|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wybór kierunku studiów- proszę o pomoc
Witam! Jestem tu ,,prawie nowa" - forum przeglądam od dawna, nigdy nie brałam czynnego udziału, jednak dzisiaj potrzebuję pomocy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Wybór kierunku studiów- proszę o pomoc
Z tego co tu widzę to napewno z językami i wosem mozesz podjąć studia dziennikarskie.
Tylko nie jestem w stanie przypomnieć sobie czy w każdej uczelni potrzeba do tego jeszcze historii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na uczelnie, na którą chciałabym pójść- UMCS wystarczy sam WOS. Praca dziennikarza jest bardzo interesująca jednak chyba nie dla mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Niektóre uczelnie z wosem przyjmują też na prawo, ale tam trzeba ostro zakuwać no i bez znajomości ani rusz
![]() Ja osobiście wybieram się na ekonomię, w piątek pisze mature z geografii ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ścisłe kierunki odpadają u mnie od razu:/ A szkoda, bo uważam, że dużo łatwiej jest znaleźć pracę umysłom ścisłym
![]() Ekonomia to świetny kierunek gratuluje wyboru (mój chłopak jest na 1 roku tego właśnie kierunku i sobie chwali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Języki pewnie zawsze będą przyszłościowe. A zamiast filologii francuskiej na Twoim miejscu wybrałabym lingwistyke stosowaną, francuski + jakiś inny język do tego. Zawsze to lepsze perspektywy jak sie zna biegle dwa języki. A z pedagogiką to gorzej bo słyszałam, że ta na UMCSie to raczej ma mierny poziom i wogóle cięzko później o prace. Dziękuje za trzymanie kciuków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Na pedagogice faktycznie bym się nie zarobiła, ale mówią, że są też dobre strony. Na przykładzie pedagogiki wczesnoszkolnej: kilka godzinek (5-6) w szkole dziennie z dzieciakami, wszystkie weekendy wolne i wakacje. Zawsze można nawet lecieć na dwa etaty.
A ja z kolei słyszałam złe opinie na temat lingwistyki stosowanej. Zamiast dwóch podobnych języków chyba wolałabym dwa różne kierunki ciągnąć. To wydawałoby się nawet dobrym rozwiązaniem. Niestety nie będzie mnie stać, by studiować dziennie i zaocznie. A czy jest możliwe łączyć dwa kierunki dziennie?? Któraś z Wizażanek podjęła się takiego wyzwania?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Słyszałam, że ma wejść jakaś ustawa zabraniająca studiowania dziennie dwóch kierunków gdyż to jest niesprawiedliwe dla innych, że osoba już studiująca zabiera miejsce innej osobie, a państwo nie ma pieniedzy żeby zapewnić studia dzienne wszystkim chętnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Możesz podjąć 2 kierunki dziennie, pare z moich znajomych tak robi, jednak drugi kierunek dopiero po zdaniu pierwszego roku, a nie od razu na dwa. Co do kierunków i wymagań to na stronce rekrutacyjnej UW jest taki formularz, wpisujesz co zdajesz na maturze, na jakim poziomie i wyszukuje Ci kierunki na UW na które możesz iść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czekamy na relację ;>! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
moim zdaniem głównym błędem przyszłych maturzystów jest to, że najpierw wymyślają przedmioty, jakie będą zdawać na maturze, a później dopasowują do tego kierunki studiów.
uważam, że najpierw powinnaś poprzeglądać kierunki, jakie oferują uczelnie, które bierzesz pod uwagę. później, gdy kilka z nich Cię zainteresuje dowiedzieć się o nich więcej- przejrzeć programy kierunków, zorientować się jak jest z pracą po nich itp. a dopiero na samym końcu spojrzeć jakie przedmioty są wymagane na maturze i po prostu je zdać. ustalając z góry jakie przedmioty chcesz zdać na maturze, a nie mając wybranych konkretnych studiów zamykasz sobie drogę na część kierunków i dlatego uważam, że najpierw powinnaś dążyć do tego, aby dowiedzieć się co chcesz robić w życiu, a przedmioty na maturę dobrać później. mi na mój pierwszy kierunek była potrzebna fizyka i mimo, że jej szczerze nienawidziłam po prostu wzięłam się do roboty i zdałam ją na poziomie rozszerzonym i nie zakładałam z góry, że "nie lubię fizyki, więc nie będę jej zdawać na maturze". powodzenia w wyborach życiowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Sprawdziłam i z tymi przedmiotami mogę studiować bardzo dużo kierunków
![]() ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Wymogi na UMCS znam na pamięć rok temu dużo w tym siedziałam pomagając TŻ-owi w wyborze studiów ![]() vilandre Podziwiam Twój upór w dążeniu do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Poczytaj o tych studiach, zobacz główne cechy charakteru potrzebne do nich i ustal co jest najbardziej "zlewające się" z Tobą.
w razie czego pisz to pomogę z tym charakterkiem jakoś później ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Czytam o kierunkach naprawdę dużo i ciągle mętlik :/ Mam jeszcze trochę czasu, ale wiem, że gdy mam już wyznaczony cel wtedy naprawdę mogę się zmobilizować, dobrze zdać maturę i dostać się na zadowalający mnie kierunek. Może martwię się na zapas, ale nie chce powtórzyć błędu- za późno zabrałam się do nauki w gimnazjum i zabrakło mi jednego punktu do dostania się do wymarzonego liceum, sekretarka oszukała mnie w sprawie odwołania i wszystko doprowadziło do tego, że z liceum zadowolona jestem średnio :/
Tak jak pisałam wcześniej jestem dość nieśmiała i czasami ciężko mi się zaaklimatyzować w nowej grupie, raczej nie jestem ,,duszą towarzystwa", czyli kierunki związane z ciągłym kontaktem z ludźmi + duży stres to nie dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Planujesz zdawać 2 języki?? Kobieto
![]() ![]() ![]() ![]() Może nie powinnaś z góry skreślać kierunków (jak określiłaś)związanych z ciągłym kontaktem z ludźmi. Zobaczysz,że z czasem przełamiesz nieśmiałość i bardziej otworzysz się na ludzi (widze to po sobie ![]() Życzę owocnych wyborów!
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może warto się przełamać i pracować z ludźmi? Zdecydowanie ciekawsze niż praca w samotności ![]() Dlatego marzy mi się dziennikarstwo/prawo. Ale ja jestem duszą towarzystwa więc nie muszę łamać barier. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
powiem Ci tylko że wiele osób w Twoim wieku ma ten sam problem
![]() jeżeli chcesz się wybrać na jakieś studia musisz się dowiedzieć co możesz po nich robić, spotkam się z kimś kto ma ten zawód lub poczytać o nim i sprawdzić czy to Ci pasuje. bo nie jest fajnie wylądować w pracy której się nie chce ![]() a jeśli wieżysz w siebie to sama spróbuj stworzyć jakąś inwestycje... ale to już wymaga odwagi i kogoś kto Ci pomoże stawiać pierwsze kroki w biznesie ![]()
![]() |
#19 |
BAN stały
|
A myślałaś nad doradcą zawodowym?
W każdym LO powinien taki być, ewentualnie możesz liczyć na pomoc pedagoga, który ma obowiązek podać Ci namiarki na jakiegoś doradcę pomagającego w problemach związanych z tym co chce się robić w życiu. Edytowane przez nvmd Czas edycji: 2009-05-05 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Wybaczcie gapostwo:P
pozna godzina;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak dobrze znasz język francuski i czy filologia francuska interesuje Cię ze względu na język, czy także historię i kulturę. Po filologii możesz uczyć w szkole (choć nie wiem, czy to Cię interesuje) lub wybrać specjalność tłumaczeniową. Jeśli tę drugą, to musisz nastawić się na bardzo ciężką pracę. Sama skończyłam filologię, tłumaczem zostać jest bardzo ciężko, a sam język dziś niestety nie wystarcza. Nie chcę Cię w żaden sposób zniechęcać, ale sama jestem dziś w takiej sytuacji i widzę, że oprócz filologii przydałoby się mieć ukończone coś jeszcze.
Co do pedagogiki, do tego wczesnoszkolnej, to raczej nie polecam. Z tego co wiem, to jest problem ze znalezieniem pracy. Poza tym pracowałam w szkole i to, że dziennie masz 5 czy 6 godzin lekcyjnych nie oznacza, że później masz wolne (jak większość, która nie pracowała nigdy w szkole uważa). Ta praca wymaga naprawdę dużego zaangażowania. Niestety nie orientuję się, co można robić po socjologii, ale warto się zastanowić, jeśli to Cię interesuje. Najważniejsze jest to, co naprawdę nas interesuje, a nie wyszukiwanie studiów na podstawie przedmiotów, z których wiedzę łatwo przyswajamy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I maja byc podwyzki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Widzę, że opinie są bardzo rozbieżne na temat pedagogiki
![]() Co to filologii francuskiej. Podobno na te studia idą prawdziwi pasjonaci tego języka, którzy nie okłamujmy się, uczą się go nawet dobre 7 lat:/ Ja tylko 3. I trochę boję się, że nie dam sobie rady. Przeraża mnie fakt, że od pierwszego roku na wykładach mówi się tylko i wyłącznie po francusku. Było by to dla mnie nie lada wyzwanie i szczerze mówiąc boję się, że nie dałabym sobie rady. maja2005 Jeśli już podjęłabym studiów filologicznych to moim celem byłoby zostać tłumaczem. Mogłabyś wyjaśnić dokładniej dlaczego tak trudno o tą specjalizację? A może macie jeszcze jakieś inne propozycję innych ciekawych kierunków? Byłabym bardzo wdzięczna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
hej ! właśnie szukałam różnych kierunków i wpadłam na tą strone. Mam podobny problem co Sylwiaa03. Nie wiem jakie wybrać studia, tylko ,że wiem co bym chciała i co mnie interesuje. ale pytanie czy jest to przyszłościowe?? Chciałabym dziennikarstwo, aktorstwo , ostatecznie w ślady siostry i administracja(ale to nie dla mnie) a wiem,ze ważne jest robić to co sie lubi bo i naczej mało sie osiąga i tylko męczy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Z językiem francuskim na R i polskim na R napewno możesz pomyśleć o niektórych filologiach.
Ale szczerze to powiem Ci, że bardzo mnie dziwi twoje odwrotne podejście do całej sprawy.... Przedmioty maturalne wybiera się zazwyczaj w zależności od tego co się chce studiować oraz od własnych możliwości/predyspozycji- ale ty masz ponad rok do matury to spokojnie możesz się nauczyć przedmiotu, który masz np. na lekcjach tylko na podstawie. Więc moim zdaniem powinnaś sobie zadać pytanie co cię interesuje/ co chciałabyś robić w życiu a niec mogę robić po takiej a takiej maturze.
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() co do dziennikarstwa, sama kiedyś o tym myślałam, ale moja mama mi odradziła. dziennikarzem można być i bez studiów- lepiej zrobić jakieś bardziej konkretne studia, a ewentualnie skończyć później dziennikarstwo podyplomowo. skoro mówisz, że administracja nie jest dla Ciebie nie pchaj się tam. proponuję zakupić sobie informator "perspektyw" dotyczący uczelni (tam masz wszystko razem i nie musisz szukać każdej uczelni oddzielnie w internecie), usiąść i po prostu pocztać go. zobacz jakie są kierunki, jakie przedmioty są na nie wymagane itp. później zaznacz te, które zwróciły Twoją uwagę i poszukaj informacji w internecie- czy jest po nich praca, czy studia są ciężkie itp., poczytaj opinie osób tam studiujących, zadaj pytania, które Cię nurtują. i nie skreślaj żadnego kierunku, "bo wydaje Ci się, że jest nieciekawy/nie ma po nim pracy/itp", bo możesz się mylić, tylko dowiedz się jak faktycznie wygląda od środka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
vilandre :jeśli jesteś uzdolniona aktorsko zawsze możesz próbować dostać się do szkoły teatralnej. praca jakaś po tym jest, zwłaszcza w dużych miastach, gdzie jest sporo teatrów. no i może gdzieś do TV się załapiesz
![]() co do dziennikarstwa, sama kiedyś o tym myślałam, ale moja mama mi odradziła. dziennikarzem można być i bez studiów- lepiej zrobić jakieś bardziej konkretne studia, a ewentualnie skończyć później dziennikarstwo podyplomowo. Ja właśnie mam troche inny pogląd tzn można powiedzieć, ze nawet odwrotny ![]() myślałam, że właśnie z aktorstwem mogłabym spróbować po castingach , jako statysta no i może jak sie uda coś poza studiami ,to jakieś zajęcia i akademie (czy coś w tym stylu) . a jak bym zrobiła studia na dziennikarstwo to w sumie można sie załapać w radiu w prasie i TV .. do tej pory myślałam ze właśnie do dziennikarstwa potrzebne są studia a do aktorstwa nie. teraz juz sama nie za bardzo wiem . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:39.