solarium - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-16, 11:48   #1
sstrawberry2
Przyczajenie

solarium co i jak? Poradźcie!

Witam! chiałabym niedługo udać sie na solarium to bedzie mój pierwszy raz i dlatego chciałabym zapytać ile czasu trzeba tam spędzic i jak czesto alby być ładnie opalonym przy mojej jasnej karnacji? prosze o dobrą prade

Edytowane przez sstrawberry2
Czas edycji: 2009-06-16 o 12:19
sstrawberry2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 11:54   #2
p4w
Zakorzenienie

Dot.: solarium

to zależy jaką masz karnację (jak szybko się opalasz, czy masz sklonność do poparzeń słonecznych, na jaki kolor sie opalasz)

generalnie ja nie jestem zwolenniczką solarium (jak większość Wizażanek podejrzewam) i jeśli już miałabym cos polecać to: im mniej tym lepiej

możesz sie poradzić osoby pracującej w solarium - chyba trzeba zacząć od mniejszej mocy lamp i małej ilości minut

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 12:05   #3
sstrawberry2
Przyczajenie

Zazwyczaj nie opalam sie na różowo. Używałam wielu samoopalaczy ale po nich powstaje nierównomierna opalenizna i odcien jest czasami pomarańczowy (zależy też od marki). równocześie zdaje sobie sprawe z wielu zagrożen wynikających z opalania sie na solarium ale chce spróbować i porównac.słyszałam że napoczątku powinnam iść na ok. 5 mni potem można to powiekszyć? :p
Stary 2009-06-16, 12:18   #4
Jioanna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sstrawberry2 Pokaż wiadomość
Używałam wielu samoopalaczy ale po nich powstaje nierównomierna opalenizna i odcien jest czasami pomarańczowy (zależy też od marki).
A ja bym radziła pozostać przy samoopalaczach. Głupio to zabrzmi, ale solarium może stać się kosztownym nałogiem. Poza tym jest niezdrowe. Pozwolę sobie polecić Ci balsamy brązujące, których sama używam i jestem z nich zadowolona: Dove do ciemnej karnacji z drobinkami rozświetlającymi oraz żółty Garnier.

Cytat:
równocześie zdaje sobie sprawe z wielu zagrożen wynikających z opalania sie na solarium ale chce spróbować i porównac.
Oczywiście, że opalenizna z solarium jest atrakcyjniejsza, lampy opalają równomiernie i wygląda to bardziej naturalniej niż po samooplaczach (jeżeli nie przesadzimy oczywiście).

Cytat:
słyszałam że napoczątku powinnam iść na ok. 5 mni potem można to powiekszyć? :p
Tak, nie dłużej. I jeżeli sobie zrobisz przerwę dłuższą od opalania w solarium to potem równiez radzę wybrać się na kilka minut, bo można sobie zrobić odparzenia, przykładowo na pupie. Coś na wzór pawiana
Z czasem można zacząć chodzić na większą ilość minut, przykładowo 10. Niektórzy "harcorowcy" wybierają się nawet na 15-20 minut. (o borze...)

No i taka uwaga- staraj się chronić skórę w solarium poprzez stosowanie róznych kremów, np. ZIAJA, czekoladowy balsam. Nadaje sie do solarium, niedużo kosztuję, ślicznie pachnie. Pozdrawiam!

o4.11.2007. <3

Jioanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 12:29   #5
sstrawberry2
Przyczajenie

Słyszałam o tanoreksji ale chce isć tylko troszke sie opalić zeby nie być taka bladą:p mam jeszce pytanko; czy idąc na solarke musze użyć jakiegoś kremu lub innych zabezpieczen (filtra czy przyspieszacza)?słyszałam że po takim opalaniu powstaje nieprzyjemny zapach skóry?
Stary 2009-06-16, 12:33   #6
arrachnee
Zakorzenienie

pomijając wywody na temat szkodliwości:
za pierwszym razem idź na jak najkrócej - solarium to świecące pudełko - niektórym ujawnia się klaustrofobia

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 13:04   #7
sstrawberry2
Przyczajenie

A czy idąc na solarke musze użyć jakiegoś kremu lub innych zabezpieczen (filtra czy przyspieszacza)?słyszałam że po takim opalaniu powstaje nieprzyjemny zapach skóry?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 13:10   #8
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
A czy idąc na solarke musze użyć jakiegoś kremu lub innych zabezpieczen (filtra czy przyspieszacza)?słyszałam że po takim opalaniu powstaje nieprzyjemny zapach skóry?

ja nie wiem, bo nie korzystam z solarium, ale biorąc pod uwagę, że są w każdym salonie dostępne różne środki to raczej tak - ja w każdym razie bym użyła jeśli już bym się zdecydowała...

ja korzystałam z solarium tylko raz i faktycznie zapach pozostaje, ale z czego wynika i jak długo się utrzymuje - nie wiem

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-06-16, 13:40   #9
sstrawberry2
Przyczajenie

Może wizażystki które korzystają z solarium mają jakieś porady?
Stary 2009-06-16, 13:44   #10
p4w
Zakorzenienie

na forum "pytania do kosmetyczki" masz wiele wątków o opalaniu, samoopalaczach, itp. wystaczyło poszukać...

tu masz cały wątek o solarium
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=solarium

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-06-16, 13:51   #11
shanonnowa
Rozeznanie

Cytat:
Może wizażystki które korzystają z solarium mają jakieś porady?

Mogę polecić Ci tylko to zebys na poczatku faktycznie zaczela chodzic od najmniejszej liczby minut np.
1 raz- 5 min
2 raz 7 min
3 raz 10 min
Stopniowo by skora oswoila sie ze sztucznymi promieniami.
I koniecznie uzywaj czegos do opalania na lampach.
Co prawda te wszystkie balsamy koncentraty w solariach sa strasznie drogie ( wlasicciele kupuja takie balsamy w 5 litrowych bankach i przelewaja w kieliszki dla kazdego klienta ktory sobie zyczy, taki kjieliszek maly 40ml chyba okolo 5 zl. a nie wiele wiecej ta cala banka 5litrowa, nie wiem za co oni licza tyle kasy chyba za czas poswiecony na przelewanie z banki do kieliszkow hehe) ale polecam osobiscie bys kupia sobie Maslo Kakaowe z Ziaji cos ok 5zł. jest rewelacyjnie,niedosc ze wlasnie polecane do opalania na solarium to tez ten sliczny zapach mmm..
Jesli bedziesz chodzila na Tube ( stojace) Nigdy nie zakladaj taki okularkow ktore tam gdzies wisza, co z tego ze chronia oczy( mozna najwyrazniej zamknac oczy to to samo) to jeszcze zostawiaja paski na skroniach, sama to przeszlam :P)
I jesli zamierzasz chodzic regularnie kup karnet, zaoszczedzisz kase
I pzede wszystkim poszukaj solarium z dobra opinia.
Ja osobiscie nie chodze na normalne czyli lezace. Uwazam to za zero komfortu i higieny. Co z tego ze oni tam dezynfekuja to na moich oczach( niewiadomo czym) to i tak kazdy czlowiek ma stycznosc z tym skora.
shanonnowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 13:55   #12
Mloda
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Mloda

Po solarium jest nieprzyjemny zapach takiej przypalonej skory, ale znika po kapieli. Słyszalam jednak ze nie powinno sie kapac od razu po, bo zniknie efekt opalenizny (nie umiem tego wytlumaczyc).
Jezeli chcesz sie wybrac do solarium (przyznam, ze na poczatku sezonu tez chodze pare razy) to nasmaruj sie w domu balsamem nawilzajacym i dopiero wtedy idz. Unikniesz oparzen i nierownej opalenizny (tak, tak Kochana po solarium tez mozna jak flaga wygladac). No i oczywiscie nie przesadzaj, 5 min na poczatek, po 2/3 dniach znowu 5 gora 7 min, potem przejdz sie tam jeszcze gora 2 razy i koniec. Nie zapominaj ze naduzywanie solarium powoduje powstawanie celulitu i zmarszczek, bo ten rodzaj napromieniowania zabija w skorze kolagen. Ale ma tez swoje dobre strony- wytwarza witanine D12 (12 chyba??) i endorfiny czyli hormony szczescia i to dlatego tak latwo sie uzaleznic. Solarium w pierwotnej wersji zostalo wymyslone jako lekarstwo np na stany depresyjne, potem dopiero zaczeto go uzywac do opalania.
Moim zdaniem nie taki ten diabeł straszny jak go maluja, jezeli bedziemy z niego kozystac w sposob umiarkowany to wszystko bedzie ok.
Do podtrzymania opalenizny polecam balsamy brazujace, wole je bardziej od samoopalaczy- sa łatwiejsze w uzyciu i nie maja takiego niemiłego zapachu. Teraz stosuje (i polecam) Lirene body arabica do ciemnej karnacji, mimo ze mam jasna, po kosmetykach do jasnej praktycznie nie ma zadnej roznicy.

Młoda bloguje- http://www.82inez.blogspot.com/
Młoda rozbija sie na YT http://www.youtube.com/user/82Inez
Mloda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 14:21   #13
sstrawberry2
Przyczajenie

dziekuje bardzo mi to pomogło patrzyłam na oferty w solarium i znalazłam jedno zastanawiam sie pomiędzy dwoma njkrótszymi rozwiazaniami 30 min za 28zł czy 50 min za 45?
Stary 2009-06-16, 16:17   #14
shanonnowa
Rozeznanie

Drogo u Ciebiie!
Ja za 35 minut place 20zł, a za 70 minut, 40zł.
Wybierz drugie. 50 min za 45
shanonnowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 18:43   #15
girlblond
Raczkowanie

Czesc Ja Uzywam czasem balsamow brazujacych ale faktycznie czasem zostaja brzydkie smugi i wyglada to nieestetycznie . Lubie chodzic na solarium ale nie przesadzam...Opalenizna moze i jest ladniejsza rownomierna tylko jest to kosztowne troche^^ Za 10 min place ok 11 zl. Raz na jakis czas chodze bo tak wyłozenie ok 22 zl tygodniowo to ciezko przynajmniej w moim przypadku :P
girlblond jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-18, 19:38   #16
sstrawberry2
Przyczajenie

ok dziekuje : *

Czas edycji: 2009-06-22 o 15:45
Stary 2009-06-22, 15:58   #17
sstrawberry2
Przyczajenie

Byłam na solarium juz drugi raz napoczatku na 4min a dzisiaj na 5 min co dwa dni ale chce wiedziec czy można chodzic co 24h wiem że powinno sie co dwa dni ale niektóre panie chodzą codziennie. jak to jest???? Można od takiego cęstego chodzenia dostac poparenia?

wie moze ktoś cos na ten temat??

Czas edycji: 2009-06-23 o 11:14
Stary 2009-06-23, 11:55   #18
girlblond
Raczkowanie

Wydaje mi sie ze to jest kwestia ile sie juz razy bylo.. Jesli skora jest przyzwyczajona i jest juz opalona to chyba mozna codziennie na niewielka ilosc minut.. no bo chyba nie chcesz byc opalona/spalona na mocny braz jak niektore koniety i dziewczyny? To wyglada nieapetycznie :P Wydaje mi sie ze co 2-3 dni calkowicie wystarczy
girlblond jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości