Tematy , matura ustna, polski ,pomocy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-05, 13:54   #1
Inci
Raczkowanie

Tematy , matura ustna, polski ,pomocy!

Salam alejkum wszystkim
Mam jedna taką , małą ,duża prośbę a dokładniej to potrzebuje pomocy przy wybraniu tematu na mature ustną z języka polskiego .Nie wiem do którego z poniższych tematów jest najwięcej propozycji książek oraz innych materiałów które mogłabym zawrzeć w bibliografi tematu. Bardzo prosze o pomoc!! , moze macie jakieś pomysły ?

1)Funkcje szpetoty i piękna kobiecego ciała w literaturze i sztuce ,omów na wybranych przykładach
2)Różne ujęcia motywu raju w literaturze i sztuce.
3)Sposoby kreaowania obrazu natury w poezji i malarstwie
4)Różne ujęcia motywu ogrodu w lit i szt.
5)Motyw smutku w literaturze .
Skupiona groza twej symetrii?

http://www.monsters.wp.pl/?ac=vid&vid=200127001 ..... jesteś ciekawa?sprawdź
Inci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 14:14   #2
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Tematy , matura ustna, polski ,pomocy!

jesteś w klasie maturalnej i nie orientujesz się do którego tematu jest najwięcej literatury? to powodzenia Ci życzę
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 14:20   #3
krolowakiczu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
jesteś w klasie maturalnej i nie orientujesz się do którego tematu jest najwięcej literatury? to powodzenia Ci życzę

no coś wtym jest no, ale do motywu smutku jest chyba najwięcej moim zdaniem Np. treny pana Kochanowskiego, lektur też jest mase tylko trzeba sobie wybrać takie które przeczytałas ;P

28.09.2010

krolowakiczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 14:23   #4
ewelinka21
Raczkowanie

Wybierz cokolwiek!! matura ustna to tylko formalność. Prawie jak odbieranie świadectwa naprawdę nie rozumiem dlaczego tyle osób uważa to za taki stres.... Przecież odpowiadamy ustnie w szkole przez 12 lat przed maturą, więc chyba wiemy na czym to polega.
Nie czytaj tych książek, co najwyżej streszczenia i nie przejmuj się tym w ogóle !!!
A już ustna z angielskiego to po prostu żenada nikt nie patrzy na wymowę, gramatykę właściwie na nic... W ogóle śmieszna jest ta matura. Będziesz na studiach to to zrozumiesz.
ewelinka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 14:26   #5
visionAM
Zakorzenienie

chyba chodziłas do jakiegoś słabego liceum i przepchali Cię na maturze skoro masz takie zdanie. Co do ustnego polskiego to się jeszcze zgodzę, ja zdawałam w 2007 roku mature i np z angielskim nie było wcale tak kolorowo jak piszesz.
Stary 2010-01-05, 14:30   #6
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelinka21 Pokaż wiadomość
Wybierz cokolwiek!! matura ustna to tylko formalność. Prawie jak odbieranie świadectwa naprawdę nie rozumiem dlaczego tyle osób uważa to za taki stres.... Przecież odpowiadamy ustnie w szkole przez 12 lat przed maturą, więc chyba wiemy na czym to polega.
Nie czytaj tych książek, co najwyżej streszczenia i nie przejmuj się tym w ogóle !!!
A już ustna z angielskiego to po prostu żenada nikt nie patrzy na wymowę, gramatykę właściwie na nic... W ogóle śmieszna jest ta matura. Będziesz na studiach to to zrozumiesz.
zależy w jakiej szkole - u mnie zwracali na to uwagę.

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 15:04   #7
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

u mnie na ustnej maturze przede wszystkim liczyła sie inwencja tworcza i ilośc pracy w to włożona. kobitki w komisji zadawały bardzo ciekawe pytania, niestandardowe, aby sprawdzić, kto naprawde swobodnie porusza się w temacie ; ) osobiście odradzałabym ci tematy z motywem ogrodów, rajów czy innej bujnej roślinności - czasami mozna do tego zadac takie pytanie, że masakra

poza tym, ty to chcesz jedynie zdać, czy zalezy ci na wysokim wyniku? ; D wszystko tak naprawde zalezy od szkoły ; ) u umnie troche nas maglowali, ale np. w innej szkole były w sumie same setki, a ludzie gadali jak potrzaskani ; )

o ustnym angielskim sie nie wypowiem
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 16:01   #8
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
A już ustna z angielskiego to po prostu żenada nikt nie patrzy na wymowę, gramatykę właściwie na nic... W ogóle śmieszna jest ta matura.

nie wiem czy wiesz z angielskiego są trzy poziomy matur. podstawowa - faktycznie łatwa, rozszerzona - trudniej, dwujęzyczna - spróbuj sama a potem wyżywaj się na maturzystkach
(masz 15 minut na przeczytanie artykułu z brytyjskiej prasy, np artykuł z cosmopolitan - kobiety wychodzące za mąż dla pieniędzy, potem prowadzisz rozmowę, mówisz 10 minut, wyjaśniasz słownictwo, odpowiadasz na pytania. oceniają wszystko, jak złożone są zdania, logikę, argumenty. no faktycznie niewiele łatwiejsze od matury podstawowej _-_ nie wiem po co się produkuję bo per panie studentki pierwszego roku przed pierwszą sesją uważają maturę za żenujący banał - i tu nie piję konkretnie do osoby którą zacytowałam, tylko wiadomo, taka prawidłowość się pojawia.)

Motyw smutku w literaturze - to jest temat rzeka. Treny - jest ich tyle. Lektury, np cierpienia młodego Wertera... Tutaj da się podpiąć na prawdę wiele utworów

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2010-01-05 o 16:02
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 16:57   #9
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
u mnie w szkole co roku matury ustnej z polskiej nie zdaje właśnie sporo osób nie mowa tu o słabej szkole, a o tym, że część nauczycieli zadaje dużo pytań nie tylko odnośnie przedstawionej pracy, a ogółu nauki. A czytając same streszczenia ciężko byłoby odpowiedzieć na szczegółowe pytania odnośnie lektur.

drugi temat jest ciekawy a lektury do niego to Przedwiośnie, Biblia, Boska komedia, jakiś tren Kochanowskiego, Pan Tadeusz, Nad Niemnem
Stary 2010-01-05, 17:25   #10
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inci Pokaż wiadomość
Salam alejkum wszystkim
Mam jedna taką , małą ,duża prośbę a dokładniej to potrzebuje pomocy przy wybraniu tematu na mature ustną z języka polskiego .Nie wiem do którego z poniższych tematów jest najwięcej propozycji książek oraz innych materiałów które mogłabym zawrzeć w bibliografi tematu. Bardzo prosze o pomoc!! , moze macie jakieś pomysły ?

1)Funkcje szpetoty i piękna kobiecego ciała w literaturze i sztuce ,omów na wybranych przykładach
Temat nr 5-najłatwiejszy (moim zdaniem), temat nr 1-interesujący (jesli ktoś lubi sztukę). Reszta "taka sobie". Ogólnie żaden mnie nie powala na kolana
Powodzenia.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 18:29   #11
Hyysteria
Raczkowanie

Jakieś zwykłe, przeciętne te Twoje tematy. Ja bym wybrała coś ciekawszego.
Stary 2010-01-05, 18:54   #12
anoska
Zakorzenienie

kiepskie tematy. jeśli chcesz iść po najmniejszej linii oporu to proponuję faktycznie ostatni. ja wybrałabym 1 - jest najciekawszy z tych wymienionych

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

nie wiem po co się produkuję bo per panie studentki pierwszego roku przed pierwszą sesją uważają maturę za żenujący banał
hmm, wiesz co, matura faktycznie jest bzdurą z porównaniu z tym co dzieje się na studiach przed i w czasie sesji. nie wiem co robisz, czy studiujesz czy zdajesz w tym roku maturę. jeśli te drugie to przyjdzie jeszcze czas i przekonasz się co to znaczy sesja - kiedy masz 5 czy nie wiem ile egzaminów w przeciągu dwóch tygodni i dwa razy tyle zaliczeń. a matura - masz 3 lata na przygotowanie się - a to, że 3/4 licealistów przygotowuje się do niej będąc w III klasie (nawet pod koniec jej trwania) zupełnie nie jest ważne. powodzenia na maturze.

acha, nie jestem studentką I roku.

Edytowane przez anoska
Czas edycji: 2010-01-05 o 18:55
anoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 18:59   #13
visionAM
Zakorzenienie

hmm a powiedz mi ilu licealistów będąc w 1 klasie liceum wie już co będą zdawać na maturze? Twoja teoria o tym, że przez 3 lata w LO się ludzie przygotowują do matury jest trochę kulawa...
Stary 2010-01-05, 19:03   #14
rapifen
Zakorzenienie

Tak ja wiem że studia są straszne, ale "zapomniał wół jak cielęciem był" i zjadał paznokcie ze strachu (nie mówię o tobie ) tylko straszna jest tendencja, zamiast wykazywania zrozumienia dla przerażonych maturzystek dla których póki co to najważniejsze wydarzenie w historii ich edukacji, czasem lecą teksty 'a ło ty gówniaro jak ty się maturą stresujesz to co w życiu będzie!'
Nikt nie twierdzi że studia są łatwe, matura - zależy - na pewno strasznie się ją przeżywa
Ale teksty pt 'matura teraz jest dla debili' - no ja sobie wypraszam, tak czy siak jak widać większość już dziewczyn które są na studiach/studia pokończyły się nie orientują w temacie Zobaczą maturę podstawową z matematyki i już politechnika płacze ze śmiechu.
A nie, a fizyka rozszerzona, dwujęzyczna matura z języków obcych czy historia rozszerzona (a już dwujęzyczna ho ho) nadal zostaje trudna.

Jeju jaki offtop

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 19:04   #15
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
hmm a powiedz mi ilu licealistów będąc w 1 klasie liceum wie już co będą zdawać na maturze? Twoja teoria o tym, że przez 3 lata w LO się ludzie przygotowują do matury jest trochę kulawa...
oj jest. co prawda LO jest po to, by się przygotować do matury i każdy mówi żeby na bieżąco się uczyć... ale na moim przykładzie wiem, że to nie ma sensu. idąc do liceum myślałam o zdawaniu fizyki, ba! nawet rozszerzonej. w drugiej klasie kulałam z fizyką, w trzeciej to samo. i co? nie zdaje fizyki. Ale nie myślałam też o zdawaniu rozszerzonej matmy, a jednak zdaje. i tak ma większość osób, które znam.
Stary 2010-01-05, 19:38   #16
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co napisałam, później obalaj moje teorie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Tak ja wiem że studia są straszne, ale "zapomniał wół jak cielęciem był" i zjadał paznokcie ze strachu (nie mówię o tobie ) tylko straszna jest tendencja, zamiast wykazywania zrozumienia dla przerażonych maturzystek dla których póki co to najważniejsze wydarzenie w historii ich edukacji, czasem lecą teksty 'a ło ty gówniaro jak ty się maturą stresujesz to co w życiu będzie!'
Nikt nie twierdzi że studia są łatwe, matura - zależy - na pewno strasznie się ją przeżywa
Ale teksty pt 'matura teraz jest dla debili' - no ja sobie wypraszam, tak czy siak jak widać większość już dziewczyn które są na studiach/studia pokończyły się nie orientują w temacie Zobaczą maturę podstawową z matematyki i już politechnika płacze ze śmiechu.
A nie, a fizyka rozszerzona, dwujęzyczna matura z języków obcych czy historia rozszerzona (a już dwujęzyczna ho ho) nadal zostaje trudna.

Jeju jaki offtop
Dokładnie wiem o co Tobie chodzi. Przecież też zdawałam maturę i tak samo jak większość robiłam w gacie ze strachu. Jakby nie było ona decyduje o studiach, przyszłości i czymś tam innym. Później z perspektywy czasu patrzy się na to zupełnie inaczej, bo ma się egzamin z anatomii czy jakieś inne zaliczenie i wtedy to wydaje się być super straszne...
A teraz pozostaje mi życzyć powodzenia na maturze i dostania się na wymarzone studia (nie dziękuj!)
Stary 2010-01-05, 19:55   #17
aldenea
Rozeznanie

Cytat:
1. cała literatura baroku, tam był motyw szpetoty, ba!, zachwycali się rozkładem ludzkiego ciała wręcz;
2. generalnie rzecz biorąc Biblia, jeszcze mi się Utopia kojarzy, ale o to sie polonistki spytaj;
3. Pan Tadeusz mi przychodzi na myśl, z wierszy krótkich "Romantyczność" Mickiewicza, ogólnie w romantyźmie tego dużo było;
4. patrz Biblia
5. o jaki smutek chodzi? matki, dziecka, ludu? np. Dziady - cierpienie Kordiana

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 22:30   #18
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

ja bym wzięła 2. temat. Dużo i ładnie.

Na swojej maturze wzięłam ideał kobiecej urody teraźniejszy i porównanie z innymi epokami. Lit i sztuka. Ło matko, to był koszmar. Więc nie wszystko co ładnie brzmi i jest na pierwszy rzut oka nadaje się na ustną.

Matura zawsze jest albo trudniejsza, albo łatwiejsza. Kwestia ułożenia i szczęścia. Ale matma podstawowa jest śmieszna. Mówię to ja, studentka polonistyki, nie politechniki.

<3
Mrochna Tajemnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 18:56   #19
Seline16
Wtajemniczenie

Podepnę się pod wątek, bo również mam dylemat.. Otóż wybrałam 4 tematy i nie wiem, na który się zdecydować i jakie książki wybrać. Prosiłabym więc o poradę w tej sprawie

1. Człowiek wobec rzeczywistości, w której przyszło mu żyć. Przedstaw zagadnienie na podstawie wybranych utworów literackich.
2. Zachowanie człowieka w sytuacjach ekstremalnych. Przedstaw, analizując postawy wybranych bohaterów literackich.
3. Bohater tragiczny w literaturze antycznej, romantycznej i współczesnej. Omów na przykładzie wybranych dzieł.

4. Przemiana wewnętrzna jako czynnik charakteryzujący bohatera literackiego.

Do tematu nr 1 mogłaby być zbrodnia i kara. Do nr 2 lit wojny, a nr 3 jest rozległy i obawiam się, że za bardzo Natomiast z nr 4 mam problem z wybraniem utworów- wiadomo pan tadeusz- ale nie lubię za bardzo tego utworu i obawiam się, że nie będę w stanie się go nauczyć w całości..
Swoją prośbę o poradę w sprawie wyboru kieruję do byłych maturzystów, którzy już znają ten ból Od razu też mówię, że ważne jest dla mnie wybranie odpowiedniego tematu, bo chcę mówić o tym, co mnie interesuje.

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 19:33   #20
Barbie Killer
Raczkowanie

A ja tylko tegorocznym maturzystkom mogę podpowiedzieć , że tematy z działu "Język" wcale nie są takie koszmarne jak się wydają.
Są w większości dość ściśle zawężone.
Wystarczy wyuczyć się paru definicji, ładnie to opleść w słowa i gotowe.
U nas w większości zadawali pytania o definicje nie zawarte w pracy
Stary 2010-09-20, 20:04   #21
Seline16
Wtajemniczenie

Wiem, wiem, ale jednak język to taki wąski dział- jak to określa moja polonistka- dla tych, którzy nie chcą się za bardzo namęczyć. Mnie za bardzo ten dział nie interesuje, a poza tym tematy też są dziwne..
Stary 2010-09-20, 22:47   #22
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Cytat:
Salam alejkum wszystkim

Temat pierwszy - albo szpetota, albo piękno, ale nie oba naraz! Do szpetoty może być Baudelaire, utwory realizmu, szukaj pod hasłem : estetyka brzydoty, turpizm.
Temat drugi - od trenów, prez Dantego, Miltona, sporo.
Trzeci i czwarty- bardzo szeroki, trzeba doprecyzować. Jak w każym temacie- musisz mieć swoją tezę, i na podstawie przykłądów wysnuć wnioski.

Cytat:
Napisane przez Seline16 Pokaż wiadomość
Podepnę się pod wątek, bo również mam dylemat.. Otóż wybrałam 4 tematy i nie wiem, na który się zdecydować i jakie książki wybrać. Prosiłabym więc o poradę w tej sprawie

1. Człowiek wobec rzeczywistości, w której przyszło mu żyć. Przedstaw zagadnienie na podstawie wybranych utworów literackich.
2. Zachowanie człowieka w sytuacjach ekstremalnych. Przedstaw, analizując postawy wybranych bohaterów literackich.
3. Bohater tragiczny w literaturze antycznej, romantycznej i współczesnej. Omów na przykładzie wybranych dzieł.

4. Przemiana wewnętrzna jako czynnik charakteryzujący bohatera literackiego.

Do tematu nr 1 mogłaby być zbrodnia i kara. Do nr 2 lit wojny, a nr 3 jest rozległy i obawiam się, że za bardzo Natomiast z nr 4 mam problem z wybraniem utworów- wiadomo pan tadeusz- ale nie lubię za bardzo tego utworu i obawiam się, że nie będę w stanie się go nauczyć w całości..
Swoją prośbę o poradę w sprawie wyboru kieruję do byłych maturzystów, którzy już znają ten ból Od razu też mówię, że ważne jest dla mnie wybranie odpowiedniego tematu, bo chcę mówić o tym, co mnie interesuje.
Do pierwszego tematu aż prosi się książka (krótka, właściwie opowiadanie) Sołżenicyna: Jeden Dzień Iwana Denisowicza. Bardzo dobra swoją drogą.

Po co masz uczyć się Pana Tadeusza w całości? Napewno też Dziady, może Potop- Kmicic/Babinicz...
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 23:59   #23
activ61
Raczkowanie

Cytat:
ciekawa jestem czy przed matura też miałaś takie podejście czy teraz gdy juz jesteś po, ja tez uważam że to nie jest takie straszne jak się wydaje ale bez przesady, to napewno nie jest tylko formalność, chyba że ktoś w swoim temacie jest jak ryba w wodzie, a skoro tak dobrze się przygotował to wcale nie uważał tego za taką prościznę
Chociaż wcale nie szkodzi, gdy jest
activ61 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-21, 01:00   #24
rzapek
Zakorzenienie

2 lub 5 - ale wzielabym 5, bo nie chcialoby mi sie bawic ze sztuka

bynajmniej TO NIE przynajmniej
rzapek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 18:18   #25
Seline16
Wtajemniczenie

Zdecydowałam się raczej na temat: Człowiek wobec rzeczywistości, w której przyszło mu żyć. Przedstaw zagadnienie na podstawie wybranych utworów literackich.
Myślałam o takich utworach: "Moralność Pani Dulskiej", "Jeden dzień Iwana Denisowicza" i być może "Zbrodnia i kara". Co myślicie na temat tych utworów- czy to dobry wybór, jakie jeszcze można by ewentualnie wykorzystać?
Stary 2010-09-26, 19:34   #26
kalincia
BAN stały

Cytat:
"nie czytaj tych książek, co najwyżej streszczenia" - kolejna biedna niunia, której by się cera popsuła od poznania literatury. Nawet gdybym miała takie zdanie, nie przyznałabym się, bo bym się wstydziła. Jak można być taką ignorantką i arogantką jednocześnie...sprawdź sobie w słowniku wyrazów obcych, jeśli znajdziesz. Bo do tego trzeba znać alfabet.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:55   #27
ciasteczkoowypotwor
Rozeznanie

Mam prośbę do starszych koleżanek
Czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć jak dokładnie wygląda ustna matura z polskiego ? Chyba mniej się będę stresować, kiedy w końcu dostanę jakąś sensowną odpowiedź na ten temat. Jak się pytam u siebie w szkole, to tylko śmiech i lecą teksty "Ja już zdałem, co mnie to. Nie chcę o tym myśleć już". Z góry dziękuję
ciasteczkoowypotwor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-19, 16:15   #28
aldenea
Rozeznanie

wygląda to tak, że w sali w której będziesz odpowiadać są dwie osoby. jedna z twojej szkoły, druga z obcej. komisja poprosi cię o dowód tożsamości i żebyś się przygotowała do prezentacji. po paru minutach poproszą cię o wygłoszenie twojej pracy. jak skończysz zadadzą ci 2-3 pytania i to wszystko.

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości