![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() ! Rozdzial miesni brzucha: sprawdzcie czy macie !
Zdziwilam sie ze nikt nie mowi o tym temacie, a przeciez jak ktos sie zabiera za cwiczenia brzuszka bez zbadania czy ma rozdzial miesni, to sobie moze wiele szkody zrobic !
Diastasis recti, czyli rozdzial miesni brzucha wystepuje u prawie kazdej kobiety po ciazy. Niektorym sie szybko zrasta, innym nie. Poki go masz, musisz uwazac by sie nie powiekszyl, lub by nie nabawic sie przyjemnosci typu przepuklina. Poki miesnie brzucha sie nie zejda, sa oslabione, i do tego brzuch wyglada wiekszy. JAK SPRAWDZIC CZY TO MASZ ? Poloz sie na plecach. Unies glowe, tak by miesnie brzucha sie lekko naprezyly. Palcami wybadaj srodek brzucha. Sprawdz zarowno powyzej pepka jak i ponizej. Jesli czujesz przerwe miedzy miesniami (wzdluz brzucha, na srodku) to znaczy ze masz diastasis recti. Mozesz sprawdzic na ile palcow szeroka jest przerwa. Jesli jest plytka (nie mozesz wsadzic palce gleboko) to znaczy ze tkanka laczy jeszcze miesnie. Jesli mozesz wsadzic palce gleboko, to znaczy ze tkanka jest przerwana. Ja na razie mam szeroka na dwa palce, chociaz jestem juz 7 miesiecy po porodzie. JESLI MASZ DIASTASIS RECTI: * Nie dzwigaj * Robic wszystkie ruchy brzucha na ukos: np gdy lezysz na plecach i chcesz usiasc, nie podnos sie prosto, ale na ukos (tak jakbys prawa reka chciala dotknac lewego kolana). * Wolno robic tylko skosne brzuszki, nigdy proste ! * Jesli musisz uniesc cos siezkiego: najpierw wydech i w tym samym czasie wciagnac brzuch, oraz napiac brzuch, pupe i pochwe (czyli uaktywnic gorset miesniowy). I dopiero wtedy podnosic ciezar. * Robic w.wym. przed kichaniem, podnoszeniem dziecka, wstawaniem z pozyji kucania, itp. * Nie rozciagaj sie w sposob gdzie brzuch wypiety jest do gory: np. z plecami na pilce gimnastycznej. Jesli sie bedzie stosowac tych regul, to przerwa powinna sie zlaczyc. Jesli nie, to warto skonsultowac sie z lekarzem. CWICZENIE NA ZMNIEJSZENIE PROBLEMU Cwiczenie 1. Wdech, tak by brzuch sie nadal powietrzem. Wydech, powoli ale dokladnie wciagajac pepek do kregoslupa. Wyobraz sobie ze zasuwasz suwak ciasnego gorsetu, od dolu do gory. Albo, wyobraz sobie ze te miesnie recti ktore probujemy zlaczyc sa sznurkiem przywiazanym do miednicy. Probuj sznurkiem przyciagnac miednice to pepka. Powtorzy 10x, trzy razy dziennie. Cwiczenie mozna robic na siedzaco, na lezaco lub na czworakach. Jak nabierzesz wprawy, zacznij wydech od wciagniecia pochwy. Cwiczenie 2. Poluz sie na plecach, kolana zgiete, stopy na podlodze. Owin recznik wokol brzucha. Skrzyzuj konce recznika, i zlap za konce. Powoli i delikatnie unies glowe, szyje i ramiona. W tym samymczasie wydech, i wciagaj pepek do kregoslupa, i pochyl miednice do przodu. rekami zaciskaj recznik na brzuchu. 10x za pierwszym razem, powoli dojdziesz do 40x dziennie. A tu filmik z cwiczeniami na Diastasis Recti: http://www.youtube.com/watch?v=OBHXX0i9nl0 Ogolnie mowiac nice nie znalazlam na ten temat na necie po Polsku. Po angielsku jest mnostwo informacji, wystarczy poszukac "abdominal muscle separation". osobiscie polecam stronke http://nomorexcuses.wordpress.com/20...my-what-works/ Bardzo prosze o wypowiedzi osob bardziej znajace sie na sprawie, bo z mnie zadna ekpertka. Edit: Tutaj artykul polski o diastasis recti z zdjecami itd: http://brzuchpoporodzie.pl/rozstep-m...ostych-brzucha Podobno ""pierwszy rok zycia dziecka" ma przykladowe cwiczenia dla kobiet wsierzo po porodzie. Dla tych co znaja angielski, goroca polecam skiazke "Tupler technique". Tutaj artykul o diastasis recti, niestety obrazki nie dzialaja: http://www.sfd.pl/%5BART%5D_Rozst%C4....-t900427.html Tutaj artykul o prawidlowych cwiczeniach podczas ciazy oraz niedlugo po porodzie: http://www.sfd.pl/-t451674.html Aha, i jak teraz poszukalam "diastasi recti" na wyszukiwarkach to widze ze ten post zyje wlasnym zyciem i podrozuje sobie po blogach i forach ![]()
Edytowane przez eternalvoyageur Czas edycji: 2013-02-17 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: ! Rozdzial miesni brzucha: sprawdzcie czy macie !
ciekawy temat. nie mialam pojecia. czekam na jakies info
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
po pierwszej ciąży miałam to cudo
![]() ![]() pamiętam jak dziś jak leżałam na podłodze i przypadkiem sobie wymacałam na srodku brzucha wielki kanion ![]() tym razem chyba nie mam... jakoś nie mogę wymacać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
To jest normalne (czyt. powszechne) o ile sie zrosnie szybko. No i chyba nie rozchodza sie wszystkim, niektore kobiety maja dosyc maly brzuch podczas ciazy i im sie chyba ine rozchodzi.
W niemczech polozna nauczyla mnie jak to sobie zbadac, no i na gimnastyce poporodowej regularnie sprawdzala wszystkim kobietom stan brzucha. Dodalam w pierwszym poscie cwiczenia.
Edytowane przez eternalvoyageur Czas edycji: 2010-01-22 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ehhh zazdroszcze, ja przekroczylam metr juz w 7-mym miesiacu...
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ide sie klasc na podlodze. maz pomysli ze pomylilo mi sie z lozkiem pewnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Tak. Zwyklych nie wolno ! Bo kanion sie nie zamknie, moze sie powiekszyc, albo dorobisz sie takiego dziwnego stozka.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
ja też miałam ale mi po zwykłych brzuszkach się ,,naprawilo,, dobrzeze nie zostało bo z tego co pisze to mogły zaszkodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Seona, ja ćwiczyłam te zwykłe. no ale nic nie wiedziałam na temat tego co mam
![]() teraz też zaczęłam ćwiczyć, "rowerek" póki co, no ale teraz nie mam tej przerwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
kurcze nawet nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje
![]() sprawdzilam i mam na jeden palec i cwicze od poczatku stycznia brzuszki z tamilee webb- jestem pol roku po drugim porodzie to co mam zrobic, jak mam przestac cwiczyc skoro mam okropny brzuch i do wakacji chce miec ladny?
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem 7 miesięcy po porodzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rzabbocop
|
Ja mialam na szerokosc dloni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
o rany! Nie mialam pojecia, ze po ciazy mozna miec cos takiego. Za to moj synek (obecnie 2lata 3 miesiace) od urodzenia ma wlasnie rozstep miesni brzucha. Byl rehabilitowany przez pol roku, chodzil na basen itd... Mialo mu to ustapic z wiekiem (jak zacznie raczkowac/chodzic). Nie ustapilo.... U niego jest to gdzies na szerokosc 2 palcow. Nie wiem jak sie pozbyc tego paskudztwa (podobno moze miec problem z kregoslupem przez to, moze mu sie zrobic przepuklina itd...)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
Jak nie to jest niestety mozliwosc operacji.
![]() |
![]() |
#18 |
Rzabbocop
|
Teraz zostalo gdzies na palec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
dobra. mam jakos tak smiesznie, bo ponizej pepka nie moge wcisnac opuszkow palcow w przerwe, taka bardziej szrama tam jest
ale powyzej pepka mam na palec kurna, czlowiek ma i nie wie co ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ja po porodzie to sie balam dotknac swojego brzucha. byl taki wiotki i galaretowaty. mylam go gabka a balsam to byle jak packalam zeby tylko nie dotykac tego. nie wiem czemu tak. nawet nie wiem czy mialam czy nie ten "rozczep". ale jak bylo to male bo po czasie bylo ladnie widac miesnie od biustu do pepka tylko na wysokosci pepka mialam oponke ze skory. jak to jest przy drugiej ciazy? brzuch rozciaga sie jeszcze bardziej czy juz jest "przyzwyczajony" i tez wszystko wroci w miare do normy?
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Zalezy co rozumiesz przez normalne cwiczenia ![]() Przysiady, wyciskanie, martwy ciag, wioslowanie w opadzie i inne takie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
dziewczyny, a czy to normalne, ze bedac teraz w trakcie 37 tc gdy podnosze sie na lozku to wlasnie na srodku brzucha mam taki stozek, albo jak kaszle, czy to normalne?? to co to dopiero po ciazy bedzie ?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
normalne ja tez tak mialam
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Osobiscie podczas drogiej ciazy mniej przytylam (po prostu zrozumialam ze ciaza nie jest powodem by odzywiac sie czekolada), wiec pozniej latwiej schudlam. No ale z brzuchem niestety dalej sie borykam...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem teraz w drugiej ciazy i brzuch mam na pewno mniejszy niz w pierwszej (w tym samym czasie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ja brzucha nigdy nie zwalczylam po pierwszej ciazy nawet - teraz po drugiej mam zamiar sie go pozbyc
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Jestem 1,5 roku po ciazy i mięsnie jeszcze mi sie nie zeszly, cwiczę min raz w tyg Step, tbc, abs...
Zaintrygowałyscie mnie tym tematem... http://forum.gazeta.pl/forum/w,342,9...esni_prostych1 http://www.sfd.pl/%C4%86wiczenia_w_c..._porodzie.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.