![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Izotziaja
przeszukałam forum i pobuszowalam w necie ale nic konkretnego nie znalazłam. Czy uzywalyscie izotziaji? Czy jej dzialanie jest porownywalne do innych retinoidow? Jak znajde skład to wkleje....
![]() o i mam skład ![]() izotziaja: izotretynoina 0,5mg substancje pomocnicze:hydroksypropyl oceluloze,butylohydroksyt oluen,etanol 96% czy nadaje sie on do cer naczynkowych? Edytowane przez problemowiec89 Czas edycji: 2009-06-17 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
DOMator
|
Dot.: izotziaja
Wygląda na to, że to preparat podobny do isotrexu. Ta sama substancja czynna i podejrzewam, że stężenie też takie samo. Isotrex też jest na bazie alkoholu. Niestety alkohol może źle działać na naczynka. DO takiej cery polecane są retinoidy w kremie, które łagodniej działają na cerę naczynkową.
Czy isoziaja to jakiś żel? Jak wygląda kwestia pojemności i ceny? Może ziaja wypuściła odpowiednik isotrexu dzięki któremu ceny retinoidów będą musiały spaść ![]() I rozumiem, że to lek na receptę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
jest to żel pojemnocs 20g cena około 13 zl. Nie wiem czy na recepte pewnie tak. Ale znajac zycie w duzym aptekach obedzie sie bez. A co polecasz do naczynkowej i z tradzikiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
DOMator
|
Do cery naczynkowej sprawdzą się np. retin-a lub locacid, ewntualnie differin (zawiera inny retinoid adapalen).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Na receptę niestety http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p20106-Izot...5_mgg_zel_20_g
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Bardzo ciężko to dostać w aptekach stacjonarnych. większość hurtowni nie ma tego w asortymencie. Cóż, małej (w porównaniu do golbalych korporacji) polskiej firmie trudno się przebić z konkurencyjnych - 4 razy tańszym (!) produktem - hegemoni go nie dopuszczą do rynku, bo pacjenci nie daliby się tak robić w bambuko i przepłacać. Ja swoją kupiłam w Superaptece w W-wie, a jedyna hurtownia w W-wie, która zaopatruje apteki w ten specyfik to Mutlifarma (nie wiem czy tak się pisze tę nazwę).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny..
Ja dzisiaj chciałam się zaopatrzyć w krem Siarkowa moc, skusiły mnie pozytywne recenzje na ten temat, ale niestety nigdzie nie znalazłam tego kremu ![]() Pani w aptece poleciła mi ten właśnie preparat Izotziaja, ma on konsystencję żelu, poj. 20g, ja zapłaciłam 11 zł. W moim przypadku jest problem z wypryskami na brodzie, p. farmaceutka stwierdziła, że tym powinnam ten problem wyleczyć w 100%. ![]() Zastosowałam zaraz po powrocie do domu, na oczyszczoną skórę na miejsca punktowe(tak jak w zaleceniach), żel szybko się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu..jak narazie nie mogę nic więcej o nim napisać, ale mam cichą nadzieję, że TEN preparat w końcu się u mnie sprawdzi.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Czarniutka i tak Ci się udało go bez recepty dostać?
widzę że jest na receptę, nawet w DOZ ![]() http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p20106-Izot...5_mgg_zel_20_g
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Tak, dostałam go bez recepty. Ale zobaczymy czy warto było wydać nawet te 11 zł..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ale to jest retinoid?
taki jak active C-lpr, czy cos w tym radzaju? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Stosowałam ten izotziaja około 5 dni. Podrażniło mo cerę, nigdy nie miałam takiego g****!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Tak to jest retinoid ale active c lrp to nie retinoid tylko krem z witamina c
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ale jeśli zaczne stosowac na cala twarz to cala bede czerwona i cala twarz bedzie piec straszliwie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() na przyszłość, zanim zaczniesz coś stosować, poczytaj o tym trochę - atrederm to nie jest lek, który stosuje się pięć dni i krosty mają poznikać ![]() Stosuję Atrederm od prawie pół roku, i nie zamienię go na żaden inny ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ja izotziaji nie mialam akurat ale przerobiłam differin epiduo retin a i locaccid, mam to szczescie ze moja skora bardzo dobrze przyjmuje retinki
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
Natomiast co tych wyszystkich objawów - możesz je znacznie zredukować dbając o nawilżenie i natłuszczenie skóry, co pozwoli jej się regenerować - tak, tak natłuszczenie - masz naruszoną równowagę lipidową. Poczytaj koniecznie wątki na ten temat- jest tego zatrzęsienie na wizażu np. kuracje kwasowo-retinoidowe czy coś takiego. Wrzuć w wyszukiwarkę np Zorac i poczytaj jakie przejścia miały dziewczyny. Ale efekt jest tego wart - tylko trzeba duzo czasu i cierpliwości. Jeśli o mnie chodzi to mam poważny trądzik od ok 15 lat i nic, ale to nic nie pomogło mi tak skutecznie jak retinoidy, ale przy pieczołowitym dbaniu o nawilżenie i regenerację. Czemu polecam Izotziaję? Bo uważam, że fajnie jest kupić za 11 zł to samo co kosztuje ok. 50 (Zorac, Isotrex). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja również odradzam Izotziaję. Nie jest wart tych 13 zł zł ( tyle zapłaciłam we Wrocławiu). Zdobyłam od mojego dermatologa który przepisuje mi Zorac , receptę na 2 opakowania Izotziaja 0,5 żel i zamówili mi go w aptece.
Zaznaczam ,że retinoidy stosuję już 4 sezon ( używam tylko w okresie od września do końca marca) , na wiosnę i latem gdy się opalam - nie. Używałam i Retin- A, atrederm 0,5 ( po nim miałam buraka i srasznie się łuszczyłam) no i stale mój ukochany Zorac 0,1. Kończę teraz ( z trudem, tylko dlatego że mi szkoda wywalonej kasy) drugą tubkę Izotziai. Nie miałam po niej podrażnień ale taką dziwną skórę , jakby powiększone pory, zmęczona i brzydko wyglądająca po prostu. Łuszczenie było minimalne. Ale za to potwornie zaczeła mi sie skóra przetłuszczać , ale to strasznie. Wydzielanie sebum wzrosło o jakieś 50%. Po 3 godzinach od nałożenia makijażu spływał mi z twarzy. Zrobiłam 2 tygodnie przerwy i po mału wraca do normy. Izotziaja ma postać tępego żelu na etanolu 96% !!!!!!( podejrzewam , ze to on wpłynął na przetłuszczenie skóry) . Trudno ją równomiernie nałozyć , tworzy grudy i wałkuje się. Trzeba nałożyć grubą warstwę aby rozprowadzić równomiernie, przez co Izotziaja zużywa się szybko i jest nieekonomiczna. Przy nakładaniu alkohol strasznie szczypie w oczy. Reasumując : więcej nie kupię. Po pierwsze , bo mnie oszpeca. Po drugie - o wiele bardziej wolę Zorac 0,1 który choć kosztuje 57 zł ale starcza mi na cały miesiąc, mogę go stosować pod oczy i po którym mam piękną skóre ( pomijając te dni kiedy linieję) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Hmm...aż taka zła ta Izotziaja?
Ktoś jeszcze próbował? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
ja próbuję od piątku a jest poniedziałek więc niezbyt długo.. na efekty trzeba czekać do miesiąca codziennego stosowania. Jak narazie jest okej. Skóra mi schodzi ale to normalne podobno i nie jest uciążliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
halo
![]() stosuję izotziaję od około tygodnia i zdecydowanie widze poprawę,(oby nie była chwilowa ![]() Miałam okropny problem z zaskórnikami zamkniętymi i otwartymi,a ona jak narazie radzi sobie z nimi świetnie. Dotykając ręką twarzy nie czuję juz tylu zaskórniaków i znacznie lepiej wyglądam w dziennym świetle, już nie mam tej "kaszki" ![]() Cerę mam bardzo wrażliwą, po raz pierwszy połozyłam Izotziaję na noc na umyta i osuszoną buzię i rano była trochę podrażniona, ale nie jakoś strasznie mocno. Od tamtej pory najpierw kładę krem nawilżający, czekam aż się wchłonie i kładę Ziaję. jest ok. Narazie polecam.
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]()
Jednym słowem masakra. Prawdopodobnie mam po tym zapalenie mieszków włosowych bo innej możliwości nie widzę. Nie dość, że od kilku tygodni wyglądam i czuję się jak liniejący wąż, to jeszcze na całej twarzy mam czerwone krosty z białą ropą w środku. Pierdziele takie leczenie i taką maść, w czwartek mam wizytę u dermatologa i zobaczymy co on na to. W każdym bądź razie mi nie spasowało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Właśnie się pierwszy raz tym posmarowałam. Wrażenia? Całkiem podobne jak przy Isotrexin, czyli podrażnienie oczu przy smarowaniu- robię to zamykając je, bo wytrzymać nie idzie. Buzię mam po tym napiętą i całkowicie matową. Mam stosować co drugi dzień na przemian z Epi. Dodatkowo dostałam antybiotyk Tetralysal. Już wolałam to, bo mi derma zaproponowała kurację półroczną Curacne
![]() ![]()
![]() Ćwiczę ![]() Dążę do wyznaczonych celów i zawsze je osiągam, to tylko kwestia czasu Edytowane przez kiiicik Czas edycji: 2012-10-30 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dot.: Izotziaja
Witam
![]() Widzę, że dawno nikt nie wypowiadał się na temat Izotziai. 2 tygodnie temu moja nowa dermatolog przepisała mi własnie ten lek. Dodatkowo Clindacne, stosować mam na przemian. Naczytałam się złych opinii o Izotziai, trochę się przeraziłam więc początkowo używałam jej co 3 dni. Po 2 zastosowaniach tak jakby pogorszyła mi się cera, zaczęłam załamywać ręce, wiem wiem, że ponoć skóra się najpierw oczyszcza itd. Ale wiadomo, że pogorszenie cery nigdy przyjemne nie jest :P Dlatego też zaczęłam stosować Ziaję już co drugi dzień skoro i tak twarz dobrze nie wygląda. I- o dziwo- po 4 zastosowaniu zniknęła mi podskórna kaszka z policzków. Albo ktoś mi faszeruje żarcie narkotykami i mam halucynacje, albo stał się jakiś cud dermatologiczny ![]() Jak na początek kuracji nie jest tragicznie ![]() Może ktoś mógłby się podzielić swoimi przeżyciami z Izotziają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, odświeżam wątek. Może któraś z Was się na tym zna i mi podpowie. Aktualnie używam na przepisany przez dermatologa differin+lek recepturowy z apteki (papka) zdjęcie składu wklejam niżej. Podpowiedzcie mi czy mogę tej papki używać z Izotziają? Differin został mi na max 2 użycia, później mam przejść na Izotziaje, ale papki zostało mi dosc sporo a nie chce żeby sie zmarnowała. Nie wiem czy to w jaką interakcje nie wejdzie, bo krzywdy nie chce sobie zrobić.Jeśli któraś zna się na składach proszę o odpowiedź
![]() Edytowane przez Gosia92 Czas edycji: 2017-11-22 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Izotziai używam od polowy września, co drugi dzień na noc. Chciałam isotrex ale podobno nie ma go już w hurtowniach. Zapach i konsystencja niczym sie nie różni od oryginału ![]() Ja robie taką kurację przez pół roku, na razie jestem w połowie i ciągle coś na twarzy wyłazi ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
@Gosia92 z tego co wiem spokojnie można stosować papkę i Izotziaje.
Tylko zależy na jakiego rodzaju trądzik to stosujesz. Papka jest na stany ropne, ma działanie głównie wysuszające, natomiast izotziaja działa złuszczająco-lepiej sprawdzi się na takie grudki których nie da się wycisnąć, najczęściej na czole/brodzie. ja stosowałam papkę na stany ropne po ok. 30 minutach zmywałam ją tylko wodą (nie do końca-powinna zostać taka prawie niewidoczna warstwa na skórze) następnie punktowo na ropne zmiany nakładałam Acnatac który sprawdził się w tym przypadku zdecydowanie lepiej niż izotziaja. Izotziaje stosowałam głównie na czoło-skóra pięknie się łuszczyła i po jakimś czasie grudki znikły ![]() Konieczne w takiej kuracji jest bardzo łagodne oczyszczanie skóry rano i wieczorem (żele do skóry trądzikowej raczej odpadają-Pharmaceris ma bardzo fajną piankę do zmywania z serii A warto spróbować) stosowanie kremu mocno nawilżającego też jest konieczne np. SVR lub dobrze regenerujący Cicalfate, te dwa najlepiej się u mnie sprawdziły. Mam nadzieję że pomogłam Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Ja też brałam izotek, bo już nic nie pomagało na moje syfy. To było 8 lat temu, później dermatolog przepisał mi zorac, który super sprawdził się na mojej cerze, blizny i przebarwienia pięknie poznikaly. Czasem coś wyskoczyło ale było niegrozne i szybko znikalo. Niestety zorac wycofali z naszego rynku a ja zdesperowana siegalam po wszystko, atrederm wyzarl mi skórę, później znalazłam na olx tretinoina 0,25% w kremie ale słabo działała. Teraz znalazłam na gumtree zamiennik zoraca 0,5%(substancja czynna tazaroten) i jest dobrze, skóra wraca do stanu w jakim ja trzymałam przez te lata. Może spróbuj i Ty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Cześć, stosuję izotziaję od 2 stycznia, czyli w sumie już prawie 4 miesiące.
Nakładam zawsze na oczyszczoną skórę twarzy na noc, co drugi dzień. Na początku okropnie wysuszała, naprawdę wyglądało to źle i szczerze przyznam, że wbrew przeciwwskazaniom raz na tydzień robię solidny peeling, aby pozbyć się tych przesuszonych skórek i skorupek powstałych w miejscach zmian ropnych. Aby nawilżyć skórę na zmianę z izotziają co drugi dzień nakładałam na noc żel z aloesu, a po jego wchłonięciu masowałam twarz z olejem kokosowym. Rano zmywałam. Pomagało, ale skóra mimo wszystko nadal dosyć mocno się łuszczyła. Miałam też chwilę załamania, bo stan skóry znacznie się pogorszył w trakcie stosowania izotziaji. Wysyp był okropny, policzki były całe w stanach ropnych, ale nie poddawałam się, wiedziałam, że taki okres przejściowy jest normalny, mogłam się tego spodziewać. I cieszę się, że nie przerwałam leczenia, bo od tygodnia zaczyna się polepszać. Chciałam pozbyć się z twarzy "kaszki" oraz średniozaawansowanego trądziku. Izotziaja mi w tym pomogła, a na dodatek zredukowała wszelkie przebarwienia i blizny po trądziku. Nadal nie jest idealnie, ale myślę, że jestem już na drodze do lepszej cery ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Cheshirecat, miedzy 2 stycznia a 26 marca jest niespelna 3 miesiace, a nie prawie 4
![]() Ja tez uzywam Izotziaji co 2 dzien od poczatku stycznia, rano powinnam stosowac Davercin punktowo, ale jako ze jest w wersji żelowej i roluje sie przy makijazu to uzywam go tylko na noc, w dni gdy nie uzywam Izotziaji. U mnie efektow brak, tak pozytywnych, jak i negatywnych. Skora sie ani razu nie luszczyla, nie była podrazniona ani przesuszona, zwyczajnie się nic nie działo. Niestety cały progres sie cofnął, który osiągnęłam po kuracji Acnelecem i Clindacne stosowanymi przet Izotziają przez 2 miesiące - znow mam mnostwo krost, gul i zaskornikow zamknietych, a skora się bardzo mocno przetluszcza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.