|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Z UK na studia do USA
Witam.
Zaczne od tego ze dowiedzialem sie ze jest to strona dla kobiet po zarejstrowaniu sie. (Strona wyskoczyla w google http://www.google.co.uk/search?q=studia+w+usa+forum&ie ) Niezrazilo mnie to jednak, w koncu to kobiety rzadza swiatem ![]() A teraz do tematu. Mam 19 lat, od 5 lat mieszkam w UK, wlasnie robie ostatni rok w collegu -Maths AS -Science L3 BTEC -Engineering L3 BTEC -Travel and Tourism L3 BTEC ( nie oferowalu L3 Business a L2 juz zaliczylem) Po 5 latach nauki w UK, 3 latach chodzenia do tego 'szarego' collegu. Odechcialo mi sie dalszej edukacji. Potrzebuje roku przerwy, zanim pojdne na studia. Jestem w trakcie szukania engineering apprenticeship w UK na nastepny rok. (1 dzien nauki, 4 dni pracy, z mala pensja £100 na tydzien - chodzi mi glownie o zdobycie doswiadczenia i kontaktow) Kuzyn z USA (mieszka tam od dziecinstwa) chce abym do niego przyjechal. Zaczol tam studia. Pomoze mi znalesc dorywcza prace, bede mogl u niego mieszkac za mala oplata. Chce studiowac Engineering, w przyszlosci chce projektowac auta/ wnetrza aut. Mam kilka pytan na temat studiow w USA. -Jakie sa najlepsze uczelnie w Kaliforni, niedaleko Santa Barbara? -Ile kosztuja studia w USA? -Czy latwo jest pogodzi prace i studa? -W jaki sposob i gdzie muszie sie ubiegac o wize studencka? -Ile sie czeka na wize, ile zajmuje caly proces i na jak dlugo taka wiza jest wazna? Wszelkie porady mile widziane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Z UK na studia do USA
o wizę możesz się ubiegać w Ambasadzie USA.
i teraz w zależności czy masz obywatelstwo brytyjskie ? wtedy możesz wszystko załatwić w UK, a jak nie to musisz pofatygować się do Polski. Ambasada USA. w Warszawie i konsulat Krakowie. północna Polska - Warszawa, Południowa - Kraków. wszystkie wiadomości znajdziesz na stronie Ambasady. http://polish.poland.usembassy.gov/ co do ceny, to chyba zależy od uczelni, ale pewnie coś w granicach 1000$/m-c ogólnie jeśli chodzi o wizę.. to jest ważna na czas nauki pewnie. wizytę w ambasadzie ustala się dosyć szybko, na telefon. dzwoni się - wizytę ma się w ciągu 2-3 tygodni, decyzję otrzymuje się od razu po spotkaniu i 2-3 tygodnie czeka się na paszport, który przychodzi pocztą z wklejoną wizą. koszt wizy (turystycznej) to równowartość 100$, a jak ze studencką to nie mam pojęcia. ale myślę, że na stronie Ambasady wszystko znajdziesz ![]()
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Z UK na studia do USA
Co do wizy studenckiej to jak juz bylo napisane - zalezy jakie masz obywatelstwo.
Cytat:
![]() Kalifornijska czolowka:California institute of technology, Stanford University, UC Berkeley, UC L.A, University of Southern California. Pytasz o Santa Barbara - UC ma tam jeden z 'oddzialow'. Lokalizacje wyzej wymienionych mozesz sobie wygooglowac. Edytowane przez whoaboa Czas edycji: 2010-01-19 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.