![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"Sąsiadka" uderzyła dziecko siostry.
Dziewczyny poradźcie mi co najlepiej zrobić w tej sytuacji, bo ja juz sama nie wiem. Właśnie zadzwoniła do mnie zdenerwowana siostra, która wypoczywa na działce z córkami i ich kuzynkami, dzieci są w wieku 4, 6, 7, 8 lat, przy czym ta sześcioletnia jest niepełnosprawna (nie słyszy i prawie nie mówi).
Są to ogródki działkowe tzw "Wspólnota działkowa", każdy około 300 m^2, każda działka ściśle przylega do drugiej. Między nimi są aleje po których przemieszczają się samochody działkowiczów. W centrum tego terenu działkowego znajduje się plac zabaw z piaskownica zjeżdżalnią i huśtawkami, gdzie bawią się wszystkie dzieci działkowiczów. Żeby dziewczynki mogły dostać się na plac zabaw, muszą pokonać takie 2 alejki. Cały teren działek jest ogrodzony wysokim płotem. Siostra tak mi to opisała. Pilnowała na działce 4 i 6 latkę z wiadomych względów, natomiast większe dziewczynki pojechały rowerami na plac zabaw jak to robią zazwyczaj. Po chwili wraca ta starsza zaryczana, siostra pytała co się stało ale nie mogła jej uspokoić, kiedy wróciła jej córka jeszcze w gorszej histerii niż ta poprzednia. Obydwie nie mogły przestać ryczeć. Dopiero jak na nie fukneła to dało się z ich wypowiedzi wywnioskować, że jakaś baba złapała Asię na rowerze, zrzuciła ją i pobiła kijem po rękach. I rzeczywiście mała miała pręgi na rękach. Dlaczego? Bo przejeżdżały po raz kolejny po trawie przed jej działką! Trawie która rośnie na alejce po której jeżdżą samochody działkowiczów, a którą muszą się przedostać na plac zabaw. Sis poszła zobaczyć co się stało w miejsce zdarzenia, a tam ta baba stoi rozkraczona na alejce z grabiami w ręku. (Na małe dziewczynki z grabiami!). Sis stwierdziła ze jeśli tak sprawy stoją to od razu zadzwoniła na policję. Przyjechali, poszła z nimi przed działkę tego babsztyla, a ona nawet nie wyszła. I oto co nastąpiło, policja poszła do tej baby, a ta się wszystkiego wyparła tzn tego że je dotknęła. Podobno "tylko" im groziła. (pytanie czy groźby słowne sa karalne, zbyli milczeniem). Oni stwierdzili że nic nie mogą zrobić i nie będą wierzyć słowom dzieci skoro nikt nic nie widział. Że to siostra musi się z nią dogadać. Sisi im powiedziała: "czyli źle zrobiłam dzwoniąc po policję, powinnam iść od razu natrzaskać tej babie?" Policja: " jeśli chciałaby mieć pani sprawę na komendzie to tak". Jak to usłyszałam to po prostu nie wiedziałam co powiedzieć. Dodam że dziewczynki jeżdżą na takich małych rowerach jeden to taki BMX odpowiedni dla dziecka 4 letniego, a drugi to taki zwykły rower. Wiec wyobraźcie sobie jakie szkody mogą wyrządzić na alejce po której jeżdżą samochody działkowiczów. Jakim prawem ten babsztyl uderzył moja siostrzenice i ją straszy? To sa dwie małe dziewczynki, które oczywiście mają swoje za uszami jak wszystkie dzieci, ale na pewno nie sa jakimiś chuliganami. Bawią sie najwyżej w księżniczki i czarodziejki. A Asia jest naprawdę wrażliwą dziewczynką, wiecie taką co się wszystkim przejmuje i opiekuje się mniejszymi. Ja spędziłam na tej działce z siostrą całe dzieciństwo i nie miałyśmy takich ekscesów. Mama mogła nas spokojnie puścić na plac zabaw. Zawsze sąsiedzi byli w porządku. Siostra nie puszcza tej najmniejszej i tej niepełnosprawnej samej, ale czasem jak idziemy z nimi na plac zabaw to ta niepełnosprawna biegnie szybciej. I co gdyby to jej się dostało za to że "niszczy trawę" i babsztyl trafił by w jej aparat słuchowy (ma wszczepiony implant do mózgu)? Polcja by przyjechała i stwierdziła "że nikt tego nie widział" wiec się nie liczy. Po prostu nie wiem juz sama jak to wszystko działa. Mają one siedzieć na działce porośniętej warzywami bo zniszczą trawę na alejce? Obecnie, z tego co wiem, to we dwie zamknęły się w altance i nie mogą się uspokoić. Jutro pojadę do nich i pójde z dziećmi na plac. Ja doradziłam sis żeby jej wlała jakieś chemikalia do ogródka. ^^ Rozpisałam się ale ludzie mnie przerażają, a ta sytuacja to już w ogóle. Co wy o tym sądzicie? Edytowane przez kkaa Czas edycji: 2009-07-14 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Sąsiadka" uderzyła dziecko siostry.
Cytat:
A śladów pobicia nie było żadnych? przecież takie od kija (czy grabie) nie zejdą tak szybko.
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2009-07-14 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Asia ma pręgi na rękach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro dziecko ma pręgi, to jedźcie do szpitala na obdukcję.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli dzieci mają pręgi na rękach, czyli ślady ewidentnego pobicia to siostra może udać się do lekarza i zrobić im badanie połączone z obdukcją. Wówczas z odpowiednim dokumentem może udać się do pobliskiego komisariatu Policji i złożyć zawiadomienie o pobiciu dziewczynek i w przypadku gdy sąsiadka wypowiadała groźby karalne również dołożyć do tego wniosek o ściganie karne babki z grabiami. Prawdopodobnie nie udowodnią babce powyższych przestępstw, chyba że zmięknie i sama się przyzna, ale sam fakt przesłuchania w komisariacie, może okazać się wystarczającą karą - bo to żadna przyjemność.
Fakt pozostawienia dzieci bez opieki pomijam - nie o tym wątek.
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Mnie strasznie zirytowała reakcja policji na to wszystko, kompletna ignorancja. Byłam świadkiem sytuacji gdy moją koleżankę potracił samochód na pasach, przejeżdżający na czerwonym świetle, przyjechała policja i powiedziała, że "NIESTETY, bardzo nam przykro, ale będzie musiał pan otrzymać mandat w wysokości 50 zł". Niestety? Jak to niestety? Złamał koleżance nogę. Pominę już to 50 zł. A koleżance powiedzieli, że swoich praw może dochodzić już sama, prywatnie w sądzie, że to nie ich broszka.
Na miejscu Twojej siostry nie popuściłabym tej "babie". Oko za oko. Nie mówię o rękoczynach, ale przecież tego tak nie można zostawić! A jak przyjedzie policja to ona też nie będzie miała świadków. Na takie rzeczy trzeba reagować, skoro wymiar sprawiedliwości nie potrafi, to trzeba wziąć to we własne ręce.
![]() |
#7 |
DOMator
|
Jak to nie było świadków? Przecież była druga dziewczynka, która wszystko widziała. Trzeba delikatnie podpytać sąsiadów tego babsztyla czy ona tak się ciągle zachowuje i czy widzieli tą sytuację.
Najlepiej szybko zrobić obdukcję i zgłosić sprawę na policji. Poprostu pójść na komendę z obdukcją i zgłosić zdarzenie. Wówczas nie mogą odmówić złożenia zawiadomienia. Policjanci z patrolu poszli na łatwiznę i chyba nie chcieli przysporzyć sobie pracy. Za to ewidentnie musieli widzieć ślady uderzeń u dziecka. Mam nadzieję, że wizyta policji poskromii temperament tej kobiety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mają tak w nieskończoność odbijać sobie piłeczkę? ta tej połamie grabie, a ta jej widły... no to ta tamtej wykosi na trawce okrąg, za co tamta wiśnie jej strząśnie...? ![]() ![]() ↓ ↓ ↓ Cytat:
Suzano, moim zdaniem nie powinno się tego pomijać. W końcu za dzieci odpowiedzialni są dorośli.
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Macie rację, że to nie jest wątek o tym że dzieci są pozostawione bez opieki. Gdyby (odpukać) wpadło pod samochód, wyrżnęło się czy coś to mogłaby obwiniać siebie samą, a to jakiś obcy babsztyl ją pobił. I nie czepiajcie się że jeździły same bo jak napisałam cały teren działek do tej pory był bezpieczny i przyjazny, dostosowany do wypoczynku rodzin z dziećmi. (Chociaż ja sama bym pewnie się bała je puścić. Ciężko mi ocenić bo ja nie mam dzieci.) One sa już na tyle duże i rozsądne, że potrafią się sobą zająć. Jednak przekaże tą uwagę siostrze. Co byście zrobiły gdyby to jakiś babsztyl wymierzył karę waszym dzieciom? Ja jestem za tym, że od karania są rodzice jeśli oczywiście dzieci zasłużą. Edytowane przez kkaa Czas edycji: 2009-07-14 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
... choć nie Westwood
|
Ja bym proponowała jechać na obdukcję
![]() ![]() Przecież to, że dzieci kilkuletnie biegają, to nie znaczy, że jakaś kobieta ma prawo je bić ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie, nie czepiam się. Tylko szkoda mi dziecka, bo się małej oberwało przez błąd matki ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie ma takiej zasady. Gorzej jeśli zaczerwienienia nie zamienia się w krwiaki itp. Będzie wówczas po śladach/po dowodzie.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Suzano, a co to za artykuł?
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Obdukcja i to juz teraz.
Dwa alejka jest wew. orgódków i auta jezdza tam aby dostac się na swoją dzialke -tak to rozumiem czyli jest to droga uzytku wszytskich dzialkowiczów co tym bardziej nie rozumiem dlaczego ten agresor zagospodarowuje ta alejkę. Plus jakas prowokacja ? dyktafon,kamera jak ta pani zachowuje sie w takich przypadkach . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
... choć nie Westwood
|
Ale przecież siedmio- i ośmiolatka nie są takimi dziećmi, żeby nie mogły same wyjść na plac zabaw się pobawić... co innego jakby wyszły poza teren działek...
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2009-07-14 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dzieki wszystkim za pomoc. Zadzwonię do siostry i przekażę co można byłoby zrobić. Do wszystkich tych co sa oburzone że dzieci pozostały bez opieki - Wy nie puszczacie swoich 7-8 letnich dzieci na podwórko przed blok? Bo u mnie na osiedlu / w mieście jest to powszechną praktyką. (to tak poza tematem) Edytowane przez kkaa Czas edycji: 2009-07-14 o 19:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja nie moge, jak to przeczytałam to aż mi sie coś zagotowało. Weź sie stuknij w głowe, fajne, małe, zapewne grzeczne (jak to dziewczynki) poszły sobie pojeździć na rowerkach i akurat stało się jak się stało. Uważaj, bo ty byś za każdym razem leciała za dzieckiem kiedy idzie na plac zabaw, do kuchni, do łazienki czy 2 metry dalej -.- A takie same niebezpieczeństwo czeka ją wszędzie, nie tylko na ścieżce. Równie dobrze mogła iść z mamą pod rękę, a małej spadłoby coś na głowe. I też matki wina, jasne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słuchajcie, teren był zamknięty, z pewnościa jets ograniczenie prędkości i odpowiednie znaki drogowe, jest to droga która prowadzi na plac zabaw... Moim zdaniem o zaniedbaniu tu mowy byc nie moze. Nawet Niemcy, którzy mają hopla na punkcie bezpieczeństwa, dopuszczaja zabawy dziecka na terenie zamkniętym (typu osiedle) bez ciagłego nadzoru, nawet jeżdzić na rowerze na takim terenie mozna (jesli chodzi o dzieci do lat 10 bp potem to juz moze jeździć poza terenem zamkniętym - z kartą rowerową).
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-07-14 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogródki działkowe czy inny plac zabaw, nie zmienia to faktu, że za nieletnich odpowiedzialni są rodzice. I tyle. A to, czy za moimi dziećmi wszędzie chodzę, to moja sprawa ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Właśnie dzwoniłam do sis i oto co nastąpiło: Przyjechał mąż sis i poszedł do tej kobiety. On jest baaardzo czuły na punkcie córeczek jak typowy tatuś. Wyjaśnił jej czego sobie nie życzy i co może nastąpić w razie gdyby ponownie miała kaprys pobić jakieś dziecko. Ona rzuciła sie na niego z łapami. On się nie dał oczywiście i opuścił jej działkę. Poszli do działkowego, wyjaśnili mu sytuację. Okazało się że z tą babą są same probelmy i straszy również pozostałe dzieci (co wiedzieliśmy, bo tacy mali chłopacy się skarżyli, że równiez są przez nią poszkodowani). I że w końcu ktoś jej coś powiedział. Podobno nie będzie śladów. Jednak do tej pory dziewczynki są w szoku. I myślę że sam fakt takiej sytuacji jest dla nich gorszy niż siniaki. Dziękuję za uwage. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
To też innych sprawa czy chodzą za swoimi dziećmi, więc po cholerę tu piszesz ? Większość próbuje coś zaradzić a nie gadać, że to jeszcze wina matki. Wyszło jak wyszło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do sprawy, koniecznie obdukcja i mimo że jeden patrol policji was zlekceważył, nie kończcie na tym. Dziewczynki normalnie mogą świadczyć przeciwko tej kobiecie, przecież wiadomo że sama sobie tego nie zrobiła, a będą zeznawać dwie, jeszcze podpytajcie sąsiadów-działkowiczów na temat jej charakterku itd. Nie zostawiajcie tak tego bo baba to jakaś wariatka, ciekawe co by było jakby jej coś poważnego się stało...
![]() |
![]() |
#26 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Zazwyczaj jest to teren zamknięty, znajduje się tam kilkadziesiąt ogródków działkowych. Każda działka jest ogrodzona, a pomiędzy wszystkimi działkami są tereny zielone, węższe lub szersze (zwykle taki by w razie czego mógł przejechać samochód, choć zwykle jeżdżą przy pracach remontowych, a więc rzadko, i nie ma tam drogi czy znaków drogowych ![]() ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2009-07-14 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
problemem jest napaść osoby dorosłej na dzieci. dziewczynki nie jeżdzily pani po rabatkach i nie przejechaly jej kota wiec co ma piernik do wiatraka ? dzieci wniczym nie zawiniły jeżdziły po alejce ogólnie dostępnej ,należącej do wszystkich działkowiczów. Niestety w naszym społeczenstwie pokutuje stara nauka ,ze trawka po to rośnie aby na nia patrzec i scinać ,ew. wypuszczac psy aby ja nawiozły. Osobiście napisałabym skargę na panią ,probowała zdobyć jakieś obserwacje sąsiadów. zapoznajcie sie z regulaminem dot. tych alejek do kogo należą. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-07-14 o 19:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.