|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
RANY po pryszczach
mam wielki prblem po pryszczach zostaja mi rany i robia sie strupy....
musze sie tego jak najszybceij pozbyc jak to zrobic ? musze mi sie zagoic jakos wmiare szybko ale czego uzywac? prosze odpowiedz !!! mam przez to zly humor i najchetniej nie wychodzilabym z domu przez to
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: RANY po pryszczach
Hej, mam ten sam problem
po pryszczach robią mi się czerrrwone rany, które potem stają się strupami... potem gdy to odpadnie, zostają nadal czerwone blizny!!! to wygląda okropnie i jest widoczne pod każdym podkładem Ja także proszę o pomoc co stosować, żeby się tego pozbyć oraz jaki podkład jest dobry żeby to zatuszować?? (do cery tłustej i mieszanej i trądzikowej) Może ktoś potrafi pomóc? Bo mi dermatolog jakoś nie potrafi pomóc Pozdrawiam ![]() hmm znalazłam takie coś na wizażu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=64816 może to się nadaje?? Edytowane przez grochu91 Czas edycji: 2009-11-12 o 14:55 |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Najlepiej jakiś kryjący podkład - tutaj jest duży wybór, jednak on sam nie wystarczy (no może oprócz Vichy Dermablend) - konieczne jest użycie korektora w sztyfcie. Najtańszy i bardzo skuteczny jest MissSporty So Clear - polecam
Długo się trzyma, niestety dostępny tylko w dwóch wersjach kolorystycznych. Nakładaj go na podkład albo pod - jak Ci lepiej Sama używam podkładu IsaDory High Performance All-day Foundation i na to ten korektor - super efekt. Z kryjących podkładów mogę polecić Ci też Vichy Dermablend, jednak skóra trochę się po nim świeci, ale kryje bez zarzutu! |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czerwone plamki przykryje fluid o żółtawym odcieniu lub (jeśli ewidentnie nie współgra ze skórą) zielonkawy korektor pod podkładem.
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
tez mialam taki prblem... gojenie przyspieszal mi krem i maseczka; maseczka perfecty no problem z gryszka krzemieniem i glina a kremik chyba SORAYA w takim opakowaniu z pompką... niebieskie pudelko chyba w kazdym razie do cery problemowej i n aprzebarwienia... swietne sa tez oklady z listkow aloesu no ale to jeszcze trzeba miec min. roczny aloes w domu
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Mnie gojenie ranek po przykrych niespodziankach
przyspiesza maść Alantan. Smaruję grubą warstwą na noc i bardzo cieniutką pod makijaż bo jest tłusta.
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
a ja słyszałam, że tego się już nie wyleczy..ale najlepiej iść z tym do dermatologa może on coś poradzi..p.s. też mam takie rany i niestety nic już się z tym nie da zrobić..to jest od tego, że jak wychodzi pryszcz to się w nim dłubie i nie daje mu się wyleczyć a to strupa się odrywa i znów..
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
oj nie strasz że sie nie da wyleczyć bo ja też mam takie rany. Ten alantan jest bez recepty do kupienia w aptece ?
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Pryszcza zawsze można wydusić ale nie powinno się go non stop dotykać i dłubać w nim.
Polecam ci pastę cynkową. Posmaruj i zostaw.
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Tak, alantan kupisz bez problemu. Mi osobiście po długim co prawda czasie schodzą wszelkie ślady, ale teraz borykam się z problemami na plecach. :/
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Również stosuje paste cynkową na takie krostki, ładnie wysusza. Często też przecieram spirytusem z dodatkiem rumianku, ale stosowanie tego powinno być troszkę pod kontrolą, żeby nie zaszkodzić skórze.
Podkładu nie używam, za bardzo powoduje wydzielanie się sebum, ale często sięgam po puder Synergen , dostępny w Rossmanie - bardzo ładnie matuje i stapia się z kolorem cery.
" Siedziałem cicho i próbowałem się z nim porozumieć telepatycznie. Wyjaśnić mu jak mi przykro z tym co się stało. Pomyślałem o całym żalu i smutku na tym świecie. Chciałem z całego serca po prostu zostawić ten świat. I móc tak jak dwa anioły w nocy magicznie...zniknąć." Neil McCormick > |
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Gorąco polecam sprawdzony TRIBIOTIC w saszetkach dostępnych w każdej aptece ( 1 szt. ok. 1 ,75 zł) po ranie nie ma śladu już po 2 dniach . Rany trudne to wyleczenia często tworzą się na skutek wyciskania ten środek świetnie sobie z nimi radzi. Nie podrażnia ! nie wysusza !działa szybko ,przypomina bezbarwny bezzapachowy żel.Przyspiesza także "wyczyszczenie" bolących "guzowatych"pryszczy podskórnych z ropy a nastepnie dalsze gojenie
Pozdrawiam ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- http://zrobsobiekrem.pl/pl/p/Olejek-...-NATURALNY/179 Wykazuje właściwości silnie odkażające, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwropne, przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe. Początkowo może wywołać lekkie pieczenie skóry, potem jednak ten objaw zanika. Nawet w stanie nierozcieńczonym nie powoduje oparzeń czy nadmiernych podrażnień skóry. Stosuje się go w leczeniu trądziku, gdyż zabija bakterie, które powodują infekcje skórne, równocześnie wygładza ją, reguluje produkcję łoju, zapobiega występowaniu blizn. |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny,
ja mam głębokie rany po każdym pryszczu, nawet najmniejszym. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale moje pryszcze "same" wyskakują tzn. pękają. Nie wyciskam, a mimo to mam wielkie czerwone placki, których za chiny nie mogę nawilżyć. Kiedy nakładam krem BB wygląda to okropnie. Teraz jest zima, więc olałam trochę sprawę wizerunku i używam tylko masła shea i korektoru. Wiem na pewno, że zarówno pasta cynkowa i olejki eteryczne (z drzewa herbacianego, lawendowy) tylko pogarszają sprawę. Może któraś z Was już znalazła jakiś patent na ten problem? |
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
łykanie tabletek z cynkiem przyspiesza gojenie (mi to rownież wyleczylo trądzik)
http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=294 |
|
|
|
|
#16 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Czy możesz podać nazwy tych leków przepisanych Ci przez dermatologa? Borykam się z problemem trądzikowej cery i z bliznami. Z doświadczenia wiem też, że trudno trafić na naprawdę dobrego dermatologa. Stąd moja prośba, chciałabym poczytać nieco o tych lekach i być może podpowiedzieć coś lekarzowi. Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
Pierwszym lekiem, który okazał się u mnie strzałem w 10, ponieważ zahamował namnażanie się bakterii na mojej twarzy był Aknemycin Plus - taki płyn w buteleczce, stosowałam go tylko na noc przez około 2-3 miesiące. Kiedy nie miałam już ropnych pryszczy, które mogłyby zostać rozdrapane lub uszkodzone, pani doktor przepisała mi Differin, który używam już długo, z przerwami po dziś dzień... właśnie po to żeby złuszczyć skórę i wygładzić ją tym samym, ale też działa on przeciw zapalnie, więc na mniejsze pryszcze też się nadaje. Po drodze miałam też przygodę z lekami takimi jak Akneroxid, Epiduo i Klindacin T, ale okazały się niewypałem, bo w pierwszym i drugim jest nadtlenek benzoilu, który u mnie akurat działa bardziej alergicznie niż leczniczo, a trzeci z tych leków w ogóle na mnie nie zadziałał - wobec tego zostałam przy Differinie. Jeśli chodzi o łykanie czegoś na skórę, to brałam jakiś czas Visaxinum, nie wiem czy miał aż tak wielki wpływ, ale myślę że jest pomocny. Mam nadzieję, że nikt nie posądzi mnie tutaj o reklamę tych leków, absolutnie nie to było celem mojej wypowiedzi, a jedynie pomoc ![]() Pozdrawiam
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Były podobne wątki... i jak mam być szczera to mnie wkurzają.
JAK SIĘ nie chce mieć placków na twarzy to się nie wydusza i nie zdrapuje, a później piszczy. Nie pisze tutaj panna z cerą jak pupa niemowlaka... też męczę się z krostkami i przebarwieniami ALE NAJLEPSZYM sposobem jest zostawić twarz w spokoju. Nie gmerać, nie szczypać, nie uciskać, nie DRAPAĆ, zdrapywać, rozdrapywać. Idźcie do dobrego dermatologa i zwalczajcie problem od wewnątrz. Wiem jak to wkurza jak coś jest na twarzy, ale litości, drapiąc co rusz nowe niespodzianki robicie sobie jeszcze więcej ran na twarzy. POMOCNY może się okazać tribiotic. Możecie go kupić w aptece w małej saszetce za kilka złotych. Jest dobry na rany i nie śmierdzi jak cepan czy inne tego typu specyfiki. O kamuflowaniu pisała koleżanka wyżej (żółty/zielony ton). Gosh ma bardzo dobre zielone korektory, które kryją jak należy. Cena to około 40 złotych.
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Ja też sobie zafundowałam niezłą niespodziankę na twarzy, teraz wyglądam okropnie, czerwona buła i okropnie boli i nadal szczypie...
muszę to na noc czymś posmarować bo nie mogę na to patrzeć, kupię tribiotic w aptece i zobaczę czy na rany po pryszczach też działa ![]() bo nie wie nikt czy maść z wit A sie nadaje?? |
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
PASTA CYNKOWA z kwasem salicylowym. Kosztuje grosze bo ok. 3 zł. Pięknie goi, uspokaja cerę, znika zaczerwienienie i opuchlizna. Na prawdę polecam.
Edytowane przez emigota2 Czas edycji: 2014-02-17 o 11:19 |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
na wszelakie plamy i ślady polecam Bioderma Sebium Serum krem z kwasami złuszczający
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam takie gaziki kupione w aptece Leko do przemywania potem dla złagodzenia zaczerwienienia można nałożyć krem Avene cicalfate z doświadczenia wiem, że tak czy siak to sie tworzy wszystko na nowo...
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
teraz mam strupek, nic z nim nie robię , czekam az odpadnie, a wtedy zostanie ślad...
a po nim pewnie blizna... tribiotic pomoże na takie coś? chodzi mi o to czym posmarowac buzie jak juz ten strupek odpadnie |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
masz napisane wyżej ...
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:32.

musze sie tego jak najszybceij pozbyc jak to zrobic ? musze mi sie zagoic jakos wmiare szybko ale czego uzywac? prosze odpowiedz !!! 

po pryszczach robią mi się czerrrwone rany, które potem stają się strupami... potem gdy to odpadnie, zostają nadal czerwone blizny!!! to wygląda okropnie i jest widoczne pod każdym podkładem
Pozdrawiam