![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Grecja!!!(Kreta/Rodos) - + relacja z Korfu i Krety:)
Witam Was wiosennie !!
Właśnie zastanawiam się nad wyjazdem wakacyjnym (koniec maja- czerwiec), Ponieważ kocham greckie kilmaty wybór stoi między Kretą i Rodos. Poczytałam trochę o obu wyspach(było tez conieco na wizażu) Obie kuszą, ale mam wrażenie że Rodos ogólnie "wyjdzie taniej" ![]() Mogłybyście polecić jakieś konkretne biura podróży, hotele, ceny ?? Napisać co wiecie co polecacie?? ja ze swojej strony serdecznie polecam Korfu. Gdyby ktoś był zainteresowany mogę zareklamować ![]() ![]()
![]() Edytowane przez zuzaneczka Czas edycji: 2006-02-26 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: SEZON WAKACYJNY SIĘ ZBLIŻA - Grecja!!!(Kreta/Rodos)
Ja poproszę cosik na temat Korfu. Jeśli nie chcesz zaśmiecać
![]() ![]() Moja siostra była na Krecie i do zwiedzania to super wysepka (różnorodność krajobrazów). Była bardzo zadowolona. Acha, no i blisko z niej na Santorini ![]() Na Rodos byli z kolei moi znajomi i niezbyt byli zadowoleni - brudno, masa zachodnioeuropejskich turystów, kamieniste plaże, brudna woda. Było na Rodos kilka uroczych i pięknych miejsc, ale ogólnie chyba za bardzo im się nie podobało. A, no i ceny jedzenia podobno wysokie. Ale z tego co kojarzę to chyba Sarenka była na Rodos w zeszłym roku, to na pewno cosik Ci napisze. Pozdrawiam ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Hej ja rok temu w maju byłam na Krecie ale to tylko tydzień bo to było dzień po moim ślubie, przede wszystkim nastawiliśmy się na odpoczynek ale trudno było być na Krecie i nie pojechać na małe zwiedzanko.Nie da sie ukryć że na Krecie jest drogo, ja leciałam ze scan holiday, miałam hotel **** i all inclusive, ale i jak wiadomo Grecja ma zaniżony standart.Ci którzy mieli hotele z niższą iloscią gwiazdek naprawde narzekali.Na dwa dni wypożyczyliśmy Jeepa i pojedźiliśmy sami po muzeach (te które warto zobaczyć Ci którzy wypożyczają auta sami zaznaczają na mapach). Ja byłam w Agia Pelagia nie daleko morza, piękne widoki naprawdę
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Kreta jest boska, cudna och i ach
![]() Ja bylam na Krecie 2 razy, marze zeby pojechac znowu, tam nie mozna sie nudzic - zjeździłam pratwie całą wyspę (autem z wypozyczlni a na bliższe wycieczki skuterkiem ). A Santorini niby blisko, ale jednak 4 godzinny rejs promem w jedna stronę - ale warto, warto ![]() Ech, zazdroszcze takich planów wakacyjnych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Asika na pewno napisze o Korfu - co zwiedziłam i co warto zobaczyć, podeśle też jakies fotki, ale wieczorkiem z domku bo teraz siedze w pracy
![]() Na pewno warto zwiedzić ją wzdłuz i wszerz skuterem !!! ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zuzanko, ja na Krecie byłam 3 lata temu. Tak się złozyło, że w "najgorętszym" okresie, bo spędziłam tam 2 ostatnie tygodnie lipca. Było upalnie (codziennie ok. 40 st.C), ale nie odczuwało się tego żaru. Ja zresztą jestem zwierzątkiem ciepłolubnym i upał w ogóle mi nie przeszkadza
![]() Podobnie jak Kasia polecam okolice Rethymnonu - tam mieszkałam i tam właśnie jest najpiękniej. Tak twierdzę, bo nasz odpoczynek był czynny i zjeździliśmy całą wyspę wzdłuż i wszerz wynajętym samochodem (było nas sześcioro, wynajęliśmy taki maciupeńki mini-busik Subaru ![]() Z wyjazdu byłam bardzo zadowolona i miło go wspominam. Mnie się Kreta strrrasznie podobała, choć słyszałam różne opinie. Ja zachwyciłam się tym miejscem, klimatem, ludźmi ![]() Polecam również rejs na Santorini - cudo ![]() Życzę Ci fantastycznego wypoczynku, demonik ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Też doczytałam że najładniejsze tereny na Krecie to okolice Chani i Rethymnonu, ale ze wszystkich wycieczek jakie znalazłam tam są najdroższe hotele
![]() Co do Santorini to też chętnie- ale słyszałam że dużo taniej na własną rękę wykupić rejs i samemu zwiedzać. Z kolei na Rodos biuro oferuje wycieczke do Turcji do miasta Marmaris. Rodos wydaje mi się będzie podobne do Korfu - a tam bardzo mi się podobało. Tłumów turystów pewnie nie da się uniknąć.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Zuziu myśmy wypożyczyli samochód i wszystko czy Knososs czy do wąwozu pojechaliśmy sami, naprawdę wstępy tanio nas wyszły , warto miec legitymację studencką.Wiadomo że jak się jedzie samemu to nie ma się przewodnika ale było mnóstwo Polaków i dało się posłuchać.Skuterki są wszędzie dostępne i naprawdę nie ma najmniejszego problemu z ich wypożyczeniem niepamiętam cen ale nie były to ceny z kosmosu.Z tego co pamiętam jest tam zwyczaj że przy zakrętach się trąbi aby dać znać innym ze się jedzie, drogi tam są naprawdę kręte
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Hmmm, nie wiem jakiego standardu oczekujesz, ja na Krecie zawsze byłam w apart-hotelach, 2 gwiazdkowych (bez żarcia, albo tylko ze sniadaniem, bo moim zdanie nie warto brac wyżywenia - trzeba popróbowac prawdziwej kretenskiej kuchni) i sie nie zawiodłam bo standard był b. przyzwoity i co najważniejsze - czyściutko. A w 3 gwiazdkach w Hiszpanii nam karaluchy po pokoju latały, brrr
![]() Co do zwiedzania na własną rękę to polecam bo i taniej i wygodniej, osobiscie nie lubie grupowych wycieczek. Rejs na Santorini mozna wykupic praktycznie wszędzie. Co do cen to warto najpierw popytac, posprawdzac w różnych miejscach i ponegocjowac. Tylko nie nastawiaj sie ze skuterkiem zwiedzisz wyspę bo to raczej niewykonalne ![]() ![]() Na Krecie warto zwiedzic wąwóz Samaria, laguny Elafonissi, Chanię, rethymnon, Fallasarnę, to na pewno. Można odpuscic sobie Knossos, to raczej dla fascynatów ![]() ![]() Ale krajobrazy są po prostu przecudne, woda jak kryształ i wszechobecny zapach dzikiego oregano, ach ![]() czekam na opis Korfu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Zuzanka napisał(a):
> Asika na pewno napisze o Korfu - co zwiedziłam i co warto zobaczyć, podeśle też jakies fotki, ale wieczorkiem z domku bo teraz siedze w pracy ![]() Dziękuję. Czekam z utęsknieniem. ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zuzanko, ja byłam w hotelu 2-gwiazdkowym niedaleko Rethymnonu i warunki były bardzo dobre (bez wyżywienia). Czyściutko, pościel i ręczniki zmieniano nam co drugi dzień, pokój był duży (z łazienką i tarasem), przestronny, złożony niejako z dwóch części: sypialni i jadalni. Mieszkaliśmy bardzo blisko morza, a dodatkowo przy hotelu był basen. Nie mieliśmy co prawda klimatyzacji, ale niespecjalnie mi to przeszkadzało, gdyż właściwe cały dzień byliśmy poza hotelem.
Na wszelkie wycieczki też jeździliśmy na własną rękę – zdecydowanie taniej i przyjemniej ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
no więc zdecydowałam się na Krete - okolice Chanii!!
wylot 21 maj... ![]() co warto przywieźć i takie tam informacje - co Wam się przypomni ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zuzanko, bardzo zazdroszczę Ci tej wyprawy.
![]() Mam również do Ciebie prośbę. Czy mogłabym poprosić Cię o opis Twojej podróży na Korfu? Planujemy z narzeczonym podróż poślubną (ślub w sierpniu) i myślemy również o Korfu. Z góry dziękuję i życzę wielu wspaniałych wrażeń. AgnieszkaW. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
a konkretnie na jaką miejscowość się zdecydowałaś?
bo w okolicach Chanii jest ich dużo warto zrobić sobie pieszą, aczkolwiek dosc męczącą wędrwóke wąwozem do Monastyrów (Moni Katholiko,Moni Gouvernetu,Agia Triada)widoki po drodze są przepiękne,w maju jeszcze nie będzie tak gorąco,ale trzeb azabrac ze sobą dużo wody,traska jest na około 5 godzin same klasztory można też zwiedzic jadąc autem,ale to nei to samo-traci się wtedy przejscie wąwozem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
a ja w sierpniu lece na Ibize........i chyba zostane tam do konca zycia
![]() Ibiza - like no place on the earth |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
OBIECANA RELACJA Z KORFU!!!!
zgodnie z obietnicą pare słówek o Korfu - co pamiętam
![]() Korfu to najbardziej zielona wyspa – pełno na niej drzewek oliwnych -podobno rośnie ich tam ponad 4 miliony, a oliwa produkowana z nich stanowi 60 proc. całej greckiej produkcji!!! Na wyspie: Obowiązkowo trzeba zaliczyć – Kerkyre (Corfu) – czyli stolice wyspy. My na wyspę dotarliśmy promem i pierwszy przywitał nas właśnie fort w Kerkyrze. Warto go zwiedzić, ale i całe miasteczko jest urocze – wąskie uliczki, pełno sklepików z pamiątkami. Szczególnie polecam wieczorami ….. Mieszkaliśmy w miejscowości Benites – na południe od Kerkyry. Mała mieścinka. W tym rejonie plaże są kamieniste, ale w wodzie piaseczek (choć gdzieniegdzie kamienie) można poobserwować rybki – coprawda nie są kolorowe ale są ![]() Szczególnie godna zwiedzenia jest północna część wyspy. Jest ona opanowana przez anglików i niemców (prowadzą tam np. bary i knajpy). Pod tym względem nam się tam nie podobało – za dużo ich, ale….. na północy znajduje się Sidari ze słynnym Kanałem Miłości (Canal d’Amour). Legenda głosi że babeczka która go przepływnie wpław znajdzie wymarzonego partnera. ![]() Ja polecam poskakanie sobie na wielgachnych falach – świetna zabawa dla każdego- tylko uwaga woda jest potwornie słona, a strój albo jednoczęściowy albo topless – bo górę i tak „porwie” ![]() Kolejne piękne miejsce to Paleokastritsa – cudny widok, szczególnie jak dociera się tam z góry. W wodzie masa żyjątek warto ponurkować ![]() Jeżeli chodzi o plaże za najbardziej atrakcyjne uważane są te po zachodniej stronie wyspy – są piaszczyste, ale bardzo zatłoczone – nam nie przypadły do gustu. Na wyspie jest też park wodny – ale tam akurat nie byliśmy. Pałacyk królowej Sisi –Achillion nie dotarliśmy i wytwórnia likierów –też niestety nie dotarliśmy, - a warto zwiedzić. Aha pamiątką z Korfu może być właśnie likier z mandarynek !!! Można go kupić w różnych ładnych buteleczkach – doskonały prezent. Byliśmy też na wieczorze greckim – tańce, jedzonko, winko – bardzo fajnie ale wybitnie „pod turystów”. Wyspę proponuje zwiedzić skuterem – wypożyczenie nie jest takie drogie, a dotrzeć można prawie wszędzie. Uwaga ulice wąskie i masa zakrętów i stromo!!! W niektórych miejscach na zboczach są wraki samochodów – oj działa na wyobraźnie. Z Pantokratoras (906 m) wzgórze na którym znajduje się maszt i kaplica (warto zajżeć) widać też opuszczoną wioskę … dociera się tam kamienistą drogą – trochę nieciekawie skuterem ale dla lubiących takie wrażenia.. a w wiosce zarośnięte, opuszczone domy … Byliśmy też na wycieczce statkiem na wyspy Paxos i Antipaxos – na trasie podpływa się pod jaskinie – cud miód – można wynająć mniejszy statek, motorówkę i tam ponurkować. A statek którym my płynęliśmy zatrzymał się przy jakiejś ładnej plaży (nie dopływając do niej) i można było wskoczyć do wody popluskać się. Na Korfu można zleźć masę atrakcji, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Grecy bardzo mili i serdeczni, chętnie pomogą, wskażą drogę, w miejscowościach nienawiedzanych przez turystów można spotkać greków siedzących przed domami, niektórzy sprzedają oliwe z oliwek i winko własnej roboty..... Widoczki z góry cudne ![]() W załączeniu pare fotek (niestety jakość słaba bo to skany) 1. Pień oliwnego drzewa 2. Sidari - ale to nie sam kanał miłości 3. Widok z Pantokratoras na opuszczoną wieś 4. Gdzieś na trasie (dzwonnica przy cmentarzu - cmentarze tez inne niż nase) 5. Widoczek na Paleokastritse 6. WIdok z fortu w Kerkyrze. 7. Pierwsza fotka na Korfu - widok z promu na fort w Kerkyrze 8. MIeszkaniec Korfu WIęcej rzeczy w tej chwili nie pamiętam czego serdecznie żałuje ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Re: OBIECANA RELACJA Z KORFU!!!!
Zuzanka napisał(a): > zgodnie z obietnicą pare słówek o Korfu - co pamiętam ![]() Hej Zuzanko. Przepraszam, że dopiero teraz, ale czas jakoś nie nastraja do rozmyślań o wakacjach. Dziękuję za szczegółowy opis Korfu. Piękne zdjęcia. Może się tam wybierzemy w tym roku. ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Re: OBIECANA RELACJA Z KORFU!!!!
hej
ale czemu przepraszasz ![]() Korfu naprawde polecam i ciesze się że się fotki podobały ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Z miejsc rzadziej polecanych a "w okolicach Chanii" sugeruję Gramvoussę. Przyznam, że wszędzie nie byłam
![]() ![]() http://community.webshots.com/album/176543353SKaUHO/1 [zdjęcia "z drogi" na Gramvoussę -> płynie się tam promem (nie moje, bo niestety wówczas nie miałam jeszcze cyfrówki i nie mogę wkleić ![]() http://geo.ya.com/travelimages/crete25.jpg http://geo.ya.com/travelimages/crete146.jpg http://www.ellada.net/crete-info/gramvoussa_island.jpg http://www.explorecrete.com/gallery/album09/0160_Gram4 http://www.explorecrete.com/gallery/..._and_shipwreck I tak jest tam piekniej niż na fotkach ![]() Polecam też wizytę na jeziorem Kourna. Widok na jezioro "z góry" jest niesamowity. http://www.die-motorrad-tourer.de/ho...ourna_inet.jpg http://www.ktimatoemporiki.gr/inform...rna%20Lake.htm Niestety nie znalazłam zdjęć "jeszcze bardziej z góry" ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1082715746
i tu też trochę na temat Krety znajdziesz ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
dzięki Sarenko, prześledziłam też Twoje wątki o Rodos i o Krecie właśnie
![]() wylatujemy 21 maja na 2 tyg. mam nadzieję że uda nam się zobaczyć jak najwięcej. Uwielbiam greckie klimaty, oprócz Korfu byłam jeszcze "na lądzie" - Riwiera Olimpjska (Ateny, Meteory...) ehh Grecji nigdy dość !! ![]() dzięki za linki i jak tylko coś Tobie i innym sie przypomni wartego zwiedzenia to prosze piszcie!!! ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a jak z jedzeniem w knajpach ? drogie ,czystko, dobre?
jak w sklepach ? jakie ceny? pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
na wyspach jest zdecydowanie drogo (odkąd euro weszło w użycie ogólnie ceny niekorzystnie skoczyły) ale na riwierze z tego co pamiętam było bardzo tanio (ale bylam tam przed epoką euro), ale jedzonko smakowite!
ja uwielbiam tzatziki, fete i wszelkie owoce morza - których tam jest pod dostatkiem, nie lubię natomiast baraniny a oni kochają ![]() w marketach można kupić wszelakie produkty i tańsze i droższe, osobiście nie mam zastrzeżeń co do czystości i jakości, co do jedzenia w barach/tawernach co kawałek można kupić girosy, souvlaki, itp. mięcho w różnych postaciach - a czy smaczne to już zależy od upodobań ![]() osobiście polecam greckie winko ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
w knajpach jest róznie,raz lepsze raz gorsze jedzonko,ale jest czyściutko , a poza tym jeżeli w np małej miescjowości wracacie do tej samej knajpy zwkle dostajecie gratisy w postaci ouzo(wódka anyżowa) bądz resiny(białe wino z posmakiem żywicy-pyszne-ja je uwielbiam) bądz rakiji(grecka wódka ale trzeba z nią uważac-kreteńczycy zwykle te graisy przynoszą pół na pół
-czyli zamaiwmy karafke rakiji i zaraz nam przynoszą karefkę gratis-ja zwykle spotyałam sie tam z taką gościnnosią) i zawsze do tego talerz z porcjami arbuza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Kreta, Kreta i po Krecie;)
hej ho!!!
witam wizażanki "powakacyjnie", tzn już po moich wakacjach na Krecie ![]() Wróciłam cała i zdrowa. Wypoczęta, opalona... I troszke nieszczęśliwa bo zgubiłam kartę na której było ok. 300 zdjęć z pieknych zakątków ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Dot.: OBIECANA RELACJA Z KORFU!!!!
zuzaneczka - przesliczne zdjecia...az chce sie od razu wszytsko rzucic i jechac tam...ehhhh.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kreta, Kreta i po Krecie;)
znalazlam stronke http://www.andzel.net/Alps/indexPol.html gdzie sa zdjecia z wypraw miedzy innymi po Grecji, wlasnie je przegaldam - sa baardzo udane
![]() zuzaneczka - jak to zgubilas??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Kreta Kreta i po Krecie ;)
ano zgubiłam
![]() a ponieważ miałam mase szpargałów ze sobą (plecak, 2 aparaty itp.), aparat nie zawsze chowam do opakowanka, więc podejżewam że kiedy zachwycałam się widoczkami muciał gdzieś wypaść. Brak zauważyłam dopiero w hotelu, a ciężko byłoby przejechać i przejść tą trasę jeszcze raz żeby znaleźć. Na szczęście mam fotki od innych, ale baterie i karte trzeba kupić nową ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej dziewczyny
![]() Mam pytanie. Chcę się wybrać do Grecji na 2 tygodnie, wycieczka połączona z plażowaniem ![]() Dzięki serdeczne za odpowiedzi ![]()
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Grecja
hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.