|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
* mocznik *
Witajcie
![]() Mam problem z wrastającymi włoskami i brzydką skórą na piętach. Czytałam ostatnio o moczniku,ale na wizażu nie znalazłam wszystkich odpowiedzi na pytania, więc mam nadzieję, że tu mi pomożecie ![]() Chciałabym kupic mocznik na mazidłach i tu kilka pytan z nim zwiazanych: 1. Czy mogę go uzywac np dodajac do kremu do twarzy zeby nawilzyc twarz i dekolt? 2. Czy ma jakies zastosowania o których moglam nie slyszec, np do wlosow lub paznokci? 3. Czy sa jakies produkty albo skladniki kremow,balsamow z ktorymi nie powinnam łączyc mocznika? 4. Wjakich proporcjach laczyc mocznik np z balsamem, jakie stezenie powstanie kiedy np na dwie części balsamu dodam jedną czesc mocznika (nie mam zadnych profesjonalnych narzedzi do odmierzania, wiec moze tez jakies patenty z uzyciem zwyklych przyborów kuchennych) ![]() 5. Jakie stężenia mozna stosowac na skóre,a jakie na piety,zeby nie robic sobie krzywdy? Pewnie jeszcze pozniej przypomna mi sie inne pytania,ale na razie jesli uzyskam odpowiedz na te,to bede szczesliwa
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: * mocznik *
tutaj sporo o moczniku, wraz z recepturami
http://www.zrobsobiekrem.pl/?119,mocznik |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki, ale receptury nie są mi potrzebne, bo to dla mnie czarna magia, chodzi mi o łączenie mocznika z produktami sklepowymi i o inne rzeczy, o które pytam
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
mam plana na krem z mocznikiem 20% i salicylem 5%
w związku z tym pytanie: w jakim zakresie powinno się mieścić pH gotowego kremu żeby mocznik nie uległ hydrolizie Mazidła sugerują stabilizowanie mocznika kwasem mlekowym - a co jeśli w formulacji mam BHA? i druga rzecz: czy mocznik można podgrzewać? |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
też mnie interesują odpowiedzi na te pierwsze pytania, nie mam czasu na ukręcanie całych kremów jak to podają na mazidłach.
Chciałabym zrobić tiuning moich balsamów i kremów do twarzy, czy są jakieś przeciwwskazania, z czym nie powinnam łączyć mocznika? Wiem że *5-10% stężenie mocznika ma działanie nawilżające, powyżej złuszczające. *Co jeszcze doczytałam na forum, jeżeli po dodaniu mocznika pojawi się zapach amoniaku ( taki jak przy tych śmierdzących farbach do włosów) to znaczy, że mikstura się zepsuła i nie wolno jej używać! Może tak się przytrafić zaraz na początku, albo po jakimś czasie, dlatego lepiej robić mniejsze porcje. Piszcie do jakich kosmetyków dodawałyście mocznik, w czym się sprawdził ![]() buziole i pozdrawiam ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- znalazłam jeszcze na forum taką wypowiedź, dość ciekawą i profesjonalną, tylko nie wiem co z tymi informacjami zrobić, napisane przez użytkownika kawa.: Mocznik jest świetny na stopy, kwas salicylowy może być, chociaż mlekowy lepszy. Ciężko zrobić domowy krem z mocznikiem (żeby złuszczał stopy, to musi być minimum te 15% mocznika), bo: mocznik się szybko rozkłada w produkcie - trzeba go stabilizować właśnie kwasem mlekowym lub jego solami (np. mleczan sodu) oraz trzeba dodać jakieś składniki tworzące okluzję (zazwyczaj pochodne ropy naftowej), bo mocznik jest promotorem sorpcji i sprawia, że nasza skóra chłonie wszystko, nawet to, czego nie powinna oraz traci wodę. Proponuje zaopatrzyć się w Cerkoderm 15 lub 30 - zawiera mocznik i kwas mlekowy - stópki jak pupcia niemowlaczka Może być też Pilarix - tu mamy też kwas salicylowy. To z tych tańszych specyfików - obydwa poniżej 20zł w aptekach.
|
|
#6 |
|
CORELIPS
|
skromnie wzięłam sobie 10g mocznika, zamierzam dodawać do kremu na noc do stóp (mała ilość, w celu nawilżającym
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
CORELIPS
|
Mam w domku go od tygodnia i czasu jeszcze nie miała żeby wypróbować
![]() Na pewno napiszę jak już go przetestuję. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
U jak dziewczyny? Testowałyście już? Mam zapalenie miszków i szorsta skórę, myslę że by pomógł, ale jak go dodawać? Dalej ni e wiem
|
|
#11 |
|
CORELIPS
|
testowałam
miks z kremem nawilżającym na noc oriflame , niestety nie odnotowałam większego nawilżenia niż zazwyczaj , może trzeba czasu ..
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Czy mocznik można dodawać do glinki? Chodzi mi o to, by zrobić maseczkę taką do twarzy, jednak nie wiem, jaką dobrać ilość tych produktów, żeby nie przesadzić.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.

miks z kremem nawilżającym na noc oriflame , niestety nie odnotowałam większego nawilżenia niż zazwyczaj , może trzeba czasu ..