Czat albo forum ginekologiczne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-29, 00:37   #1
Aleksaa12
Przyczajenie

Czat albo forum ginekologiczne

Mam dość nieprzyjemny problem i potrzebuję porady ginekologa albo kogoś kto zna się takich różnych kobiecych sprawach.. Znacie może jakieś adresy, linki dzięki którym mogłabym sie skontaktować ze specjalistą? Pewnie nie obejdzie się bez wizyty w gabinecie.. Proszę o odpowiedź!
Aleksaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 01:13   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Czat albo forum ginekologiczne

Mozesz poradzic sie tutaj ,co prawda lekarza nie ma ale dziewczyny maj aduzą wiedzę.
w innym wypadku pozostaje wizyta w gabinecie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 09:32   #3
malawielka
Raczkowanie

My chętnie służymy pomocą, nie jesteśmy specjalistami ale myślę że zawsze coś poradzimy. Musisz tylko nam powiedzieć jaki masz problem i nie wstydz się bo na tym forum raczej nie ma osoby która nie ma żadnego problemu więc coś zawsze nas wszystkie łączy
malawielka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 20:32   #4
Aleksaa12
Przyczajenie

Nie wiem ci się dzieje, ale od 3 miesięcy nie miałam okresu. Czy to coś poważnego? Nie wiem co mam zrobić, trochę głupio mi iść do ginekologa, a chciałabym się mniej więcej dowiedzieć do mi jest.
Stary 2009-12-29, 20:37   #5
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aleksaa12 Pokaż wiadomość
Nie wiem ci się dzieje, ale od 3 miesięcy nie miałam okresu. Czy to coś poważnego? Nie wiem co mam zrobić, trochę głupio mi iść do ginekologa, a chciałabym się mniej więcej dowiedzieć do mi jest.
I następna co ma problem, a do ginekologa nie pójdzie

Czemu ci głupio do niego iśc? Zje Cię czy jak? Ile jeszcze będziesz zwlekać z wizyta?
Co masz zrobić? Zapisać się jak najszybciej do gina

Ciąża wchodzi w grę?
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 21:08   #6
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
ciąża ?

co masz zrobic ?isc do ginekologa ,nikt na forum cie nie zbada i nie postawi diagnozy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 21:10   #7
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Czemu głupio Ci iść do ginekologa?
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 23:26   #8
Aleksaa12
Przyczajenie

Oczywiście ciąża nie wchodzi w grę.
A do ginekologa to sama sie boje iść, ale chyba głównie tego że to nie będzie kobieta
Stary 2009-12-29, 23:37   #9
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiście ciąża nie wchodzi w grę.
A do ginekologa to sama sie boje iść, ale chyba głównie tego że to nie będzie kobieta
Oj kobieto...grrrr
Bierzesz książkę telefoniczna, albo google w obroty i szukasz ginekologów ze swojego miasta, albo okolicy. Myslę, że kobieta ginekolog będzie jakaś.
A jak nie to do faceta idź. Nie martw sie, nie zje cie.
Idź z koleżanka,mama, siostrą, Tżem czy kim tam jeszcze chcesz.

Boisz się iść , bo to bo tamto i co? Masz zamiar czekać tak do końca życia z nadzieją, że okres sam sie pojawi?
Zadbaj o swoje zdrowie, bo masz je tylko jedno.
Stary 2009-12-30, 00:14   #10
1969joanita
Raczkowanie

Ja osobiscie do ginekologa wole isc do faceta.
1969joanita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 09:33   #11
malawielka
Raczkowanie

Moja droga ja również mam takie problemy jak ty ostatnio też 3miesiące okresu nie miałam i musiałam go wywoływać luteiną. Nie bój się lekarzy i zmykaj do niego on napewno ci pomoże. Powinien cie wysłać na badania, zrobić cytologie, usg dopochwowe. Ja jestem bardzo częstym gościem u ginekologa bo przynajmniej 2 razy w miesiącu chodze. Pewnie chodzilabym więcej ale niestety on jest prywatny i trosze za wizyte bierze. Ale ja lubie wiedzieć co sie w moim organizmie dzieje i dlaczego. Więc wstyd chowamy w kieszeń i z podniesioną głową kroczymy do lekarz.
Stary 2009-12-30, 17:27   #12
Aleksaa12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malawielka Pokaż wiadomość
Moja droga ja również mam takie problemy jak ty ostatnio też 3miesiące okresu nie miałam i musiałam go wywoływać luteiną. Nie bój się lekarzy i zmykaj do niego on napewno ci pomoże. Powinien cie wysłać na badania, zrobić cytologie, usg dopochwowe. Ja jestem bardzo częstym gościem u ginekologa bo przynajmniej 2 razy w miesiącu chodze. Pewnie chodzilabym więcej ale niestety on jest prywatny i trosze za wizyte bierze. Ale ja lubie wiedzieć co sie w moim organizmie dzieje i dlaczego. Więc wstyd chowamy w kieszeń i z podniesioną głową kroczymy do lekarz.
Bardzo ci dziękuje i się ciebie posłucham :P
Stary 2009-12-30, 18:36   #13
malawielka
Raczkowanie

Jest mi bardzo miło i ciesze sie że choć troszke mogłam pomóc

ps. Jak będziesz po wizycie to napisz jak było i co powiedział lekarz. Zobaczysz będziesz przykładem dla innych wstydliwych dziewczyn.
Stary 2009-12-30, 18:47   #14
zabciaaaa87
Przyczajenie

błgagam pomóżcie mi!!!
przez przypadek wziełam o dwa dni za szybko tabletke antykoncepcyjna!!!!! niewiem jak to zrobiłam?
zamiast wziąść 26 wziełam 24... i biore dalej--ale niewiem czy dobrze robie birąc je dalej? mam nadzieje,ze nie istnieje ryzko zajścia w ciązy?!
prosze pomóż mi co mam zrobić?

zabciaaaa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 18:54   #15
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zabciaaaa87 Pokaż wiadomość
błgagam pomóżcie mi!!!
przez przypadek wziełam o dwa dni za szybko tabletke antykoncepcyjna!!!!! niewiem jak to zrobiłam?
zamiast wziąść 26 wziełam 24... i biore dalej--ale niewiem czy dobrze robie birąc je dalej? mam nadzieje,ze nie istnieje ryzko zajścia w ciązy?!
prosze pomóż mi co mam zrobić?

Ale powoli, bo nie łapię za bardzo
Skróciłaś przerwę z siedmiu do pięciu dni? Tak?
Stary 2010-01-02, 12:23   #16
Magda_studentka
Przyczajenie

zatrucie alkoholem

Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji i nie wiem co zrobić, dzis jest sobota i lekarze ginekolodzy nie przyjmują

Normalnie tabletki przyjmuje o 9:30, w noc sylwestrową trochę przesadziłam z alkoholem i wymiotowałam 1 stycznia cały dzień. Tabletkę wzięłam 1 stycznia o 9:30 lecz po godz i tak ja zwymiotowałam. Jak już wspomniałam cały dzień wymiotowałam średnio z 5 razy - czy powinnam wziąźć tabletkę za każdym razem gdy zwymiotowałam?

Dodam, że jest to niestety I tydzień cyklu (biorę od wtorku więc jest to 4 dzień

Stosunek płciowy był wcześniej, tabletek nie pominęłam nie licząc dnia wymiotów.

Jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę?
Magda_studentka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 12:30   #17
mmm87
Zadomowienie

Dot.: zatrucie alkoholem

Cytat:
Napisane przez Magda_studentka Pokaż wiadomość
Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji i nie wiem co zrobić, dzis jest sobota i lekarze ginekolodzy nie przyjmują

Normalnie tabletki przyjmuje o 9:30, w noc sylwestrową trochę przesadziłam z alkoholem i wymiotowałam 1 stycznia cały dzień. Tabletkę wzięłam 1 stycznia o 9:30 lecz po godz i tak ja zwymiotowałam. Jak już wspomniałam cały dzień wymiotowałam średnio z 5 razy - czy powinnam wziąźć tabletkę za każdym razem gdy zwymiotowałam?

Dodam, że jest to niestety I tydzień cyklu (biorę od wtorku więc jest to 4 dzień

Stosunek płciowy był wcześniej, tabletek nie pominęłam nie licząc dnia wymiotów.

Jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę?
A kiedy wzięłaś tabletkę po wymiotowaniu? Jest już 2 stycznia więc po ptokach, ale powinnaś była poczekać aż się dobrze poczujesz i wziąć tabletkę po tych wszystkich wymiotach, jak już byś wiedziała, że więcej haftać nie będziesz, czyli np. pod wieczór przed pójściem spać. Jak wzięłaś wczoraj tabletki? Bo w końcu tego nie napisałaś...
Stary 2010-01-02, 12:36   #18
Magda_studentka
Przyczajenie

Dot.: zatrucie alkoholem

Wzięłam 31.12 o 9:30
01.01 i 2.01 o 9:30

Bardzo żle się czułąm ze nie pomyslam ze by wziążć przed spaniem 01.01 ale wtedy tez mnie mdlilo w sumie to cały 1 styczen taki byl

Czy są jakies dodatkowe tabletki w takiej sytuacji nie na recepte?
Stary 2010-01-02, 12:49   #19
mmm87
Zadomowienie

Rozumiem, że dziś wzięłaś 2 tabletki na raz (tę dzisiejszą zgodnie z planem i tą dodatkową za wczorajsze wymioty)? Bo tak należało postąpić według ulotki, jeśli minęło więcej niż 12 godzin od pominięcia tabletki:
Cytat:
Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza.
Stary 2010-01-02, 12:54   #20
Magda_studentka
Przyczajenie

Nie, wzięłam dzis tylko jedną

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Gdyż od wczoraj do dzisiaj tj od 01.01 do 02.01 minelo 24 h
Stary 2010-01-02, 13:03   #21
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magda_studentka Pokaż wiadomość
Nie, wzięłam dzis tylko jedną

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Gdyż od wczoraj do dzisiaj tj od 01.01 do 02.01 minelo 24 h
Niezależnie czy minęło 12 czy 24 h powinnaś była dzisiaj wziąć 2 tabletki. Dlaczego nie przeczytałaś ulotki, żeby sprawdzić, co robić w razie wymiotów? Tam jest wszystko napisane.
Ja bym wzięła teraz jeszcze tabletkę. Tak żeby organizm uznał tą z 9.30 jako tą wczorajszą zwymiotowaną, a tą którą teraz bym wzięła - jako dzisiejszą, tylko wziętą 3,5 godziny później niż zwykle. I powinnaś zgłosić się do lekarza. Z tych stosunków w ciągu ostatniego tygodnia może być ciąża.
Stary 2010-01-02, 20:09   #22
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mmm87 Pokaż wiadomość
Niezależnie czy minęło 12 czy 24 h powinnaś była dzisiaj wziąć 2 tabletki. Dlaczego nie przeczytałaś ulotki, żeby sprawdzić, co robić w razie wymiotów? Tam jest wszystko napisane.
Ja bym wzięła teraz jeszcze tabletkę. Tak żeby organizm uznał tą z 9.30 jako tą wczorajszą zwymiotowaną, a tą którą teraz bym wzięła - jako dzisiejszą, tylko wziętą 3,5 godziny później niż zwykle. I powinnaś zgłosić się do lekarza. Z tych stosunków w ciągu ostatniego tygodnia może być ciąża.
hola hola, w niektorych ulotkach, np starych regulonu, jest napisane ze gdy spoznienie wynosi wiecej niz 12 godzin zapomniana tabletke nalezy pominac i zabezpieczac sie dodatkowo przez 7 dni. wiec moze kolezanka zajrzala do ulotki, tylko miala jakas felerna... sama trafiam jeszcze na te stare ulotki...

podsumowujec, zabezpieczaj sie dodatkowo przez nastepne 7 dni, 14 dni od stosunku zrob test. ewentualnie mozesz jeszcze lecie po tabletke po, jesli nie minelo 72h.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 08:48   #23
Beatricc
Przyczajenie

Witam. Od 1,5 m-ca przyjmuję codziennie o stałych porach tabletki Regulon. Wczoraj zapomniałam o tabletce. Zorientowałam się po 13 godzinach. Wzięłam pominiętą tabletkę. Na ulotce jest napisane, że w przypadku pominięcia tabletki powyżej 12 godzin należy dodatkowo zabepieczać się przez 7 dni. Czy jeśli tabletka została przyjęta po 13 h przerwy, a wcześniej wszystkie tabletki byly brane o stałej porze - czy ich skuteczność może być aż tak obniżona, aby stosować dodatkowe zabepieczenie? Dodam, że jest to 12 tabletka - czyli 2 tydzień, tzw"najbezpieczniejszy". Z góry dziękuję za pomoc.
Beatricc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 20:38   #24
marysiaw1984
Raczkowanie

Red face Dot.: Czat albo forum ginekologiczne

Witam
jestem nowa na forum i nie wiem za bradzo jak się tutaj poruszać ale potrzebuję pomocy. i opini co mam robić. 2 lata temu urodziłam dziecko i od pół roku zaćzełam miesiączkować. okresy są nieregularne trwają od 7 do 17 dni w odstępie 14 do 40 dni. wiem że tak może byc przy wkładce którą posiadam. ale co innego mnie niepokoi. na ostatnim USG wyszło że mam całe jajniki w bąblach i to dość duży. a odtatnio odczuwam ukłucia u okolicy podbrzusza sa dosc silne. dodatkowo odczuwam ból w trakcie stosunku z mężem. nie wiem co to może być. muszę wybrać sie do leakrza, ale ostatnio sama jestem dwójk amaluszków w domu w tych godzinach co gin przyjmuje . proszę o poradę

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

dodam tylko ze mam jeszcze okropny tradzik

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------
marysiaw1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 08:56   #25
zafira18
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Czat albo forum ginekologiczne

Witam!
Mam pewien problem... Czy mogę zacząć przyjmować tabletki antykoncepcyjne od połowy opakowania? Czy jest jakiś inny skład poszczególnych tabletek? Czy będą one działały normalnie , tyle tylko że szybciej się skończą?
Bardzo proszę o przemyślane i poważne odpowiedzi!
zafira18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 21:33   #26
katrina1111
Przyczajenie

Dobry wieczór mam pytanie czy jest możliwe tak jak w mojej sytułacji ja skczyłam juz 64 lata i juz od ponad 10 lat nie mam okresu ale nagla dzis po przebudzeniu zaczełam krwawic tak jak bym dostała miesiaczke czy to jest normalne czy mam jsc odrazu od lekarza
katrina1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 22:10   #27
ameliar
Zadomowienie

"Dobry wieczór mam pytanie czy jest możliwe tak jak w mojej sytułacji ja skczyłam juz 64 lata i juz od ponad 10 lat nie mam okresu ale nagla dzis po przebudzeniu zaczełam krwawic tak jak bym dostała miesiaczke czy to jest normalne czy mam jsc odrazu od lekarz"

Odrazu do lekarza, to na pewno nie jest normalne

"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca" Paulo Coelho
(maj 2010-...)

ameliar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości