![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zero planow
witam
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zero planow
Tak szczerze to profil nie ma tak ogromnego znaczenia.
Bywa tak, ze jest sie na humanie a z historii nic robic nie trzeba, za to z fizyki jest takie pieklo, ze ledwo wyciaga sie na dopuszczajacy. Komu sie chce ten sie nauczy, wiadomo. Ale zwykle wsrod uczniow jest tak, ze jak nie musza to sie nie przemeczaja. Ja wybralam takie przedmioty na rozszerzone, z ktorych dobrze mi szlo. Mozna nienawidzic przedmiotow scislych a wybrac sobie wybrac mat-fiz majac nadzieje, ze pojdzie sie potem na takie i takie studia a potem dostanie swietna prace. Tylko czy warto tak sie meczyc to inna sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no wlasnie.. ja juz jestem taka zdezorientowana ze nie wiem co robić.co umiem,potrafię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Wybierz profil ogólny - w którymś momencie zorientujesz się, co Cię interesuje, jaki przedmiot lubisz najbardziej i:
1. wybierzesz studia w tym kierunku 2. wybierzesz sobie jakiś zawód, który będzie przynosił Ci satysfakcję.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
jak juz zdązyłam się zorientować-nie ma takiego profilu w szkołach do ktorych startuje. wiec raczej to odpada..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
A co to za profil?
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
profil szkoły? bo nie zrozumiałam za bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
nie ma już profilu ogólnego
![]() nie wiem jakie miasto ale szukaj klas: językowych/europejskich albo profil psychologiczny ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
własnie,tu nawet takich nie ma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hmmm no nie wiem a może gdzieś dojeżdżać?
ja wychodzę z założenia że lepiej iść do klasy europejskiej i mieć rozszerzone języki na dobrym poziomie za darmo (w szkole językowej to grubo kosztuje) i fizyki geografie podstawowe; p
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
O Jezus Maria, jak to nie ma? Aż taka stara jestem?
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Tylko że trzeba też brać pod uwage, na jakie studia chce się iść, a po europejskim może być trudno się dostać np. na prawo
![]() Napisz na kartce wszystkie przedmioty i spróbuj je uszeregować od najgorszych. W ten sposób sobie wyłonisz najlepsze, i na taki profil możesz pójśc ;p
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
mieszkam na wsi i te dojazdy to nie za bardzo wlasnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No właśnie dlatego śmieją się z nazwy "liceum ogólnokształcące" bo nie istnieją klasy ogólne.
Każda klasa ma jakiś profil, czy to sportowy, czy dwujęzyczny, human, europejski, psychologiczny - nie ma klas ogólnych ;{! Spisz sobie właśnie jak ktoś wyżej napisał przedmioty od znienawidzonych do tych które przełkniesz jakoś :P i wybierz najmniejsze zło
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
polski to najgorsze zło
![]() myśle ze geografia,biologia,chemia ,matematyka,historia przejdzie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
A języki obce?
Przede wszystkim ważne jest to, żeby szkoła była na przyzwoitym poziomie. Bo co z tego, że będziesz miała wybrane przedmioty w zakresie rozszerzonym, skoro ogólnie szkoła będzie bardzo słaba ![]() Nie ma co się przejmować aż tak bardzo profilem, ja byłam na humanie, a wiele osób z mojej klasy zdawało maturę z matematyki, biologii i chemii ![]() Nie przejmuj się tak, że nie masz jeszcze sprecyzowanych zainteresowań, wiele osób na pewno jest w takiej samej sytuacji ![]() ![]()
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
skoro polski ujdzie, proponuję humana - jeśli ci się odwidzi w każdej chwili znajdziesz spokojnie czas na języki obce albo przedmioty ścisłe. na bio-chemie czasu nie znajdziesz ;p bo to głównie rycie na pamięć.
moze pol-wos-ang ? najlepsza opcja pol-hist-wos ang-wos-niem ? nie wiem co jest do wyboru ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
moj niemiecki jest straszny
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- i nie zapomnijmy ze napisałam ze POLSKI to najgorsze zło,jak i WOS również..ah,a chciałam być prawnikiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
z wosem to nie wiedziałam, ale z polskim nawet na rozszerzeniu nie ucząc się wyciągniesz na tą dwójkę - to twój język ojczysty więc chcąc nie chcąc jako tako rozumiesz przekaz wierszy, a z matematyką to już trzeba bardziej popracować.
hist geo ;P?
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, to jest tak.
Musisz zdawać polski obcy i matematykę. Jesteś w humanie: automatycznie lepiej poznasz j polski niż ktoś z mat fizu jesteś w europejskiej: automatycznie lepiej poznajesz język obcy który tak czy siak musisz zdać jesteś w mat fizie: poznajesz matematykę którą i tak musisz zdawać bio chem - poznajesz przedmioty które nie są wymagane na maturze i oprócz nauki rozszerzonej biologii i chemii na bieżąco (powiedziałabym bardzo trudne) musisz ryć jeszcze z matematyki obcego i polskiego, żeby zdać z tego przyzwoicie maturę. Więc ta klasa powiem szczerze ma najgorzej ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
a np.u mojej przyjaciołki w szkole jest wlasnie na bio-chem,klasa maturalna,baba z polskiego wrecz zmusza do nauki polskiego,tak że są naprawdę bardzo dobrze przygotowani.tak samo jest i z matematyką.choć brakuje czasu-jest prawie pewna ze na jakims poziomie to zda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Tzn tak tak to zależy od nauczycieli ale ja sobie nie wyobrażam ;
uczyć się rozszerzonej biologi (stosy notatek) uczyć się rozszerzonej chemii (kilogramy książek) uczyć się matematyki uczyć się polskiego uczyć się obcego i wyrobić się ze wszystkim na piątki ;p to raczej nieosiągalne, zwłaszcza jeśli się nie planuje zdawać rozszerzenia z biologi i chemii, po prostu taki zabieracz czasu już nawet o maturę nie chodzi ale o to ile pracy w to trzeba włożyć. na profilu humanistycznym uczysz się: polskiego rozszerzonego który i tak musisz zdawać historii rozszerzonej która lubisz obcego który i tak musisz zdać i matematyki którą i tak musisz zdać ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
to teraz już naprawdę nie wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
hummm, profil to taka bzdeta- przynajmniej u mnie w liceum. mój brat był na profil sportowym a teraz studiuje budownictwo gdzie jest duzo matmy i chemii, więc nie jest to aż tak ważne. Wiadomo masz więcej godzin itp., ale wiedz, że wybór profilu nie jest aż taki ważny, ba można go nawet zmienić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
A u nas w tym roku w LO zrobili profil ogolny. Ale nie wydaje mi sie zeby byl on rozwiazaniem Twojego problemu. W takich malych miejscowosciach gdzie sa 4 profile na krzyz, do ogolnej ida osoby ktore za wszelka cene chca chodzic do liceum. I to doslownie bo oni aby tam chodza.
Jezeli dobrze idzie Ci z chemii biologii, to mozesz sie zastanowic nad tym profilem, ale sa to ciezkie przedmioty i w porownaniu do gimnazjum tam sa o wiele bardziej skomplikowane rzeczy. A potem gdy idziesz na studia zwiazane z chemia i biologia jest jeszcze wiecej nauki. Trzeba oceniac swoje mozliwosci co do wyboru klasy, bo jezeli jestes np. leniwa to nie mozesz sie rzucac na gleboką wode. Ja jestem w 1 klasie mat fiz i choc nie zamierzam zdawac fizyki, to zdecydowalam sie na ta klase (u mnie sa tylko 4 profile w szkole, a nie mialam wyboru zeby isc gdzies dalej do szkoly, bo rodzice by sie pewnie nie zgodzili, a poza tym to nie byloby moim marzeniem zeby pol dnia spedzac na dojazdach) w gim. mialam na koniec roku 6 z chemii, kazdy mi sie pytal czemu nie ide do bio chema, ale czulam ze bym sobie nie poradzila, a poza tym nie lubie biologii... No a wybor profilu nie jest taki znowu nie wazny, bo zawsze masz wiecej godzin tego co planujesz zdawac na maturze, w zaleznosci od wyboru klasy masz roznych znajomych, ktorzy tez bardzo wplywaja na Twoja nauke;] a z pozniejszym zmienieniem profilu moga byc klopoty, bo roznych klasach sa rozne jezyki i ciezko potem ulozyc plan dla jednej osoby ktora sie przepisala. Przynajmniej tak to wyglada w malym miescie...;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Uczyć się w liceum będziesz musiała wszystkiego, tylko sama musisz zdecydować, co na 3, a co na 5 ![]() ![]() A właściwie, jakie masz konkretnie do wyboru profile w szkołach, do których chcesz się dostać?
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
za moich czasow to ludzie w Twojej sytuacji wybierali profil ogolny, ale to wiesz ja chodzilam do LO jeszcze w poprzednim stuleciu, wiec na mnie nie patrz.
![]() To idz na profil jezykowy - co bys nie robila w zyciu to znajomosc czegos jeszcze niz nasza piekna polszczyzna - raczej nie szkodzi a pomaga losowi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja bym jednak nie wybrala humana skoro nie lubisz polskiego i wosu.
dziewczyny maja racje z tymi jezykami, moze znajdziesz jakis jezykowy bez rozsz. polskiego typu ang-niem-hist na biol chemie duuzo nauki, na pewno wiecej niz na mat-geo, wiem bo moja kumpela jest na bch i ma wiecej nauki (glownie teoria z biologi i chemia), a ja na mat-geo-ang nie narzekam ![]() ![]() a wahalam sie miedzy tymi dwoma profilami do ostatniej chwili, kilka dni przed ta elektroniczna rekrutacja zdecydowalam, ze jednak rycie na biol-chemie to nie dla mnie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.