|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Neva Masquerade
Łączmy się miłośniczki kotów Neva Masquerade
Ten wątek poświęcam na porady, zdjęcia, informacje o Nevach Jednym słowem wszystko o Nevach. Jesli macie tego pięknego kota to podzielcie się swoimi refleksjami p.s Jesli byl juz taki watek to najwyzej zostanie usuniety Aczkolwiek ja znalazlam watek o Sybirakach ogolnie, a chcialam konkretnie o Nevach.
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Neva Masquerade
Alez Nevy to sybiraki tylko w innej odmianie barwnej.
Ja o moim w kazdym razie juz pisalam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie
![]() Czy oczka Nevki z czasem troszkę ciemnieją? Moja ma taki baaardzo jasny ten błękit. Ma dopiero 2 miesiace i ciekawi mnie czy one zrobią się takie śliczne głębokie. Bo te wyglądają troszkę jak wyblaknięte. Pozdrawiam wszystkie doświadczone kocie mamy. Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.nevaclub.pl/index.php?id=standard . Poza tym każde oczka kociaka/szczeniaka zmieniają kolor tak jak ludzkie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Wklejcie zdjęcia swoich nevek
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Witam, mój kociak wabi się Bodzio
mam go od 1,5 miesiąca. Ta rasa jest fantastyczna!! Mam tylko jeden problem, jak się ją wymawia? Czy tak jak się pisze? Czy może bardziej z angielskiego?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Bogdan jest bardzo przystojny
śliczny kociak. a co do nazwy, to czyta się mniej więcej tak: " Newa Maskerada" albo w skrócie mówi się po prostu "Newka"
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Newa maskarejd
![]() Z jakiej hodowli go masz? Edit: jazabeth podała wymowe rosyjską(?), ja uzywam angielskiej,
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Muszę Cię zmartwić bo mój "przystojny Bogdan"
nie ma rodowodu ![]() Pewnie uznasz, że w związku z tym nie jest kotem rasowym (masz prawo ) ja wiem swoje i jestem przekonany, że niedźwiedź to z niego nie wyrośnie
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
hmmm... nie będę się wypowiadała w kwestii rodowodu bo nie po to został założony wątek
jako iż jesteś mężczyzną a mężczyźni dość wrażliwie podchodzą do tego tematu zapytam wprost : będziesz kastrował Bogdana?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
To raczej nie jest kwestia tego, co kto uzna, ale tego, co jest faktem. A faktem jest, że kot Twój rasowy nie jest. Mam tylko nadzieję, że nie będziesz go bezmyślnie rozmnażała.
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Tak oczywiście Bodzio będzie wykastrowany
Nie po to go mam żeby na nim zarabiać a on jeden mi wystarczy. A poza tym bym go chyba nie upilnował bo już uwielbia siedzieć na balkonie (1p) no i oczywiście spacery A pomimo, że nie mam "rasowego" kota to polecam wszystkim tą właśnie rasę kotów. Miałem wiele kotów ale Bodzio jest wyjątkowy |
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
sprawa marcowania u kocurków jest o tyle nieprzyjemna,że znaczą teren, czyli wszystko co masz w domu
ja na szczęście mam kotkę,ale też musiałam ją wysterylizować, bo ruję miała okropną. a jaki jest bodzio z charakteru? ciekawi mnie jakie są te koty
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Bodzio jest milusim przytulaskiem
) wystarczy kartka papieru zwinięta w kulkę lub orzech włoski, czasami zdejmuje sobie z półki cukierka i się nim bawi nawet w kuwecie Taki właśnie jest Bodzio
|
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
heheh
jak lubi pogadać w kuwecie, to rzeczywiście Bogdan jest bardzo rozmowny moja Fabia na szczęście oduczyła się budzenia z rana na mizianie. wstaje razem z pierwszą osobą która się obudzi bardzo fajnie,że ma dobre podejście do dzieci. ja jeszcze nie mam pociech więc nie wiem jak się będzie kotka zachowywać. ale podobno mówią,że tonki są bardzo łagodne czas pokaże
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Moj Charlie też jest ogromnym pieszczochem zupelnie pozbawionym agresji, charlie ma juz prawie 11 miesiecy a jeszcze nigdy nie słyszalam zeby warczał czy syczał! To przekochany kocuras! Tak jak Bodzio jest bardzo rozmowny, uwielbia bawic sie wszystkim co szelesci- kulka z papierka po cukierku i Charlie ma przednia zabawe- tylko zazwyczaj szybko gdzies ją wpakuje np. pod szafe i trzeba kolejna kulke robic
A przy sprzataniu skulkowane papierki znajdujemy wszedzie. Charlie uwielbia siedziec na kolanach, uwielbia byc noszony na rekach, uwielbia głaski po brzuszku- co nie wszystkie koty tolerują, uwielbia towarzystwo innych zwierzakow- mam w domu jeszcze 2 psy i 2 koty takze Charlik ma ferajne i sie nie nudzi. Charlie uwielbia bawic sie z Westikiem (pieskiem) wskakuje na niego, gryzie po uszach, przewraca sie i tarmosi go łapkami po brodzie, a westik mu na wszystko pozwala i chetnie sie z nim bawi Zabawa kota z psem wyglada jak zabawa 2 kotow, przewracaja sie, ganiaja Genialnie to wyglada ! Co moge jeszcze napisac o moim Nevku- to bardzo madry kot, szybko nauczyl sie co mu wolno, a czego nie- wie ze z rana nie moze sobie pozwolic na wariowanie- z rana mam na mysli godz. 4-5 wie, ze nie moze wskakiwac na stol Polecam nevki bo to piekne, madre i uczuciowe kotki.
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
No ja akurat prychanie u Bodzia widziałem, nie mam więcej włochatych zwierząt (tylko rybki na które lubi się patrzeć) więc jakby z uporem zawiera znajomości :/ Bardzo się boi i stroszy nawet przed mniejszym kotkiem
mam nadzieję, że mu to minie. Pierwsza przejażdżka samochodem to też było dla niego nie lada przeżycie Wczoraj mnie wystraszył okropnie, jakimś cudem wypiął się z szelek i wlazł na czubek dębu chyba z 30m (foto), po kilku minutach jednak posłusznie szedł do pana
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
to niezły zawodnik z tego Bogdana
30 m nie w kij dmuchał ![]() cudownego masz kotka ^-^ |
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
30m to może trochę przesadziłem, ale było naprawdę wysoko a jak wchodził jeszcze wyżej na coraz cieńsze gałęzie to naprawdę się o niego bałem, wątpię czy w razie upadku jego cztery łapy by mu wystarczyły
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie wielbiciele newek , mój Sasza ma już pół roku jestem nim zauroczona .Uwielbia kulki z foli aluminiowej które też znikają pod meblami oraz oznajmiać głośno o wizycie w kuwecie . Mam do Was pytanie czy Wasze newki znaczą teren ? Słyszałam że nie wszystkie kocurki znaczą w domu.
|
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Jesteś zauroczona bo piękne są te koty!! Ludzie nie znają tej rasy, na prawie każdym spacerze z Bodziem ktoś się nim zachwyca (dobrze, że ma czerwone szelki
Mój terenu nie znaczy, jest jeszcze trochę za młody ale Twój może niedługo to robić choć nie wiem czy 100% kotów to robi (kastrowanie załatwi sprawę). ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Nie wiem na ile ta strona jest wiarygodna ale tam piszą, że nie każdy kocur znaczy teren. http://kocia_stronka.republika.pl/problemy.html |
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
każdy kocurek znaczy teren. zdarzają się również i wykastrowane kocurki, które lubią znaczyć swoje terytorium
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Nie każdy kocurek znaczy teren, moj Charlie ma 11 miesiecy i terenu nie znaczy, a ewidentnie już "dojrzał". Mowiac ze nie znaczy terenu mam na mysli, ze nie znaczy po domu, a jedynie do kuwety. Wyglada to tak, ze wchodzi na 2 sek. do kuwety siada i za chwileczke wstaje. Ojciec Charliego też znaczy jedynie do kuwety.
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
ale kuweta to też "terytorium" więc znaczy teren
a to że robi to do kuwety, to znaczy, że jest dobrze wychowany
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Bodzio stracił klejnoty
ale ma się świetnie |
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ogromnie chciałabym mieć takiego kota, ale gdy oglądam Allegro i inne ogłoszenia to nie widzę żadnej hodowli tych kotków z okolicy Rzeszowa
![]() Marzy mi się koteczek taki jak Kristoffa tzn. srebrno niebieski
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Hej, zastanawiam sie nad kotem i newki strasznie mi się podobaja. Czy mozecie mi powiedziec jak to jest z futrem? Bo on epo syberyjskich mają dlugie , a na ogonie i portkach szczegolnie. Czy kiedy kotek zmienia sierść 2x w roku macie problemy że w każdym zakatku domu, na kanapach , szklankach i wszystkim jest sierść?
pozdrawiam |
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
owszem, siersc jest wszedzie. absolutnie wszedzie. mimo regularnego wyczesywania.
chyba z kazda rasa (poza tymi bezwlosiowymi) bedzie problem. Ja czytalam ze newki wcale za bardzo nir gubia, ale nie jest to prawda
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za odp, to prawda że kay kociak sie leni ale te dlugowlose szczegolnie.. ja mam obecnie brytyjczyka i jest naprawde w porzadku... jest siersc ale da sie go wyczesac i nie ma jej w calym domu.... natomiast kolezanka ma bialego persa i ogromny zapas szczotek do odklaczania ubran bo nie mozna wyjsc w niczym ciemnym.... tego sie wlasnie boje...ale newki sa śliczne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.

Ten wątek poświęcam na porady, zdjęcia, informacje o Nevach
Aczkolwiek ja znalazlam watek o Sybirakach ogolnie, a chcialam konkretnie o Nevach.

śliczny kociak. a co do nazwy, to czyta się mniej więcej tak: " Newa Maskerada" 

mam nadzieję, że mu to minie. Pierwsza przejażdżka samochodem to też było dla niego nie lada przeżycie 
ale ma się świetnie