![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Do refleksji dla nastolatek
Podczytuje sobie forum od jakiegoś dłuższego czasu i widzę jak często pojawiają się wątki o problemach z zbyt zaborczym/dominującym chłopakiem.
Dlatego podaję tego linka abyście sobie poczytały i się zastanowiły nad waszymi relacjami z chłopakami. http://partnerstwo.onet.pl/1558085,3500,1,artykul.html
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
![]()
Zakładam nowy wątek, bo zależy mi, żeby jak najwięcej dziewczyn przeczytało ten artykuł. Mnóstwo wątków na wizażu porusza podobne problemy. Przeczytajcie!
http://partnerstwo.onet.pl/1558085,3500,1,artykul.html Oczywiście zapraszam do wyrażenia swojej opinii o artykule, problemie, związkach itp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Do refleksji dla nastolatek
Bardzo dobrze, że założyłaś ten temat. Cytuję fragment artykułu:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-06-30 o 10:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Czytałam dziś ten artykuł, jestem w szoku..
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dot.: ciekawy artykuł o związkach
Taaaaa, znam ten temat lepiej niż by można przypuszczać. Moja młodsza siostra jest w takim właśnie związku. Początkowo starałam się pomóc, rozmawiać, zwracać jej uwagę na pewne rzeczy, ale to jak grochem o ścianę. Więc przestałam. Jeżeli jej pasuje pranie po gębie to co mi do tego ? Może tak lubi ...
Ale też nikt u nas w domu rodzinnym nie pokazał nam na czym polega szacunek, nikt nie powiedział że należy chronić własnych granic, i niestety pokazano że przemoc fizyczna nie jest niczym złym. Czy jest lekarstwo dla mojej siostry ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się tylko zastanawiam, czy taki facet robi to świadomie, z premedytacją, czy... no właśnie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dopóki sama tego nie zrozumie to nic nie zmienisz.. a moze warto byłoby podrzucić jej jakąś ciekawą ksiązkę, ktora gdzieś w tle porusza ten problem?? moze wtedy zrozumie?
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Widzę, że nie tylko ja zwróciłam uwagę na ten artykuł. Jeśli to możliwe proszę o połączenie tego wątku z wątkiem Elfir (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=347046).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co innego powiedzieć "słuchaj, masz ostatnio coś z oddechem, może warto byłoby to sprawdzić u dentysty" lub "kochanie, przeszkadzają mi twoje zaniedbane paznokcie, nie podoba mi się to. Ja się dla Ciebie staram ładnie wyglądać, postarasz się bardziej dla mnie?", a co innego "masz takie małe piersi, jak nastolatka... ale mogą być, ujdą". Wielkość piersi, czy rodzaj cery (jeśli nie mówimy o jakimś wielkim zaniedbaniu tej cery), to sprawy na jakie nie ma się wpływu, to już jest coś co albo facet musi zaakceptować, albo niech się z dziewczyną nie wiąże, jeśli potem ma mówić o wielkości jej piersi. Można zapytać "po jakiego grzyba się ze mną wiązałeś w takim razie?". Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-06-30 o 11:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
"Innym klasycznym przejawem przemocy w nastoletnim związku jest forma zwracania się do dziewczyny. Dziewczyny są nazywane przez swoich chłopców: „moja suczka”, „laska”, „dupcia” itp. Określeniom tym towarzyszy pieszczota lub pocałunek, więc dziewczyna nie ma jak zaprotestować, gdyż zostanie jej zarzucony brak poczucia humoru lub dystansu do siebie samej."
I tu sie troche nie zgadzam z autorem tego artykułu, bo nie widze problemu, jesli chłopak raz na jakiś czas nazwie dziewczyne "Dupcią". Wielokrotnie spotkałam sie z tym określeniem, nie tylko w stosunku do mnie, lecz również do moich kolezanek. Tu autor chyba przesadził. Chyba wiekszość z nas spotkała sie z tym, ze facet nazwał Was "laską" i co... już jesteśmy ofiarami przemocy? Oczywiście, jeżeli dziewczyna sobie tego nie życzy, a chłopak ciągle robi to wbrew jej woli, mozna uznać to za akt przemocy, ale jeśli to akceptuje, to uważam, ze nic zlego ten chłopak nie robi. Edytowane przez lily92920 Czas edycji: 2009-06-30 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez madelinem Czas edycji: 2009-06-30 o 11:44 Powód: liter. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dokładnie czuję to samo - że ona nie jest zainteresowana pomocą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja się kiedyś nieźle potrafiłam pokłócić z kumplem, bo powiedział o mnie laska.
Określeń suczka, dupcia, też nie toleruję. Są wg mnie upokarzające. Jest tyle różnych określeń, które nie porównują dziewczyny do zwierzęcia, nie sprowadzają jej do konkretnej części ciała i obiektu seksualnego. Te laski, tak w ogóle, to chyba najczęściej występują w towarzystwie "disco", że tak ujmę. Co innego w zasadzie, gdy ktoś mnie nazwie kotkiem. Podejrzewam, że suczka odpada ze względu na niechlubne pochodzenie (chodzi mi o ten utwór, na szczęście tytuł i wykonawca przepadły w mej pamięci ![]() Edytowane przez illuvies Czas edycji: 2009-06-30 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
"Dziewczyny są nazywane przez swoich chłopców: „moja suczka”, „laska”, „dupcia” itp. Określeniom tym towarzyszy pieszczota lub pocałunek, więc dziewczyna nie ma jak zaprotestować, gdyż zostanie jej zarzucony brak poczucia humoru lub dystansu do siebie samej."
Ludzie trzymajcie mnie bo nie wytrzymam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Czemu jesteś w szoku?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ostatnio moja babcia usłyszała jak mówimy do siebie z TŻ per "łosiu" i zarzuciła nam brak szacunku do siebie, kwestia interpretacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Skąd ja to znam... moja koleżanka tkwi w "związku z kolesiem ktory jej cały czas wypomina jakie to ona ma male piersi, mowi jej że jaks obie powiększy to do rozmiaru D bo takie są najlepsze, że ma krzywe nogi itp itd. a ona nadal z nim jest. tez jej mowiłam i mówiłam ale już mam dosyć bo ona nic nie rozumie. zerwała z nim, bo okazało sie ze ma na portalach typu "Ilove.pl" czy fotka, przez które umawiał sie z dziewczynami. ale ona teraz że wroci do niego "bo i tak nikogo lepszego nie znajdzie". Żal mi jej
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Bo mnie ta sprawa dotyczy, chyba sama jest ofiarą przemocy psychicznej (patrz, mój wątek na tym forum). Ten artykuł zawiera 100 % prawdy i to mnie zszokowało, bo miałam wrażenie, że czytam o swoim związku i o swoim facecie.
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z reszta trzeba sie patrzec na calkosztalt zachowania, a nie tylko na jakies wyrywkowe zdarzenia, sytuacje.
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
cholera, to mówicie ze mam sie zastanowić nad swoim zwiazkiem (szczesliwym, wydawaloby sie) skoro mój TŻ czasem, w żartach mówi do mnie "dupo moja ukochana"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Zgadzam się, są takie rzeczy które zostaja tylko miedzy partnerami np. stwierdzenie <moja Ty dupeczko> powiedziane w sytuacji sam na sam, kiedy kobieta np tak lubi nie jest niczym złym czy obraźliwym. Natomiast powiedzenie czegos takiego przy kimś jest nietaktem. Natomiast wytykanie komus wad fizycznych jest okropnością !!! Powoduje kompleksy i nienawiść do samej siebie. Facet który mówi kobiecie żeby sobie biust powiekszyła albo schudła lub zgrubła (w sytuacjach kiedy jej wyglad nie jest taki z jej winy) jest chamstwem!! Takich ludzi powinno się od razu kopnąć w 4 litery i dowidzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Nie wiem. wydaje mi sie, ze akurat w Twoim przypadku, fakt, ze chlopak np. nazywa cie "moja dupa kochana" jest malenkim problemem.
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
wlasnie przed sekundka skonczylam czytac ten artykul na onecie, a teraz wchodze i patrze jest watek o tym- mysle ze to bardzo dobrze ze zalozylas taki watek moze niektore nastolatki cos zrozumieja. a tak na marginesie po przeczytaniu tego jestem w szoku ze juz tak mlodzi ludzie stosuja wobec siebie tak nierzadko wyrafinowane formy przemocy, co sie dzieje z dziesiejszym swiatem...
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Zgadzam się z tym artykułem,ale myśle że to i tak nic nie da bo zakochane czyt: zaślepione nastolatki i tak będą wybaczać swoim misiom,bo milość ci wszystko wybaczy.
A co do okresleń dupeczka,ja czasami mówie do tż ty moja dupeczko,to znaczy że tż mój przyszły mąż jest ofiarą Przemocy. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie nazywa mnie tak. chodzi mi o to ,że dla mnie byłoby obraźliwe, gdyby np przy kimś to powiedział lub z wypowiadał to z wyraźną pogardą. Wiadomo, że w żartach bym się nie obraziła. Byłam w szoku nie ze względu na teksty typu "laska" , czy "dupeczka" , tylko ze względu na psychiczne znęcanie się poprzez zakazy, zaborczość itd.
czasem mniej znaczy więcej, taka szczypta ironii. Edytowane przez oh Mandy Czas edycji: 2009-06-30 o 14:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
A ja w związku z takim facetem byłam dwa lata, mam z nim dziecko, odeszłam od niego i chociaż myślałam, że to mnie uwolni od tego terroru, to wszystko co najgorsze zaczęło się dopiero po odejściu...
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Oj, oj...z tą "dupeczką" się zrobił galimatias.
![]() Przyznaję z ręką na sercu, że artykułu nie czytałam, ale z przytoczonych fragmentów wywnioskowałam, że owa "dupeczka" jest brana pod uwagę w ściśle określonym kontekście. Wątpię, by autor artykułu z góry naznaczył "dupeczkę" piętnem przemocy psychicznej. ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, to straszne, ale wszystko co tam pisze to niestety zdarza się na prawdę. Ze swoim pierwszym chłopakiem przerobiłam wszystkie punkty z tego artykułu, no może poza moją dupcią i suczką
![]() ![]() ![]() ![]() Zszokowałam? To teraz zaszokuję bardziej: Bybłam z tym H(!!!) przez prawie 6 lat, a jak on ze mną zerwał, to przez parę miesięcy nie mogłam dojść do siebie, bo wpadłam w depresję ![]() W tej chwili już zmądrzałam i wiem, że jedyną kwestią w której on miał rację było to, że byłam głupia - ale dla tego, że pozwoliłam się tak traktować. Nawet sobie nie wyobrażacie jak mi teraz jest głupio z tego powodu. Przez te 6 lat nawet nie zauważałam, że coś jest nie tak, dopiero parę miesięcy po zerwaniu zaczęłam zauważać, że to co on robił było najzwyklejszym znęcaniem się na de mną ![]() A w jakim ja byłam szoku jak zaczęłam sie spotykać z innymi chłopakami ![]() ![]() Rozpisałam sie tak, bo na prawdę nie życzę żadnej dziewczynie, by sie później jak ja wstydziła takiego kawałka życia jak ja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.