Barcelona 2009 - zwiedzania i zakupy dla początkujących :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-02, 09:37   #1
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Barcelona 2009 - zwiedzania i zakupy dla początkujących :)

Mam nadzieję, że nie było podobnego wątku

Pod koniec lipca chciałabym wybrać się do Barcelony. Niestety oferty biur podróżny są bardzo ubogie, jeśli chodzi o to miasto Dlatego zwracam się z prośbą do wszystkich osób, które są zorientowane w temacie, co mogłybyście polecić?

Nie chcę jechać na tzw. żywioł. Chętnie wykupiłabym wycieczkę z jakiegoś biura podróży, żeby mieć zapewniony transport oraz zakwaterowanie
Z zorganizowaniem sobie czasu na miejscu nie miałabym raczej problemów

Będę wdzięczna za wszystkie rady oraz wskazówki. Podzielcie się swoimi doświadczeniami związanymi z pobytem w tym niewątpliwie pięknym mieście

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 14:53   #2
southgirl88
Raczkowanie

Dot.: Barcelona 2009 - zwiedzania i zakupy dla początkujących :)

Witam drogie WizażankiJa podobnie jak koleżanka chce się wybrać do Barcelony. W terminie mniej więcej po 5 września, z tym,że tak bardziej spontanicznieNie chcę żadnej zaplanowanej wycieczki z biura podróży.Orientujecie sie może mniej więcej w cenach dojazdu/lotu do Barcelony, jak i samych noclegów??
southgirl88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 20:57   #3
lele
Zakorzenienie

nie wiem jak wyglada barcelona, ale sadze, ze przewodnik pascala moze pomoc. ja na wlasna reke bede zwiedzac okolice gibraltaru i moze madryt. z tym, ze nocleg mamy zapewniony. co do cen biletow, to proponuje posprawdzac na stronach przewoznikow. my za bilety do madrytu zaplacilismy ok 1200 zl za dwie osoby w dwie strony.
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 11:58   #4
southgirl88
Raczkowanie

Dzięki Dziewczyny za rady Mam nadzieję,że wyjazd dojdzie to skutkuJeśli tak to oczywiście później podziele się wrażeniami;D
southgirl88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 08:14   #5
vicealigator
BAN stały

Leccie same ! Mozna to zrobic taniej i na pewno bedzie ciekawiej. Bylem tam prawie 2 lata temu - moja relacja
http://vicealigator.geoblog.pl/podro...eniu-pirenejow
vicealigator jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 10:47   #6
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

A jakie miej więcej są koszty takiej samodzielnej wyprawy na kilka dni?
Bałabym się tylko, że nie dogadam się z miejscowymi nie znając hiszpańskiego..

Stary 2009-07-04, 18:00   #7
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b

W Barcelonie można dogadać się po angielsku ale Hiszpanie zazwyczaj znają tylko podstawy (w stylu podać Ci cenę, zaproponować coś innego itp). Wiadomo lepiej znać jakieś podstawy hiszpańskiego - polecam kupić rozmówki. Hiszpanie są bardzo tolerancyjni jeśli chodzi o wymowę ich języka przez obcokrajowców i prawdę mówiąc są wdzięczni gdy ktoś mówi po hiszpańsku, nawet w stylu Kali być głodny kali zjeść lwa
Do Barcelony lata wiele linii lotniczych z PL (te tanie lądują na lotnisku w Gironie ale łatwo się dostać stamtą do Barcelony). O jakie informacje konkretnie Wam chodzi? Byłam w tym mieście ładnych pare razy i znam je całkiem nieźle więc chętnie Wam pomogę

Co do kosztów to zależy. Niektóre hotele * w dzielnicy gotyckiej kosztują 100 euro za noc (pokój 2-osobowy) a w innych miejscach (hotele nieco dalej, schroniska) można przenocowac nawet za 10-20 euro

Edytowane przez kasienka.b
Czas edycji: 2009-07-04 o 18:03
kasienka.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-07, 09:26   #8
hawana2002
Raczkowanie

GG do hawana2002 Send a message via Skype™ to hawana2002

Barcelona to zapewne piękna miasto, szalenie Wam zazdroszcze Właśnie zastanawiam sie co należaloby zabrać ( z ciuchów,kosmetyków,gadżet ow) na wakacje do Hiszpani, np. do Barcelony wlaśnie. Macie jakieś propozycje ?
hawana2002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 10:54   #9
lele
Zakorzenienie

oprocz letnich zwiewnych ciuchow proponuje zabrac jakis cieplejszy zakiet. w ubeiglym roku bylam w madrycie i ten walsnie jeden zakiet byl dla mnie wybawieniem, bo bez niego bym zamarzla.
wygodne buty, najelpiej sandaly
filtr ochronny- ja w tym roku pewnie znow zabiore lirenke na wakacje
carmex lub inne mazidlo do ust ochronne
cos na glowe
stroj
chustke lub szal- cienki spory- przyda sie zwiedzajac gdy czasem nie wypada do pewnych pomieszczen wejsc pol nago, a takze chroni przed sloncem
dobre okulary przeciwsloneczne ( nie ze straganu)
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 12:01   #10
vicealigator
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mademoiselle jeanne Pokaż wiadomość
A jakie miej więcej są koszty takiej samodzielnej wyprawy na kilka dni?
Bałabym się tylko, że nie dogadam się z miejscowymi nie znając hiszpańskiego..
Duzo zalezy, jak tanio uda Ci sie kupic bilety lotnicze i jaki standard noclegu Ci pasuje. Najtansze, w schroniskach mlodziezowych znajdziesz tu:
www.hostelworld.com
Stary 2009-07-07, 18:32   #11
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Dziewczyny, a mogłybyście napisać orientacyjnie, na jakie koszty trzeba się nastawiać przy kilkudniowym samodzielnym wypadzie do Barcelony?

Niestety wciąż nie znaleźliśmy żadnej satysfakcjonującej nas oferty zorganizowanego pobytu w Barcelonie i zaczynamy z TŻ-tem coraz poważniej brać pod uwagę możliwość samodzielnego wypadu na kilka dni

Tak więc:

1. Jakimi liniami najbardziej opłaca się lecieć do Barcelony? Ile jest tam lotnisk, na którym najlepiej lądować i jak daleko trzeba jechać do miasta

2. Gdzie najlepiej się zatrzymać? Schroniska młodzieżowe odpadają.. Czy znalezienie przynajmniej ** hotelu w miarę spokojnej okolicy, z dobrym dojazdem do centrum miasta za rozsądne pieniądze jest możliwy?

3. Ile Waszym zdaniem będzie kosztować przykładowy wypad na 5 dni dla dwóch osób? Opłaca się jechać samemu?

4. Czy całkowici nowicjusze w samodzielnym podróżowaniu zagranicą dadzą sobie radę w Barcelonie czy jest to raczej miasto z kategorii tych trudniejszych jeśli chodzi o komunikację itd.?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Stary 2009-07-07, 20:44   #12
kasienka.b

GG do kasienka.b

1. Tanimi liniami, droższymi się moim zdaniem nie opłaca. Tanie latają do lotniska w Gironie (ale łatwo się z niego dostać do Barcelony), te droższe na lotnisko w Barcelonie.

2. Jasne, że możesz znaleźć hotel. Im dalej od centrum tym taniej (byle nie w okolicy morza bo bywa tam noca niebezpiecznie). PS: niektóre hostele mają lepszy standard od hoteli

3. Ciężko mi stwierdzić bo teraz euro drogie. Nocleg przy odrobinie szczęścia i za 20 euro/osoba znajdziecie (albo nawet taniej). Warto przewertować przewodniki i google A co do jedzenia to można jeść w lokalnych knajpkach albo restauracjach w stylu McDonald's (hamburger - 1 euro).

4. W Barcelonie jest genialne metro! Do tego tramwaje i autobusy. Są też specjalne turystyczne double-deckery (takie jak te słynne czerwone w Londynie), które jeżdzą po 3 trasach i zatrzymują się przy dosłownie każdym zabytku. Bilet na ten bus daje też zniżki w innych miejscach

Czas edycji: 2009-07-07 o 20:46
Stary 2009-07-08, 08:42   #13
vicealigator
BAN stały

Loty sa tez do Reus - bardzo blisko jest Tarragona z zabytkami ery rzymskiej
Stary 2009-07-08, 09:56   #14
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka.b Pokaż wiadomość
1. Tanimi liniami, droższymi się moim zdaniem nie opłaca. Tanie latają do lotniska w Gironie (ale łatwo się z niego dostać do Barcelony), te droższe na lotnisko w Barcelonie.

2. Jasne, że możesz znaleźć hotel. Im dalej od centrum tym taniej (byle nie w okolicy morza bo bywa tam noca niebezpiecznie). PS: niektóre hostele mają lepszy standard od hoteli

3. Ciężko mi stwierdzić bo teraz euro drogie. Nocleg przy odrobinie szczęścia i za 20 euro/osoba znajdziecie (albo nawet taniej). Warto przewertować przewodniki i google A co do jedzenia to można jeść w lokalnych knajpkach albo restauracjach w stylu McDonald's (hamburger - 1 euro).

4. W Barcelonie jest genialne metro! Do tego tramwaje i autobusy. Są też specjalne turystyczne double-deckery (takie jak te słynne czerwone w Londynie), które jeżdzą po 3 trasach i zatrzymują się przy dosłownie każdym zabytku. Bilet na ten bus daje też zniżki w innych miejscach
Dziękuję bardzo za odpowiedź Mam nadzieję, że nasz wyjazd dojdzie do skutku Bardzo bym chciała, chociaż nadal mam pewne obawy, czy damy tam sobie sami radę, ale raz się żyję

Stary 2009-07-08, 18:36   #15
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Napisane przez mademoiselle jeanne Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za odpowiedź Mam nadzieję, że nasz wyjazd dojdzie do skutku Bardzo bym chciała, chociaż nadal mam pewne obawy, czy damy tam sobie sami radę, ale raz się żyję
Na pewno sobie poradzicie Barcelona to wbrew pozorom miasto niezwykle przyjazne turystom. I podoba mi się też ta mentalność Hiszpanów - zawsze pomogą, podpowiedzą gdzie jest skrót, doradzą czym dojechać
Stary 2009-07-09, 08:54   #16
hawana2002
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lele Pokaż wiadomość
oprocz letnich zwiewnych ciuchow proponuje zabrac jakis cieplejszy zakiet. w ubeiglym roku bylam w madrycie i ten walsnie jeden zakiet byl dla mnie wybawieniem, bo bez niego bym zamarzla.
wygodne buty, najelpiej sandaly
filtr ochronny- ja w tym roku pewnie znow zabiore lirenke na wakacje
carmex lub inne mazidlo do ust ochronne
cos na glowe
stroj
chustke lub szal- cienki spory- przyda sie zwiedzajac gdy czasem nie wypada do pewnych pomieszczen wejsc pol nago, a takze chroni przed sloncem
dobre okulary przeciwsloneczne ( nie ze straganu)
Dziękuje bardzo Bardzo chciałabym tam pojechać, ale boje sie,że albo nie znajde hotelu albo nie poradzo sobie z jezykiem Chociaż po hiszpańsku sie dogadam a angielski mam opanowany ale i tak obawa jest. A wiecie moze jakie miejsca,zabytki można zwiedzać w Barcelonie? Słyszałam,ze nocne imprezy w Hiszpanii są świetne,ale nie wiem na ile to jest wiarygodne Macie jakieś doświadczenia z tym?
Stary 2009-07-09, 10:30   #17
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hawana2002 Pokaż wiadomość
Dziękuje bardzo Bardzo chciałabym tam pojechać, ale boje sie,że albo nie znajde hotelu albo nie poradzo sobie z jezykiem Chociaż po hiszpańsku sie dogadam a angielski mam opanowany ale i tak obawa jest. A wiecie moze jakie miejsca,zabytki można zwiedzać w Barcelonie? Słyszałam,ze nocne imprezy w Hiszpanii są świetne,ale nie wiem na ile to jest wiarygodne Macie jakieś doświadczenia z tym?
To tak samo jak ja

Stary 2009-07-09, 17:01   #18
kasienka.b

GG do kasienka.b

W Barcelonie jest wiele rzeczy godnych zobaczenia, zależy co lubisz Możesz oglądać dzieła Gaudiego - Sagrada Familia, Park Guell, Casa mila; odwiedzić obiekty olimpijskie na Montjuic'u i świetne grające fontanny; port; Ramblas (wiele muzeów tam jest), Dzielnicę Gotycką (polecam spacer i zwiedzanie Katedry), jeśli lubisz piłkę nożną to wybierz się na stadion FC Barcelony (przy odrobinie szczęścia spotkasz piłkarzy ) ... Długo mogłabym wymieniać

Czas edycji: 2009-07-09 o 17:02
Stary 2009-07-11, 18:05   #19
hawana2002
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienka.b Pokaż wiadomość
W Barcelonie jest wiele rzeczy godnych zobaczenia, zależy co lubisz Możesz oglądać dzieła Gaudiego - Sagrada Familia, Park Guell, Casa mila; odwiedzić obiekty olimpijskie na Montjuic'u i świetne grające fontanny; port; Ramblas (wiele muzeów tam jest), Dzielnicę Gotycką (polecam spacer i zwiedzanie Katedry), jeśli lubisz piłkę nożną to wybierz się na stadion FC Barcelony (przy odrobinie szczęścia spotkasz piłkarzy ) ... Długo mogłabym wymieniać
Bardzo zainteresowalaś mnie tym stadionem FC Barcelony, bo o tym miejscu nie pomyślalam ;D A wieczorne imprezy z miejscowymi ludźmi? Jakieś kluby salsy czy coś w tym rodzaju?
Stary 2009-07-12, 20:04   #20
Bachata
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo zainteresowalaś mnie tym stadionem FC Barcelony, bo o tym miejscu nie pomyślalam ;D A wieczorne imprezy z miejscowymi ludźmi? Jakieś kluby salsy czy coś w tym rodzaju?
Salsa to taniec latynoamerykański i nie jest specjalnie zakorzeniony w kulturze hiszpańskiej. Klub z muzyką latino, w którym byłam, nazywa się Mojito. Wstęp 10 € i drink w cenie. Bardzo miło wspominam Poza tym w poszukiwaniu klimatycznej knajpki można się pokręcić w okolicach skrzyżowania Diagonal z Passeig de Gracia.
Bachata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 20:45   #21
gosiek678
Raczkowanie

nie zachwycilam sie sklepami ciuchowymi w barcelonie, to samo co u nas praktycznie, jedyne co t sa ladne skupienki w stylu etno( nie wiem czy sa takie w PL bo nie buszowalam ostatnio we Wro to nie wiem).
gosiek678 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 20:19   #22
hawana2002
Raczkowanie

Bo słyszałam,że w Portugali jest bardzo duzo klubów salsy właśnie. a wieczorne imprezy z miejscowymi ludźmi? Słyszałam,że Hiszpania i Włochy, i wogole Południe Europy słynie z takich imprez
Stary 2009-07-13, 23:12   #23
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Bo słyszałam,że w Portugali jest bardzo duzo klubów salsy właśnie. a wieczorne imprezy z miejscowymi ludźmi? Słyszałam,że Hiszpania i Włochy, i wogole Południe Europy słynie z takich imprez
Generalnie Hiszpanie są bardzo towarzyscy i lubią imprezować
Stary 2009-08-25, 12:37   #24
agulaaa85
Przyczajenie

Witam
Razem z kumplem lecimy do Barcy 8 września z Katowic- bilet za osobe w 2 strony- 570 zł. Nocleg- śpimy w tym hostelu:

http://www.barcelonadream.net/

2 noclegi ze śniadaniem 487 zł. hostel jest 5 min od plaży na stronce sa informacje jak dojechać z Girony do tego hotelu i ogólna mapka Barcelony.
Moja siostra była w Barcelonie pod koniec lipca i powiedziała, że jedzenie jest drogie. My bierzemy tylko bagaż podręczny i będziemy musieli sie tam żywić= dodatkowy koszt:/ ale raz sie żyje! Barcelona to moje marzenie!!
agulaaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 12:44   #25
eloania
Zadomowienie

ja bylam w Barcelonie 2razy, kocham to miasto, jak dla mnie to najpiekniejsze miasto na swiecie
i mam zamiar jeszcze tam byc nie raz;]

a co do zakupow, jesli chodzi o centrum miasta, w samym centrum jest deptak LaRambla, gdzie codziennie jest pelno ludzi, sklepikow z pamiatkami, artstow ulicznych itp;]
nom, a na jego koncu jest jedno duze cetntrum handlowe, tam sie warto wybrac na zakupy;]
a oprocz tego tam w poblizu LaRambla, na uliczkach obok jest pelno butkikow;]

klubow tez tam sporo, ale niestety nie mialam okazji skorzystac, bo to niestety byl wypad z rodzicami. jak sie wybiore kiedys ze znajomymi to moze zalicze pare klubow przy okazji;]

a co do jezyka, tam WSZYSCY rozmawiaja po angielsku, wiec nie ma zadnych obaw ze sie nie dogadacie jesli znacie angielski... nikt was nie bedzie zmuszal do mowienia po hiszpansku.

z reszta z Barcelona to jest tak ze mozna tam spotkac w ciagu jednego wieczoru ludzi z bardzo roznych krajow, z calkiem innych miejsc na swiecie, wiec ciezko by bylo gdyby np. sprzedawcy czy kelnerzy nie znali angielskiego...

Edytowane przez eloania
Czas edycji: 2009-09-07 o 12:47
eloania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 23:33   #26
Emidy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eloania Pokaż wiadomość
a co do jezyka, tam WSZYSCY rozmawiaja po angielsku, wiec nie ma zadnych obaw ze sie nie dogadacie jesli znacie angielski... nikt was nie bedzie zmuszal do mowienia po hiszpansku.
To prawda, a w sklepach dogadacie sie nawet i po polsku
Emidy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 13:33   #27
zanetaa88
Zakorzenienie

Planuje wyjazd od Hiszpanii ale nie konkretnie do Barcelony?
Interesują mnie miejscowości blisko lotniska BARCELONA EL PRAT, jakie polecacie?
Myślę o Sitges, ale nie wiem czy autobus tam dojeżdża?

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-26, 17:19   #28
ewurka
Wtajemniczenie

cześć dziewczyny, wybieramy się z mężem do Barcelony i szukamy hotelu, możecie nam coś polecić bardzo dziękujemy za jakiekolwiek uwagi

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

ewurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 13:38   #29
agulaaa85
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, wybieramy się z mężem do Barcelony i szukamy hotelu, możecie nam coś polecić bardzo dziękujemy za jakiekolwiek uwagi
Witam! byłam w Barcy we wrześniu i moge polecić hostel Barcelona Dream- 10 minut pieszo od plaży. można zarezerwować pokój przez str internetowa. W samym centrum na ul. La Rambla jest hostel La Rambla.
agulaaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 16:52   #30
Asou
Przyczajenie

Ja polecam hostel MapaMundo na Carrer Milans w dzielnicy gotyckiej 5 minut pieszo od La Rambla. Cena to 20 euro za nocleg od poniedziałku do piątku a w weekendy 22,5 euro za noc w pokojach 2 osobowych.

Edytowane przez Asou
Czas edycji: 2010-08-08 o 16:53
Asou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości