukazał się raport na zlecenie rexony, że Polki niby rzadko się myją, |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Nie moge zrozumiec popularnosci Pliva Fem i lactacyd femina bo dla mnie oba byly beznadziejne. Ale co organizm to inne potrzeby
![]() ziaja tez srednia, pieklo mnie po niej, ale nie wyzadzala szkody tzn zapalen jak dwa powyzsze. Od kiedy myje sie plynem babydream jest ok, nic mnie tam nie piecze. a raczej lepiej sie myc raz dziennie w czasie okresu czesciej, czy tam wedle potrzeby (spocenie sie, stosunek), no ale jak Wy stsoujecie plyny z kwasem mlekowym to pewnie Waszej florze nie zaszkodzi czeste mycie;p co innego jak ktoras sie myje tym co ja, czy mydlem. tez ginekolog kazala mi sie myc szarym mydlem, ale jakos nie potrafie;p
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam płyn do higieny intymnej "Intymna" z "AA" jest on z kwasem mlekowym i Alatoniną. Jest w takiej 300ml buteleczce a kosztuje ok 17 zł. Ma taki lekki przyjemny zapach i po użyciu czuję się świeżo i komfortowo. Naprawdę polecam jest do wyboru w różnych kolorach niebieskim, różowym i białym. Ja używam sensitive czyli biały.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
jak dla mnie bardzo ok jest Vagisil Intima. odkryłam go w sumie stosunkowo niedawno i póki co bardzo dobrze się sprawdza - mam bardzo wrażliwą skórę, a wcześniej stosowany przeze mnie preparat jeszcze bardziej ją podrażniał:/ osobiście używam płynu, ale Vagisil jest też w formie chusteczek. podsyłam też znaleziony przy okazji krótki, ale fajnie napisany artykuł o higienie intymnej. naprawdę dużo fajnych treści, porad
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
A ja zdecydowanie polecam ZIAJE, jest mnóstwo różnych wariantów i każdy znajdzie coś dla siebie, duża butelka 500ml kosztuje ok.8 zł
niech was nie zniechęca cena kosmetyk jest naprawdę rewelacyjny, ma dobrą konsystencje ładny zapach (są również warianty bezzapachowe i bez barwników) tutaj troszkę przykładów http://www.ziaja.com/offer/kosmetyki...a_intymna.html
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

chyba że mówimy o "tych dniach" 

ja stosuje ziaje zielona i sobie bardzo chwale, ale jest zielona wiec pewnie zawiera barwniki a chcialabym cos jak najbardziej bezpiecznego, delikatnego...