|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Weekendowy wypad do Moskwy?!
Witam
![]() Czy była może któraś z Was w Moskwie? Jak z dojazdem? Wyszperałam już w Internecie, że są trzy najpopularniejsze sposoby dojazdu: - pociągiem z Polski - pociągiem z PL na Ukrainę/Białoruś (np. do Lwowa) i później przesiadka do Moskwy - tanie linie lotnicze Wiem, że trzeba mieć wizę i wiem, że łatwo ją załatwić ![]() Mi zależałoby na typowym weekendowym wypadzie - konkretnie na koncert. Z jednym (góra dwoma) noclegiem na przykład. Czy da się takie coś zorganizować w miarę tanio? Czy ktoś próbował? (niekoniecznie oczywiście na koncert) Może warto by się zgłosić na jakieś konkretne tematyczne forum? Wyszukiwarka PKP wprawdzie pokazuje połączenia, ale nie określa ich ceny. Wyszukiwarka SkyScanner najtańszy lot (dla jednej osoby) wycenia na prawie 500zł. To naprawdę aż tak kosztowna zabawa? Pomoże ktoś w zdobyciu informacji ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Weekendowy wypad do Moskwy?!
nie bylam, ale chetnie bym tam pojechala na weekend. A nie trzeba czasem zezwolenia na przyjazd/wyjazd?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie bardziej interesuje kwestia dojazdu... Do punkt wydawania wiz jest w moim mieście, więc podejść i dokładnie wypytać zawsze mogę. Ale póki co nie mam zielonego pojęcia ile taka wycieczka mogłaby kosztować, jak dojechać gdzie przenocować.... ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Aby jechać przez Białoruś musisz mieć wizę tranzytową w obie strony - lepiej jechać pociągiem przez Lwów
![]() ![]() ![]()
gdybyś była trochę większa upiekłbym Cię w słodkim cieście Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne! ![]() Edytowane przez Cathas Czas edycji: 2009-11-18 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do noclegu i zwiedzania, to Moskwa jest ponoć najdroższym miastem w Europie, więc tanio nie będzie ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() To niestety nie na moją kieszeń.... ![]() Naprawdę nie ma tańszych alternatyw ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Znajoma Rosjanka jeździła z Warszawy (wyjazd ok. godziny 17 ) do Brześcia, tam przesiadka i (ok. godziny 21-22) pociągiem do Moskwy - przyjazd po około 12h. Czyli podróż mniej niż dobę. Z tego co mi mówiła to jest taniej dojechać do Terespola i tam się przesiąść. A jeszcze taniej z kolejną przesiadką w Mińsku Białoruskim. Podróż w jedną stronę wynosiła ją około 100 złoty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() Wiesz może, czy takie kilka przesiadek nie jest ryzykownych za bardzo? W Rosji wprawdzie nie byłam, ale z książek ![]() ![]() Wiem, że to specyficzny kraj, dlatego tak się dopytuje... Każda informacja jest dla mnie cenna ![]() .. dlatego dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Z tego co słyszałam to pociągi w Rosji są szybsze i bardziej punktualnie niż nasze PKP. Z Brześcia i Mińska jest po kilka pociągów dziennie na danej trasie, więc czekać kilkanaście godzin nie będziesz. Najdłużej czeka się w Brześciu. Jak jedziesz bezpośrednim to wtedy kilka godzin na zmianę rozstawu kół w wagonach, a jak z przesiadką to trzeba poczekać na dworcu na swój. Strajków na kolei tam jak na razie długo nie było. Dobrze jest też mówić po rosyjsku to wtedy nie okantują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() To dobra wiadomość, że pociągi funkcjonują dobrze ![]() Da się jakoś te pociągi zarezerwować/kupić bilety przez neta, czy jednak trzeba na żywioł iść i co stację kupować?
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Najlepiej pójść na informację PKP na stacji i się dokładnie dowiedzieć w jakich dniach jeżdżą jakie pociągi. A potem kupować bilety na bieżąco na stacjach, gdzie wsiadasz. Znajoma jechała i kupowała bez problemu bilet w Brześciu a potem powrotny w Moskwie, bez wyprzedzenia, tego samego dnia co jechała w każdą stronę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() A coś o noclegach wiesz może?
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Niestety nie bo znajoma u swojej rodziny nocowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
co do języka to mogę powiedzieć, że rosjanie nie są zbyt przychylni nastawienie do polaków. tak mowiła moja koleżanka, która akurat studiowała rusycystykę (czy jak to się odmienia
![]()
![]() |
#16 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Mimo wszystko dziękuję za tyle informacji
![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A ja Ci polecam tę stronę, akurat do Rosji jest dość drogo, ale sa inne kraje i sposoby dojazdu, czasem można naprawdę ciekawe informacje znalezc
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
radziłabym uważać na Rosję, z uwagi na świńską grypę. Podobno apogeum będzie styczen/luty. Mam znajomych w Moskwie, dodatkowo przez to wyjazd mojego roku do Petersburga został przesunięty [studiuję filologię rosyjską].
sprawdź możliwość lotu samolotem- lot kosztuje ok 600 zł w jedną stronę + kupujesz tylko jedną wizę (ok,220 zl) tylko do Rosji. Jadąc pociągiem, płacisz ok 500 zł + 2 wizy (białoruś-rosja) pozdrawiam ![]() ps. chciałam jechac do rosji na wakacje- jest to bardzo drogi wyjazd.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.