![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Koty
Witam .
Chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej o kotach , tzn.: Jakie przygody mieliście z Waszymi Futrzakami ? ![]() W jakie niezbędne rzeczy ( oprócz :kuwety , posypki do kuwety , łóżeczka , mieseczek , karmy , wody , drapaku , klatki transportowej , obcinaczki do pazurków ) trzeba wyposażyć naszego kota ? ![]() W jaki sposób należy przygotować mieszkanie do przyjęcia nowego domownika ? ![]() No i , wreszcie , jak nazwać kocurka ? ![]() I jak nazywają się wasze zwierzątka (niekoniecznie koty) ![]() Pozdrawiam , i Wypowiadajcie się kociary ! ![]() PS: Jeżeli już jest podobny wątek , to przepraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Koty
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zabawek jakichś specjalnych nie musisz kupować, z doświadczenia wiem że np moje koty najchętniej bawią się drobiazgami, kawałkiem papierka, wstążką, itp. No i szaleją za małymi myszkami takimi za 1.50 ze sklepu zoologicznego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopisuję do listy szczotkę , na smycz i szelki to się mama nie zgodzi , i tak jest już dla niej zadużo wydatków na kota ![]() Co do whiskasów i kitekatów to wiem , będę kupować DOBRĄ suchą karmę przeznaczoną dla kociąt . Acha , więc zabawek zbytnio nie będę kupować w takim razie . Ja też już świruję , mojego kotka widziałam 4 razy w życiu , odbiorę go za 2 miesiące dopiero , a już wszystko przygotowuję ![]() dzięki wielkie Tygrysiak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
to miziaki dla przyszłego kociaka
![]() co do futra norwegów to wiem że jest dłuższe, spodziewam się że Ty będziesz musiała trochę temu poświęcic. Ja mam ruski więc nie wiem jak pielęgnować długie futro. Myślę że niezależnie od wzystkiego nie zaszkodzi żebyś kupiła karmę / pastę na kłaczki a co do wydatków na kota to fakt, wszystko sporo kosztuje, weterynarz też nienajtańszy niestety ![]() ![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2009-06-23 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Pasta na kłaczki????? Co to takiego? Na wymioty? Co za bzdura! Żeby jeszcze kotka jakimiś świństwami karmić! Wystarczy TRAWA. Każdy kot powinien jeść trawę, to jest NATURALNY sposób na kłaczki. Jeśli nie ma się ogrodu lub nie chce się kota wypuszczać na dwór, to wystarczy kupić nasiona trawy i posiać w małym pojemniku. Kot sam będzie wiedzieć kiedy z tego skorzystać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A moje koty nie lubią trawy, dwa razy im posiałam i nie chciały jeść. Trawa zwiędła, nadawała się jedynie do wywalenia. Więc nie decyduj za kogoś co jest bzdurą a co nie jak nawet nie wiesz że pasta na kłaki nie powoduje wymiotów, bo to dezinformacja ![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2009-06-23 o 13:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A ja radzę wrzucić na LUZ, spokojnie, oddychaj
![]() Najważniejsze to kociakowi dużo uwagi, ciepła i miłości. Pazurki przycinamy od najmłodszego, bo potem będą problemy. Jesteś BARDZO DOBRZE PRZYGOTOWANĄ kocią mamą. Pozdrawiam!
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ruski ![]() Jak się domyślam chodzi o rosyjskie niebieskie ![]() Śliczne koty . -------------------------------- Woow , ale wy dużo na temat tych kotów wiecie . Ja przy was to taki ciołek jestem . ![]() Ja czytałam , że jak koty się myją , to wylizują martwe włosy , i jak te włosy będą w żołądku to może spowodować jakąś tam chorobę czy niewydolność , niepamiętam.I że na to warto podawać kotom trawę , to wtedy zwymiotują te włosy i nic się im nie stanie.A TYGRYSIAK , mam pytanie , jak działa taka pasta ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja mam półpersa
![]() A co do imienia- moja kicia miała nazywać się Merry, a została Miśką, Michaśką i Miśka-Liną... Sama będziesz wiedziała co pasuje do Twojego koteczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wylizywanie futra może, nie musi, powodować kule włosowe w przewodzie pokarmowym kota. Jeśli kule są duże a kot nie je trawy (jak to się oburzała jedna wizażanka wyżej ![]() Pasta na bazie oleju - dzięki swoim poślizgowym właściwościom zapobiega zbijaniu się włosów w żołądku oraz zatrzymywaniu w jelitach w postaci kuli. Zaleca się stosowanie zapobiegawcze w szczególności u kotów długowłosych oraz u kotów utrzymywanych w domu, nie mających dostępu do traw, których włókno powoduje wymioty i pozwala w naturalny sposób pozbyć się ciał obcych z przewodu pokarmowego. Pasta odkłaczająca usuwa bezoary włosowe oraz w celu zapobiegania ich powstawaniu. Zwierzęta chętnie przyjmują pastę ze względu na dobry smak. Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2009-06-23 o 13:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja mama sądzi że sobie nieporadzę i przekonuje żebym jednak nie brała tego kota . Ale ja i tak go wezmę :p Przykładowa rozmowa: -Kochanie , no nie wiem , pomyśl - ty do szkoły , da do pracy , kot sam zostaje . Ktoś wychodząc zostawi szklankę z sokiem , kot pobije , poroznosi na łapkach sok i trzeba będzie sprzątać w całym domu ... - Posprzątać? Ja bym się bała że się maleństwo pokaleczy ... - No właśnie , nabrudzi , pokaleczy się i będą same problemy . - Oj , mamo.Ja nie dopuszczę do tego i przed wyjściem do szkoły będę sprawdzała czy kot może już sam zostać, czy trzeba coś przestawić ... I tak o różnych tematach związanych z kotem dwa razy dziennie ... ![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() No ale jakoś spróbuję ją przekonać do tej pasty ![]() Edytowane przez the kamm Czas edycji: 2009-06-23 o 13:35 Powód: błąd ortograficzny |
||
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
poniekąd Twoja mama ma rację ale jeśli będziesz pamiętała o tym że kot może coś zrzucić i w porę to usuniesz to i mama będzie szczęśliwa że tak się troszczysz i radzisz sobie i kot sobie nic nie zrobi
![]() zresztą pamiętaj ze koty mają różne temperamenty, są koty mniej i bardziej skoczne, są przytulaki kanapowe i biegające po całym domu "tajfuny" ![]() Ja jestem pewna że na pewno się nim dobrze zaopiekujesz ![]() jeśli nie możesz zapewnić mu trawy, albo nie będzie jej chciał jeść to pastę podajesz raz na tydzień ok łyżeczkę. Starczy na dłuuuuugo ![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2009-06-23 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bo jest caaały biały i ma tylko na łepku czarną kropkę . Fott : Edytowane przez the kamm Czas edycji: 2010-02-03 o 11:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No , mam taką nadzieję . Dzięki , dzięki , może się zgodzi na tą pastę jeżeli starcza na dłuugo ![]() Tylko jest taki problem , moje miasteczko jest tak małe jak przeciętna wieś . Jest jeden sklep w którym jest wypossażenie zwierzęce , ale to nie jest w pełni sklep zwierzęcy , 1/5 rzeczy to przedmioty przeznaczone dla zwierząt ![]() I wątpię , żebym znalazła tam taką pastę ![]() Mogłabym znaleść ją w aptece ? U nas są AŻ 2 apteki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
jeśli nie wiesz czy dostaniesz taką pastę proponuję sklep internetowy np animalia.pl (mam nadzieję że to nie zostanie uznane za reklamę
![]() tam mają wszystko co trzeba dla kota i innych zwierzaków ![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2009-06-23 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To , hmm , tak jakby nie wchodzi w grę . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
to nie wiem, ja kupuję wszystko własnie w tym sklepie, bo mi tak wygodniej. Normalnie taka pasta powinna być dostępna w sklepie zoologicznym, jesli w Twojej miejscowości nie ma takiego sklepu dobrze wyposażonego to możesz przecież chyba kiedyś przy jakiejś okazji sprawdzić w okolicy.
Ewentualnie może ktoś znajomy Ci kupi? Poza tym nie musisz od małego kociakowi od razu tej pasty podawać. Możesz spróbować z trawą, albo karmą jeśli taką znajdziesz. Ja co prawda polecam profilaktyczne jej podawanie niemniej to jest Twoja własna decyzja ![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2009-06-23 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=the kamm;12900332]Oj , no niewiem .
Moja mama sądzi że sobie nieporadzę i przekonuje żebym jednak nie brała tego kota . Ale ja i tak go wezmę :p Przykładowa rozmowa: -Kochanie , no nie wiem , pomyśl - ty do szkoły , da do pracy , kot sam zostaje . Ktoś wychodząc zostawi szklankę z sokiem , kot pobije , poroznosi na łapkach sok i trzeba będzie sprzątać w całym domu ... - Posprzątać? Ja bym się bała że się maleństwo pokaleczy ... - No właśnie , nabrudzi , pokaleczy się i będą same problemy . - Oj , mamo.Ja nie dopuszczę do tego i przed wyjściem do szkoły będę sprawdzała czy kot może już sam zostać, czy trzeba coś przestawić ... I tak o różnych tematach związanych z kotem dwa razy dziennie ... ![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- kot sam sobie doskonale poradzi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Warto zakupic obcinaczke to pazurkow - moja kicie nie interesuje drapak, tylko wykladzina
![]() No i nie bawic sie z kotkiem sama reka, tzn. chodzi o to, zeby zawsze cos w niej bylo - jakis przedmiot zabawowy ![]() Ewentualnie mozna tez kupic spray odstraszajacy, ja chronie w ten sposob moje kwiaty doniczkowe. Ale moze nie bedzie to konieczne, bo kot nie zainteresuje sie niczym cennym ![]() I kwestia spania..wiem, ze wiekszosc osob lubi jak kotek spi z nimi w lozku. Ja do takich nie naleze, probowalam przez pare nocy i tylko sie wsciekalam o 5 rano jak kot chcial sie bawic albo sie myl czy cos..Dlatego od samego poczatku zamykam drzwi do sypialni, kotek jest do tego przyzwyczajony i cala noc grzecznie przesypia na kanapie, nie drapie w drzwi ani nie mialczy. Tylko to trzeba zrobic od razu, zeby sie nie przyzwyczail do lozka. Tyle ode mnie. Jezeli ktos sie nie zgadza z moimi radami to prosze nie krzyczec, to moj pierwszy kot, ale bardzo dobrze wychowany ![]()
#21 |
Zadomowienie
|
dziękuję wszystkim za rady
![]() Hmm , no tylko jeszcze nie rozwiązałam problemu imienia... Wiecie może,czy jest taki wątek z propozycjami kocich imion ? |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
co do suchej karmy dla kociat to moje (maja teraz troche ponad 8 tygodni) wcinaja Profilum Kitten az im sie uszy trzesa
![]() ![]() ja moje dodatkowo karmie tez karma mokra. tu Animonda Carny Kitten jest beznkonkurencyjna w przypadku moich kociaczkow ![]() ![]() ![]() a juz numerem jeden jest u nich surowy kurczak i indyk. jedza tak dlugo dopoki caly talerzyk nie bedzie pusty ![]() kupuje tez im mleko dla kotkow ![]() co do zabawek to uwielbiaja bawic sie myszka na sznurku. czasem im ciagniemy po ziemi a one biegaja jak szalone, jak zlapia to sobie z upodobaniem kopia. czasem zawiesimy na krzesle i zwisa - zabawa rowniez jest przednia ![]() ![]() polecam tez pileczke pingpongowa - uwielbiaja grac w pilke ![]() moje kicie do tego maja takie pudelko z powycinanymi wejsciami z trzech stron. tyle, ze ta zabawa chyba najlepsza jest jak ma sie drugiego kompana zeby lapal ogon wystajacy przez otwor itp ![]() moje maluchy to Franek i Czesio ![]() w necie sa cale ksiegi kocich imion ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
a moje animondy nie chcą nawet powąchać, wredoty
![]() ![]() a co do imion to chyba najlepiej będzie jak nadasz mu imię jak już się z nim oswoisz, zobaczysz co do niego pasuje. Moje się nazywają Bianca i Aman (nazwane przez hodowców) ale my i tak mowimy na nie Rusia i Sikacz (młody kiedyś podsikiwał łóżko, stąd ten "pseudonim" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ja uwielbiam zdrabniac kocie imiona (a nawet zdrabniac zdrobnienia ![]() ![]() a czemu podsikiwal lozko? problemy z nauka kuwetkowania czy cos powazniejszego? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
nie, żadnych problemów, podejrzewam że to była kwestia tego że to były jego pierwsze dni w domu, w dodatku na terenie na którym już rezydowała nasza kotka więc może stres, siknął ze 3 razy i koniec ale Sikaczem już został
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje natychmiastowo zalapaly procedure kuwetkowania ![]() ![]() mam w domu jeszcze 11-letniego kocura, ale to w sumie oni sa dla niego wiekszym stresem niz on dla nich ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
My z mezem myslelismy i myslelismy, az wymyslilismy Ofelie..kotek pojawil sie w domu i tak z niczego zostal Pusia, to imie poprostu przylgnelo ![]() ![]() Pusia bawi sie glownie kulkami z folii lub innymi papierkami, ktore aportuje - my jej rzucamy, ona przynosi ![]() Poczatkowo karmilismy ja Royal Canin, ale teraz znalazlam lepsza karme, ma ponad 80% miesa i same naturalne skladniki ( a ja jestem maniaczka czytania skladow, niewazne kocie zarcie czy ludzkie ), ale nie wiem, czy jest w Polsce - Applaw. Suche zawsze ma w miseczce, a co drugi, trzeci dzien dostaje puszke tej samej firmy.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W czasie jej "dzieciństwa" po powrocie z pracy zastałam raz zerwany karnisz i zdewastowane kwiatki, następnie odrapaną tapetę, mogę jeszcze wyliczać i wyliczać... Teraz jest już dorosła i nie niszczy, ale została niedotykalska.. Na kolana przychodzi tylko kiedy ma ochotę a pogłaskać się daje bardzo rzadko... To nie jest mój pierwszy kot, ale taki okaz widzę pierwszy raz w życiu... ![]() Ale nade wszystko Miśka lubi się bawić, więc piłeczki i myszki są niezbędne do życia ![]() Mimo tych jej wad wiem, że jest do nas szczerze przywiązana - kiedy zabieramy ją z mężem do moich rodziców łazi za mną jak piesek a dłuższe wyjazdy skutkują obrazą i rozpaczą, nie przyjmowaniem pokarmu itd. ... teoretycznie to miśka nie uznaje nikogo poza nami, czasami obdarza nas swoją łaską i pomruczy trochę... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- OOOO ![]() ![]() ![]() Znajoma ma pięknego czarnego kota syberyjskiego, ma na imię Set, ale jest tak rozkoszny, że wszyscy mówią "Secik" mimo, że to może nie brzmi najlepiej ![]() ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Co do karmy, ja daję Miśka-Linie Purinę dla kotów sterylizowanych, Royal Canin jej wyjątkowo nie odpowiadał i trzeba było się podporządkować kocim gustom. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Elwirka-Elmirka :D
|
![]() ![]() ![]() Wstaw zdjęcie swojego.
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2009-06-24 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
to moje kociatka na odwrot - cala noc grzecznie przesypiaja, a w ciagu dnia maja tak ze 3 cykle: spanie, szalona zabawa, jedzenie i znowu spanie
![]() a moje kicie tak wygladaja ![]() Edytowane przez lain Czas edycji: 2009-06-24 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.