|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zapasy na studia:-)
Witam, nie mam pomysłów co zabrać ze sobą, gdy będę wyjeżdżać na studia za dwa dni. Do tej pory zabierałam różnego rodzaju pierogi, uszka, kopytka, naleśniki, kotlety schabowe. Chciałabym to jakoś urozmaicić.. Macie jakieś pomysły? Muszę jutro zabrać się za przygotowywanie potraw, które następnie powędrują już na miejscu do zamrażalnika i będą moim pożywieniem na czarną godzinę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapasy na studia:-)
krokiety? gołąbki?
hmmm myślę... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Zrób sobie leczo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Właśnie też pomyślałam, że wezmę trochę domowych sosów- wystarczy podgrzać, ugotować makaron lub ryż i hop
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
gdzieś na forum był przepis na sos słodko-kwaśny - fantastyczny jest!
ja miałam przepis stąd: http://www.wielkiezarcie.com/recipe19022.html
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ja takie rzeczy typu pierogi bede brala na biezaco a z zapasow to ogorki, grzyby marynowane, papryka, sos paprykowy, sliwki z czekolada, sliwki, dzemy malinowy, trusakawkowy, aroniowy z jablkiem, soki z tych owocow, dzemy z dyni
no a pozniej to to co da sie wziac do np sloika: leczo, bigos, zupy, albo pojemnika: zapiekanki, makarony, ryze, itp nawet bralam placki i je mrozilam hehehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Uzależnienie
|
Ja od mamusi biore to czego nie jestem w stanie przygotować w Krakowie (mikroskopijna kuchnia) czyli głównie gołąbki, pierogi
![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jesz mieso, wiec mozesz np.pokroic kurczaka,wsadzic do woreczka z marynata i zamrozic.a potem tylko siup na patelnie i ryz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
JA dzisiaj robie sos chiński ten słodko-kwaśny
![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Narobiłyście mi ochoty na ten słodko-kwasny sosik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oprócz tego sos pomidorowy w kartoniku, zapas makaronów, kasz, ryżu, jeśli lubisz, to słoik oliwek. Dobrze też mieć jakieś warzywa pomrożone, wiadomo, sezon się kończy. O, i mnie przynajmniej często się przydają jajka - jak nie mam czasu lub po prostu nie chce mi się przygotowywać mięsnego akcentu, na warzywa/cośtam wylewam jajka i smażę omlet. A najszybszy, najbardziej kryzysowy obiad, to dla mnie makaron z serem białym;D. Ale nie każdemu smakuje. Kotlety sojowe lubisz?
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ja gotuję sama więc specjalnych zapasów nie zabieram...
jeżeli masz możliwość to weź warzywa póki są i do zamrażarki. pokrojone mięso w zamrażarce też dobra sprawa. ktoś pisał o jajkach... też zawsze są u mnie w lodówce ![]() może klopsiki w sosie? do woreczka, woreczek do pojemniczka, zamrozić. potem tylko wyciagnac z pojemniczka i zgrabna kostka ![]() co do słoiczków to na pewno leczo (wystarczy zapasteryzować i może stać całą zimę ![]() ciekawi mnie bardzo ten słodko kwaśny... chyba wypróbuję póki jeszcze jestem w domu (ja się wyprowadzam dopiero za tydzień ![]() ja zabieram z przetworów ogórki w curry, śliwkę w czekoladzie, dżem truskawkowy i kompoty... z gruszek, śliwek i truskawek ![]() i zazdroszczę miejsca w zamrażarce... u nas jedna mała na 8 osób. pięknie ![]() a na kryzysy (albo na sesję, gdy nie mam czasu) gotuję garnek zupy warzywnej i mam obiad na 3 dni z głowy.
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! Edytowane przez Ashira Czas edycji: 2009-09-26 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Tak się złożyło, że rodzice mnie zawożą, więc postanowiłam zabrać całą "wałówkę". I tak przygotowałyśmy z mamą kotlety, krokiety, sałatkę, sosy do słoików, przetwory i masę innych mniejszych i większych rzeczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.