![]() |
#1 |
BAN stały
|
W sprawie bycia moderatorem.
Witam. Czy nie uważacie, że na perfumach (forum główne) przydałby się trzeci moderator. Tulipanka i Dzika Truskwa nie zawsze dają sobie radę, a ja bardzo chętnie bym im pomógł. Ludzie mnie znają- mam jeden z najdłuższych staży na wizażu ze wszystkich osób z perfum (zaczynałem na początku 2006 roku).
No i dziewczyny mnie ogólnie lubią, choć parę mniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Dot.: W sprawie bycia moderatorem.
Twister, na pewno wiesz, że to się leczy...
![]() I zgłoszenie samego siebie ZP... pfff. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Kota Czas edycji: 2009-09-06 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem, że to żart jest
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
grozi wypollizowaniem
|
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Gość sobie jaja robi.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ooo niezly pomysl
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
witam serdecznie.
Może byłaby taka mozliwość powołania do zycia stanowiska w stylu ''OrtoModa''. ![]() Mowa o błędach ortograficznych, gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości. Chodziłoby o osobę, lub kilka osób (kogoś, komu by się chciało pelnic tą misję, ale mam nadzieję, że ktoś by się znalazł ![]() ![]() Zwykli modzi mogliby to robić, ale sa wystarczająco zawaleni robotą. Przyznam szczerze, że jak czasem widzę jakiś nagłówek albo treśc, ktora niezmordowanie krzyczy, to tylko sobie cicho westchnę ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-13 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Administrator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Pomysł znany nie od dziś... BTW: mnie też telepie jak widzę błędy popełniane z lenistwa, ale dzisiaj ma się na to kwitek i leń może dalej rypać w głupie gierki, zamiast się uczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
gamma Orionis
|
O tak, marzenie również moje.
Już kiedyś pewnie pisałam; bardzo podobało mi się rozwiązanie ze starej wersji forum szczurzego: błędy ortograficzne [te najbardziej popularne, a więc i najbardziej rażące] były z miejsca barwione przez system na czerwono, i podkreślane... Owszem, byki wisiały i były jeszcze bardziej widoczne, ale istniała jednocześnie większa szansa że ktoś się puknie w głowę i je poprawi ![]() Może oduczyliby się pisania "świerzy", "puki" i "wziąść", bo kiedyś sobie zęby zetrę od zgrzytania, na dobre.
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mnie też się zdarzy walnąć byka a za tłuka się nie uważam
![]() ![]() ![]() Edytowane przez madie Czas edycji: 2009-12-15 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
biegam dla Zabawy
|
Też jestem na nie.
Po pierwsze to co wyżej u madie. Po drugie zaczniemy od ortów, a poźniej przejdziemy do poprawności językowej i wywiąże się dyskusja na temat "pisze, a jest napisane" ![]() Po trzecie jak ktoś robi masę błędów to z jakiej paki mu je poprawiać - świadczy tylko o nim źle. Przynajmniej człowiek wie z kim rozmawia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
a wierzyłam, że jestem taaka wyjątkowa.
![]() ![]() no akurat grzebanie w poście, zanim się pojawiło automatyczne łączenie postów, modzi łączyli i to też była pewnego rodzaju ingerencja. Zresztą, mniejsza. Modzi ![]() ![]() ![]() ![]() Juz chyba kij z postami, ale niektóre różne tatułazowe nagłowki (no dobra, to akurat jest smieszne ![]() ![]() Podkreślanie też nic nie da, bo bedzie mehiko ![]() ![]() ![]() Coś chyba częsciej rzucę sobie wrednie nieco byka. :P Ach ten perfum, żadko - bynajmniej się zgadzam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
dobrze, Madie, że mówisz.
![]() dla mnie edycja techniczna to techniczna, tak, jakby mieć do dentysty czy gina pretensje, że dotyka cię ''w intymny'' sposób. ![]() A my już sobie Fresiaku tak nie cukrujmy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- A jak tak bardzo nie chcecie, żeby na forum było ładnie, to nie to nie, łaski bez. Foch. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-15 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Odrobina cukru od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, więc słodzenia ciąg dalszy
![]() Aete, nie bądź taka skromna ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pomysł dobry ale mimo wszystko nie chciałabym żeby ktoś zmieniał moje posty. Nawet jeśli miałyby to być tylko błędy ortograficzne.
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
celne? w którym miejscu.
![]() Skoro funkcją orto-amazonki ![]() ![]() przecinki. olewam te, ktore są mało istotne ze względu na szyk, typu: ''Bardzo to, moim zdaniem, dziwne jest''. Nie olewam tych, które odpowiadają za interpretację tekstu. Jesli kogoś miałby razić brak owych drobiazgów, i chciałby je uzupelnić, jak najbardziej nie mogłabym miec nic przeciwko. Wprawdzie tak się składa, że chodziło mi bardziej o wyeliminowanie koszmaru językowego, a nie o wprowadzanie kącika literackiego, Wersalu lingwistyki;-), i trzymania moderatorów przy komputerach po 40 godzin/dobę, ale cóz, kazdemu nie dogodzisz. ![]() Chaotycznośc wypowiedzi nie ma nic wspólnego z robieniem blędów jako takim. Teoretycznie nie muszę przepraszać kogoś za to, że nie jest w stanie zrozumieć (sensu) treści mojego posta, bo oprócz drobnych blędów (zazwyczaj chodzi o odmiany, częsciej deklinację) moje wypowiedzi zazwyczaj są stylistycznie dość logiczne. Nie widze najmniejszego powodu dla ingerencji w tekst i dokonywania (w) nim manipulacji. literówki. nie wynikają z jakiejś niewiedzy, ani nawet ze szczególnego zaniedbywania, co raczej, tu: moim zdaniem, ze specyfiki narzędzia, jakim się posługujemy. Badania zresztą wskazują, że tak naprawdę nie jest istotny szyk, gdy litery na początku i koncu zostają takie same, te ze środka mogą sobie być w cały swiat. ![]() A Ty Fresiaku jesteś bardzo miły, ale to już tylko rzecz gustu, co kto lubi sobie przeczytać. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-16 o 00:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja nie pytałam jaki błąd jest bardziej ważny , chciałabym byś przekonała mnie co do słuszności powołania funkcji grzebologa grzebiącego w napisanych przeze mnie postach.
Natomiast co do błędów, moim zdaniem bardziej na rozumienie tekstu wpływa właśnie brak przecinków itp, niż napisanie "u" zamiast "ó". Kwestia gustu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
jednak widzę różnicę jeśli chodzi o skalę rażenia między brakiem przecinka w zdaniu ''wampir, ktory jest sliczniusi
![]() ![]() ale uparcie ;-) udajesz, że nie rozumiesz, co mam na myśli. ![]() Przekonywać kogokolwiek natomiast nie widziałabym i nie widzialam powodu, raczej wskutek lekkiego zniechęcenia do kolejnego kwiatka, zadałam pytanie. Ja uważam, że nie zaszkodzilby ktoś, kto niekoniecznie z umiłowania rozbijałby to, jak mu tam;-), na atomy, ale widząc kolejny temat z cyklu czy ten perfum nie jest fejkiem zająłby się choćby owym okrutnym nagłówkiem. Skoro moderatorzy i bez tego mają wystarczająco dużo roboty. I tyle, swiat mi się przez brak owego na pewno nie zawali. ;-) Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-16 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() OrtoMod nie poprawiałby błędów ale za każdy post z bykami dawałby punkty czy coś w ten deseń, bo naprawdę w dzisiejszych czasach nie jest wielką sztuką pisać w miarę możliwości bezbłędnie, a przynajmniej nie szpikować postów bykami, bo jakaś wpadka każdemu może się zdarzyć ![]() Dbajmy trochę o ten nasz język ojczysty, bo widzę, że co pokolenie to coraz gorzej językiem polskim włada. Obecnie internet wyparł w bardzo dużym stopniu czytanie książek, a widząc na forum błędną pisownię młodzi ludzie automatycznie ją przyswajają, jak za moich czasów tę poprawną - z książek ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Freso, absolutnie zgadzam się z Tobą, że trzeba dbać o język, nie protestuję po to, by sobie ponarzekać.
Co do funkcji orto-moda, to na każdym forum musiałby być chociaż jeden, bo wyobrażasz sobie ile byłoby zgłoszeń??? Co do punktów...czy to na pewno właściwa droga?? Wierzysz, że praca takiego moderatora przyniesie jakieś korzyści w postaci polepszenia jakości pisanego j.polskiego ? Może lepiej zachęcić ludzi do czytania albo stworzyć na wizażu jakieś ciekawe miejsce gdzie będzie można się uczyć poprawnej polszczyzny i wzbogacać język. Powinniśmy skreślić w takim razie punkt w regulaminie mówiący, że "9. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, i robienie tego na forum publicznym. Jeśli zrobisz to w sposób prześmiewczy, licz się na punktem karnym. O stopniu kary - „upomnienie lub punkt karny”, decyduje moderator." To wtedy,gdy wprowadzimy karanie za błędy.Pewna jestem też, że wzrośnie liczba uwag kierowanych do osób piszących posty z błędami, może zrobić się nieprzyjemnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Madie. Myślę, że Twoje założenie jest bardzo optymistyczne. Szczerze mówiąc to wątpię, że PW OrtoModa rozgrzane byłoby do czerwoności od zgłoszeń, że w poście Kowalskiej w tym i tym wątku, w poście Nowakowej w tamtym i tamtym, roi się od błędów. Bo. Albo by ludzie udawali, że nie widzą, albo sami (bezpośrednio w wątku) przekazywaliby pozdrowienia od Słownika
![]() Zważywszy na przyrost naturalny postów na forum dnia każdego, praca takiego moda byłaby syzyfowa... ale może przynajmniej tytuły świeciłyby poprawną pisownią.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.