kamień nazębny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-10-17, 21:32   #1
Gonia1
Zakorzenienie

kamień nazębny

Nie wiem czy pasuje to na plotkowe ale spróbuję Jak domowymi sposobami radzicie sobie z kamieniem nazębnym? Ja chodzę do dentysty na czyszczenie 2 razy w roku, ale kamień szybko pojawia się znowu, mimo że dbam o higienę jamy ustnej. No ale właśnie: jak samemu usuwać kamień i jak zapobiegać? Może jakieś specjalne gumy do żucia zmieniające pH jamy ustnej?
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-17, 21:44   #2
MagJa
Zakorzenienie

Re: kamień nazębny

Z moich obserwacji wynika, że odkąd stosuję szczoteczkę do zębów Oral-B Cross Action i pastę Colgate Herbal (wcześniej Elmex Sensitive - mam wrażliwe i dziąsła i zeby i na dłuższą metę tylko te pasty się sprawdzają) kamień osadza się dużo wolniej. Wcześniej też chodziłam na oczyszczanie szkliwa co pół roku (choć na dobrą sprawę powinnam jeszcze częściej), a teraz już ponad pół roku nie byłam i jest ok. Nie powiem, że nic się nie osadziło, ale w porównaniu z tym, co było jest ogromna różnica
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-17, 21:50   #3
Gonia1
Zakorzenienie

A ta szczoteczka to jakaś zwykła czy elektryczna?
Stary 2004-10-17, 21:50   #4
Gonia1
Zakorzenienie

Stary 2004-10-17, 21:57   #5
MagJa
Zakorzenienie

Gonia1 napisał(a):
> A ta szczoteczka to jakaś zwykła czy eleltryczna?
Zwykła, tyle, że jak na zwykłą, to dość droga - około 15zł. Ale często można spotkać promocje typu 2 w cenie 1, chyba nawet aktualnie w Rossmannie tak jest. Na początku nie mogłam się do nie przyzwyczaić, bo ma grubą rączkę (wcześniej używałam Aquafresh tych klasycznych z ruchomą główką), ale z czasem stała się moją ulubioną. A to usuwanie kamienia to dzięki temu, że włosie szczoteczki osadzone jest skośnie i to w dwóch przeciwnych do siebie kierunkach
Stary 2004-10-17, 22:01   #6
Gonia1
Zakorzenienie

Dzięki za odpowiedź. A czy istnieją jakieś gumy do żucia zapobiegające kamieniowi?
Stary 2004-10-17, 22:05   #7
MagJa
Zakorzenienie

Gonia1 napisał(a):
> Dzięki za odpowiedź. A czy istnieją jakieś gumy do żucia zapobiegające kamieniowi?
A tego to już nie wiem... Ja od dawien dawna żuję tylko Winterfresh Cool Mint, bo nie jest tak mocno miętowa jak większość, a oddech odświeża
Stary 2004-10-17, 22:05   #8
MagJa
Zakorzenienie

Gonia1 napisał(a):
> Dzięki za odpowiedź. A czy istnieją jakieś gumy do żucia zapobiegające kamieniowi?
A tego to już nie wiem... Ja od dawien dawna żuję tylko Winterfresh Cool Mint, bo nie jest tak mocno miętowa jak większość, a oddech odświeża
Stary 2004-10-17, 22:39   #9
dziewczyna
Zakorzenienie

Na kamień nazębny dobre są pestki ze słonecznika. Znajoma pozbyła się kamienia przy ich pomocy.
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-18, 00:36   #10
Gonia1
Zakorzenienie

dziewczyna napisał(a):
> Na kamień nazębny dobre są pestki ze słonecznika. Znajoma pozbyła się kamienia przy ich pomocy.

Po prostu przez "wcinanie" ich?
Stary 2004-10-18, 08:22   #11
Gonia1
Zakorzenienie

Up
Stary 2004-10-18, 09:17   #12
dziewczyna
Zakorzenienie

Przez najzwyklejsze łuskanie
Stary 2004-10-18, 10:10   #13
anytsuj
Zadomowienie

Ja jeszcze nigdy nie usuwałam kamienia. i błąd !!! mam nadwrażliwe zęby i chciałam się zapytać czy usuwanie kamienia boli ?
anytsuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-18, 10:12   #14
Edii
Rozeznanie

no przepraszam najmocniej, ale to chyba jakaś bzdura
Stary 2004-10-18, 12:19   #15
asia.b
Raczkowanie

Usuwanie kamienia nie boli.
Natomiat jeśli chodzi o takie domowe sposoby to czytałam, że mozna usunąć go za pomocą proszku do pieczenia. Jakie efekty sa - to nie wiem ,bo nie próbowałam
asia.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-18, 20:21   #16
201608040942
Konto usunięte

wlasnie bylam dzic u dentysty i usuwal mi kamien, duzo to go nie bylo. W zeszlym roku mialam pierwszy raz usuwany i dentysta powiedzial mi zebym 2 razy w tygodniu plukala jame ustna plynami do higieny ust, polecono mi Meridol. Musze powiedziec ze oczywisice plukam , nie zawsze 2 razy na tydzien, chodz wiem ze codziennie tez nie zaszkodzi- tak pisze na produkcie, zeyb plukac codziennie po umyciu zebow. Musze powiedziec ze plyny taki zapobiegaja nie tylko osadzaniu sie kamienia, ale takze np. zapobiegaja paradontozie i innym choroba dziasel . Ja nie mam zadnej choroby tylko jak mialam kamian lubilo mi sie zrobic zapalenie dziasla i dlugo sie goila przy tym plynie wyleczylam zapalenie w dwa dni , czyli 2 plukania na wieczor.
Jak zapobiegac? nie palic papierosow, nie pic duzo kawy ani herbaty, ale najwiekszym sprzymierzencem kamienia sa papieroski. nalezy dokalnie myc zeby minimum 3 min, zwracajac uwage na przestrzenie miedzy zebami bo tam najbardziej lubi sie cos zagniezdzic i uzywac nici dentystycznych, to tez pomaga. Ale jak u mnie to zauwazylam jak zucilam palenie i zaczelam plukac usta plynem to prawie sie nic nie osadza , tzn. mialam kamienia bardzo malo, tak powiedzial dentysta, zreszta siedzialam u niego tak krotko, a tak mi sie dobrze na tym fotelu siedzalo hihihihi.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-18, 20:59   #17
Gonia1
Zakorzenienie

moni napisał(a):
> wlasnie bylam dzic u dentysty i usuwal mi kamien, duzo to go nie bylo. W zeszlym roku mialam pierwszy raz usuwany i dentysta powiedzial mi zebym 2 razy w tygodniu plukala jame ustna plynami do higieny ust, polecono mi Meridol.

A czy w Polsce też to można kupić? A poza tym czy jest ogólnie dostępny np. w aptece czy może tylko dla dentystów?

> Jak zapobiegac? nie palic papierosow, nie pic duzo kawy ani herbaty, ale najwiekszym sprzymierzencem kamienia sa papieroski.

Ja nie piję ani dużo kawy ani herbaty ani nie palę, a kamień osadza się szybko... Ponoć zależy to też od odczynu śliny, dlatego pytałam o te gumy do żucia.

>nalezy dokalnie myc zeby minimum 3 min, zwracajac uwage na przestrzenie miedzy zebami bo tam najbardziej lubi sie cos zagniezdzic i uzywac nici dentystycznych, to tez pomaga.

Chyba sobie sprawię takie nici.
Stary 2004-10-19, 12:26   #18
asia.b
Raczkowanie

Jeżeli chodzi o nici dentystyczne - to ja też ich uzywam; kupuję w Lidlu są tańsze niż w innych sklepach (można kupić 2 w cenie 1) i też są dobre
asia.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-19, 12:40   #19
Gonia1
Zakorzenienie

Sorki, a co to jest Lidel? Nie jestem z dużego miasta i ta nazwa nic mi nie mówi.
Stary 2004-10-19, 13:33   #20
201608040942
Konto usunięte

Lidl to rodzaj marketu samoobslugowego, bardzo popularna siec na zachodzie ktora jakis czas temu zawitala tez do PL.
Meridol kupilam w zywklym markecie takim co mozna wszystko kupic od jedzenia poprzez kosmetyki pielegnacyjne i kolorowe poprzez chemie a nawet jest dzial ogrodniczy. Nazwy nie ma sensu wymieniac bo w PL jeszcze takiego duzego marketu nie widzialam i nie chce robic zamieszania. Ale w normalnej drogerii tez byl na polce. W sklad serii Meridol wchodzi plyn do plukania i pasta do bardzo wrazliwych zebow i dzasel a takze bardzo miekka szczoteczka. Ja uzywam tylko tego plynu bo nie ma wrazliwych zebow ani dziasel i nie lubie miekkich szczoteczek. Myje zeby tylko twardymi a i tak szybko mi sie niszcza i musze wymieniac na nowa bo ja lubie miec tak mocno wyszorowane zeby i dziasla, wtedy czuje ze sa czyste i uwielbiam to uczucie jak krew pulsuje w dziaslach. Wiem , wiem niektorzy powiedza masochistka. Ale moje dziasla nie krwawia, wiec czemu nie. Jedyna co mnie denerwuje to to ze ciazko kupic twarda szczoteczke. Czesto nie ma ich w sklepach lub jak sa to sa drogie a ja uzywam najotanszych Colgate lub tych najtanszych jakie znajde na polce ze szczoteczkami do zebow. Nie ma sensu kupowac drogich, bo ja je szybko niszcze bo mocno przyciskam do zebow i dziasel i wlosy sie rozkraczaja. Dla mnie twarda szczoteczka jest mimo wszystko troche za miekka hihihihi. nie wiem czy ten plyn Meridol jest w PL ale wiem ze sa inne firmy. Aquafresh chyba ma plyn do plukania jamy ustnej. Blendamed czy jak to sie pisze chyba tez. Mozesz kupic pierszy lepszy z brzega. Wez odrobine do buzi i rozprowadz po zebach szczotkujac deliktanie. Przy moim robi sie piana wiec mysle ze przy innych plynach bedzie tak samo. Oczywiscie plukanie robimy jak juz zeby beda umyte .
Moze rzeczywisice kamien na cos wspolnego z pH jamy ustnej. Mi dentysta mowil ze papieroski i hektolitry kawy jakie wypijalam to glowna przyczyna w moim przypadku. Teraz juz od 1,5 roku nie pale i widze poprawde. Raz na rok ide do dentysty na kontrole a na zebach nie ma prawie co usuwac. W szeszlym roku to sobie posiedzialam na fotelu a teraz jeszcze dobrze sie na nim nie zagniezdzilam a juz byl koniec.
Moze, chodz nie palisz wyprobuj pasy do palaczy maja zscierajace skladniki i poleruja lepiej. Moja palaca kolezanka uzywa Colodent dla palaczy. Kupuje w kiosku pod blokiem ta paste, na takie szarawo-srebrne opakowanie i jest tania bo polska. Sama kiedys jej wyprobowalam i mialam ladne biale zabki, zolty nalot juz po pierwszym uzyci zszedl i zeby byla takie wypolerowane, takie czyste i gladkie. Skoro masz problem z kamieniem to moze pomoze? Nie uzywaja ciagle jak skonczysz opakowanie to kup inna i zobaczysz co i jak , jakies porownanie bedziesz juz miec, wrazei czego kupisz ja ponownie jak bedzie ci pasowac. Ale mysle ze co drugie opakowanie jak kupisz i do tego plyn do plukania jamy ustnej powinny pomoc. Moze nie zlikwiduja problemu ale moze go ogranicza?
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-19, 13:45   #21
monika_t
Rozeznanie

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg meridol.jpg (9,4 KB, 14 załadowań)
monika_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-19, 14:37   #22
Kiya
Zakorzenienie

pierwszy raz słyszę taką bzdurę że jedzenie-łuskanie słonecznika pomaga usunąć kamień nazębny osadzanie się kamienia nazębnego to indywidualna sprawa kazdego człowieka,osadzaniu sie kamienia sprzyja niedokładne szczotkowanie jamy ustnej,palenie papierosów,picie mocnej kawy,herbaty a zwłaszcza skład śliny!! na który nie mamy juz niestety wpływu.Prosesu odkładania kamienia nie można całkowicie wyeliminować,można go jedynie spowolnić poprzez dokładne,regularne szczotkowanie zębow po każdym posiłku,używanie nici dentystycznych i płynów do pułkania.
No i oczywiście niezbędne jest regularne usuwanie kamienia u specjalisty.
To tyle.Dzielę sie moimi radami z własnego zawodowego doświadczenia pozdrawiam.
Stary 2004-10-19, 15:43   #23
dziewczyna
Zakorzenienie

Ja tylko napisałam to ta owa znajoma powiedziała z tymi pestkami na kamień.
Stary 2004-10-19, 20:37   #24
Gonia1
Zakorzenienie

Wow!! Moni!! Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!!!
Stary 2004-10-19, 20:39   #25
Gonia1
Zakorzenienie

Kiya napisał(a):
> > To tyle.Dzielę sie moimi radami z własnego zawodowego doświadczenia

No proszę Czyli nie istnieją żadne gumy do żucia zmieniające odczyn śliny? Ale się na to uparłam
Stary 2004-10-19, 23:43   #26
Kiya
Zakorzenienie

Gonia1 napisał(a):
> Kiya napisał(a):
> > > To tyle.Dzielę sie moimi radami z własnego zawodowego doświadczenia
>
> No proszę Czyli nie istnieją żadne gumy do żucia zmieniające odczyn śliny? Ale się na to uparłam

gumy owszem zmieniaja odczyn PH sliny ale nie usuwaja kamienia nazebnego raczej pomagaja eliminowac bakterie odpowiadajace za powstawanie prochnicy.
Stary 2004-10-23, 21:11   #27
Gonia1
Zakorzenienie

MagJa napisał(a):
> Z moich obserwacji wynika, że odkąd stosuję szczoteczkę do zębów Oral-B Cross Action i pastę Colgate Herbal

a co to dokładnie za pasta? Bo patrzyłam w supermarkecie i były Colgate Herbal, ale jakieś różne rodzaje Możesz napisać, której dokładnie Ty używasz?
Stary 2004-10-23, 22:10   #28
MagJa
Zakorzenienie

Gonia1 napisał(a):
> MagJa napisał(a):
> > Z moich obserwacji wynika, że odkąd stosuję szczoteczkę do zębów Oral-B Cross Action i pastę Colgate Herbal
>
> a co to dokładnie za pasta? Bo patrzyłam w supermarkecie i były Colgate Herbal, ale jakieś różne rodzaje Możesz napisać, której dokładnie Ty używasz?
Ja używam tej najzwyklejszej Colgate Herbal. Ta z propolisem mi nie służy, a wyielającej nawet nie próbuję ze względu na nadwrażliwość i zębów i dziąseł. A czy są jeszcze inne tego już nie wiem
Stary 2004-10-24, 14:46   #29
beakarp
Raczkowanie

warto zainwestowac w szczoteczkę elektryczną, taką "z górnej półki" . Ja mam Oral B 3D, i z kamieniem nie ma juz problemu. A usuwanie nie nalezy do przyjemności, niestety. Mnie stomatolog musiał znieczulać
beakarp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-24, 17:28   #30
Gonia1
Zakorzenienie

Beata napisał(a):
> warto zainwestowac w szczoteczkę elektryczną, taką "z górnej półki" . Ja mam Oral B 3D, i z kamieniem nie ma juz problemu. A usuwanie nie nalezy do przyjemności, niestety. Mnie stomatolog musiał znieczulać

Znieczulać??? Dlaczego? Mnie usuwanie kamienia nic nie boli...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości