![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
obiad czwartkowy:)
Nie było w osiedlowy sklepie dobrych pierogów, a poza tym mój mąz nie lubi. Więc na obiadek robię dziś pizzę według przepisu Floe
![]() ![]() ![]() ![]() W koncu odchudzam się od jutra ![]() a wy, panie domu, co dziś dobrego gotujecie? Ostatnio zorbiłam przepyszne danie na kolację, muszę się z wami nim podzielić. A mianowicie, pokroiłam 2 bułeczki w kostkę i uamażyłam grzaneczki na wiejskim boczku. Kiedy były rumiane wbiłam na to jajka (jak na sadzone) i posypałam serem oraz solą, pieprzem, ziołami, tabasco. wstawiłam do piekarnika na 5 minut żeby się jajeczka ścieły a ser rozupuścił. potem do tego kieliszek wytrawnego merlota z Sycylii i ....carpe diem! wiem... ta potrawa jest nieludzko kaloryczna.muszę przestac robić dobre rzeczy. Moja rodzina twierdzi, że każdy normalny człowiek to już dawno ważyłby ze 70kg jedząc to wszystko. ehhh... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: obiad czwartkowy:)
Beliczku - nie katuj! Wiesz dobrze, że chętnie bym się do Ciebie wprosiła! Nie mogę powstrzymać ślinotoku...
![]() Ja dziś zrobię gotowanego łososia - South Beach się kłania ![]() Nie pamiętam dokładnie proporcji, idzie to jakoś tak: do głębokiej patelni wlewamy szklankę wody, szklankę białego wytrawnego wina, pokrojony seler naciowy i pokrojoną w plasterki połówkę cytryny ze skórką. Wrzucamy 6 ziarenek ![]() Schłodzonego łososia podajemy z tak właśnie przygotowanym sosem. Ja ugotuję do tego chyba brokuły. W sumie jest to bardzo smaczne, ale nie ukrywam, że wolałabym pizzę lub grzaneczki z boczkiem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
gdy czytam "Beliczkowe" watki kulinarne .... to sie slinie
![]() ![]() na marne moje obiecanki, ze idzie lato i pora sie wziasc za siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś nieco orientalnie. Ryż z sosem ananasowym [na ostro - baza to zmiksowane na papkę plastry ananasa] i pierś kurczaka pokrojona na paseczki smażone z dużą ilością curry, odrobiną imbiru i gałki - a do tego kawałeczki mango.
A wczoraj na mieście jadłam canelloni nadziewane serem pleśniowym i szpinakiem w sosie pomidorowym z parmezanem i z natką - niebo w gębie. Polecam.
![]() |
#5 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
sarenka napisał(a):
> Ja dziś nieco orientalnie. Ryż z sosem ananasowym [na ostro - baza to zmiksowane na papkę plastry ananasa] i pierś kurczaka pokrojona na paseczki smażone z dużą ilością curry, odrobiną imbiru i gałki - a do tego kawałeczki mango. To mój obiad wczorajszy wyglądał bardzo podobnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Poodbnie wygląda ulubiony obadek mojego męża, czyli kurczak w sosie słodko-kwaśnym!!! dowolne warzywka, ananas, grzybki mun + przyprawy, ocet ryżowy, soko anansowy (to mój sekret, kurcvzka ejst przepyszny jeżeli zamiast wody zużyje się do go towania syrpo z ananasa i karton soku ananasowego).
a u mnie małą zmiana planów - pizza będzie na kolację, żeby Krzysiu mógł zjeśc świeżą a my z Krystyną jemy pomidorową z domowym makaronem (od wczoraj). Sarenko - ten pomysł z miksowaniem ananasa brzmi pysznie!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
beliczek napisał(a):
> Sarenko - ten pomysł z miksowaniem ananasa brzmi pysznie!! A to też z atlasu GW ![]() ![]() Wypróbuj któregoś razu ten przepis z naszego Atlasu ![]() http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html (sos tu się zwie cytrynowy, ale smakuje ananasowo) ja dzięki temu przepisowi zaczęłam miksować anansa i obmyslać coraz to nowsze ananasowe sosy ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
No nie mogę! Człowiek chce schudnąć, a Wy kusicie!!! Jesteście niemożliwe
![]() Jutro na "pożegnalny" obiad (wyjeżdżam na 2 tyg.) zrobię mężusiowi kurczaka z ananasem ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Re: obiad czwartkowy --- kanapki:)
A ja dzis na obiad mam kanapki
![]() Chlebek z sekiem twarozkowym + szczypiorek + zielony ogorek pychotkaaaaa a do tego pyszna czerowna herbatka bez cukru ![]() Coz pracuje do 17, nim wroce do domu to jest 18 ![]() Kolacje wylaczylam ze swego menu o zrzucam kg. Pochwale sie trwam w tej zmianie kolacjowej od 2 tygoni - efekt prawie plaski brzuszek ![]() Ale przyznam dostaje sliniotoku jak czytam o tych wszystkich pycsznosciach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Wam się lanie należy
![]() ![]() ![]() Jesteścei niemożliwe. Niedość, że od 2 tygodni prawie non syop jakieś makarony (sama wcinam bo rodzina zaprotestowała po paru dniach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A zdaje się, że się odchudzam ![]() ![]() PS. o zapiekanych jajkach Beliczka nawet nie wspomnę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
demonik napisał(a):
> No nie mogę! Człowiek chce schudnąć, a Wy kusicie!!! Jesteście niemożliwe ![]() > Jutro na "pożegnalny" obiad (wyjeżdżam na 2 tyg.) zrobię mężusiowi kurczaka z ananasem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
lucille napisał(a):
> Wam się lanie należy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie miałam ryz z sosem śmietanowo cebulowym i z kurczakiem
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja tu widzę, że rośnie ze mnie troll dietetyczny :beneton:. A ja już chciałam jutro zrobić wątek rybny! W końcu mieszkam nad morzem, mam męża Kaszuba i w piatki nigdy nie jemy mięsa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Koculku!!!!!! toż to brzmi jak poezja ten kurczka cebulowy!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Re: obiad czwartkowy:)/ do lucille
lucille te jajka są genialne.ja robię je na takim boczku wędzonym i robionym na wsi według starego kaszubskiego przepisu. TEn boczek bardziej przypomina włoska "pancettę" niż sklepowy boczek. Więc jeżeli chcesz,żeby to miało mniej więcej taki smak to kup kińdziuk, wędzony schab albo coś w tym stylu. Boczek "sklepowy" jest zbyt tłusty i nie ma aromatu wędzonki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
beliczek napisał(a):
> ja tu widzę, że rośnie ze mnie troll dietetyczny :beneton:. I tam rośnie, jakie rośnie, rzadne rośnie - już wyrósł ![]() >A ja już chciałam jutro zrobić wątek rybny! W końcu mieszkam nad morzem, mam męża Kaszuba i w piatki nigdy nie jemy mięsa. > ![]() JAk rany ja kochaaaaaaaaam ryby ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
beliczek napisał(a):
> lucille te jajka są genialne.ja robię je na takim boczku wędzonym i robionym na wsi według starego kaszubskiego przepisu. TEn boczek bardziej przypomina włoska "pancettę" niż sklepowy boczek. Więc jeżeli chcesz,żeby to miało mniej więcej taki smak to kup kińdziuk, wędzony schab albo coś w tym stylu. Boczek "sklepowy" jest zbyt tłusty i nie ma aromatu wędzonki. > ![]() Beliczku :cmok; Będę pamiętać - przede wzsystkim ma być wędzone ![]() ![]() No dobra teraz wyjdzie pewnei ze mnei laik zupełny - ale jak bum cyk cyk co to jest kińdziuk???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Prosty obiadek, bo byłam potwornie głodna
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
lucille napisał(a):
> No dobra teraz wyjdzie pewnei ze mnei laik zupełny - ale jak bum cyk cyk co to jest kińdziuk???? ![]() z tego co kojarzę to kińdziuk to rodzaj kiełbasy, tak przynajmniej pamiętam, droga kg ponad 35zeta. ale głowy nie dam, możliwe że coś pokićkałam ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
i z tego co się orientuję to litewska kiełbasa [przynajmniej wg. rodowodu]
![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Nefretete napisał(a):
> lucille napisał(a): > > No dobra teraz wyjdzie pewnei ze mnei laik zupełny - ale jak bum cyk cyk co to jest kińdziuk???? ![]() > > z tego co kojarzę to kińdziuk to rodzaj kiełbasy, tak przynajmniej pamiętam, droga kg ponad 35zeta. ale głowy nie dam, możliwe że coś pokićkałam ![]() Nef potwierdzam ![]() ![]() ![]() Jejku ale przepisów na pyszności ![]() ![]() Pozdr.
"Milczący kochankowie tak nie mogą się ukryć wśród obojętnych ludzi, jak rośliny pachnące wśród bezwonnych". Aleksander Świętochowski "Mężczyźni pragną być zawsze pierwszą miłością kobiety. Kobiety mają subtelniejszy instynkt — wolą być zawsze ostatnią miłością mężczyzny". Oscar Wilde |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
beliczek napisał(a):
> Koculku!!!!!! toż to brzmi jak poezja ten kurczka cebulowy!!! ![]() ![]() smacznego życzę beliczku ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Floe!!!!!!!!! pizza wyszła cudowna!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
To się bardzo cieszę, że sie udało i smakowało
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
wyjeżdżam dopiero w niedzielę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Och nie!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Załóż wątek o rybach
![]() ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Natka!!
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:04.