Czernienie elementów metalowych - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-12, 18:36   #1
Dariusz
Przyczajenie

Czernienie elementów metalowych

Witam,
od jakiegoś czasu wraz z dziewczyną zajmujemy się biżuterią hand made. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że na metalowych elementach takich jak bigle, szpilki, przekładki pojawiają się brzydkie plamy, a metal robi się czarny, albo rdzawy. Czy to normalne? Czy może potrzebne są jakieś środki do impregnowania metalowych części? A może mamy po prostu wadliwe elementy? Parę osób chciało kupić nasze wyroby, ale zrezygnowaliśmy chwilowo, gdyż nie chcemy sprzedawać komuś kolczyków z którymi dzieją się takie rzeczy. Prosimy o pomoc
http://img384.imageshack.us/img384/7175/p7120097.jpg

Edytowane przez Dariusz
Czas edycji: 2009-07-12 o 18:46
Dariusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 18:52   #2
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara
Dot.: Czernienie elementów metalowych

jest jedna rada: używać srebrnych elementów.

Posrebrzane tak mają, wyczyścić się tego nie da, bo wychodzi miedź. Można trzymać kolczyki w woreczkach strunowych, ale i tak z czasem to sczernieje.

chyba nawet jest o tym wątek na wizażu...
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 22:25   #3
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dariusz Pokaż wiadomość
Witam,
od jakiegoś czasu wraz z dziewczyną zajmujemy się biżuterią hand made. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że na metalowych elementach takich jak bigle, szpilki, przekładki pojawiają się brzydkie plamy, a metal robi się czarny, albo rdzawy. Czy to normalne? Czy może potrzebne są jakieś środki do impregnowania metalowych części? A może mamy po prostu wadliwe elementy? Parę osób chciało kupić nasze wyroby, ale zrezygnowaliśmy chwilowo, gdyż nie chcemy sprzedawać komuś kolczyków z którymi dzieją się takie rzeczy. Prosimy o pomoc
http://img384.imageshack.us/img384/7175/p7120097.jpg
Mam pytanie: jaka jest średnia cena pary waszych kolczyków?

Bo czy aby na pewno gra jest warta świeczki - inwestować w materiały do impregnowania kolczyków za 5-10zł, które można ponosić parę tygodni i wyrzucić.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 07:37   #4
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 135nudziara Pokaż wiadomość
jest jedna rada: używać srebrnych elementów.
Nie do końca to prawda. Srebrne elementy tak samo żółcieją i czernieją, na co składają się różne czynniki oczywiście, ale srebro-o ile nie są to bardzo delikatne kolczyki - bez problemu można wyczyścić, i pod tym względem srebro jest wieczne i niezniszczalne
Ale nie wprowadzajmy siebie - i klientów - w błąd, ze srebro nie ciemnieje.
natewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 21:13   #5
RoksanaL
Raczkowanie

Co do posrebrzanych elementów to zawsze daje parę rad nabywcą. Biżuterie dostają w woreczku strunowym z następującymi wytycznymi: woreczek trzymać gdzieś w ciemnym zamkniętym miejscu, w takiej biżuterii nie bierzemy kąpieli ani prysznicu, najlepiej zaraz po powrocie do domu biżuterię schować z powrotem do woreczka. Jak zacznie ciemnieć to cieszyć się z nowego odcienia i nie starać się tego naprawiać
Stary 2009-07-13, 21:20   #6
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Ale nie wprowadzajmy siebie - i klientów - w błąd, ze srebro nie ciemnieje.
nigdzie nie napisałam, że srebro nie ciemnieje.
z tą róznicą, że je można wyczyścić - w osolonej wodzie z folią aluminiową, pastą do zębów, no i płynami do czyszczenia srebra. a posrebrzane elementy można co najwyżej wyrzucić.
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-14, 09:06   #7
natewa
Rozeznanie

Zgadza się.
Ale powiem wam, że dobrej jaości półfabrykaty posrebrzane też już czyściłam płynami do srebra i nic im nie było. Jeśli się to zrobi delikatnie to mozna na jakiś czas przedłużyć ich żywonośći i blask, choc na pewno nie na wieczność, jak w przypadku srebra.
natewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-14, 09:30   #8
naisha
Raczkowanie

GG do naisha

Moja siostra trzyma kolczyki itp. na stojaku zrobionym ze słoika i jakiejś koronki - oczywiscie czernieje na tym wszystko w tempie ekspresowym. Doprowadza mnie to do szału prawie. Napisałam wszystko - ale jednak nie - kiedys dawno temu zakupiłam w sklepie ze sztuczną biżuterią komplet z kwiatuszków niebieskich w jakiejs takiej oprawie w kolorze srebrnym i na łańcuszku z tego samego czegoś. I tego nie rusza nic. A wisi toto tak samo jak srebro i moje posrebrzaki na tym słoiku na tym powietrzu. I nic- dalej lśniące. i tak mysle- z czego toto jest?

Co do posrebrzanych. Moze to i niespecjalnie mądre ale czyściłam juz posrebrzaki w wodzie z solą i tą folią aluminiową nieraz. Większość przeżyła i na jakis czas odzyskała troszkę blasku. Gorzej jak się nie dało dosuszyc - to rdza zaczynała sie objawiac. Ale skoro i tak były do wyrzucenia.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135520

naisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-14, 10:45   #9
crow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez RoksanaL Pokaż wiadomość
Biżuterie dostają w woreczku strunowym z następującymi wytycznymi: woreczek trzymać gdzieś w ciemnym zamkniętym miejscu, w takiej biżuterii nie bierzemy kąpieli ani prysznicu, najlepiej zaraz po powrocie do domu biżuterię schować z powrotem do woreczka.
Święta racja. Przechowywanie to podstawa. Ja robię dokładnie tak jak to opisała RoksanaL i metalowe elementy nie zmieniają koloru.

tu można zobaczyć inne zdjęcia mojej biżuterii:
http://www.crow.o11.pl
crow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 05:21   #10
ramhainn
Raczkowanie

GG do ramhainn Send a message via Skype™ to ramhainn

Problem w tym, że kupując elementy w kolorze srebrnym tak naprawdę nie wiadomo jaki to jest metal.
Elementy posrebrzane można oksydować, należy uważać jednak przy czyszczeniu, żeby nie zeskrobać warstwy srebra. Z drugiej strony taka oksydowana biżuteria z prześwitującymi plamami miedzi też jest ciekawa.
Elementy stalowe można oksydować, jest do tego specjalna oksyda.
ramhainn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości