|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie do dermatologa - zaskórniki
Mam problem z zaaskórnikami na czole od kilku lat. Jakieś dwa lata te,u stwierdziłam, że wysypuje mnie od słońca więc skończyłam z opalaniem i używam filtrów oraz obsesyjnie chowam się przed słońcem. Potem zauważyłam że również alkohol pogarsza sprawę, zmieniło się to pod koniec 2008 gdy nagle cos się stało i gdy piłam stan cery był nieco lepszy. Zeby się tego pozbyć stosowałam differin i isotrexin, brałam 3 tygodnie tetracykline i chyba 2 tygodnie duomox i nic nie pomogły. Jedynie aknemycin plus działał cuda. Jednak były nawroty. Używałam aknemycinu od poczatku 2008 roku do stycznia 2009 i nic to nie dało, byłam zaniepokojona, bo stosowanie go zupełnie nic nie zmieniło. Kupiłam sobie diacneal i chyba dzięki niemu od lutego do maja cieszyłam się piękną cerą, stosowałam go oczywiście codziennie nawet jak zaskórniki ustapiły. Czasem przed okresem lekko mnie wysypywało, ale wszystko zawsze znikało. Od maja wysypało mnie znów i nie wiem jaka jest tego przyczyna, wszystkie nowe zaskórniki z czasem przekształcają się w ropniaki. Wszystko to występuje tylko na czole, na reszcie twarzy rzadko pojawiają mi się ropniaki, gdzieniegdzie praktycznie nie widoczne czarne zaskórniki. Nie mogę już sobie z tym poradzić, tym bardziej mnie to irytuje, że nie jest to bardzo nasilone a ja nie moge sie tego pozbyć. Byłam u tylu dermatologów i nikt mi nie potrafi pomóc. Jaki jeszcze lek mogę wypróbować i co może być przyczyną nawrotów? Stosuję kosmetyki wyłącznie z apteki. Obecnie znów od 2óch dni stosuję aknemycin rano i wieczorem a w międzyczasie smaruję twarz sudocremem.
|
|
#2 |
|
dr n. med.
|
Dot.: Pytanie do dermatologa - zaskórniki
To trudny temat, tak naprawdę powinno się zastosować leki ograniczające łojotok. Najlepszy to izotek czyli isotretinoina, ale decyzję o takim leczeniu trzeba rozważyć z prowadzącym dermatologiem. Dobre efekty, nieco dłuższe niż preperaty stosowane w domu, ale też nie na zawsze dają serie zabiegów z kwasami (kwas salicylowy, kwas pirogronowy)
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
może właśnie kwasy albo dermabrazja? aczkolwiek jak masz ropne, to chyba nie za bardzo...
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
te ropne z czasem znikaja ale głowny problem to grudki
izotek nikt mi nie chciał przepisac na moje zaskorniki , na dodatek twarz mi sie nie tłusci wiec nie wiem skad sie pojawiły
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2009-06-11 o 14:19 |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
W przypadku zaskórników pierwsza zasada nie wyciskaj bo rozniesie Ci się to na całej twarzy. Leczenie tego typu schorzenia jest długotrwałe, z rożnym skutkiem. JA walczę z tym już kilkanaście lat
. Możesz także iść od czasu do czasu do kosmetyczki na czyszczenie twarzy.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
najpierw piszesz zeby nie wyciskac a pozniej ze mozna pojsc do kosmetyczki, ktora przeciez tez wyciska. ja pomimo dlugiego leczenia nadal mam zaskorniki i zadna masc mi na to nie pomogla.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
a stosowałyście differin?
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam zaskórniki takie z dziurką w srodku, niektore sa normalne ale wygladaja poprostu jak wypukłosc tak jakby nic w srodku nie bylo wiec nie wyciskam, differin stosowałam nic nie pomógł.
do kosmetyczki to może lepiej nie bardzo ale może mikrodermabrazja ale kuczę to jest drogie dosyć. ale cieszę się bo widzę u siebie poprawę, może poporstu co jakiś czas powinnam zmieniać diacneal na aknemycin i odwrotnie i bardziej uważać na słóńce
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
ja też mam tradzik zaskórnikowy, taka kaszka zwłaszcza na czole i polikach. Stosowałam kremy robione na recepte, diferin i nie pomogło. Teraz zaczełam stosować skinorem i w najblizszym czasie okaże się jego działanie.
u mnie to wyglada tak:
|
|
|
|
|
#10 |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2009-11
|
Moim zdaniem jak jest dobra kosmetyczka to można iść na wyciskanie (a nawet należy, bo przeciez samo toto nie wyjdzie
) Ja byłem, ale chyba mi zle wycisnęła, bo zrobilo mi sie po niej dużo ropnych krostek ;( A tak tylko zaskórniki miałem. A może tonik clean&clear przeciw wągrom?? Ja stosuje, ale nie ciągle, najlepiej miec jakis ziołowy, niskoalkoholowy tonik, a tym clean&clear przemywać twarz np. co 4 dni, itp Ps. Moja koleżanka miała duużo krostt ropnych i zaskórników też i po jakims 5 zabiegu wyciskania prawie nic nie miala na twarzy!!! Ale po jakis 3 miesiacach znowu jest cała obsypana Najlepiej po przyjsciu od kosmetyczki przemyc twarz (wacikiem) alkoholem/ nalewką bursztynową/itp. PS. Słyszałem że dobre na twarz (nawilża) i na pryszcze jest olej z krokosza (tylko że to OLEJ- tj. bardzo tłusty Ponatto olej z krokosza spowalnia odrastanie włosków (po depilacji się smaruje nim przez kilka dni wydepilowane miejsca Pzdr.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie takie zaskórniki jak ma basia80-kicia zwalczył Aknemycin (na receptę).
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Przegotowana woda i sok z cytryny jest dobry na zaskórniki
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
ja bym poleciła epiduo gel, miałam to samo tyle że na całej buzi
ale naprawdę jeste świetny, tyle że podrażnic może skórę i trzeba przy nim stosowac coś silnie nawilżającego, albo robić często maseczki, zawsze jest wyjście. Z wiekeim na szczęście nam to przejdzie... ja czekam od 8 lat
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Świą skóry głowy
Witam, od kilku miesięcy moja mama ma bardzo silny swąd skóry głowy, dodatkowo skóra się zaczerwieniła i pojawiły się wypryski, do tej pory swąd nie wystąpił a skóra głowy zaczęła ją piec szczególnie przy myciu i na słońcu. Stosowała następujące lekarstwa: bactroban, dermowate, płyn robiony wg recepty oraz antybiotyk
Proszę o informacje czy ktoś z Państwa miał podobne dolegliwości a jeśli tak to jakie leki stosowaliście? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.

. Możesz także iść od czasu do czasu do kosmetyczki na czyszczenie twarzy.

) Ja byłem, ale chyba mi zle wycisnęła, bo zrobilo mi sie po niej dużo ropnych krostek ;( A tak tylko zaskórniki miałem. A może tonik clean&clear przeciw wągrom?? Ja stosuje, ale nie ciągle, najlepiej miec jakis ziołowy, niskoalkoholowy tonik, a tym clean&clear przemywać twarz np. co 4 dni, itp
Ps. Moja koleżanka miała duużo krostt ropnych i zaskórników też i po jakims 5 zabiegu wyciskania prawie nic nie miala na twarzy!!! Ale po jakis 3 miesiacach znowu jest cała obsypana 

ale naprawdę jeste świetny, tyle że podrażnic może skórę i trzeba przy nim stosowac coś silnie nawilżającego, albo robić często maseczki, zawsze jest wyjście. Z wiekeim na szczęście nam to przejdzie... ja czekam od 8 lat