|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
kamień nazębny
Nie wiem czy pasuje to na plotkowe ale spróbuję
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Re: kamień nazębny
Z moich obserwacji wynika, że odkąd stosuję szczoteczkę do zębów Oral-B Cross Action i pastę Colgate Herbal (wcześniej Elmex Sensitive - mam wrażliwe i dziąsła i zeby i na dłuższą metę tylko te pasty się sprawdzają) kamień osadza się dużo wolniej. Wcześniej też chodziłam na oczyszczanie szkliwa co pół roku (choć na dobrą sprawę powinnam jeszcze częściej), a teraz już ponad pół roku nie byłam i jest ok. Nie powiem, że nic się nie osadziło, ale w porównaniu z tym, co było jest ogromna różnica
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
A ta szczoteczka to jakaś zwykła czy elektryczna?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Gonia1 napisał(a):
> A ta szczoteczka to jakaś zwykła czy eleltryczna? Zwykła, tyle, że jak na zwykłą, to dość droga - około 15zł. Ale często można spotkać promocje typu 2 w cenie 1, chyba nawet aktualnie w Rossmannie tak jest. Na początku nie mogłam się do nie przyzwyczaić, bo ma grubą rączkę (wcześniej używałam Aquafresh tych klasycznych z ruchomą główką), ale z czasem stała się moją ulubioną. A to usuwanie kamienia to dzięki temu, że włosie szczoteczki osadzone jest skośnie i to w dwóch przeciwnych do siebie kierunkach |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Gonia1 napisał(a):
> Dzięki za odpowiedź. A tego to już nie wiem... Ja od dawien dawna żuję tylko Winterfresh Cool Mint, bo nie jest tak mocno miętowa jak większość, a oddech odświeża |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Gonia1 napisał(a):
> Dzięki za odpowiedź. A tego to już nie wiem... Ja od dawien dawna żuję tylko Winterfresh Cool Mint, bo nie jest tak mocno miętowa jak większość, a oddech odświeża |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Na kamień nazębny dobre są pestki ze słonecznika. Znajoma pozbyła się kamienia przy ich pomocy.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyna napisał(a):
> Na kamień nazębny dobre są pestki ze słonecznika. Znajoma pozbyła się kamienia przy ich pomocy. Po prostu przez "wcinanie" ich? |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Up
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Przez najzwyklejsze łuskanie
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Ja jeszcze nigdy nie usuwałam kamienia. i błąd !!! mam nadwrażliwe zęby i chciałam się zapytać czy usuwanie kamienia boli ?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
no przepraszam najmocniej, ale to chyba jakaś bzdura
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Usuwanie kamienia nie boli.
Natomiat jeśli chodzi o takie domowe sposoby to czytałam, że mozna usunąć go za pomocą proszku do pieczenia. Jakie efekty sa - to nie wiem ,bo nie próbowałam
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
wlasnie bylam dzic u dentysty i usuwal mi kamien, duzo to go nie bylo. W zeszlym roku mialam pierwszy raz usuwany i dentysta powiedzial mi zebym 2 razy w tygodniu plukala jame ustna plynami do higieny ust, polecono mi Meridol. Musze powiedziec ze oczywisice plukam , nie zawsze 2 razy na tydzien, chodz wiem ze codziennie tez nie zaszkodzi- tak pisze na produkcie, zeyb plukac codziennie po umyciu zebow. Musze powiedziec ze plyny taki zapobiegaja nie tylko osadzaniu sie kamienia, ale takze np. zapobiegaja paradontozie i innym choroba dziasel . Ja nie mam zadnej choroby tylko jak mialam kamian lubilo mi sie zrobic zapalenie dziasla i dlugo sie goila przy tym plynie wyleczylam zapalenie w dwa dni , czyli 2 plukania na wieczor.
Jak zapobiegac? nie palic papierosow, nie pic duzo kawy ani herbaty, ale najwiekszym sprzymierzencem kamienia sa papieroski. nalezy dokalnie myc zeby minimum 3 min, zwracajac uwage na przestrzenie miedzy zebami bo tam najbardziej lubi sie cos zagniezdzic i uzywac nici dentystycznych, to tez pomaga. Ale jak u mnie to zauwazylam jak zucilam palenie i zaczelam plukac usta plynem to prawie sie nic nie osadza , tzn. mialam kamienia bardzo malo, tak powiedzial dentysta, zreszta siedzialam u niego tak krotko, a tak mi sie dobrze na tym fotelu siedzalo hihihihi. |
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
moni napisał(a):
> wlasnie bylam dzic u dentysty i usuwal mi kamien, duzo to go nie bylo. W zeszlym roku mialam pierwszy raz usuwany i dentysta powiedzial mi zebym 2 razy w tygodniu plukala jame ustna plynami do higieny ust, polecono mi Meridol. A czy w Polsce też to można kupić? A poza tym czy jest ogólnie dostępny np. w aptece czy może tylko dla dentystów? > Jak zapobiegac? nie palic papierosow, nie pic duzo kawy ani herbaty, ale najwiekszym sprzymierzencem kamienia sa papieroski. Ja nie piję ani dużo kawy ani herbaty ani nie palę, a kamień osadza się szybko... >nalezy dokalnie myc zeby minimum 3 min, zwracajac uwage na przestrzenie miedzy zebami bo tam najbardziej lubi sie cos zagniezdzic i uzywac nici dentystycznych, to tez pomaga. Chyba sobie sprawię takie nici. |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o nici dentystyczne - to ja też ich uzywam; kupuję w Lidlu są tańsze niż w innych sklepach (można kupić 2 w cenie 1) i też są dobre
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Sorki, a co to jest Lidel? Nie jestem z dużego miasta i ta nazwa nic mi nie mówi.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Lidl to rodzaj marketu samoobslugowego, bardzo popularna siec na zachodzie ktora jakis czas temu zawitala tez do PL.
Meridol kupilam w zywklym markecie takim co mozna wszystko kupic od jedzenia poprzez kosmetyki pielegnacyjne i kolorowe poprzez chemie a nawet jest dzial ogrodniczy. Nazwy nie ma sensu wymieniac bo w PL jeszcze takiego duzego marketu nie widzialam i nie chce robic zamieszania. Ale w normalnej drogerii tez byl na polce. W sklad serii Meridol wchodzi plyn do plukania i pasta do bardzo wrazliwych zebow i dzasel a takze bardzo miekka szczoteczka. Ja uzywam tylko tego plynu bo nie ma wrazliwych zebow ani dziasel i nie lubie miekkich szczoteczek. Myje zeby tylko twardymi a i tak szybko mi sie niszcza i musze wymieniac na nowa bo ja lubie miec tak mocno wyszorowane zeby i dziasla, wtedy czuje ze sa czyste i uwielbiam to uczucie jak krew pulsuje w dziaslach. Wiem , wiem niektorzy powiedza masochistka. Ale moje dziasla nie krwawia, wiec czemu nie. Jedyna co mnie denerwuje to to ze ciazko kupic twarda szczoteczke. Czesto nie ma ich w sklepach lub jak sa to sa drogie a ja uzywam najotanszych Colgate lub tych najtanszych jakie znajde na polce ze szczoteczkami do zebow. Nie ma sensu kupowac drogich, bo ja je szybko niszcze bo mocno przyciskam do zebow i dziasel i wlosy sie rozkraczaja. Dla mnie twarda szczoteczka jest mimo wszystko troche za miekka hihihihi. nie wiem czy ten plyn Meridol jest w PL ale wiem ze sa inne firmy. Aquafresh chyba ma plyn do plukania jamy ustnej. Blendamed czy jak to sie pisze chyba tez. Mozesz kupic pierszy lepszy z brzega. Wez odrobine do buzi i rozprowadz po zebach szczotkujac deliktanie. Przy moim robi sie piana wiec mysle ze przy innych plynach bedzie tak samo. Oczywiscie plukanie robimy jak juz zeby beda umyte . Moze rzeczywisice kamien na cos wspolnego z pH jamy ustnej. Mi dentysta mowil ze papieroski i hektolitry kawy jakie wypijalam to glowna przyczyna w moim przypadku. Teraz juz od 1,5 roku nie pale i widze poprawde. Raz na rok ide do dentysty na kontrole a na zebach nie ma prawie co usuwac. W szeszlym roku to sobie posiedzialam na fotelu a teraz jeszcze dobrze sie na nim nie zagniezdzilam a juz byl koniec. Moze, chodz nie palisz wyprobuj pasy do palaczy maja zscierajace skladniki i poleruja lepiej. Moja palaca kolezanka uzywa Colodent dla palaczy. Kupuje w kiosku pod blokiem ta paste, na takie szarawo-srebrne opakowanie i jest tania bo polska. Sama kiedys jej wyprobowalam i mialam ladne biale zabki, zolty nalot juz po pierwszym uzyci zszedl i zeby byla takie wypolerowane, takie czyste i gladkie. Skoro masz problem z kamieniem to moze pomoze? Nie uzywaja ciagle jak skonczysz opakowanie to kup inna i zobaczysz co i jak , jakies porownanie bedziesz juz miec, wrazei czego kupisz ja ponownie jak bedzie ci pasowac. Ale mysle ze co drugie opakowanie jak kupisz i do tego plyn do plukania jamy ustnej powinny pomoc. Moze nie zlikwiduja problemu ale moze go ogranicza? |
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
pierwszy raz słyszę taką bzdurę że jedzenie-łuskanie słonecznika pomaga usunąć kamień nazębny
No i oczywiście niezbędne jest regularne usuwanie kamienia u specjalisty. To tyle.Dzielę sie moimi radami z własnego zawodowego doświadczenia
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko napisałam to ta owa znajoma powiedziała z tymi pestkami na kamień.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Wow!! Moni!! Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!!!
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Kiya napisał(a):
> > To tyle.Dzielę sie moimi radami z własnego zawodowego doświadczenia No proszę |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Gonia1 napisał(a):
> Kiya napisał(a): > > > To tyle.Dzielę sie moimi radami z własnego zawodowego doświadczenia > > No proszę gumy owszem zmieniaja odczyn PH sliny ale nie usuwaja kamienia nazebnego raczej pomagaja eliminowac bakterie odpowiadajace za powstawanie prochnicy.
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
MagJa napisał(a):
> Z moich obserwacji wynika, że odkąd stosuję szczoteczkę do zębów Oral-B Cross Action i pastę Colgate Herbal a co to dokładnie za pasta? Bo patrzyłam w supermarkecie i były Colgate Herbal, ale jakieś różne rodzaje |
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Gonia1 napisał(a):
> MagJa napisał(a): > > Z moich obserwacji wynika, że odkąd stosuję szczoteczkę do zębów Oral-B Cross Action i pastę Colgate Herbal > > a co to dokładnie za pasta? Bo patrzyłam w supermarkecie i były Colgate Herbal, ale jakieś różne rodzaje Ja używam tej najzwyklejszej Colgate Herbal. Ta z propolisem mi nie służy, a wyielającej nawet nie próbuję ze względu na nadwrażliwość i zębów i dziąseł. A czy są jeszcze inne tego już nie wiem |
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
warto zainwestowac w szczoteczkę elektryczną, taką "z górnej półki" . Ja mam Oral B 3D, i z kamieniem nie ma juz problemu. A usuwanie nie nalezy do przyjemności, niestety. Mnie stomatolog musiał znieczulać
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Beata napisał(a):
> warto zainwestowac w szczoteczkę elektryczną, taką "z górnej półki" . Ja mam Oral B 3D, i z kamieniem nie ma juz problemu. A usuwanie nie nalezy do przyjemności, niestety. Mnie stomatolog musiał znieczulać Znieczulać??? Dlaczego? Mnie usuwanie kamienia nic nie boli... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.