|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kleszcze- czy to na 100% on ;|
Witam,
Mam problem, bardzo duży problem. Prosze o pomoc- to jest kleszcz czy nie? Bo wg. mnie jednak jest. Pytam ponieważ chcę się upewnić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kleszcze- czy to na 100% on ;|
nie sadze ,skad taki przeżroczysty ?
kleszcz wyglada tak : http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...e&lr=&aq=f&oq= |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
To zdjecie w takich zmienionych barwach, to ciezko powiedziec, jesli jest czarny to pewnie kleszcz. Wyjmij go peseta
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Kurcze barwy sa takie bo na szybko fotka była. Niby widać nogi. Ale strasznie cieżko go wyjąć, mocno siedzi ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kształtem ten robal raczej kleszcza nie przypomina, ale na wszelki wypadek jak wyciągniesz to dokładnie obejrzyj, bo jak kleszcz to chyba jakaś konsultacja z lekarzem by się przydała. Udało się go pozbyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
na podstawie zdjęcia trudno powiedzieć, ale kleszcz nie musi być czarny, bo nimfy kleszcza są jasne na wszelki wypadek dobrze zdezyfekuj po wyjęciu i obserwuj czy nie ma tam jakiegoś zapalenia
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jakiś dziwny ten kleszcz
![]() ![]() PS, kleszcze nie zawsze są czarne ![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Jak sie porzadnie wkrecil w cialo to kleszcz . Zazwyczaj widac nozki. Moga byc tez roznej barwy .
Niektorzy powielaja fatalny sposob na pozbycie sie kleszczy : a mianowicie posmarowac jego czubek zmywaczem do paznokci czy tluszczem a ten sam wyjdzie. Tego nie wolno robic , bo on w efekcie obrony wypuszcza jakies trujace swinstwa pod skore. Tak samo nie nalezy wyjmowac penseta bo ona majac plaskie koncowki czesto kleszcza zgniata i usmierca , pozostawiajac nozki pod skora. W aptekach lub zoologicznych sa specjalne szczypczyki, tak skonstruowane , ze kleszcza latwo sie wykreca. Powinno sie go wyjac okrecajac szczypczyki zgodnie z ruchem wskazowek zegara a wtedy wyjdzie caly i nienaruszony. Nawet zywy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
fakt, a ja wtedy wzywam tatę na ratunek bo boje się go usmiercić
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Na moje oko to kleszcz. Jak się porządnie 'napije" zmienia często kształt. Wczoraj wyciągałam kotu, właśnie takiego 'jajowatego placka".
Możesz spróbować chwycić go w chusteczkę i wykręcić.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Moj ojciec zawsze wyciaga penseta, z reszta ma juz taka wprawe ze jej nie potrzebuje, tylko chwyci paznokciami i kleszcza juz nie ma.
Co do nozek to mi kiedys zostaly pod skora i nic sie nie stalo. Trzeba uwazac zeby glowa nie zostala. Co do zdjecia to niewyrazne troche, ale na tym zdjeciu to mi kleszcza nie przypomina. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
W poniedziałek brat mi wyjął kleszcza. I on i ja mamy wrażenie, że wyszedł cały. Jednak do dzisiaj po kleszczu mam swędzący, czerwony bąbel (i nie goi się ani trochę). Czytałam trochę w internecie i nie mam żadnych rumieńców itp. Po prostu bąbel. Czy to normalne, czy powinnam się martwić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Wczoraj zlokalizowalem kleszcze w okolicach pachwiny, natychmiast go usuwajac. Niestety czesc zostala pod skora. Jednoczesnie jakies 5 cm od ukaszenia zlokalizowalem dziwny podl;uzny krwiak dlugosci ok 7 cm. Nie mam pewnosci, czy ma zwiazek z kleszczem, jednak nie uderzylem sie o nic wiec rola kleszcza jest niewykluczona.
Prosze o opinie, czy taka zmiana skorna wyglada nieciekawie, czy nie mam sie czym przejmowac. Przy dotyku skora w miejscu krwiaka zapada sie. Ostrzegam, ze jestem facetem i na zdjeciu bedzie pachwina. Zdjecie oczywiscie przyzwoite ale nie dla wszystkich musi byc przyjemne ![]() http://img32.imageshack.us/img32/1905/krwiak.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.