|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Krakowska Szkoła Wyższa
Hej ludzie
![]() Czy jest tu ktoś kto studiuje na KSW ? Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś napisał 'coś' o tej szkole ... Jak czytałam inne fora, na których są wypowiedzi z 2003 roku to opinia nie była zbytnio pochlebna, Spokałam się nawet z takimi rozwinięciami skrótu jak KSW= Kup Sobie Wykształcenie. Mam zamiar tam studiować pedagogike, a konkretnie wychowanie wczesnoszkolne. I czy dalej jest spór pomiędzy uczniami UJ i KSW bo z tych opisów co czytałam to strasznie sie nie lubią, a i tak na koniec wyszło że część wykładowców z UJ uczy tez na KSW. Z góry dzięki, bo nie chce wydać kasy na coś z czego potem nie będę zadowolona ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Krakowska Szkoła Wyższa
Wyszukiwarka!
http://www.wizaz.pl/forum/search.php?searchid=16942226
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wiem czytałam, ale ja bym chciała jakieś świeże wypowiedzi ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
W takiej sytuacji podbijamy już istniejący wątek, a nie zakładamy kolejny...
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja moge powiedzieć o kinflikcie. Na UJ jeden wykładowca kiedys wszystkich ulał na egzaminie mówiąc że go te "Burżuje na KSW" wnerwiły i chodź same "tumany" to ich ruszyc nie może. Przepraszam, to cytaty. Ale w związku z tym jakoś sumpatią sie te dwie uczelnie nie dażą. Ale np z mojego wydziału (WPiA) jakieś 60% wykładowców działa na obu uczelniach.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ogółem KSW nie ma dobrej opinii, zresztą podzielanej przez samych studentów
![]() może spróbujesz na UP ?
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hmmm myślałam o tym, ale to strasznie daleko ... Jaki są ceny akademików ... ?Jakby mi przyznali sypendium to co innego ...
Ja spotkałam się z kilkoma opiniami że to jednak jest dobra uczelnia (KSW) że prawie wszystko jest cacy tylko że ludzie tam uczący się to wyższa sfera ... bogcze itp ... Ten keirunek jest tam nowy w tym roku utowrzony więc może nie będzie tak źle ... ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- ajć kurde pomyliły mi się nazwy ... Sorki UP skojarzyło mi się ze Śląskiem nie wiem czemu ... :/ Na UP nie mam szans jeszcz na dodatek matme zdawałam na maturze co wogole związku nie ma ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuję na UJ (WNPiSM) i z tego, co widzę, to niestety są same negatywne opinie o KSW (poza Kup Sobie Wykształcenie jest jeszcze wersja zaoczna- Kolejny Stracony Weekend xD )
Część naszych wykładowców faktycznie tam wykłada- dużo studentów mówi o nich, że się "sprzedali". Ale jaki jest tam poziom nauczania? Mam znajomą, która tam studiowała i jęczała, że cięzko... A inny znajomy opowiadał, że babka pozwoliła im wziąć egzamin do domu i przynieść napisany...Także ciężko stwierdzić. Generalnie myślę, że UJ nie lubi baaaardzo KSW, ale co Ci to pomoże? Studenci UJ, UP pojadą tu po KSW, jak się znajdzie jakaś studentka KSW, to możliwe, że będzie wychwalać swoją uczelnię...Jak nie pójdziesz to się chyba nie przekonasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
maszyna, nie człowiek
|
Nic dziwnego, ze tam wykladaja. Kasa.
U nas sie mowilo: "po co sie uczyc do matury, mozna iść na KSW!" Próbuj na UJ, co renoma to renoma ![]() @Akisia - no taka prawda. jak ktoś chce to się bedzie uczyl, jak nie to uzna, ze skoro placi to wymaga. Są ludzie i ludzie ![]()
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2009-06-04 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Heeee, nawet AGH leje z KSW ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ja juz wolalabym wybrac sie na zoczne na UP czy UJ niz byc na dziennych na KSW- niestety szkola ma bardzo kiepska opinie 'Kup sobie wyksztalcenie' - jak ktos to napisal.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
witajcie, tak się składa, że studiuje na KSW (teraz uczelnia nazywa się KA = Krakowska Akademia). Fakt faktem, uczelnia ma opinie kiepskiej (głównie wśród osób spoza niej, powtarzających tylko bezsensowne hasła), ale ja jestem innego zdania. Uczelnia założona została w 2000 roku, więc cały czas się rozwija. Jeśli chodzi o moją opinię, to jestem 100% zadowolona z poziomu kształcenia. Większość wykładowców faktycznie pracuje na UJ, bądź UE, poza tym jest jeszcze wielu młodych specjalistów, którzy naprawdę starają się by przekazywać studentom wiedzę. Przedmioty na moim kierunku (stosunki miedzynarodowe) są interesujące, wielu znajomych z innych uczelni przyznaje mi tu rację, gdy im opowiadam. Istnieją mozliwości rozwijania zainteresowań w kołach naukowych, uczelnia angażuje się też w wiele imprez i inicjatyw. Często odbywają się konferencje i spotkania z różnymi osobami ze świata polityki itp.
Ponadto, obale mit, że studiuja tam sami "burżuje" - większość moich koleżanek i kolegów to normalni ludzie, często sami zarabiający na czesne. Oczywiście zdarzają się szpanerzy szastający kasą na każdym kroku, ale tacy znajdą się wszędzie. Prawdą jest, że dostaje się każdy, jednak już po pierwszym roku odpadają nieuki i ci, którym się wydawało, że skończą studia bez stresu i solidnego przygotowania się do egzaminów. Poza tym, uczelnia awansowała w tym roku w rankingu Perspektyw i Rzeczpospolitej na 4 pozycje w kraju - http://ksw.edu.pl/index.php?symbol=a...ang=pl&id=1211 Jak będzie ze znalezieniem pracy, odpowiem za rok, gdyż wtedy kończe studia ![]() DirtyDiana91, jeśli masz jakieś konkretne pytania, chętnie udziele odpowiedzi pozdrawiam
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
penelope pitstop dzięki za odpowiedź ...
![]() ![]() A moge wiedzieć jak sprawa przedstawia się z opłatami ... Oprócz czesnego i za egzaminy student ponosi jakieś opłaty ? Moja kuzynka kiedyś studiowała w Rzeszowie też na uczelni prywatnej i za samo wciągnięcie jej na liste, żeby mogła zdawać musiała zapłacić około 200 zł. ![]() Aha i jeszcze czy ta szkoła posiada akademik ? Jak tak to jakie są warunki i opłaty ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Co do tego akademika słyszałam że jest jakiś hotel w Nowej Hucie czy jakoś tak ... A ty jak się utrzymujesz ... Stancja czy coś ... ? Chyba, że mieszkasz w Krakowie to co innego ... ^^
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
ostatnio poznalam dziewczyne z prawa z KSW .. i coz, mowila ze faktycznie, duzo wykladowcow jest z innych renemowanych uczelni i ogolnie poziom jest ok, ale baardzo narzekala na sesje, bo: za exam poprawkowy trzeba placic. i jakas tam czesc z tej kwoty za ten exam trafia do profesora. wiec im sie oplaca uczniow oblac
![]() mi sie wydaje ze jak juz placic pieniadze za studia, to placic tez za nazwe uczelnii. wiekszosc kierunkow i tak jest przeciez podobnych chyba.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Plus jest taki, że uczelnia ma zaplecze wyposażeniowo-techniczne. Każdy się może tam dostać, co dla niektórych też nie jest bez znaczenia, ale plusem jest niewątpliwie mniejszym.
Wykładowcy z mojej uczelni też tam uczą, ale sami nam mówią, że każdy suma sumarum egzamin zda - niewiadomo tylko za którym razem i ile za to będzie musiał zapłacić, ale zda. I nie jest tu ważny poziom jego wiedzy. A to, że się KSW nie lubi z UJtem... Cóż, widziałam towarzystwo z KSW, które się próbowało nabijać z UJtu na wzór AGH, w sensie "A UJ się uczy, sialalalala" albo "Skrypty! Książki! Jagielloński!". Tylko, że jak najlepsza uczelnia techniczna w mieście i UJ się nawzajem z siebie nabijają to jest zabawne, jak robią to ludzie, którzy na UJ w życiu by się nie dostali robi się żałosne. Cała reszta imprezy popatrzyła na nich trochę dziwnie. Nawet faceci z AGH się do nich nie dołączyli, tylko coś im tam rzucili o "Kup Sobie Wykształcanie" właśnie. Renoma tej uczelni jest bardzo niska, a jak już się płaci, to to nie jest bez znaczenia. Może zastanów się nad Ignacjanum, albo jakimś PATem, czy Wyższą Szkołą Zarządzania i Biznesu, skoro mówisz że ani na UJ ani na UP nie da rady? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Hmm ... Muszę zobaczyć oferty tych szkół ... Bo w sumie i tak w tym roku na studia nie ide ...
Sama już nie wiem co mam studiować ... i gdzie ... ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
w takim razie nie możesz poprawić matury i próbować się dostać na jakąś konkretną uczelnię za rok ?
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
No właśnie mam taki zamiar ^^ angielski chce zdawać na rozszerzonym i WOS ale tego nie jestem pewna ...
![]() A nie wie ktoś z was gdzie można studiować lingwistyke ... ?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Oprócz czesnego płaci się jeszcze ubezpieczenie (ale nie wiem czy to obowiązkowe) i za poprawki też. Jeśli chodzi o to, co napisała Ashlee_, że część pieniędzy trafia do prof, to ponoć prawda, ale dostają pieniądze (stałą sumę) niezależnie czy obleją 1 osobę na roku, czy 50.
Akademik jest bodajże na Płaszowie... dawniej był ten w Hucie. Ja mieszkam w mieszkaniu studenckim prawie od początku studiów, także nie interesowalam się nigdy warunkami w akademiku ![]() ![]() Po mnie negatywne opinie o KA spływaja jak po przysłowiowej kaczce. I nie mam też zamiaru obsmarować ludzi z innych uczelni, bo wszędzie trafiają się czarne owce. pozdrawiam
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
wybiera się ktoś na filologię ang w tym roku?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.