OKOLICE Warszawy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-20, 09:36   #1
Ineczka33
Wtajemniczenie

OKOLICE Warszawy

Witam serdecznie
Jako że piękna wiosna za pasem i czas ruszyć się z domu, wpadliśmy z mężem na pomysł, bo co weekend wybierać się z naszą córeczką w jakieś ciekawe miejsce poza Warszawę. Mieszkamy w stolicy i chcielibyśmy robić sobie 1- dniowe wycieczki tak do 100 km od Warszawy. Aby nie było nudno, każde z nas będzie się merytorycznie przygotowywać do danego wyjazdu i będzie przewodnikiem wycieczki Drugie będzie się dowiadywało o jej celu dopiero na miejscu
Czy ktoś mógłby polecić miejsca, które warto zobaczyć? Chodzi mi o nie tylko o zabytki, zamki, które koniecznie TRZEBA zobaczyć (chociaż również), ale też miejsca pełne uroku, po prostu piękne, gdzie można wypocząć i 'zresetować' się
Szczytem marzeń było by, gdyby to były miejsca 'przyjazne' dzieciom.
Z góry dziękuję!

Stary 2009-04-21, 09:57   #2
owca79
Raczkowanie

Dot.: OKOLICE Warszawy

Jak okolice warszawy to oczywiście Kazimierz Dolny. W drodze do Kazimierza koniecznie trzeba zobaczyć Nałęczów i piękny zespól palacowo- ogrodowy.

Edytowane przez owca79
Czas edycji: 2009-04-21 o 09:59
owca79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 15:24   #3
ToMi290
Raczkowanie

Moze Sochaczem, Pultusk, Pruszkow, Wolomin... itp.

ToMi290 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 19:29   #4
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ToMi290 Pokaż wiadomość
Moze Sochaczem, Pultusk, Pruszkow, Wolomin... itp.
A co jest ciekawego w Wołominie?
Stary 2009-04-23, 08:46   #5
incognito_girl
Raczkowanie

GG do incognito_girl

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
A co jest ciekawego w Wołominie?
Nie znam Wołomina, tyle udało mi się znaleźć na ich stronie http://www.um.wolomin.pl/index.php?o...d=25&Itemid=73
Ciekawie brzmi ten szlak rowerowy

Ja mogę polecić zamek w Liwie http://www.liw-zamek.pl/index.php?page=news jest fajnie usytuowany nad rzeką. Nie wiem, ile córcia ma lat, ale jeżeli jest już spora, to można jej zaserwować legendę o Żółtej Damie (tylko z tym radziłabym ostrożnie, bo kiedy byłam tam z wycieczką w II klasie podstawówki, przewodnik nas nastraszył tą żółtą damą i potem moja koleżanka bała się sama spać, bo wszędzie widziała Żółtą Damę ). Atrakcją dla dziecka mógłby być festyn archeologiczny, który się tam odbywa, tylko że w tym roku to będzie 1-4 czerwca, czyli poniedziałek - czwartek (jak dla mnie niezbyt szczęśliwy termin, takie rzeczy powinni robić w weekendy).

W okolicy jest też Sowia Góra. Osobiście tam nie byłam, ale opis na stronie brzmi zachęcająco: "warto na chwilę zjechać z głównej trasy (w prawo, za mostem na Liwcu, w kierunku na Jarnice) aby po przejechaniu 6 km dotrzeć do morenowego wzniesienia górującego nad szeroką w tym miejscu doliną Liwca.
Nadzwyczajna jest panorama doliny roztaczająca się ze szczytu Sowiej Góry (dawniej miejsca kultów pogańskich) w promieniu kilku kilometrów. Przestrzeń łąk przecina wijący się w ciasnych meandrach Liwiec, obramowany gęsto rosnącą wikliną."

P.S.
Chciałam jeszcze dodać, że to genialny pomysł z tymi wycieczkami. Wasza córeczka ma fajnych rodziców
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sowia_gora.jpg (60,2 KB, 29 załadowań)

Edytowane przez incognito_girl
Czas edycji: 2009-04-23 o 08:49
incognito_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 11:40   #6
Ineczka33
Wtajemniczenie

Owca79 dziękuję za propozycje,już włączyłam je do planu wycieczek

Incognito
, dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź Twoje pomysły są bardzo interesujące. Muszę je wszystkie poustawiać w kolejce, żeby o żadnym nie zapomnieć Pomysłodawcą takiej formy wypoczynku był mój mąż. Mnie też on bardzo przypadł do gustu, jednak zaraz pojawił się 'problem' - ja pochodzę z Trójmiasta i okolice Warszawy są mi obce. Ale od czego jest internet i...Wizaż?Już się cieszę, że będę mogła zaimponować mężowi znajomością okolic Warszawy
Nasza córcia ma dopiero 1,5 roku, więc wycieczka może być co najwyżej jednodniowa no i plan nie może być zbyt napięty, bo z takim szkrabem tempo zwiedzania nie jest zbyt imponujące Legendę o Żółtej Damie właśnie poznałam - faktycznie mrozi krew w żyłach (do końca wierzyłam, że dobrze się skończy ) i zaserwuję ją mężowi w ramach dodatkowej ciekawostki. Ciekawe, czy dorówna mi z pomysłami na spędzenie wolnych dni?
Już niedługo majowy weekend. Gdzie by tu pojechać?

Dziękuję za pomysły
Gdyby ktoś jeszcze chciał się podzielić wrażeniami z pasjonującej wycieczki, będę wdzięczna za kolejne pomysły

Pozdrawiam wiosennie
Stary 2009-04-28, 14:27   #7
incognito_girl
Raczkowanie

GG do incognito_girl

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Owca79 dziękuję za propozycje,już włączyłam je do planu wycieczek

Incognito
, dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź Twoje pomysły są bardzo interesujące. Muszę je wszystkie poustawiać w kolejce, żeby o żadnym nie zapomnieć Pomysłodawcą takiej formy wypoczynku był mój mąż. Mnie też on bardzo przypadł do gustu, jednak zaraz pojawił się 'problem' - ja pochodzę z Trójmiasta i okolice Warszawy są mi obce. Ale od czego jest internet i...Wizaż?Już się cieszę, że będę mogła zaimponować mężowi znajomością okolic Warszawy
Nasza córcia ma dopiero 1,5 roku, więc wycieczka może być co najwyżej jednodniowa no i plan nie może być zbyt napięty, bo z takim szkrabem tempo zwiedzania nie jest zbyt imponujące Legendę o Żółtej Damie właśnie poznałam - faktycznie mrozi krew w żyłach (do końca wierzyłam, że dobrze się skończy ) i zaserwuję ją mężowi w ramach dodatkowej ciekawostki. Ciekawe, czy dorówna mi z pomysłami na spędzenie wolnych dni?
Już niedługo majowy weekend. Gdzie by tu pojechać?

Dziękuję za pomysły
Gdyby ktoś jeszcze chciał się podzielić wrażeniami z pasjonującej wycieczki, będę wdzięczna za kolejne pomysły

Pozdrawiam wiosennie
Ależ nie ma za co Cieszę się, że mogłam pomóc.
Może jeszcze coś mi przyjdzie do głowy
incognito_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 11:38   #8
_agatka
Rozeznanie

ja tez w tegorocznym planie wolne weekendy chciałabym przeznaczyc na mazowsze... do głowy przychodzą mi sochaczew i łowicz, nieborów i arkadia, żelazowa wola, góra kalwaria i tam jest jakis zamek chyba w poblizu, twierdza modlin, konstancin jeziorna - podobno uzdrowiskowe miasteczko, płock oraz warka
warto poszperac na stronach tych gmin, czy miasteczek jakis informacji o fetsynach i dodatkowych atrakcjach
Ineczka - czy juz cos zorganizowaliscie?

_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 14:31   #9
incognito_girl
Raczkowanie

GG do incognito_girl

Cytat:
Napisane przez _agatka Pokaż wiadomość
ja tez w tegorocznym planie wolne weekendy chciałabym przeznaczyc na mazowsze... do głowy przychodzą mi sochaczew i łowicz, nieborów i arkadia, żelazowa wola, góra kalwaria i tam jest jakis zamek chyba w poblizu, twierdza modlin, konstancin jeziorna - podobno uzdrowiskowe miasteczko, płock oraz warka
warto poszperac na stronach tych gmin, czy miasteczek jakis informacji o fetsynach i dodatkowych atrakcjach
Ten zamek w pobliżu Góry Kalwarii to zamek w Czersku. Jakoś bodajże w drugi weekend czerwca ma tam być turniej rycerski
Żelazową Wolę też polecam
I również jestem ciekawa, jak tam wyprawy Ineczki
Stary 2009-05-14, 11:33   #10
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agatka Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez incognito_girl Pokaż wiadomość
I również jestem ciekawa, jak tam wyprawy Ineczki
Cześć Dziewczyny

Oczywiście, że zorganizowaliśmy Mamy taki pęd do odpoczynku na łonie przyrody, ze nie tracimy czasu.
Byliśmy podczas Majówki w miejscowości Liw – urocza wioska i zamek z ciekawą historią. Byliśmy też na Sowiej Górze. Jest raczej niewielka, ale widok z niej piękny. Popisałam się legendą o Żółtej Damie
Polecam, choć pobyt tam do długich nie należał. Ruiny zamku robią wrażenie i można fajnie spędzić czas, jeśli pogoda dopisze.
Tydzień temu byliśmy w Nieborowie. Pogoda była idealna. Tym razem Mąż merytorycznie przygotował się do wycieczki i zapoznał mnie z historią pałacu i przyległego ogrodu. Zwiedziliśmy Pałac Radziwiłłów, jednak dość pospiesznie, bo Julka nie jest jeszcze zainteresowana historią. Ogród barokowy – przepiękny.
Potem pojechaliśmy do Arkadii. Tamtejszy park jest zaprojektowany w stylu angielskim – idealne miejsce na spacer.

Przepraszam za taki oszczędny opis naszych wypraw, ale dziecię domaga się spaceru, a chciałam szybko odpowiedzieć
Widzę, że posypał się deszcz propozycji kolejnych wycieczek. Dziękuję
Pozdrawiam
Stary 2009-08-12, 12:38   #11
ewultra
Raczkowanie

Żelazowej Woli nie polecam, trwa tam jakiś remont i nie można pospacerować po ogrodzie za to polecam Arkadię i jej romantyczny ogród (Ineczka była , tylko nie jedźcie zbyt późno bo zjedzą was komary. Z okolicznych miast polecam Łowicz i Sochaczew - ładne miasta z ciekawą historią i kulturą. Warto też wybrać się do Radziejowic niedaleko Mszczonowa.

Edytowane przez ewultra
Czas edycji: 2009-08-12 o 12:41
ewultra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-26, 14:44   #12
soroklin
Przyczajenie

Jeśli chodzi o okolice Warszawy, to Konstancin jest bardzo ładnym miasteczkiem ja osobiście polecam też ruszyć w stronę Magdalenki, dokładnie do Lesznowoli, gdzie znajduje się Gościniec Oycowizna - miejsce na pewno przyjazne dzieciom (mini zoo, plac zabaw, zabawy plastyczne, itp.), jak i fajna rozrywka dla dorosłych (jeździliśmy tam z mężem oglądać Euro i było fantastycznie)
Zawsze też Kazimierz Dolny - teraz uważam, że zjeżdża się tam za dużo ludzi, ale mam sentyment, poza tym jest cudowny.

A mniej leniwym, to przecież z Warszawy do Krakowa nie jest tak daleko, a Kraków zawsze warto odwiedzić
soroklin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-29, 18:30   #13
201705250955
Konto usunięte

Ale odgrzewany wątek

Cytat:
Napisane przez soroklin Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o okolice Warszawy, to Konstancin jest bardzo ładnym miasteczkiem ja osobiście polecam też ruszyć w stronę Magdalenki, dokładnie do Lesznowoli, gdzie znajduje się Gościniec Oycowizna - miejsce na pewno przyjazne dzieciom (mini zoo, plac zabaw, zabawy plastyczne, itp.), jak i fajna rozrywka dla dorosłych (jeździliśmy tam z mężem oglądać Euro i było fantastycznie)
Zawsze też Kazimierz Dolny - teraz uważam, że zjeżdża się tam za dużo ludzi, ale mam sentyment, poza tym jest cudowny.

A mniej leniwym, to przecież z Warszawy do Krakowa nie jest tak daleko, a Kraków zawsze warto odwiedzić
Tu chyba nie chodzi o 'lenistwo', tylko właśnie o czas i kasę Nie wyobrażam sobie zwiedzania Krakowa w 2 dni po długawej wyprawie, choć oczywiście co kto lubi

Do listy w miarę krótkich wycieczek mogę dopisać Sierpc + Płock (oglądanie tych miast w pojedynkę jest bezsensowne, gdyż ilość ciekawych miejsc nie powala).
Płock:
- katedra,
- ulica Tumska + Grodzka (choć ostrzegam przed liczbą banków - chyba każdy znajdzie tu placówkę swojego, mimo to da się dobrze zjeść i zrelaksować, ponadto kamieniczki i infrastruktura naprawdę bardzo ładna)
- opcjonalnie Muzeum Mazowieckie na Tumskiej właśnie
- bardzo ładne ZOO
- trzeba koniecznie zejść na plażę, widok jest piękny, Wisła w miarę czysta - mamy (prawie) molo, mamy także nowy amfiteatr
- Orlen - widok nocą zapiera dech w piersiach najlepiej jechać w kierunku gminy Stara Biała bądź w kierunku wsi Draganie (ta trasa to też trasa do Sierpca)
Sierpc to głównie Muzeum Wsi Mazowieckiej - dla rodziców z dziećmi super sprawa, interesujące także dla osób zainteresowanych historią wsi: budownictwem, strojami, kuchnią. Sezonowo odbywają się tu również liczne imprezy.
Trasa z Warszawy do Płocka / Sierpca niestety nie zaskakuje, głównie jedzie się obładowaną trasą do Gdańska (trzeba zjechać za Modlinem bądź przed Płońskiem na Płock).
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości