Zapasy na studia:-) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-25, 18:57   #1
blackmoon_
Raczkowanie

Zapasy na studia:-)

Witam, nie mam pomysłów co zabrać ze sobą, gdy będę wyjeżdżać na studia za dwa dni. Do tej pory zabierałam różnego rodzaju pierogi, uszka, kopytka, naleśniki, kotlety schabowe. Chciałabym to jakoś urozmaicić.. Macie jakieś pomysły? Muszę jutro zabrać się za przygotowywanie potraw, które następnie powędrują już na miejscu do zamrażalnika i będą moim pożywieniem na czarną godzinę
blackmoon_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 19:43   #2
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Zapasy na studia:-)

krokiety? gołąbki?
hmmm myślę... dam znać jak coś ruszy

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 19:50   #3
Amizu
Rozeznanie

Zrób sobie leczo i włóż gorące do słoika aż "złapie" będziesz mogla długo trzymać w lodówce. Jeśli nie lubisz sosów z torebki ;p bo ja nie lubię. To przygotuj sobie rożne sosy w słoiczkach będą jak znalazł do makaronu.
Amizu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 20:08   #4
blackmoon_
Raczkowanie

Właśnie też pomyślałam, że wezmę trochę domowych sosów- wystarczy podgrzać, ugotować makaron lub ryż i hop
Stary 2009-09-25, 20:31   #5
zosienka666
Rozeznanie

gdzieś na forum był przepis na sos słodko-kwaśny - fantastyczny jest!

ja miałam przepis stąd:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe19022.html
Stary 2009-09-26, 08:55   #6
Sherrie
Rozeznanie

ja takie rzeczy typu pierogi bede brala na biezaco a z zapasow to ogorki, grzyby marynowane, papryka, sos paprykowy, sliwki z czekolada, sliwki, dzemy malinowy, trusakawkowy, aroniowy z jablkiem, soki z tych owocow, dzemy z dyni

no a pozniej to to co da sie wziac do np sloika: leczo, bigos, zupy, albo pojemnika: zapiekanki, makarony, ryze, itp

nawet bralam placki i je mrozilam hehehe
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 09:03   #7
Antilia
Uzależnienie

Ja od mamusi biore to czego nie jestem w stanie przygotować w Krakowie (mikroskopijna kuchnia) czyli głównie gołąbki, pierogi Od rodziców przywożę też to na co samej żal by mi było wydać pieniądze czyli kupa słodyczy masło orzechowe i musli

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 11:11   #8
kiciakasia
Zakorzenienie

jesz mieso, wiec mozesz np.pokroic kurczaka,wsadzic do woreczka z marynata i zamrozic.a potem tylko siup na patelnie i ryz
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 13:31   #9
angellka
Zadomowienie

GG do angellka

JA dzisiaj robie sos chiński ten słodko-kwaśny Świetna sprawa w zeszłym roku miałam na cały rok. Z domu jeszcze zabieram słoiki: ogórki, papryke, dżemy, plus jakieś gołąbki itp.
Stary 2009-09-26, 14:58   #10
Vildi
Rozeznanie

Narobiłyście mi ochoty na ten słodko-kwasny sosik na początku tygodnia zabieram sie do roboty

i najnowszy - 3
Vildi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 15:03   #11
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
jesz mieso, wiec mozesz np.pokroic kurczaka,wsadzic do woreczka z marynata i zamrozic.a potem tylko siup na patelnie i ryz
Zgadzam się, warto mieć zawsze w zamrażalniku jakieś mięsko.
Oprócz tego sos pomidorowy w kartoniku, zapas makaronów, kasz, ryżu, jeśli lubisz, to słoik oliwek. Dobrze też mieć jakieś warzywa pomrożone, wiadomo, sezon się kończy. O, i mnie przynajmniej często się przydają jajka - jak nie mam czasu lub po prostu nie chce mi się przygotowywać mięsnego akcentu, na warzywa/cośtam wylewam jajka i smażę omlet. A najszybszy, najbardziej kryzysowy obiad, to dla mnie makaron z serem białym;D. Ale nie każdemu smakuje. Kotlety sojowe lubisz?

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 16:29   #12
Ashira
Wtajemniczenie

ja gotuję sama więc specjalnych zapasów nie zabieram...
jeżeli masz możliwość to weź warzywa póki są i do zamrażarki. pokrojone mięso w zamrażarce też dobra sprawa.
ktoś pisał o jajkach... też zawsze są u mnie w lodówce na szybki obiad idealne (albo parówki :P )
może klopsiki w sosie? do woreczka, woreczek do pojemniczka, zamrozić. potem tylko wyciagnac z pojemniczka i zgrabna kostka
co do słoiczków to na pewno leczo (wystarczy zapasteryzować i może stać całą zimę ), sosy warzywne.
ciekawi mnie bardzo ten słodko kwaśny... chyba wypróbuję póki jeszcze jestem w domu (ja się wyprowadzam dopiero za tydzień )
ja zabieram z przetworów ogórki w curry, śliwkę w czekoladzie, dżem truskawkowy i kompoty... z gruszek, śliwek i truskawek
i zazdroszczę miejsca w zamrażarce... u nas jedna mała na 8 osób. pięknie

a na kryzysy (albo na sesję, gdy nie mam czasu) gotuję garnek zupy warzywnej i mam obiad na 3 dni z głowy.

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!

Edytowane przez Ashira
Czas edycji: 2009-09-26 o 16:31
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 19:56   #13
blackmoon_
Raczkowanie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Tak się złożyło, że rodzice mnie zawożą, więc postanowiłam zabrać całą "wałówkę". I tak przygotowałyśmy z mamą kotlety, krokiety, sałatkę, sosy do słoików, przetwory i masę innych mniejszych i większych rzeczy nie wiem jak się zabiorę z tym wszystkim... a co do zamrażarki to rzczywiście zajmuję prawie całą, wiec jutro zapełni się w błyskawicznym tempie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości