|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tematy , matura ustna, polski ,pomocy!
Salam alejkum wszystkim
Mam jedna taką , małą ,duża prośbę a dokładniej to potrzebuje pomocy przy wybraniu tematu na mature ustną z języka polskiego .Nie wiem do którego z poniższych tematów jest najwięcej propozycji książek oraz innych materiałów które mogłabym zawrzeć w bibliografi tematu. Bardzo prosze o pomoc!! , moze macie jakieś pomysły ? 1)Funkcje szpetoty i piękna kobiecego ciała w literaturze i sztuce ,omów na wybranych przykładach 2)Różne ujęcia motywu raju w literaturze i sztuce. 3)Sposoby kreaowania obrazu natury w poezji i malarstwie 4)Różne ujęcia motywu ogrodu w lit i szt. 5)Motyw smutku w literaturze .
Tygrysie, błysku w gąszczach mroku: W jakim to nieśmiertelnym oku Śmiał wszcząć się sen, że noc rozświetli Skupiona groza twej symetrii? http://www.monsters.wp.pl/?ac=vid&vid=200127001 ..... jesteś ciekawa?sprawdź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tematy , matura ustna, polski ,pomocy!
jesteś w klasie maturalnej i nie orientujesz się do którego tematu jest najwięcej literatury? to powodzenia Ci życzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no coś wtym jest ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wybierz cokolwiek!! matura ustna to tylko formalność. Prawie jak odbieranie świadectwa
![]() ![]() Nie czytaj tych książek, co najwyżej streszczenia i nie przejmuj się tym w ogóle !!! A już ustna z angielskiego to po prostu żenada ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
chyba chodziłas do jakiegoś słabego liceum i przepchali Cię na maturze skoro masz takie zdanie. Co do ustnego polskiego to się jeszcze zgodzę, ja zdawałam w 2007 roku mature i np z angielskim nie było wcale tak kolorowo jak piszesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
u mnie na ustnej maturze przede wszystkim liczyła sie inwencja tworcza i ilośc pracy w to włożona. kobitki w komisji zadawały bardzo ciekawe pytania, niestandardowe, aby sprawdzić, kto naprawde swobodnie porusza się w temacie ; ) osobiście odradzałabym ci tematy z motywem ogrodów, rajów czy innej bujnej roślinności - czasami mozna do tego zadac takie pytanie, że masakra
![]() poza tym, ty to chcesz jedynie zdać, czy zalezy ci na wysokim wyniku? ; D wszystko tak naprawde zalezy od szkoły ; ) u umnie troche nas maglowali, ale np. w innej szkole były w sumie same setki, a ludzie gadali jak potrzaskani ; ) o ustnym angielskim sie nie wypowiem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy wiesz z angielskiego są trzy poziomy matur. podstawowa - faktycznie łatwa, rozszerzona - trudniej, dwujęzyczna - spróbuj sama a potem wyżywaj się na maturzystkach ![]() (masz 15 minut na przeczytanie artykułu z brytyjskiej prasy, np artykuł z cosmopolitan - kobiety wychodzące za mąż dla pieniędzy, potem prowadzisz rozmowę, mówisz 10 minut, wyjaśniasz słownictwo, odpowiadasz na pytania. oceniają wszystko, jak złożone są zdania, logikę, argumenty. no faktycznie niewiele łatwiejsze od matury podstawowej _-_ nie wiem po co się produkuję bo per panie studentki pierwszego roku przed pierwszą sesją uważają maturę za żenujący banał - i tu nie piję konkretnie do osoby którą zacytowałam, tylko wiadomo, taka prawidłowość się pojawia.) Motyw smutku w literaturze - to jest temat rzeka. Treny - jest ich tyle. Lektury, np cierpienia młodego Wertera... Tutaj da się podpiąć na prawdę wiele utworów
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-05 o 16:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() drugi temat jest ciekawy ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jakieś zwykłe, przeciętne te Twoje tematy. Ja bym wybrała coś ciekawszego.
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
kiepskie tematy. jeśli chcesz iść po najmniejszej linii oporu to proponuję faktycznie ostatni. ja wybrałabym 1 - jest najciekawszy z tych wymienionych
![]() Cytat:
![]() acha, nie jestem studentką I roku. ![]()
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2010-01-05 o 18:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
hmm a powiedz mi ilu licealistów będąc w 1 klasie liceum wie już co będą zdawać na maturze? Twoja teoria o tym, że przez 3 lata w LO się ludzie przygotowują do matury jest trochę kulawa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tak ja wiem że studia są straszne, ale "zapomniał wół jak cielęciem był" i zjadał paznokcie ze strachu
![]() ![]() Nikt nie twierdzi że studia są łatwe, matura - zależy - na pewno strasznie się ją przeżywa ![]() Ale teksty pt 'matura teraz jest dla debili' - no ja sobie wypraszam, tak czy siak jak widać większość już dziewczyn które są na studiach/studia pokończyły się nie orientują w temacie ![]() A nie, a fizyka rozszerzona, dwujęzyczna matura z języków obcych czy historia rozszerzona (a już dwujęzyczna ho ho) nadal zostaje trudna. Jeju jaki offtop ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
oj jest. co prawda LO jest po to, by się przygotować do matury i każdy mówi żeby na bieżąco się uczyć... ale na moim przykładzie wiem, że to nie ma sensu. idąc do liceum myślałam o zdawaniu fizyki, ba! nawet rozszerzonej. w drugiej klasie kulałam z fizyką, w trzeciej to samo. i co? nie zdaje fizyki. Ale nie myślałam też o zdawaniu rozszerzonej matmy, a jednak zdaje. i tak ma większość osób, które znam.
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A teraz pozostaje mi życzyć powodzenia na maturze i dostania się na wymarzone studia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. generalnie rzecz biorąc Biblia, jeszcze mi się Utopia kojarzy, ale o to sie polonistki spytaj; 3. Pan Tadeusz mi przychodzi na myśl, z wierszy krótkich "Romantyczność" Mickiewicza, ogólnie w romantyźmie tego dużo było; 4. patrz Biblia 5. o jaki smutek chodzi? matki, dziecka, ludu? np. Dziady - cierpienie Kordiana
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
ja bym wzięła 2. temat. Dużo i ładnie.
Na swojej maturze wzięłam ideał kobiecej urody teraźniejszy i porównanie z innymi epokami. Lit i sztuka. Ło matko, to był koszmar. Więc nie wszystko co ładnie brzmi i jest na pierwszy rzut oka nadaje się na ustną. Matura zawsze jest albo trudniejsza, albo łatwiejsza. Kwestia ułożenia i szczęścia. Ale matma podstawowa jest śmieszna. Mówię to ja, studentka polonistyki, nie politechniki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Podepnę się pod wątek, bo również mam dylemat.. Otóż wybrałam 4 tematy i nie wiem, na który się zdecydować i jakie książki wybrać. Prosiłabym więc o poradę w tej sprawie
![]() 1. Człowiek wobec rzeczywistości, w której przyszło mu żyć. Przedstaw zagadnienie na podstawie wybranych utworów literackich. 2. Zachowanie człowieka w sytuacjach ekstremalnych. Przedstaw, analizując postawy wybranych bohaterów literackich. 3. Bohater tragiczny w literaturze antycznej, romantycznej i współczesnej. Omów na przykładzie wybranych dzieł. 4. Przemiana wewnętrzna jako czynnik charakteryzujący bohatera literackiego. Do tematu nr 1 mogłaby być zbrodnia i kara. Do nr 2 lit wojny, a nr 3 jest rozległy i obawiam się, że za bardzo ![]() Swoją prośbę o poradę w sprawie wyboru kieruję do byłych maturzystów, którzy już znają ten ból ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A ja tylko tegorocznym maturzystkom mogę podpowiedzieć
![]() Są w większości dość ściśle zawężone. Wystarczy wyuczyć się paru definicji, ładnie to opleść w słowa i gotowe. U nas w większości zadawali pytania o definicje nie zawarte w pracy ![]()
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Wiem, wiem, ale jednak język to taki wąski dział- jak to określa moja polonistka- dla tych, którzy nie chcą się za bardzo namęczyć. Mnie za bardzo ten dział nie interesuje, a poza tym tematy też są dziwne..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Temat drugi - od trenów, prez Dantego, Miltona, sporo. Trzeci i czwarty- bardzo szeroki, trzeba doprecyzować. Jak w każym temacie- musisz mieć swoją tezę, i na podstawie przykłądów wysnuć wnioski. Cytat:
Po co masz uczyć się Pana Tadeusza w całości? Napewno też Dziady, może Potop- Kmicic/Babinicz...
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
2 lub 5 - ale wzielabym 5, bo nie chcialoby mi sie bawic ze sztuka
![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Zdecydowałam się raczej na temat: Człowiek wobec rzeczywistości, w której przyszło mu żyć. Przedstaw zagadnienie na podstawie wybranych utworów literackich.
Myślałam o takich utworach: "Moralność Pani Dulskiej", "Jeden dzień Iwana Denisowicza" i być może "Zbrodnia i kara". Co myślicie na temat tych utworów- czy to dobry wybór, jakie jeszcze można by ewentualnie wykorzystać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Mam prośbę do starszych koleżanek
![]() Czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć jak dokładnie wygląda ustna matura z polskiego ? Chyba mniej się będę stresować, kiedy w końcu dostanę jakąś sensowną odpowiedź na ten temat. Jak się pytam u siebie w szkole, to tylko śmiech i lecą teksty "Ja już zdałem, co mnie to. Nie chcę o tym myśleć już". Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
wygląda to tak, że w sali w której będziesz odpowiadać są dwie osoby. jedna z twojej szkoły, druga z obcej. komisja poprosi cię o dowód tożsamości i żebyś się przygotowała do prezentacji. po paru minutach poproszą cię o wygłoszenie twojej pracy. jak skończysz zadadzą ci 2-3 pytania i to wszystko.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.