|
|||||||
| Notka |
|
| Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
białe kreski na paznokciach POMOCY!
Przez 4 lata nosiłam tipsy, teraz moje paznokcie nie dość, że są łamliwe i kruche, to do tego pojawiły się na nich białe kreski, wiem, że to z braku witamin. Co mogę zrobić żeby zniknęły?Przez nie nie mogę malować paznokci na jasny kolor
Pomóżcie...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: białe kreski na paznokciach POMOCY!
Takie kreski oznaczają przede wszystkim brak magnezu w organizmie, także możesz taki magnez kupic w aptece czy sklepie ewentualnie zakupic tabletki z calą gamą witamin. Ale powinnaś zgłosić sie z tym do dermatologa.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
a myślisz, że dermatolog może zalecić coś innego oprócz magnezu i innych witamin?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
jest wiele teorii na temat białych kresek na paznokciach - nawet w książkach dla profesjonalistów nie ma jednoznacznej odpowiedzi skąd się one biorą
ja miałam na przykład takie kreski po urazie przedłużonego paznokcia natomiast to, że paznokcie sa słabsze po zdjęciu masy jest naturalnym stanem - farbowane włosy też są osłabione kwestia tego w jaki sposób paznokcie były traktowane przez Stylistkę oraz klientkęproponuję: - obserwować płytkę paznokciową - czy zmiany na paznokciu przesuwają się wraz z jego wzrostem - nosić krótko obcięte paznokcie i malować je co da chociaz minimalną ich ochronę - poszukać preparatów do zniszczonej płytki (dziewczyny pisały o nich w osobnym wątku)
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Polecam odżywkę z mirry- codzienne wmasowanie ją w skórki dwukrotnie przyśpieszy wzrost paznokci, przy czym będę rosły grubsze i twardsze.
Odżywkę można kupić w hurtowniach z produktami do stylizacji paznokci i w dobrych gabinetach kosmetycznych. |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
a słyszałam, że również olejek rycynowy wspomaga wzrost i strukturę paznokcia, czy to prawda?
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- olej rycynowy też pomaga. ja stosuję świetny balsam do paznokci HERBA STUDIO kupiony w aptece za 7 zł. (jest o nim wątek). Edytowane przez Tygrys Tati Czas edycji: 2009-10-31 o 19:42 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
wiecie co od jakieś tygodnia maczam sobie dziennie po 10 min w olejku rycynowym i muszę przyznać, że tak jak zawsze paznokcie rosły mi barrrrrrrrdzo wolno, tak przez tydzień urosły ze 2,5mm
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Białe kreski znikną Ci wraz ze wzrostem paznokci. Nie wiem ile odrasta cała płytka paznokcia? 3 ms? Musisz być cierpliwa, cierpliwie odżywiać paznokcie i możesz wspomóc się jakimś preparatem witaminowym, typu Belissa czy Humavit. Teraz, okres jesienno-zimowy, na pewno nie zaszkodzi, bo witamin pod dostatkiem w pożywieniu nie ma tak jak wiosną, latem. Te białe kreski, to nie białe kropki, jeśli dobrze rozumiem? Bo te drugie są wynikiem braku witamin. Te Twoje kreski to podejrzewam mechaniczne zmaltretowanie paznokci tipsami. Płytka była mocno spiłowana i one są pewnie cienkie i słabe jak bibułka, znając życie.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Odżywka z mirry dostępna np w euro fashion, hurtowniach lub salonach kosmet.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
przyznaję, że są jak bibułki
ale już przynajmniej swoje a nie te plastiki
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
aa białe kreski wraz ze wzrostem paznokci posuwają się do przodu
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
alalajna obserwuj je dalej
jest prawie pewne, że zrosną całkiem pielęgnuj pazurki a będzie dobrze
|
![]() |
Nowe wątki na forum Paznokcie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.

Pomóżcie...

kwestia tego w jaki sposób paznokcie były traktowane przez Stylistkę oraz klientkę