![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Barcelona 2009 - zwiedzania i zakupy dla początkujących :)
Mam nadzieję, że nie było podobnego wątku
![]() Pod koniec lipca chciałabym wybrać się do Barcelony. Niestety oferty biur podróżny są bardzo ubogie, jeśli chodzi o to miasto ![]() Nie chcę jechać na tzw. żywioł. Chętnie wykupiłabym wycieczkę z jakiegoś biura podróży, żeby mieć zapewniony transport oraz zakwaterowanie ![]() Z zorganizowaniem sobie czasu na miejscu nie miałabym raczej problemów ![]() Będę wdzięczna za wszystkie rady oraz wskazówki. Podzielcie się swoimi doświadczeniami związanymi z pobytem w tym niewątpliwie pięknym mieście ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Barcelona 2009 - zwiedzania i zakupy dla początkujących :)
Witam drogie Wizażanki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nie wiem jak wyglada barcelona, ale sadze, ze przewodnik pascala moze pomoc. ja na wlasna reke bede zwiedzac okolice gibraltaru i moze madryt. z tym, ze nocleg mamy zapewniony. co do cen biletow, to proponuje posprawdzac na stronach przewoznikow. my za bilety do madrytu zaplacilismy ok 1200 zl za dwie osoby w dwie strony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dzięki Dziewczyny za rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Leccie same ! Mozna to zrobic taniej i na pewno bedzie ciekawiej. Bylem tam prawie 2 lata temu - moja relacja
http://vicealigator.geoblog.pl/podro...eniu-pirenejow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A jakie miej więcej są koszty takiej samodzielnej wyprawy na kilka dni?
Bałabym się tylko, że nie dogadam się z miejscowymi nie znając hiszpańskiego..
![]() |
#7 |
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
W Barcelonie można dogadać się po angielsku ale Hiszpanie zazwyczaj znają tylko podstawy (w stylu podać Ci cenę, zaproponować coś innego itp). Wiadomo lepiej znać jakieś podstawy hiszpańskiego - polecam kupić rozmówki. Hiszpanie są bardzo tolerancyjni jeśli chodzi o wymowę ich języka przez obcokrajowców i prawdę mówiąc są wdzięczni gdy ktoś mówi po hiszpańsku, nawet w stylu Kali być głodny kali zjeść lwa
![]() Do Barcelony lata wiele linii lotniczych z PL (te tanie lądują na lotnisku w Gironie ale łatwo się dostać stamtą do Barcelony). O jakie informacje konkretnie Wam chodzi? Byłam w tym mieście ładnych pare razy i znam je całkiem nieźle więc chętnie Wam pomogę ![]() Co do kosztów to zależy. Niektóre hotele * w dzielnicy gotyckiej kosztują 100 euro za noc (pokój 2-osobowy) a w innych miejscach (hotele nieco dalej, schroniska) można przenocowac nawet za 10-20 euro ![]()
Blog Edytowane przez kasienka.b Czas edycji: 2009-07-04 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Barcelona to zapewne piękna miasto, szalenie Wam zazdroszcze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
oprocz letnich zwiewnych ciuchow proponuje zabrac jakis cieplejszy zakiet. w ubeiglym roku bylam w madrycie i ten walsnie jeden zakiet byl dla mnie wybawieniem, bo bez niego bym zamarzla.
wygodne buty, najelpiej sandaly filtr ochronny- ja w tym roku pewnie znow zabiore lirenke na wakacje carmex lub inne mazidlo do ust ochronne cos na glowe stroj chustke lub szal- cienki spory- przyda sie zwiedzajac gdy czasem nie wypada do pewnych pomieszczen wejsc pol nago, a takze chroni przed sloncem dobre okulary przeciwsloneczne ( nie ze straganu) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
www.hostelworld.com |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a mogłybyście napisać orientacyjnie, na jakie koszty trzeba się nastawiać przy kilkudniowym samodzielnym wypadzie do Barcelony?
Niestety wciąż nie znaleźliśmy żadnej satysfakcjonującej nas oferty zorganizowanego pobytu w Barcelonie i zaczynamy z TŻ-tem coraz poważniej brać pod uwagę możliwość samodzielnego wypadu na kilka dni ![]() Tak więc: 1. Jakimi liniami najbardziej opłaca się lecieć do Barcelony? Ile jest tam lotnisk, na którym najlepiej lądować i jak daleko trzeba jechać do miasta 2. Gdzie najlepiej się zatrzymać? Schroniska młodzieżowe odpadają.. Czy znalezienie przynajmniej ** hotelu w miarę spokojnej okolicy, z dobrym dojazdem do centrum miasta za rozsądne pieniądze jest możliwy? 3. Ile Waszym zdaniem będzie kosztować przykładowy wypad na 5 dni dla dwóch osób? Opłaca się jechać samemu? 4. Czy całkowici nowicjusze w samodzielnym podróżowaniu zagranicą dadzą sobie radę w Barcelonie czy jest to raczej miasto z kategorii tych trudniejszych jeśli chodzi o komunikację itd.? Z góry dziękuję za odpowiedź ![]()
![]() |
#12 |
|
1. Tanimi liniami, droższymi się moim zdaniem nie opłaca. Tanie latają do lotniska w Gironie (ale łatwo się z niego dostać do Barcelony), te droższe na lotnisko w Barcelonie.
2. Jasne, że możesz znaleźć hotel. Im dalej od centrum tym taniej (byle nie w okolicy morza bo bywa tam noca niebezpiecznie). PS: niektóre hostele mają lepszy standard od hoteli ![]() 3. Ciężko mi stwierdzić bo teraz euro drogie. Nocleg przy odrobinie szczęścia i za 20 euro/osoba znajdziecie (albo nawet taniej). Warto przewertować przewodniki i google ![]() 4. W Barcelonie jest genialne metro! Do tego tramwaje i autobusy. Są też specjalne turystyczne double-deckery (takie jak te słynne czerwone w Londynie), które jeżdzą po 3 trasach i zatrzymują się przy dosłownie każdym zabytku. Bilet na ten bus daje też zniżki w innych miejscach ![]()
Blog Edytowane przez kasienka.b Czas edycji: 2009-07-07 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Loty sa tez do Reus - bardzo blisko jest Tarragona z zabytkami ery rzymskiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
|
W Barcelonie jest wiele rzeczy godnych zobaczenia, zależy co lubisz
![]() ![]() ![]()
Blog Edytowane przez kasienka.b Czas edycji: 2009-07-09 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
nie zachwycilam sie sklepami ciuchowymi w barcelonie, to samo co u nas praktycznie, jedyne co t sa ladne skupienki w stylu etno( nie wiem czy sa takie w PL bo nie buszowalam ostatnio we Wro to nie wiem).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Bo słyszałam,że w Portugali jest bardzo duzo klubów salsy właśnie. a wieczorne imprezy z miejscowymi ludźmi? Słyszałam,że Hiszpania i Włochy, i wogole Południe Europy słynie z takich imprez
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Razem z kumplem lecimy do Barcy 8 września z Katowic- bilet za osobe w 2 strony- 570 zł. Nocleg- śpimy w tym hostelu: http://www.barcelonadream.net/ 2 noclegi ze śniadaniem 487 zł. hostel jest 5 min od plaży ![]() Moja siostra była w Barcelonie pod koniec lipca i powiedziała, że jedzenie jest drogie. My bierzemy tylko bagaż podręczny i będziemy musieli sie tam żywić= dodatkowy koszt:/ ale raz sie żyje! Barcelona to moje marzenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
ja bylam w Barcelonie 2razy, kocham to miasto, jak dla mnie to najpiekniejsze miasto na swiecie
![]() ![]() ![]() i mam zamiar jeszcze tam byc nie raz;] a co do zakupow, jesli chodzi o centrum miasta, w samym centrum jest deptak LaRambla, gdzie codziennie jest pelno ludzi, sklepikow z pamiatkami, artstow ulicznych itp;] nom, a na jego koncu jest jedno duze cetntrum handlowe, tam sie warto wybrac na zakupy;] a oprocz tego tam w poblizu LaRambla, na uliczkach obok jest pelno butkikow;] klubow tez tam sporo, ale niestety nie mialam okazji skorzystac, bo to niestety byl wypad z rodzicami. jak sie wybiore kiedys ze znajomymi to moze zalicze pare klubow przy okazji;] a co do jezyka, tam WSZYSCY rozmawiaja po angielsku, wiec nie ma zadnych obaw ze sie nie dogadacie jesli znacie angielski... nikt was nie bedzie zmuszal do mowienia po hiszpansku. z reszta z Barcelona to jest tak ze mozna tam spotkac w ciagu jednego wieczoru ludzi z bardzo roznych krajow, z calkiem innych miejsc na swiecie, wiec ciezko by bylo gdyby np. sprzedawcy czy kelnerzy nie znali angielskiego...
keepin' your love lockdown... Edytowane przez eloania Czas edycji: 2009-09-07 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Planuje wyjazd od Hiszpanii ale nie konkretnie do Barcelony?
Interesują mnie miejscowości blisko lotniska BARCELONA EL PRAT, jakie polecacie? Myślę o Sitges, ale nie wiem czy autobus tam dojeżdża? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny, wybieramy się z mężem do Barcelony i szukamy hotelu, możecie nam coś polecić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Witam! byłam w Barcy we wrześniu i moge polecić hostel Barcelona Dream- 10 minut pieszo od plaży. można zarezerwować pokój przez str internetowa. W samym centrum na ul. La Rambla jest hostel La Rambla.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Ja polecam hostel MapaMundo na Carrer Milans w dzielnicy gotyckiej 5 minut pieszo od La Rambla. Cena to 20 euro za nocleg od poniedziałku do piątku a w weekendy 22,5 euro za noc w pokojach 2 osobowych.
Edytowane przez Asou Czas edycji: 2010-08-08 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.