![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Co o tym sądzicie ? Przedślubne dygresje
Bardzo rzadko wątki zakładam ale tym razem się skuszę.
Może tak pokrótce, mamy zamiar wreszcie z moim partnerem wziąć ślub cywilny i zrobić takie male przyjęcie weselne (20-30 osób), chcemy to wszystko przeprowadzić w tym roku. Może się uda. No i w zwiazku z tym sobie tak czasami podczytuję na tym naszym podforum ślubnym co i jak, jaki lokal wyszukac, DJ-a, kieckę, buty i takie tam inne. Mamy już 9 lat stażu życia bez papierów ![]() Do czego zmierzam: weszłam dzisiaj na Forum gazeta (poczytać opinie o DJ-ach), znalazłam sobie slubne forum i padłam. Daję link do pewnego wątku. Wyszukany przypadkowo (zawsze układam wg ilości postów - im więcej ludzi pisze tym bardziej interesujący wątek - tak sobie to wykoncypowałam). Wątek z 19 listopada 2009, liczy bagatela 2393 posty, dotyczy planowanego ślubu który odbędzie sie w 2011 roku i jest trzecim wątkiem tej uzytkowniczki forum. Całkowicie nie do przebrnięcia, ale podczytałam troszkę, jak ktoś lubi taką lekturę to polecam. W każdym razie - link wklejam http://forum.gazeta.pl/forum/w,619,1...stawienie.html i mam pytanko, jakby się któraś z Was pokusiła i troszkę chociaż podczytała i powiedziała mi, czy to ja jestem nienormalna i uprzedzona - czy o co chodzi..... Poczytajcie od postów najnowszych do najstarszych, albo jak tylko chcecie... Jak dla mnie to jest wątek roku, o ile nie dziesięciolecia. W najnowszych postach autorka udziela rady np. na temat jak mozna wynająć słonie na wesele.... ![]() Jak ktoś potzrebuje rozrywki to polecam. Sorki za link do konkurencyjnego forum - ale to takie kuriozalne, że padłam po prostu.... ps. na gazecie mam nick Beti1970 w najnowszych postach znajdziecie moje wpisy - jesli kogoś to interesuje Edytowane przez dobrarada Czas edycji: 2010-02-07 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co o tym sądzicie ? Przedślubne dygresje
Nie rozumiem cię, przecież każda Panna Młoda pragnie mieć słonie na ślubie. Poczytaj sobie Regulamin Urzędu Stanu Cywilnego - wyraźnie jest napisane "Bez minimum jednego słonia ślubów nie udzielamy!".
Czasy idą naprzód.
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Copyraptor
|
Nie rozumiem po co ten wątek - bawi Cię, że ona aż tak wymyślny ma ślub? Może ją to kręci, ma dużo pieniędzy, i chce, żeby ten dzień był dla niej wyjątkowy?
Może lubi planować? Może nie ma nic innego do roboty? Serio, nie bardzo łapię o co chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Z wątku wynika:
Ma dużo pieniędzy - bo drogie to wesele, ale to jest nieistotne - bo wiele ludzi w tym kraju ma duzo pieniędzy i sobie może pozwolić na takie drogie imprezy. Nie w tym rzecz. To jest naturalne - mam duzo kasy - moge kupic coś drogiego, mam malo kasy - mogę sobie pozwolić na mniejsze wydatki. To, że ją krecą przygotowania - to też jest oczywiste. Przecież nie pisze z przymusu tylko pewnie dla przyjemności. Tylko jestem ciekawa czy tylko ja odbieram to jako jakąś fantazję, mam wrażenie, że to nie jest prawdą... że to jakieś fantazje. I chciałam poznać wasze zdanie, czy uważacie, że to jest prawda czy to jakieś fantazjowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Ktoś tam w komentarzach napisał:
Cytat:
Wygląda na to, jakby organizacja tego wesela była dla niej sensem zycia, moim zdaniem to jest gruba przesada, zamiast ślubu dziewczę organizuje wielkie widowisko. Na tym ma polegać ten sakrament? Na pokazywanie Polsce, że "mnie stać"? dobrarado, nie jesteś nienormalna i uprzedzona. A jeśli jesteś, to i ja. I zapewne większośc naszego społeczeństwa. Swoja drogą, oglądałam kiedyś program pt "Bridezillas", polecam... No i przepraszam bardzo, słonie?
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Aivilo - szczerze...
mnie się wydaje, że ona to wszystko wymysliła ![]() wiesz, takie fantazjowanie jakieś to wszystko nieprawdziwe.... ją tam wiele osób atakowało i to używając niewybrednych sformułowań, i nic... ta dziewczyna się wirtualnie usmiecha i dalej swoje.... jak dla mnie to jest jakaś nierealna historia (albo prowokacja - jak to tutaj jest nazywane). Jak sie spytałam co robi poza tymi przygotowaniami to napisała, że: studiuje prawo, ukończyła 3 letnią szkołę aktorską, aktorką jest całe zycie (sic!), uprawia bogate życie towarzyskie, organizuje śluby innym osobom i swój własny, spędza czas z narzeczonym, uprawia sport....itd.... ha! niejednego zycia by nie starczyło ![]() a w podróż poslubną jadą na Hawaje po slubie będą kupować mieszkanie w warszawie i się urządzać ![]() a po 30-tce będzie miała dwoje dzieci (parkę) z niebieskimi oczami - bo to gen recesywny itd.... no jak to oceniasz??? jak dla mnie - ![]() zabkami nie zgrzytaj, ja mam budżet jak 1/3 Twojego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
O dzieciach z niebieskimi oczami, mieszkaniu w Warszawie itd doczytałam.
Faktycznie, po dłuższej lekturze brzmi to niesamowicie nierealnie. I jest pare niedopowiedzeń. Po pierwsze, nie wierzę, że studiuje na moim wydziale. Po drugie, gdzie ona znalazła trzyletnią szkołę aktorską? Zresztą samo połączenie - prawo+aktorstwo, typowe marzenie dziesięciolatki. Generalnie cały opis jej życia, jej planów itd. brzmi jak bajka. Istnieją chyba jakieś zaburzenia psychiczne polegające na wierzeniu we własne fantazje, nie mam pojęcia, czy to akurat taki przypadek, ale faktycznie, zalatuje czymś nierealistycznym... Z drugiej strony, podobno jacyś forumowicze poznali ja na żywo... Poczytam to wnikliwiej w tygodniu, zaglądnęłam też na jej bloga, mam wrażenie, że ślub i wesele to jej życiowa pasja. Te Hawaje to akurat najmniej nierealne, ja sama planuję Nową Zelandię lub Islandię, bo obawiam się, ze podróż poślubna to jedyny w życiu czas, kiedy będę mogła sobie na takie szaleństwo pozwolić, a to marzenie mojego życia ![]() Cytat:
![]() ![]()
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png Edytowane przez Aivilo Czas edycji: 2010-02-07 o 23:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
I po co dziewczyne na ziemie sprowadzasz? Na slubie za 50 tys tez moze sie tort przewrocic.
Ja tam wierze-za duzo czasu poswiecila na planowanie zreszta sama bylam swiadkiem prawie identycznej sytuacji (patrz moja kuzynka), wiec takie rzeczy sie zdarzaja, slub byl piekny , zazdroscilam jej nawet ![]() Jak ktos ma pieniadze to czemu nie? I spokojnie moglabym zmiescic w czasie wszystko to co 'oprocz' planowania robi autorka watku,nie widze w nim nic niewiarygodnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Wiecie co, tak sobie pomyślałam... Jeśli to nie prowokacja, fantazja, whatever, tylko rzeczywista osoba i rzeczywisty ślub, to ona po tym 2011 straci sens życia chyba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja tam jej zazdroszczę... kasy
![]() ![]() Chociaż też mi się wydaje, że gdzieś w tym jest jakaś ściema, laska zajmuje się aktorstwem, prawem i polityką(w to ostatnie to już w ogóle nie wierzę), a do tego ma czas całymi dniami opisywać swoje przyszłe wesele... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;17038167]Wiecie co, tak sobie pomyślałam... Jeśli to nie prowokacja, fantazja, whatever, tylko rzeczywista osoba i rzeczywisty ślub, to ona po tym 2011 straci sens życia chyba
![]() dokładnie tak samo pomyślałam, napisałam to nawet. Spytałam ją - co sie stanie po tym wszystkim, stwierdziła, że wtedy będą kupować mieszkanie i urządzać. No ale kiedys to też się skończy. Jesli to jest prawda, to nie wyobrażam sobie jaką depresją się to skończy po tym dniu. Tyle lat planowania - jednego dnia. To jest chore. Na slubnym u nas jest nawet taki watek - poślubna depresja czy jakos tak. Dziewczyna się wypowiada, że jej brakuje przygotowań i atmosfery oczekiwania. To juz jest jakieś zapętlenie, nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Różni są ludzie. Pal licho z zamożnymi, ale...
...mnie nieodmiennie szokuje, jak w Polsce, gdzie przeciętne zarobki są dość niskie, ludzie takie weseliska szykują. Nie szkoda im tyrać dwóch tygodni po to, żeby np. za tort zapłacić? Albo miesiąca na sam alkohol, jakby przeliczać wydatki na dni pracy? Albo naciągać rodziców na kredyty na wesele? Niby do kieszeni się nie zagląda, ale dziwić się mogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
ludzie to jednak są głupi
![]() fakt kasy zazdroszczę ale nie kminie jak można ja wydawać w tak głupi sposób. może jestem dziwna ale ja bym miała zaraz wyrzuty sumienia, ze niektórzy nie maja co jeść a ja wydaje na takie totalnie zbędne i jednorazowe pierdoły. poza tym kurcze ceremonia ślubna to nie cyrk ![]() mam wrażenie, ze dla wielu osób ślub jest celem samym w sobie, właśnie te przygotowania, suknia, wesele, słonie ![]() ![]()
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2010-02-08 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja, jako ktoś, kogo cała impreza slubna kosztowała jakieś 3tysiaki to się wypowiadać nie mogę na temat wielkiego wesela, ale były dziewczyny, które zrobiły wielkie weselicho z atrakcjami i bardzo żałowały wydanej na to kasy, gdyż uważały ją za... zmarnowaną. Z perspektywy czasu oczywiście ![]() Ale jak ktoś ma byc szczęśliwszy, bo będzie nie orkiestra, ale zespół grający na skrzypcach, wylecą gołębie i tort upieką taki a nie inny, a suknię uszyją z jakiejś tam koronki.. a niech ma. W końcu to ma byc "najpiękniejszy dzień w życiu" i jeśli ktoś tego potrzebuje, nawet jeśli będzie spłacać kredyt przez najbliższe kilka lat - na zdrowie i niech im się dobrze układa (bo znam z sasiedztwa historię kredytu na wesele, którego to spłacić przed rozwodem nie zdążyli...)
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-02-08 o 09:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- że bliskiej kumpeli nie zaprosiłam - ostatecznie zaprosiłam, ale za późno (nie zbiedniałabym, po prostu martwiłam się, że jak zaproszę to jedną, to będzie kręcenie nosem innych oraz moich rodziców, że "jak to, ciotek nie zapraszasz, a koleżanki tak??"), - że nie przemyśleliśmy kwestii muzyki i jakichś tańców - potem już było za późno. Wiem, że suma szokująca dla kogoś, kto na samego fotografa wyda 5 tys. zł, ale wyjście za mąż i piękny ślub jakoś nigdy mi się nie marzyły, rodzina mieszka daleko i nie utrzymujemy bliższych kontaktów, a na całonocnych imprezach padam najczęściej między 22.30 a 00.00 - nie pobawiłabym się jakoś specjalnie na wielkim weselisku. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-02-08 o 10:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
jedyne;-) co mnie rozbroilo to ten filmik do jutiuba jakie będzie miała wejście z tatą.
![]() ![]() Ogólnie spoko, mają kasę, niech się bawią, ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-02-08 o 10:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() P.S. Czy tylko ja tak mam, że nie chciałabym mieć żadnego wesela?.I to nie nawet że tak szkoda kasy, ale ja nieśmiała i tak przez dzień cały(i noc) uwagę na sobie skupiać?.Pikawa by nie wytrzymała chyba. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że to ma byc watek na luzie i taki lajtowy a nie problemowy, ale kurczę, tak kogos za plecami obgadywać, to mnie jakoś sie nie widzi. Gdyby ona sama załozyła tu wateczek, to co innego
![]() Tak szczerze, to mam to w nosie, na tamten watek tylko zerknęłam, niech se robi co chce, jak za swoją kase robi. A jak ją pokażą w jakiej telewizorni to chętnie te słonie obejrzę, szczególnie jak sie który zapomni i ten tego... dwójke zapoda na trawniczku przed kościołem. ![]() Cytat:
Inna sprawa, ze czasem jest to "zastw się a postaw się" o tym nie mówię, ale raczej o sytuacji, co tam te pare groszy na słonie, jeszcze se pawie zamówie, żeby szły przede mną nawą kościoła i gubiły pióra z tyłków, zawsze to lepsze niz banalne sypanie kwiatków przez dzieciory.
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to się mówi, że dla młodych jest ślub i noc poślubna, a wesele to dla gości. Pewnie coś w tym jest.
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-02-08 o 10:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Najgorsze to są chyba te wszelkie debilne zabawy, np. http://www.youtube.com/watch?v=C0VHU7LyNAs czy dmuchanie balonika klęcząc na kolanach, trzymanego między nogami faceta...wiadomo jak to wygląda.Żałosne, poniżające, aż mi się gorąco robi jak o tym pomyślę.Bynajmniej z podniecenia.
![]() Edytowane przez Ivy123 Czas edycji: 2010-02-08 o 11:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Już kiedyś trafiłam na ten wątek na gazecie.pl, podany był jako 'ciekawostka' na stronie wykop.pl
![]() No cóż, jeśli kogos stać - niech sobie zamawia i wymyślne torty, i słonie i coś tam jeszcze. Ja mogę co najwyżej zazdrościć, ale tylko i wyłącznie kasy ![]() Ale są gusta i guściki.... i według mnie nikomu nic do tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tamtym roku wychodziła za mąż moja kuzynka. Nie ukrywam, za dosyć bogatego pana. Więc żeby dorównać pompą, jej rodzice wydali ogrom pieniędzy na te dwa dni (nie wiem czy z kredytu, czy z oszczędności). W tym roku idę na ślub kuzyna. I wiem, że jego przyjęcie, to będzie koszt maks. 2000-3000 zł. I tak samo wszyscy się cieszą, są szczęśliwi i wiem, że będzie to fajny dzień.
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Ja generalnie rozumiem, że ktos chce wydać jakąś tam sumę na wesele, jakie sobie wymarzył. Sama należę do takich osób, z tym, że ja sama sobie to wesele finansuję, jeśli nie uda mi się zarobić potrzebnej sumy w przeciągu czasu, ktory mi zostal, to trudno, obetne koszty.
I wiem, ze w pewnym sensie to pieniądze wyrzucone w bloto, ze moglabym coś innego za tę kasę mieć... ale jeszcze w zyciu zarobię pieniądze, a wesele będzie tylko raz (oby). Niechaj będzie wg moich marzeń, zwlaszcza, ze są raczej skromne. Nie zmienia to faktu, że jest granica miedzy realnymi marzeniami normalnej kobiety, a dzikimi fantazjami, ktore z boku wyglądają jak sen lub bajka. Nawet, gdyby mnie było stać, nawet bym nie pomyślała o słoniach czy o wynajmowaniu małych dziewczynek do rzucania kwiatków (swoją drogą, na ślub nie zapraszają dzieci ze swojej rodziny, ale zapłacą obcym dzieciom, żeby sypały kwiatki...). Jest też wiele kobiet, ktore nie lubią takich fet i wesele im do szczęścia niepotrzebne. Można i tak, przeciez to ma byc dzien przyjemny przede wszystkim dla nas, po co się męczyć, organizując coś, czego się nie lubi? Problem, moim zdaniem, nie polega na tym, ze dziewczę stać i dziewczę organizuje, tylko na tym, że trąbi o tym na wszystkie strony świata, robiąc z wesela wielkie przedstawienie. Taka pokazówka mnie mierzi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Albo to zmyślona historyjka (to, że ktoś tam ją poznał nie znaczy, że o weselu/swoim życiu nie mogła nazmyślać
![]() Przeczytałam trzy strony tamtego wątku i nie miałam siły na więcej, na dodatek jakiegokolwiek własnego wesela mi się totalnie odechciało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-02-08 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
jem sniadanie, wątek przeglądam dla rozrywki
znalazłam perełkę ![]() cytuję fragment wypowiedzi Autorki Ja nie obgaduję za plecami Mam tylko na celu rozbawienie Was ![]() To taki fajny rozweselający watek (nomen omen) Strzał z armaty ![]() "Spokojnie dziewczyny, po to są właśnie te niecałe dwa lata. Pragnę przypomnieć,że przyszłam tutaj mając 2 lata i 3 miesiące do ślubu i miałam w projekcie 3-4 atrakcje, w tym szczudlarzy, wystrzały z armaty, pokaz barmański i coś tam jeszcze i mnóstwo różnych rzeczy. Także moim zdaniem i tak jest progres. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Widzisz, jest progres, a Ty sie czepiasz
![]() ![]() Co mieli robić szczudlarze? ![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.