|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Odpowiednik śmietany kremówki?
Witam dziewczyny
![]() Uwielbiam różne słodkości, a przede wszystkim bitą śmietanę. No i mam mały "problem". Mieszkam obecnie w Anglii i zastanawiam się czy jest tutaj dostępny odpowiednik naszej kremówki? W polskich sklepach kremówka jest ciężko dostępna, a jak już się trafi to tylko pojedyńcze sztuki. Kupowałam angielskie single cream i double cream, także whipping cream i to nie jest to. Są to słodkie śmietany, ale nie da się ich ubić. Ogólnie na półce ze śmietanami jest dużo różnych kubeczków, różne nazwy, rodzaje i szczerze mówiąc gubię się w tym trochę. Może któraś z Wizażanek orientuje się w tym temacie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
Bardzo dziwne...
Prócz single i sour cream ubijają się wszystkie. A whipping cream, jak sama nazwa wskazuje jest do ubijania właśnie, tylko potwirnie tłusta (ja wolę double). W ASDA czy Tesco znajdziesz ich od groma. Zresztą każda ma na opakowaniu znaczki (a obok opisy) do czego jest, jeśli znajdziesz słówko "whipping" to śmiało bierz. Nie ubijesz single, jest do gotowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
Apsik dzięki za odpowiedź.
To w takim razie nie wiem co jest grane bo double w ogóle nie chciała się ubić, natomiast whipping zrobiła się gęściejsza, ale na pewno nie była ubita. Tą whipping kupiłam bo na kubeczku jest narysowany kleks z bitej śmietany i myślałam że jest to nasza kremówka... I fakt, na tych wszystkich kubeczkach są rysunki i napisy, ale tak jak pisałam- te śmietany nie ubiły mi się ![]() No nic, spróbuję jeszcze raz z double i whipping, bo Tobie się one ubijają, tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
Hmm... podejrzana sprawa
![]() Kiedyś kupiłam w małym sklepiku, który mam niedaleko siebie, śmietanka nazywała się double ale nie ubiła się, pomijam, że miała zapach jakby ktoś wymoczył w niej skarpetki, nie wiem jak smakowała, bo nie odważyłam się jej wsadzić do buzi. Od tamtej pory kupuję tylko te, które znam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 11
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
faktycznie dziwny fakt ze nie chcialy ci sie ubic ja czesto korzystam w whipping i double i powiem szczerze jeszcze nie mialam przypadku zeby mi sie nie ubila, a kupuje przewarznie w tesco nie wiem jak je ubijasz czy recznie czy mikserem ja ubijalam tylko mikserem i zasze wychodza sztywne tak wiec sprobuj ra zjeszcze pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
Może masz problemy z ubiciem bo śmietany UHT źle się ubijają, ja stosuję zagęstnik, nestety nie znam się na brytyjskich produktach więc nie podam konkretnej nazwy, w Polsce nazywa się "śmietan fix", w składzie ma skrobie modyfikowaną E1422 która jest zagęstnikiem, może uda Ci się znaleźć odpowienik szukając po składzie produktu.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
na drugie mam Irena
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 359
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
śmietana do ubicia musi być porzadnie schłodzona pod koniec ubijania można dodać gęstniejącą galaretkę
a nasza kremówka ma bodajże 30% może po tym trzeba by szukać
__________________
kiedy życie daje ci w twarz uśmiechnij się i z politowaniem powiedz: bijesz się jak ciota |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
Dziewczyny bardzo dziękuję za zainteresowanie i dobre rady
![]() Kupiłam raz creme frainche (czy jak to tam się pisze) taką do ubijania- ubiła sie błyskawicznie i to aż za bardzo bo prawie masło mi wyszło. Ale była za tłusta i nie bardzo mi smakowała. Potem kupiłam whipping cream- ubiła sie równie szybko- tą kupowałam w asdzie. Następnie kupiłam whipping cream w morissonie- i tutaj niespodzianka- śmietana nie chciała się szybko ubić. Tzn. w końcu się ubiła, ale ubił ją TZ, bo ja już zrezygnowałam. Następnie kupiłam znowu whipping cream w asdzie- taki sam jak poprzednio i powtórzyła się sytuacja taka jak ze śmietaną z morissona. Musiałam długo ubijać ![]() Także wniosek jest taki że za pierwszym razem jak ubijałam śmietany i żadna nie chciała się ubić, to ubijałam je za krótko. Ciągle miałam w pamięci że w Polsce śmietanę ubijałam szybko i bałam się żeby jej nie zamienić w masło. Tutaj mam odwrotną sytuację. Ale już wszystko jest pod kontrolą. Dziękuję jeszcze raz za rady, szczególnie Apsik- bo pewnie bym już nie sięgnęła ponownie po whipping cream. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Odpowiednik śmietany kremówki?
W zasadzie to masło robi się wtedy gdy śmietana jest zbyt ciepła.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.