|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Czechy
Dziewczyny czy orientujecie się czy wejdę do Czech ze starym dowodem osobistym tym otwieranym?? Nie mam w tej chwili innego dokumentu, a niespodziewanie stałam sie szczęśliwą posiadaczką wejściówki na jutrzejszy Colours Of Ostrava Festival..... a tam mój ukochany Asian Dub Foundaion!!
Ach jak ja dawno nigdzie nie byłam..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czechy
UP!!! Plisss dziewczyny muszę wiedzieć czy jechać czy sprzwedać bilet ... na pewno któraś wie tyle nas ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Yolu, znalazłam przez wyszukiwarkę taką informację:
http://przewodnik.onet.pl/1,32,8,659...5,0,forum.html o tym, że obywatele polscy mogą przekraczać granice z państwami Unii Europejskiej mówi rozdz 1. art 1. pkt 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. Nr 14, poz. 85) wg tej ustawy może to być dowód "stary" (książeczka) lub nowy. ale stary musi być w dobrym stanie - bez wypadających kartek i z aktualnym zdjęciem.... tyle ustawa....ale z realizacją bywa różnie..zwlaszcza jak znajdzie się jakis bardzo uparty celnik..np. wegierski, który nie moiw w zadnym innym jezyku niz swoj... cytowanie ustawy na nic sie tu nie zda... na dlasze wyprawy polecam jednak paszport. pozdrawiam agatazm, 2005-06-18 19:47 Sama w ub. roku przejeżdżałam przez Czechy, ale na "nowy" dowód. Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
PRZEJDZIESZ spokojnie ja w tamtym roku jechalam i kazdy mial co innego do kontroli i nie bylo problemu ze starym dowodem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
DZIĘKUJĘ za odpowiedź jesteście kochane, ja po prostu sie chyba bałam jakoś... to wszytko sie tak nagle stało miałam inne plany na weekend , a od dobrych kilku lat nie wychyliłam nosa ze Śląska.
Edytowane przez Yola Czas edycji: 2006-01-23 o 18:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja jechałam w tym roku do Austrii i musiałam wziąć albo NOWY dowód albo zwykły paszport. No ale ja nie jechałam tylko do Czech...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]()
Szczęśliwej podróży Wam życzę! Bawcie się dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Czechy
Czy orientujecie się jakie są tam ceny? Ile kosztują artykuły spożywcze, ciuchy...
ps. A może ktoś z was się wybiera 4-19 lipca do Czech na kolonie? ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ceny takie jak u nas, moze niektore rzeczy jeszcze minimalnie taniej wychodza ale szału nie ma... a co do ciuchow - te tansze u wietnamcow, a innych sie nie oplaca..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Prawda.Ceny są takie jak u nas. Byłam tydzien w Pradze na zakupach ale nic w sumie nie kupilam, ponieważ wszystko mamy i po tej samej cenie w Polsce. Jeżeli chodzi o pamiątki z wycieczki to na każdym kroku można kupić to samo czyli mnostwo kryształów, chust,marionetek,zegarów ozdobnych,wisiorków. Na moscie Karola mnostwo biżuterii ręcznie wykonanych. Cena artykułów spożywczych jest podobna do tych w Polsce. Znane sklepy jak np. New Yorker, Apap, H&M, C&A mają na stanie niemal identyczne ciuszki jak nasze polskie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
hej, google naszym przyjacielem jest
![]() wpisujesz sobie: "Praga ceny" i wyskakują Ci stronki ![]() tutaj mały przykład tego ile i za co zapłacisz a tutaj miejsca, które warto zwiedzić 1 kc to ok 16 gr także ceny prawie jak w Polsce, pewnie w centrum, w restauracjach drożej ![]()
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
podpinam się, nie będę zakładała nowego wątku, ale bardzo zależy mi na odp
W nast tygodniu jadę do Czech (prawdopodobnie Ostrava) i nie wiem gdzie się zatrzymać. Macie jakies polecone/sprawdzone kwatery? Może być nawet poza Ostravą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
i jeszcze jedno: jak wygląda sprawa z winietami? Gdzie je można dostać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
najpewniej winietki zakupisz przy granicy jeszcze w Polsce lub zaraz po jej przekroczeniu w Czechach - nie ma problemu z tym, na większości stacji benzynowych sprzedają, często przed nimi są jakieś plakaty informujące, że można tam kupić winietki, także spokojnie
![]() A ceny w koronach czeskich są porównywalne jak u nas, np. popularna tam Kofola (2 litry) kosztuje przeliczając na złotówki ok. 5 zł - tyle co u nas Pepsi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
bardzo lubię Czechy - i wbrew pozorom jest taniej po ich stronie niż po naszej. Wiem bo mieszkałam w okolicy.
Wszyscy piszą,że ceny podobne, jak w Polsce, ale nikt nie bierze pod uwagę, że przy granicach właściwie są tylko uzdrowiska i turystyczne miejscowości, gdzie ceny są wywindowane do nieba. Więc miejscowi jeżdżą na większe zakupy do Czech, bo taniej ![]() ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Poza tym jest w Czechach co oglądać - w kraju którego powierzchnia jest niewielkim ułamkiem wobec powierzchni Polski jest aż 12 czy 13 miejsc wpisanych na Listę dzedzictwa UNESCO. A przecież nie wszystko co jest tego warte jest tam umieszczone. Przy granicy warto zobaczyć - zamek w Nahodzie, Nowe Miasto - warownia na szczycie kamiennego ostańca pośrodku równiny, zamek w Opocznie - największa kolekcja broni białej w tej części Europy, sieć fortyfikacji sprzed wojny, skalne labirynty, Zoo Safari i wiele wiele innych.
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aanneett jak tobie udało sie cos znaleźć? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Czechy - oceńcie trasę i udzielcie wskazówek
Hej, proszę zerknijcie na tą trasę i może macie jakieś pomysły co można dodać, co jest po drodze i trzeba koniecznie zobaczyć? Już dodałam główne atrakcje z np Brna. Wyruszamy w niedzielę i mamy czas do czwartku także plan jest napięty.
http://maps.google.pl/maps?f=d&sourc...7,4.916382&z=8
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.