![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Co pieczecie na swieta?
Jakie ciasta pieczecie na swieta? Moze sie wzajemnie zainspirujemy?
![]() Ja upieke chyba ciasto Bounty i moze baranki drozdzowe. A Wy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co pieczecie na swieta?
mazurek
baba drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
babka jogurtowa z glazurą z dżemu morelowego, kruche ciasteczka, babeczki z mielonymi migdałami i kremem mascarpone, sernik na zimno z galaretką i spodem z ciastek, babeczki waniliowe, mazurek kajmakowy
piekę jeszcze tort pavlova, ale to na urodziny siostry, które przypadają w święta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Jeszcze nie wybrałam dokładnie przepisów, ale upiekę raczej na pewno:
sernik mazurek jakąś babkę i ciasteczka kruche Tak tradycyjnie będzie w tym roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
proszę bardzo, oto przepis
![]() 120g miękkiego masła 250g drobnego cukru 2 łyżeczki olejku waniliowego 3 jajka 180g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy, później kolejno jajka, dodać osobno zmieszane (mąka+proszek do pieczenia+ 1/2 łyżeczki soli), na końcu dodać mleko i wymieszać delikatnie, na grudkowatą masę. Wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 20-25 min. w temp. 180st. C i jeszcze mam zamiar dodać, już po upieczeniu, trochę masy kajmakowej jako nadzienie ![]() nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia(tzn. to są te babeczki, ale przez krem i tak nic nie widać ![]() ![]() nie pamiętam tylko ile wychodzi babeczek z tego przepisu ![]() ![]() Edytowane przez vegemaria Czas edycji: 2009-03-29 o 13:01 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
stefanka
sernik na orzechowym spodzie kruche ciasto milioneraa mazurki Mama Pani Walewska jak sie uda..bo pierwszy raz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Nutka nie gryzie!
|
babę 3 -smakową
sernik ciasto toffi lub cos takiego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
My nie będziemy dużo piec, bo w oba dni wyjeżdżamy, a wieczorem mam jeszcze osiemnastkę i kto to zje?
![]() Zapewne babka, i pewnie ja będę w tym roku robić ![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() babeczki jogurtowe (12szt): 250g mąki 150g cukru trzcinowego jasnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego (16g) duża szczypta soli 1 jajko 8 łyżek oleju 100ml maślanki /kefiru /jogurtu naturalnego (ja dodaję co mam akurat w lodówce ![]() 2 pomarańcze(potrzeba ok. pół szklanki soku czyli 100ml+ łyżeczka startej skórki) +cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. W drugiej misce roztrzepać jajko, później kolejno dodawać (za każdym razem mieszając): olej, maślankę, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać. Wypełnić foremki ciastem i piec ok. 20min w 180st Celsjusza (ja czasami dodaję jeszcze brzoskwinie z puszki w plastrach- po trzy na babeczkę- na wierzch, i akurat takie mam zdjęciu ![]() babkę jogurtową będę robić właśnie z tego przepisu na babeczki, tylko podwoję porcję, a wierzch posmaruję glazurą z podgrzanego dżemu+wody sernik na zimno: spód: 150g ciastek pełnoziarnistych(digestiv e/krakuski) 50-60g masła masło rozpuścić w garnuszku, dodać drobno pokruszone ciastka, wymieszać. wyłożyć na spód blachy i wygładzić łyżką, przyciskając. wstawić do lodówki na 30min. masa serowa: 375g sera krówki albo philadelphia (w temp. pokojowej!) 75g cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny w proszku rozpuszczonej w pół filiżanki gorącej wody ser zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę, dodać żelatynę i ponownie zmiksować.(żeby uniknąć grudek, żelatyna powinna być letnia i płynna; nie może być ani gorąca, ani zimna i gęsta ![]() ![]() wylać masę na spód z ciasteczek i wygładzić. (wtedy można położyć na serze jakieś owoce, bo się do niego przykleją i nie wypłyną przy zalewaniu galaretką ![]() ![]() polewa: 2 opakowania galaretki truskawkowej woda galaretkę zalać 700ml gorącej wody, jak będzie chłodna i lekko zgęstnieje(ale nadal będzie płynna)- zalać nią spód ciasta.(można też zalać np. 400ml wrzącej wody i wymieszać i do tego dodać 300ml zimnej wody, wtedy galaretka szybciej wystygnie ja robię w naczyniu 31x18cm i wychodzi mi 15 kawałków (na zdjęciu robiłam z 250g sera i 225g ciastek, ale zmieniłam proporcję, więc spód wychodzi cienki, a serowej masy jest więcej ![]() ![]() mazurek: 400g mąki krupczatki 250g masła 50g cukru 4 żółtka(ugotowane na twardo) 1 łyżeczka sody powidła śliwkowe puszka masy kajmakowej 200g masła rozpuszczona czekolada do dekoracji Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło i żółtka- zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę. Później można wylepić ciastem blachę i boki i upiec, ale ja robiłam 3 małe mazurki w kształcie jajek ![]() Na wystudzonym cieście rozsmarować powidła, później masę kajmakową(kajmak z puszki utarty w masłem). Później można robić jakieś ozdoby ![]() ciasto jest bardzo kruche, więc trzeba uważać ![]() ![]() przepis babeczki z mielonymi migdałami jest tu, z tym, że ja zamiast orzechów włoskich, które są tam podane, dodaję migdały właśnie, a górę posypię prażonymi migdałami w płatkach ![]() miałam też dobry przepis na kruche ciasteczka, ale coś nie mogę go znaleźć ![]() ![]() ja papierki do babeczek kupuję przez internet, ale kiedyś widziałam w kauflandzie białe w złote paski 100szt. z fackelmanna w kartoniku pakowane, widziałam też białe w sklepie z agd a jutro w lidlu ma być forma na muffinki+ 60 papierowych foremek za 19,90 (klik) przepis na babeczki jogurtowe mam z gazety Claudia, a na sernik stąd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
WOW
![]() ![]() ![]() ![]() ale mi ślina cieknie ![]() ![]() ![]() Dziękuję za przepisy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Na razie planuję:
- mazurek kajmakowy - jakąś babkę ucieraną (waham się między cytrynową, a tulipanem) - sernik puszek - sernik na zimno - ciasteczka kruche. Do Wielkanocy jeszcze dwa tygodnie, więc nie wiem czy plan nie ulegnie zmianie ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
sernik i kruche... z blogu Moje Wypieki( nie b ed e wklejac , bom padnieta po pracy, a tam Autorka super opisała + zdjecia, blog genialny imho...
![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Iza =mała prywata zerknij na NCJ i wyjasnij ,jeśli ozesz czeu tak dietetyczka zaleciła, co ? please, wpisałam wczoraj.. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
biały mielony
![]() u nas się mówi na niego krówka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
W tym roku upiekę babkę pomarańczową, która już w zasadzie wkręciła w kanon tradycji na Wielkanoc, tort chałwowy i zapewne jakieś ciasteczka
![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
składniki: -szklanka mąki pszennej -szklanka mąki ziemniaczanej -kostka (25 dag) margaryny lub masła roślinnego -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -szklanka cukru pudru -4 jajka -2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy -2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy -tłuszcz do wysmarowania formy & bułka tarta do wysypania lukier: -1/2 szklanki cukru pudru -łyżeczka wrzącej wody -2 łyżki lekko odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej Do utartego robotem masła z cukrem pudrem dodajemy, cały czas ucierając, żółtka (po jednym) oraz sok pomarańczowy. Na pulchną, jednolitą masę sypiemy przez sito obie mąki i proszek, składniki ciasta ucieramy przez 4 minuty, pod koniec dodajmy otartą skórkę z pomarańczy i pianę ubitą z białek. Składniki łączymy, przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy babowej, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut lub nieco dłużej w temp. 180 stopni. Zrumienioną, z lekkim pęknięciem i ostającymi od formy bokami babkę wystawiamy z piekarnika, chłodzimy przez 10 minut w formie i wykładamy na deskę. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozprowadzamy w łyżce wrzącej wody, dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy i polewamy jeszcze ciepłą babkę. Mmmm ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Jestem świeżo po konsultacji z mamcią, ponieważ jedziemy z TŻ na święta do rodziców więc mama piecze:
sernik pewnie z brzoskwiniami babka jakaś piaskowa ale jeszcze nie wiadomo dokładnie królewski A ja przywiozę tartę cytrynową chocolate crinkles (popękane ciasteczka czekoladowe) - są pyszne i wyglądają tak pięknie a jednocześnie niepozornie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
U mnie jak zawsze.. kazdy na to czeka
![]() - babka gotowana (tak gotowana w wodzie) pewnie z jakas polewa - rumowiec - serniczek krolewski, bo nie wyobrazam sobie zadnych swiat bez sernika ![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Superchic(k) - dziękuję za przepis. Wygląda na łatwy, i bardzo dobrze. A o tej pani Aszkiwicz już coś słyszałam a propos innej polecanej książki z ciastami - chyba warto zainwestować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
La Moderatoiure
|
Ja jeszcze do końca nie wiem, ale to będzie najprawdopodobniej:
- sernik z bakaliami - babki (za którymi nie przepadam, więc będa tylko na stół ![]() - 2 mazurki: 1 z masą krówkową, a 2 chyba z rosą karmelową - i babeczki kurche z nadzieniem ( jeszcze kombinuję, ale chyba z powidłami śliwkowymi i nadzieniem waniliowo-cynamonowym ![]() Pewnie moje plany ulegną jeszcze modyfikacjom ![]()
Edytowane przez La Monica Czas edycji: 2009-04-02 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
sernik wiedeński
mazurki [w lidlowskich formach na mini tarty] kajmakowy, czekoladowy i pewnie z owocami muffiny babeczki drożdżowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
co to jest ten kajmajek???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
kajmak - najprostszy sposób: wstawić zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego do wody i gotować jakieś 2h
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.