![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Zootechnika
Czy ktoras was studiuje lub studiowala? Szczegolnie interesuje mnie na AR w Krakowie,jakie sa perspektywy pracy?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zootechnika
Studiowałam przez 3 semestry na AR we Wrocławiu. Perspektywy pracy: zależy dla kogo, jak jesteś dobra to zawsze znajdziesz, jak średnia to może być gorzej. Nie wiem jaki mają plan w Krakowie ale ja zrezygnowałam bo miałam dość wkuwania rzeczy typu: "jakie to jest ziarno?", "kiedy siejemy zboże takie a kiedy inne?", za dużo wiedzy rolniczej, trochę chemii i fizyki a za mało zwierzaków. Choć na 4 sem. i potem już mieli hodowle, żywienia itp.
aaa.. i zapomniałam jeszcze o przedmiocie "Mechanizacja" hehe gdzie prowadzący pokazywał nam jak odpalić Ursusa C330 (choć na zajęciach z silników było ciekawie i to mnie interesowało, ale wymiękłam na budowie maszyn rolniczych) Edytowane przez Madia Czas edycji: 2009-04-24 o 14:11 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
dzieki
![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A swoją drogą polecam biotechnologię - mam kilku znajomych po tym kierunku i uważam, że to bardzo dobry, przyszłościowy kierunek studiów (sporo możliwości po studiach, dobrze płatna praca). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Wbrew pozorom przy zootechnice też trzeba przysiąść. Jakby nie było oprócz rolniczych rzeczy (które będą Ci ciężko wchodzić jak ich nie będziesz lubić) jest jeszcze zoologia, fizjologia zwierząt i anatomia zwierząt oraz chemie (organiczna i nieorganiczna) a to nie jest w sumie sielanka taka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
jak pojdziesz, na krakowska AR to mozesz u mnie na konie w ramach wf pojsc
![]() a serio, to zootechnik jest zawodem wymierajacym - relikt przeszlosci, jak niegdys felczerzy taki ni pies ni wydra swoja droga, zastanow sie nad swoim podejsciem do zycia - szukasz studiow zeby fajne perspektywy byly, ale juz jakby sie trzeba ciutke przylozyc to nieeeeee moze byc ciezko znalezc tak zeby robic, ale sie nie narobic... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
na weterynarie nie trzeba zdawac fizyki, a daje duze lepsze perspektywy. powiem tak - u mnie na roku jest sporo osob, ktore przez rok, dwa lata studiowaly ten kierunek albo nawet zostaly inzynierami zootechniki i postanowily pojsc na wete. powod? sa przekonani,ze dokonali zlego wyboru. i nie beda mieli co robic po tych studiach.
co do biotechnologii - tez sa u nas ludzie z licencjatem z biotechnologii i podobna historia jest. bierzcie pod uwage, ze teraz praktycznie kazda uczelnia ma ten kierunek. efekt? bedzie za duzo osob z tym wyksztalceniem. kiedys popularne byly finanse i bankowosc, a teraz biotechnologia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Weterynaria plus zootechnika to moim zdaniem bardzo dobre połączenie. Jednak jest to poszerzenie swoich kompetencji dla obu stron. Wiadomo, że zootechnik nie wie tego wszystkiego co weterynarz a weterynarz tego wszystkiego co zootechnik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
wymiana nowy wątek-kosmetyki naturalne, mineralne, sera i apteczne https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post49549467 Edytowane przez Claire91 Czas edycji: 2009-04-24 o 20:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem na III roku zootechniki na AR (właściwie już UR) w Krakowie. Perspektywy pracy? Hmmmm... wszystko chyba zależy od tego co Cię interesuje i jak się do tego przyłożysz. Możesz zrobić po studiach kurs na inseminatora, możesz planować własną cudowną hodowlę ![]() ![]() Słyszałam też, że po tych studiach cieżko dziewczynie znaleźć pracę, bo wolą zatrudniać facetów ![]() Ja jeszcze szczerze mówiac nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Ciągle szukam. Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem ![]()
Edytowane przez gabka9 Czas edycji: 2009-04-24 o 22:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Aby dostać się na weterynarię nie trzeba było zdawać fizyki na maturze - tylko biologia i chemia (no chyba, że coś się zmieniło).
Wybór między zootechniką a weterynarią - zdecydowanie weterynaria ![]() Co do biotechnologii - moi znajomi pokończyli magisterkę, nie dokształcali się na innych kierunkach, pracę znaleźli i to bardzo dobrze płatną. Więc jednak warte przemyślenia ![]() A jak coś prostszego, aby mieć więcej czasu dla siebie to może rolnictwo, rybołówstwo, technologia żywności, ochrona środowiska, lub kierunki pedagogiczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wydaje mi sie, ze kierunki typu rolnictwo (jesli nie ma sie wlasnego gospodarstwa rolnego) czy rybolostwo sa malo przyszlosciowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja bym brała weterynarie jakby miała wybór.
Żeby pasze rozwozić nie trzeba mieć skończonej zootechniki. W paszach z tego co wiem prace głównie dostają Ci, co mają znajomości. Kierunek jest fajny jak ktoś już coś ma. Jakieś gospodarstwo czy coś. A tak to ja bym chyba jednak nie polecała. Gdybym miała jakieś problemy to prosiłabym weterynarza, a nie zootechnika co jest chyba całkiem oczywiste. Tak samo w przypadku problemów na roli, prosiłabym jakiegoś rolnika i to nie koniecznie z wykształceniem tylko, ale raczej takiego co się zna i ziemie uprawia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do pasz - po wecie tez mozna pracowac przy czyms takim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Ja jestem na II roku zootechniki na SGGW i od początku wiedziałam, że chcę studiować właśnie to. Weterynarz jest od leczenia zwierząt, zootechnik - od ich dostarczania :P Hodowla, chów, utrzymywanie w zdrowiu - to wie właśnie zootechnik, w największym stopniu.
O żywieniu wie więcej niż weterynarz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
zaczelam sie zastanawiac nad jedna rzecza - dlaczego ludzie z zootechniki nie lubia ludzi z wety...? u nas na uczelni jest to bardzo dobrze widoczne, szczegolnie dla osob, ktore studiuja oba kierunki... jakies pomysly?
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A Ci z Wet. nie lubią Zootechno a u mnie ludzie z Fil. Klasycznej "nie lubią" tych z Kultury Śródziemnomorskiej i vice versa, tak po prostu jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
astro-loszka
|
Cytat:
Weterynarze nie lubią zootechników, bo uważają ich za matołków, którzy mają poniekąd podobny zakres programu, tylko bardzo okrojony (chodzi głównie o anatomie i fizjologię). Ale w podobny sposób nabijają się z weterynarzy lekarze, że niby to konbowały. Skończyłam zootechnikę na SGGW i poza krótkim epizodem jeszcze na studiach nie pracowałam (i nie pracuję) w zawodzie. Ale nie żałuje tych lat, bo były niezapomniane (wyjazdy terenowe m. in. na polowania, praktyki w stadninie, niesamowicie klimatyczni ludzie zakręceni na punkcie zwierząt - normalną rzeczą był na uczelni widok studenta z psem na smyczy/ wężem owiniętym wokół ramion czy studentki w stroju do jazdy konnej). Niemniej jednak uważam, że jest to kierunek o nachyleniu mocno rolniczym (te wszystkie uprawy roli i roślin, łąkarstwo itp.) i uważam, że jeśli ktoś interesuje się serio zoologią jako taką, powinien iść na studia na biologię (np. na UW)
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
U mnie czegoś takiego nie ma. Weterynaria uczy się jednego, a zootechnika drugiego. Ja na wet nie chciałam iść, tylko od razu na zootechnikę. Po niej tez jest praca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie sądzisz, że upraszczasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Chciałabym odświeżyć wątek!
Od października zaczynam studiowanie zootechniki na SGGW ![]() Znajdzie się ktoś jeszcze?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Znajdzie się, znajdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ooo, super!
![]()
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieję, że będziesz na wydziałowej inauguracji roku - w kupie raźniej :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.