![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
![]() Gdy pies boi się burzy...- co robić?
Mam 2 psy. Jeden ma 4 lata (skończył wczoraj
![]() ![]() Teraz wlazł pod moje biurko i tam siedzi ![]() Właśnie teraz jest u mnie burza i to bardzo blisko. Strasznie grzmi (nawet sama się trochę boję). Jaka Waszym zdaniem jest lepsza pomoc dla psa? 1.Wziąć go na kolana i uspokajać-ale w ten sposób strach może się jeszcze bardziej pogłębić. czy 2.Zachowywać się obojętnie, żeby pies wiedział, że nie ma się czego bać? A może są na to jakieś lekarstwa uspokajające?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Gdy pies boi się burzy...- co robić?
mój pies też boi się burzy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mój pies tak samo umiera podczas burzy która jest od 3 dni :/
Hm, pierwsze co wpadło mi do głowy to to ze poszłam do weterynarza i przepisał jej tabletki uspokajające, piesek jest troche zachwiany ale spi i burza go nie budzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Uzależnienie
|
Mój psiak też się boi a jak go przytulamy to trzęsie się jeszcze bardziej. Zostaje nam tylko odsunąć mu krzesło, żeby schował się pod stołem.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moje obie psice zachowują się podczas burzy nienormalnie, nie panikują jakoś specjalnie, ale chodzą niespokojnie z kąta w kąt i się ciągle usiłują gdzieś schować (pod łóżkiem, pod biurkiem...). Nigdy ich wtedy nie "miziamy", bo się dopiero wtedy zaczyna panika, dlatego już tego nie robimy, albo zajmujemy zabawą albo zostawiamy same sobie, po 20 minutach przestają się burzą przejmować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja sądze że zdecydowanie zachowywać sie obojętnie .I pod żadnym pozorem NIE PRZYTULAĆ!! Wtedy jeszcze pogłebisz ten strach gdyż pies będzie myślał że za banie się burzy otrzymuje nagrode czyli że ma się bać.Nie wiem czy te zdania są logiczne po pisałam je na szybko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
Mój Majlo też chodzi za mną lub za mamą krok w krok.Teraz znalazł sobie kryjówkę między łóżkiem a szafą.
Mam jeszcze taki problem, że jak zaczyna grzmieć, to on dyszy z wywieszonym językiem i ma bardzo ciepły, prawie gorący nos ![]() I tak muszę jechać z nim do weta, tylko na razie mamy zepsuty samochód ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Jestem szcesliwa posiadaczka parki owczarkow niemieckich 6 letniego psa -Oskara i 9 miesiecznej suni - Luny
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
mój ratlerek też strasznie świruje podczas burzy, oczywiście w takich mrożących krew w żyłach sytuacjach tulenie i głaskanie to podstawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Bzdura.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
moj Oskar tak szleje ze nie da sie go uspokoic tuleniem itp
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
mój psiak czasami się boi burzy, ma dopiero niecałe 5 miesięcy. boi się właściwie tylko w nocy, kiedy w całym pokoju co chwila robi się jasno, ale wtedy wchodzi do mnie do łóżka i się przytula. potem już momentalnie zasypia
![]() jeśli pies bardzo się boi, to polecam tabletki uspokajające, ale trzeba przy nich uważać, bo w tegorocznego sylwestra pies mojej kuzynki dostał zapisaną (przez weterynarza!) tak dużą dawkę, że prawie umarł...
![]() |
#13 |
psy-chopatka
|
Można próbować psa odczulić na dźwięki burzy puszczając nagranie z podobnymi odłosami. Na poczatku oczywiście cicho, cały czas odwracamy uwage psa od tych dźwięków, bawimy się, dajemy smakołyki itp jeśli pies się nie spina i nie reaguje strachem to w kolejnej sesji puszczamy dźwięki głośniej i głośniej powtarzając schemat...
Pamiętajmy też że psy doskonale odcztują mowe ciała ludzi, jesli sami się boimy burzy, ragujemy nerwowo, niespokojnie to często automatycznie przechodzi to na psa.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
aaaa ja mam tatę weterynarza
![]() zero tabletek.. po prostu mojej suce przechodzi. Wyczuwa burze 2h przed jej nadejściem. Włazi do łazienki/brodzika i siedzi połowe dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
whip-nawet dobry pomysł z tym puszczaniem dźwięków, jakby mój psiak zaczął się bać, to z chęcią wypróbuję ^^
gabryssiaa-masz mądrego pieska ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Burza + mój pies = kataklizm.
Jest horror, szczególnie w nocy. Próbuje się gdzieś schować ale zeby tam już siedział to nie, łazi po całym domu, włazi na łóżka, potrafi wejść na głowe! Dziisaj pół nocy nie spałam przez niego. Kiedyś tak nie było, ze sie tak bał. Już nie wiem co robc, bo tabletki srednio działają. Dzisiaj musze wyjsc a zapowiada sie na burze, a juz wyastarczajaco wiele szkód zrobił w burze, wiec jak go zostawie, bedzie to samo. jest ogomna udreka z nim. ma 8 lat i dopiero w tym roku tak panicznie zaczal sie bac...
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Mam dwa psy i jak tylko wyczują,że zbliża się burza to po prostu obaj uciekają do domu i leżą w przedpokoju albo tam, gdzie akurat my przebywamy np. w pokoju lub w kuchni.Obaj zachowują się raczej spokojnie.
Są w domu dotąd dopóki nie wyczają, że burza minęła i można bezpiecznie wyjść na podwórko. Także ja nic specjalnego nie robię.Jak podejdą to pogłaskam,pogadam z nimi i tyle.
Monika ![]() Edytowane przez Monifash34 Czas edycji: 2009-07-16 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
Byłam wczoraj na szczepieniu z moimi psami i zapytałam się przy okazji o tą burzę. Pani weterynarz powiedziała, że są na to tabletki silnie uspokajające, ale odradziła mi ich kupowanie, bo po nich pies chodzi ospały przez większą część dnia.
Powiedziała, że najlepiej to przeczekać.I nie powinno się wtedy psa uspokajać, bo to jednak potęguje jego lęk. Najlepiej "niby" nie zwracać na niego uwagi.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
w dobrych sklepach zoologicznych dostaniecie preparat Stres OUT uspokajajacy sprawdzający się podczas burz czy sylwestra. cena 30-40zł za 60 tabletek więc dość drogi, ale napewno pomocny
![]()
![]() |
#20 |
live your passion
|
Również mam psa, który ma fobię. Nie dotyczy to jednak burzy lecz wiatru. Ostatnio nie wiedziałam co mam zrobić. W pokoju było z 30 stopni, ale wiał silny wiatr. Musiałam zdecydować czy wpuścić odrobinę chłodniejszego powietrza i patrzeć jak pies się boi czy zamknąć okno i ulżyć psu . Wiedziałam, że sam się nie uspokoi więc wybrałam to drugie... Ja jakoś wytrzymałam, ale ważne, że pies był spokojniejszy. Co prawda słyszał jak jeszcze huczy za oknem, ale już nie siedział z wywieszonym jęzorem cały się trzęsąc. Zazwyczaj gdy sytuacja nie jest aż tak tragiczna staram się jakoś "zagadać" psa. Jak zaczyna się bać to wtedy się z nim wygłupiam, zachęcam do zabawy itp. itd. Na burzę dobre byłoby zasłonięcie okien aby pies nie widział błysków i w miarę możliwości zamknięcie aby grzmoty nie były aż tak donośne. Myślę, że właśnie takie zachęcenie do zabawy czy wypowiedzenie wesołym/zadziornym tonem: "hej głuptasku, co tak siedzisz pod tym stołem, no chodź się pobawić, gdzie jest zabawka, szukaj zabawki..." też by pomogło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Nie bierz go na kolana i nie głaszcz, bo on to odbierze jako pochwałe za swoje zachowanie. Najlepiej odwróć czymś jego uwage, baw się, włącz muzyke itd. I pozwól mu się schować, jeśli chce. Słyszałam też, że można np. w Empiku kupić płyte z odgłosami burzy. Możesz ją kupić i puszczać psu np. godzine dziennie coraz głośniej i pies w końcu zrozumie, że nie ma się czego bać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
Psa nie wolno przytulac gdy sie boi trzeba udawac ze sie tego nie widzi, niestety w moim przypadku nic nie dziala fobia jest chyba zbyt duza |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
podczas burzy trzeba się zachowywać tak jak zwykle, nie pokazywać psu że to jakas anomalia, po prostu głośniej się zrobiło- udawać że to jest normalne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ufff... Mam szczęście, że mój pies się burzy nie boi!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie nie należy użalać się nad psem, bo to tylko potęguje jego strach. Trzeba zachować spokój i naturalnie się zachowywać
![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
jak ostatnio bylam w pracy to mielismy burzę.. moj psiak zostal w domu sam i zrobil niezla demolke.. heh.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Absolutnie nie brać na kolana, a jak sam wskakuje, to odwrócić głowę i bez słowa wstać (tylko tak, żeby się nie połamał, spadając...
![]() ![]() Ach, pomaga też ziewanie - to sygnał uspokajający dla psa: "Aha, mona pani ziewa, więc się nie boi, a skoro ona się nie boi, to nie ma się czego bać!". Tylko nie za często, bo efekt będzie odwrotny ![]()
Jeśli jesteś psem i Twój właściciel zaproponuje Ci włożenie gustownego sweterka, zasugeruj mu gustowny ogonek... Mój blog ![]() Edytowane przez Chapsia Czas edycji: 2010-05-24 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
Dzisiaj pierwszy raz mieliśmy burzę tej wiosny .
Majlo już tak nie reaguje!!! Oczywiście słuchał grzmotów, ale z takim zdziwieniem. Dałam mu prasowaną kość, włączyłam telewizor i rozmawiałam z mamą, a Majlo na dywanie rozgryzał kość ![]() Ale ulga...Zobaczymy na ile...
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
mój Moris do łazienki się chowa
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.