![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Chemia kosmetyczna - WĄTEK ZBIORCZY
Czy jest tu ktoś kto studiuje kosmetologię na UM lub chemie kosmetyczna na UAM, obie w Poznaniu. Jakie progi są by się dostać. Chyba bardziej realistyczne wydaje się dostanie na UAM..racja?
a może któraś z Was wybiera się tam od października;> pozdrawiam;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kosmetologia/chemia kosmetyczna
chętnie tez sie dowiem. czy na chemie kosmetyczna jest potrzebna chemia na maturze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tak,ma najwyższą ''wagę'', ale z gegrą też można ale ma niziutki przelicznik więc wątpię żeby ktoś się dostał z nią..chociaż. A co zdajesz?
Ja polski,ang, chemia-podst. a biologia rozszerzona;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
moja koleżanka w tym roku zaczęła kosmetologię na UM. Chemię podstwową zdała na 80kilka procent, a biologię rozszerzoną na 70. W ubiegłym roku wiele osób zaczęło kosmetologię na UM jako drugi kierunek, a tym samym liczba miejsc dla naszego rocznika była mniejsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja planuje samą biologie rozszerzoną, z chemii nawet podstawy nie dam rady, bo jej nie kumam w ogole ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
[quote=hammie;11911376]ja planuje samą biologie rozszerzoną, z chemii nawet podstawy nie dam rady, bo jej nie kumam w ogole ;/
a to tegoroczną maturzystką nie jesteś;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
no ja dopiero za rok.. ale juz sie boje jak to bedzie.. z sama biologia mam marne szanse na cokolwiek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Poznań wymaga biologii i chemii na poziomie podstawowym,nie mam pojęcia jaki był próg w zeszłym roku,Akademia medyczna w Bydgoszczy wymaga jednego przedmiotu(do wyboru:chemia,fizyka,biol ogia)ale na poziomie rozszerzonym,jest niby przelicznik dla podstaw,ale na moje jest nierealne dostać się z podtawą.W zeszłym roku próg na dzienną kosmetologie w Bydgoszczy wyniósł 74%.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
w Poznaniu biologia musi być rozszerzona, a chemia podstawowa.
a co do chemii to podstawowa matura jest naprawdę prosta, nawet jeśli jej nie lubisz to trochę samozaparcia i wiary w siebie, jesli uwierzysz w to, że możesz to podołasz.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ale ja nie mam w profilu klaasy rozszerzeniea z chemii, i w tym roku ją koncze, ogolnie to malo zrobilismy i nic nie kumam (chyba jak kazdy w mojej klasie), wiec to odpada zupelnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
ja w tym roku wybieram sie labo na kosmetologie albo chemie kosmetyczna albo dietetyke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ja też zdawałam chemie podst. i biologię roszerz. i też momentami żałuję że rozszerz.nie wzięłam,bo w tym roku nie było takie trudne!Ale trudno,teraz tylko sie martwię czy się dostanę! a jak nie to zaocznie kosmetologia( chyba) na UM i praca.
A czy mógłby ktoś napisać jaki jest poziom matmy i fizyki na chemii kosmetycznej na UAM. Bo matma jak matma ale z fizyki nie umiem nic,dosłownie nic! Przez całe LO nie miałam żadnego porządnego nauczyciela który by prowadził lekcję, i chyba nie poradziłabym sobie? hm;> Trzeba mieć duzo wiedzy,czy da się przebrnąć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
tez sie boje czy sie dostane nie wiem jkaie byly progi na uniwersytecie przyrodniczym i na uniwersytecie im. mickiewicza bo wiem ze na kosmetologie byl 150 a na dietetyke 140 na UM. wiec zobacymy jak sie nie dostane to robie rok przerwy pracuje i za rok poprawiam mature
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
up;> i jak,ktoś składał? Narazie widziałam ze na chem.kosmet. jest ponad 330osób ,a miejsc 60..
ciekawe jak z kosmetologią,na niej mi najbardziej zależy! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Chemia kosmetyczna UMK, UG ?
Jest tu może jakaś studentka tego kierunku ?
Wydaje mi się on ciekawy i myślę aby studiować ten kierunek, jednak zdawałam maturę podstawową z chemii i nie wiem czy dałabym radę i czy bym miała jakieś szanse się dostać. Myślałam o UMK lub UG, chociaż inne też wchodzą w grę. Jak jest na tych studiach ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dot.: Chemia kosmetyczna UMK, UG ?
Tez chciałabym się czegoś dowiedzieć o chemii komstycznej na UMK
![]() ![]() Aaaa i ja zdawałam biologię i chemię w rozszerzeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
@uska12115 - wcale nie. na UG jest chemia kosmetyków, ale tylko studia I stopnia. Według moich obliczeń już mają pierwszych absolwentów studiów chemii k. I stopnia, więc dziwi mnie to, że nie ma studiów II stopnia, w każdym razie radzę czytać ze zrozumieniem, albo zapamiętać jedną prostą zasadę: UCZELNIA NIE MOŻE UTWORZYĆ DANEGO KIERUNKU II STOPNIA JEŻELI NIE MA ABSOLWENTÓW TEGO KIERUNKU I STOPNIA.
Co do pytania to jest blog dziewczyny, która jest na chemii kosmetycznej w Toruniu: semperfemina.blogspot.com/2013/02/chemia-kosmetyczna-jako-studia.html?showComment=1 372067335060#c80694173932 66769911 można ją popytać, odpisuje ![]() Jeżeli chodzi o rekrutację to na UG w zeszłym roku mieli punktów dość sporo, chyba najmniej na kosmetycznej było z 60, w każdym razie lepiej zarejestrować się i stracić najwyżej te 85zł niż nie zarejestrować się i potem dowiedzieć się, że jednak dałoby radę się dostać. Poza tym radzę porównać siatki godzin. Ja patrzyłam na UG i naprawdę te wszystkie chemie mają bodajże 3 różne przedmioty w całym 3-letnim cyklu nauczania, więc to bez znaczenia na jaką chemię się pójdzie, dopiero nad studiami II stopnia trzeba się poważnie zastanowić, dopiero wtedy właściwie robi się specjalizację. Jedynie fakt, że są to studia zamawiane, mogą być jakieś wycieczki, więc fajnie byłoby się dostać od razu na studia, na jakich chce się być. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Studiowałam chemię kosmetyczną na UG w roku 2008 (po roku zrezygnowałam bo zrozumiałam, że to nie mnie te studia kręciły tylko moją mamę).
Co do pierwszego pytania: tak, z podstawową maturą dasz radę. Na początku na każdych ćwiczeniach jest mała powtórka z LO, 5lat temu była też opcja wykupienia takiego wrześniowego kursu, trwał chyba ok 2 tygodnie i było fajną opcją bo można było się podszkolić, poznać przyszłych wykładowców no i kolegów z roku, taka wczesna integracja. Coś tam jeszcze pamiętam więc jak macie pytania to walcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie dziewczyny!
Dostałam się na chemie na UG i fizykę medyczną. Nie mam zielonego pojęcia co wybrać ! Nie pisałam chemii ani fizyki na maturze ale coś tam pamiętam z LO. Możecie coś powiedzieć o poziomie na chemii ? Doradźcie mi coś bo czas płynie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Jest szansa dostania się na ten kierunek z podstawową biologią?
Poradzi soie na tych studiach ktoś kto w liceum był kiepski z chemii(z lenistwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do wyboru kierunku to ja za kogoś nie umiałabym zdecydować, kwestia co chcesz potem robić i co Cię interesuje. Ale nie rozumiem czemu chcesz studiować kierunki, których wiodącego przedmiotu nawet na maturze nie zdawałaś? ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dostaniesz się, w tym roku na UG było więcej miejsc niż chętnych (bodajże 212 chętnych, a 285 miejsc w pierwszej rekrutacji). Na pewno jak się będziesz obijać to na żadnych studiach sobie nie poradzisz (chyba, że jakieś beznadziejne studia prywatne, gdzie przepychają ludzi, bo mają z nich pieniądze), można zapisać się na korki, po maturze są bardzo długie wakacje, więc można kupić książkę i się pouczyć chemii, UG na przykład z tytułu studiów zamawianych organizuje zajęcia wyrównawcze (są one przed rozpoczęciem roku akademickiego), oni chcą w 10 dni przerobić cały materiał z chemii, więc i tak nie będzie jak w szkole za rączkę i sama się musisz zmotywować i posiedzieć nad książkami, ale na pewno jak się chce to da radę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
kosmetologia/chemia kosmetyczna
Proszę o głos w tej sprawie wszystkie Panie i wszystkich Panów(?
![]() Jest ciężko? Matematyka i fizyka dają w kość? Jak na tych kierunkach wygląda nauka chemii? Teoria czy te różne liczydełka też wchodzą w grę? POMÓŻCIE ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
tak, przejrzałam chemię na UMK
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
ja jestem na pierwszym roku kosmetolgii i myślę, że chemie da się ogarnąć. Ale to na pewno zależy od uczelni, wykładowców. Ja matmy nie będę mieć, ale na chemii pewnie jest. Aby ominąć te przykre przedmioty robię licencjat z kosmetologii a magisterkę z chemii kosmetycznej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
chemia kosmetyczna- czy to przyszłościowy kierunek?
Hej.
Jestem na pierwszym roku chemii kosmetycznej na uniwersytecie. W sumie nawet chciałam tu przyjść, choć nie ukrywam, że miałam większe aspiracje i postanowiłam poprawiać maturę i próbować dostać się dalej. Ale nie chcę tu się rozpisywać o tym, że nadal nie wiem co chcę robić w życiu. W każdym razie jestem na tej chemii, nie jest tak źle, radzę sobie naprawdę dobrze, nie mam problemów z kolokwiami, zaliczeniami itp. Po pierwszym semestrze naprawdę masa osób odpadła... Nie chciała tu być, nie podobało im się, nie pozaliczali, nie mieli już siły itp itd... Złożyłam deklarację maturalną, będę maturę poprawiać, choć wiem, że szanse na poprawienie wyniku są naprawdę niewielkie ( nie mam zbytnio czasu na naukę do matury itp.). Wiem, że mogłabym zrezygnować i wziąć się poważnie za maturę, ale nie chcę zostać na lodzie w razie gdy nie uda mi się dostać na coś `lepszego`. Rozprawiam więc nad tym czy kierunek który wybrałam jest `przyszłościowy`. Wiem, że ogólnie jest trudno o pracę, ale czy uważacie, że po chemii kosmetycznej można mieć wg jakieś życie, dobrą pracę itp? Liczę na wasze opinie !! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: chemia kosmetyczna- czy to przyszłościowy kierunek?
Teraz żadne kierunek (prawie) nie gwarantuje pracy. Pokrewnym zawodem do Twojego przyszłego wydaje mi się farmaceuta, a tych na rynku jest już sporo. Zresztą jakimi specjalistami rynek nie jest przesycony? Co masz na myśli pisząc "miałam wyższe aspiracje" - jaki kierunek miałaś na myśli? Uważam, że żeby znaleźć pracę nie należy zamykać się tylko w studiach, ale robić dodatkowe kursy, szkolenia, udzielać się społecznie, może JUŻ zbierać doświadczenie zawodowe np. na stażach/praktykach?
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Chemia kosmetyczna ?
Hej dziewczyny
![]() Skończyłam właśnie I rok studiów i zastanawiam się nad studiowaniem dwóch kierunków na raz. Padło na chemię kosmetyczną, choć nad typowymi medycznymi studiami też myślałam (wtedy jednak trzeba by było poprawiać maturę..). Myślicie, że warto studiować chemię kosmetyczną? A może któraś z Was już skończyła takie studia? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, odświeżam wątek!
Czy ktoś, kto studiuje/studiował w Bydgoszczy kosmetologię mógłby podać jakiś link z programem studiów licencjackich? Ewentualnie napisać jakie przedmioty realizuje się przez te 3 lata? Sama próbowałam, ale mam wrażenie, że dla "gości" na stronie CM wszystko jest tajne. Bardzo mi zależy, bo rozważam robienie tam magisterki, ale nie mam pojęcia, czy w ogóle pokrywają mi się przedmioty. (dodam, że na I stopniu NIE jestem na kosmetologii) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.