|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
OKOLICE Warszawy
Witam serdecznie
Jako że piękna wiosna za pasem i czas ruszyć się z domu, wpadliśmy z mężem na pomysł, bo co weekend wybierać się z naszą córeczką w jakieś ciekawe miejsce poza Warszawę. Mieszkamy w stolicy i chcielibyśmy robić sobie 1- dniowe wycieczki tak do 100 km od Warszawy. Aby nie było nudno, każde z nas będzie się merytorycznie przygotowywać do danego wyjazdu i będzie przewodnikiem wycieczki ![]() ![]() Czy ktoś mógłby polecić miejsca, które warto zobaczyć? Chodzi mi o nie tylko o zabytki, zamki, które koniecznie TRZEBA zobaczyć (chociaż również), ale też miejsca pełne uroku, po prostu piękne, gdzie można wypocząć i 'zresetować' się ![]() Szczytem marzeń było by, gdyby to były miejsca 'przyjazne' dzieciom. Z góry dziękuję!
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: OKOLICE Warszawy
Jak okolice warszawy to oczywiście Kazimierz Dolny. W drodze do Kazimierza koniecznie trzeba zobaczyć Nałęczów i piękny zespól palacowo- ogrodowy.
Edytowane przez owca79 Czas edycji: 2009-04-21 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Moze Sochaczem, Pultusk, Pruszkow, Wolomin... itp.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A co jest ciekawego w Wołominie?
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nie znam Wołomina, tyle udało mi się znaleźć na ich stronie http://www.um.wolomin.pl/index.php?o...d=25&Itemid=73
Ciekawie brzmi ten szlak rowerowy ![]() Ja mogę polecić zamek w Liwie http://www.liw-zamek.pl/index.php?page=news jest fajnie usytuowany nad rzeką. Nie wiem, ile córcia ma lat, ale jeżeli jest już spora, to można jej zaserwować legendę o Żółtej Damie (tylko z tym radziłabym ostrożnie, bo kiedy byłam tam z wycieczką w II klasie podstawówki, przewodnik nas nastraszył tą żółtą damą i potem moja koleżanka bała się sama spać, bo wszędzie widziała Żółtą Damę ![]() W okolicy jest też Sowia Góra. Osobiście tam nie byłam, ale opis na stronie brzmi zachęcająco: "warto na chwilę zjechać z głównej trasy (w prawo, za mostem na Liwcu, w kierunku na Jarnice) aby po przejechaniu 6 km dotrzeć do morenowego wzniesienia górującego nad szeroką w tym miejscu doliną Liwca. Nadzwyczajna jest panorama doliny roztaczająca się ze szczytu Sowiej Góry (dawniej miejsca kultów pogańskich) w promieniu kilku kilometrów. Przestrzeń łąk przecina wijący się w ciasnych meandrach Liwiec, obramowany gęsto rosnącą wikliną." P.S. Chciałam jeszcze dodać, że to genialny pomysł z tymi wycieczkami. Wasza córeczka ma fajnych rodziców ![]() Edytowane przez incognito_girl Czas edycji: 2009-04-23 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Owca79 dziękuję za propozycje,już włączyłam je do planu wycieczek
![]() Incognito, dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź ![]() ![]() ![]() ![]() Nasza córcia ma dopiero 1,5 roku, więc wycieczka może być co najwyżej jednodniowa no i plan nie może być zbyt napięty, bo z takim szkrabem tempo zwiedzania nie jest zbyt imponujące ![]() ![]() ![]() Już niedługo majowy weekend. Gdzie by tu pojechać? ![]() Dziękuję za pomysły ![]() Gdyby ktoś jeszcze chciał się podzielić wrażeniami z pasjonującej wycieczki, będę wdzięczna za kolejne pomysły ![]() Pozdrawiam wiosennie ![]()
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Może jeszcze coś mi przyjdzie do głowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
ja tez w tegorocznym planie wolne weekendy chciałabym przeznaczyc na mazowsze... do głowy przychodzą mi sochaczew i łowicz, nieborów i arkadia, żelazowa wola, góra kalwaria i tam jest jakis zamek chyba w poblizu, twierdza modlin, konstancin jeziorna - podobno uzdrowiskowe miasteczko
![]() warto poszperac na stronach tych gmin, czy miasteczek jakis informacji o fetsynach i dodatkowych atrakcjach ![]() Ineczka - czy juz cos zorganizowaliscie?
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Żelazową Wolę też polecam ![]() I również jestem ciekawa, jak tam wyprawy Ineczki ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Oczywiście, że zorganizowaliśmy ![]() Byliśmy podczas Majówki w miejscowości Liw – urocza wioska i zamek z ciekawą historią. Byliśmy też na Sowiej Górze. Jest raczej niewielka, ale widok z niej piękny. Popisałam się legendą o Żółtej Damie ![]() Polecam, choć pobyt tam do długich nie należał. Ruiny zamku robią wrażenie ![]() Tydzień temu byliśmy w Nieborowie. Pogoda była idealna. Tym razem Mąż merytorycznie przygotował się do wycieczki i zapoznał mnie z historią pałacu i przyległego ogrodu. Zwiedziliśmy Pałac Radziwiłłów, jednak dość pospiesznie, bo Julka nie jest jeszcze zainteresowana historią ![]() Potem pojechaliśmy do Arkadii. Tamtejszy park jest zaprojektowany w stylu angielskim – idealne miejsce na spacer. Przepraszam za taki oszczędny opis naszych wypraw, ale dziecię domaga się spaceru, a chciałam szybko odpowiedzieć ![]() Widzę, że posypał się deszcz propozycji kolejnych wycieczek. Dziękuję ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Żelazowej Woli nie polecam, trwa tam jakiś remont i nie można pospacerować po ogrodzie za to polecam Arkadię i jej romantyczny ogród (Ineczka była
![]() Edytowane przez ewultra Czas edycji: 2009-08-12 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o okolice Warszawy, to Konstancin jest bardzo ładnym miasteczkiem
![]() Zawsze też Kazimierz Dolny - teraz uważam, że zjeżdża się tam za dużo ludzi, ale mam sentyment, poza tym jest cudowny. ![]() A mniej leniwym, to przecież z Warszawy do Krakowa nie jest tak daleko, a Kraków zawsze warto odwiedzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Ale odgrzewany wątek
![]() Cytat:
![]() ![]() Do listy w miarę krótkich wycieczek mogę dopisać Sierpc + Płock (oglądanie tych miast w pojedynkę jest bezsensowne, gdyż ilość ciekawych miejsc nie powala). Płock: - katedra, - ulica Tumska + Grodzka (choć ostrzegam przed liczbą banków - chyba każdy znajdzie tu placówkę swojego, mimo to da się dobrze zjeść i zrelaksować, ponadto kamieniczki i infrastruktura naprawdę bardzo ładna) - opcjonalnie Muzeum Mazowieckie na Tumskiej właśnie - bardzo ładne ZOO - trzeba koniecznie zejść na plażę, widok jest piękny, Wisła w miarę czysta - mamy (prawie) molo, mamy także nowy amfiteatr - Orlen - widok nocą zapiera dech w piersiach ![]() Sierpc to głównie Muzeum Wsi Mazowieckiej - dla rodziców z dziećmi super sprawa, interesujące także dla osób zainteresowanych historią wsi: budownictwem, strojami, kuchnią. Sezonowo odbywają się tu również liczne imprezy. Trasa z Warszawy do Płocka / Sierpca niestety nie zaskakuje, głównie jedzie się obładowaną trasą do Gdańska (trzeba zjechać za Modlinem bądź przed Płońskiem na Płock). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.