|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Chorwacja samochodem!
Czesc!
Byl ktos w Dalmacji samochodem? Jak przejezdnosc drog? Jak ceny? Wiem, ze sa przewodniki, ale wole szczere bezlitosne ![]() pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Chorwacja samochodem!
Ja byłam w wakacje 2003 r. Trochę si pewnie od tego czasu
zmieniło, ale pewnie większość nie. Mieszkaliśmy w Trogirze-to miasteczko pełne uroku i niepowtarzalnej atmosfery ma starówkę na wyspie, w całości średniowieczną, z wąskimi uliczkami i gotycką zabudową. Jeżdziliśmy wszędzie po okolicy między innymi do Szibeniku i Splitu. W Dalmacji jest pełno pięknych miejsc i zabytków. Drogi niestety w całej Europie są już lepsze niż w Polsce, w Chorwacji część drogi przejechaliśmy autostradą- teraz ją już pewnie skończyli. Płaciliśmy bodaj 25 euro za pokój z łązienką. Jedzenie było nieco droższe niż w Polsce. Podczas jazdy przez Chorwację do Dalmacji polecam zwiedzenie po drodze Jeziorek Plitwickich- byliśmy tam w czerwcu i były naprawdę wspaniałe. To jedno z najpiękniejszych miejsc, które widziałam. Jeziorka mają różny kolor wody, łączy je wiele wodospadów, są też jaskinie. Udanej podróży MonisiuPP
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zgodzę sie z Myszette, zę drogi są o wiele lepsze niz u nas -mimo, że całą noc jechalismy autokarem, to podróz nie była mecząca. A sama Chorwacja - piękna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zgodzę sie z Myszette, zę drogi są o wiele lepsze niz u nas -mimo, że całą noc jechalismy autokarem, to podróz nie była mecząca. A sama Chorwacja - piękna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja byłam. Przejechaliśmy całe Wybrzeże Dalmatyńskie aż do Dubrownika
![]() ![]() ![]() Jakbyś chciała coś bliżej, to się polecam ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedzi. Ja jade do Makarskiej. Bardzo bym chciala te jeziora zobaczyc, wszsycy mowia ze sa niesamowicie piekne. Jade z polnocy Polski ( z trojmiasta ) przez Niemcy(autostrady) samochodem. Gdzie polecilybyscie tzw miedzynocleg? jeden czy dwa takie noclegi? jak to bylo w waszym przypadku? Buziaki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
To ja jechałam zupełnie inaczej. Z Krakowa za jednym zamachem do Słowenii, bo zaczynaliśmy od Alp Julijskich. Wracaliśmy też bez noclegu po drodze - właśnie z Plitwic. Które swoją drogą najlepiej oglądać w okolicach południa przy słonecznej pogodzie, w innym wypadku kolor wody nie jest tak atrakcyjny.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chorwacja samochodem!
#
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dot.: Chorwacja samochodem!
Myśmy z TŻ byli w tamtym roku w Zadarze. Jechaliśmy z Krakowa przez Słowację, Węgry, Słowenię aż do Chorwacji. Drogi są wyśmienie, zwłaszcza na Chorwacji. Postawili na autostrady i już samo przejechanie tunelem przez góry daje mnóstwo wrażeń. Autostrady oczywiście płatne (partiami- płaci się przy wyjeździe). Cena przejazdu znośna- w porównaniu z polskimi wręcz tania jeśli chodzi o komfort jazdy i długość trasy. Uwaga na policję- lubią stać tuż przy samej bramce z radarem- zwlaszcza w Zagrzebiu. Cen noclegu do końca nie znam bo byliśmy u znajomej więc koszty były mniejsze. W sklepach ceny porównywalne z naszymi (tylko czemu nigdzie nie dają darmowo siatek?
![]() ![]() ![]() Aha przystanków w drodze na nocleg nie robiliśmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.