![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wiza
hej dziewczyny
![]() mam do Was wielką prośbę, jak starałyście się kiedyś o wizę amerykańską to jak to wszystko wyglądało? i co brałyście ze sobą? bo ja właśnie za jakiś czas jadę do Krakowa i całkiem nie wiem jak to wygląda ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wiza
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=wiza
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=wiza http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=wiza Moze tam cos znajdziesz dla siebie ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
jeszcze jedno pytanie na temat wiz: w przyszłym roku wybieram się na kostarykę i do meksyku. z tego co wiem, nie potrzebuję wiz do tych państw. jednak lecąc na kostarykę (z londynu) mam przesiadkę na florydzie. wiecie może, czy w takiej sytuacji jest mi potrzena amerykańska wiza?? pozdrawiam
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
5th element. Tak potrzebujesz wize bo ladujesz w USA.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
oj wydaje mi sie ze to zalezy, bo jesli nie zmieniasz terminala i nie wychodzisz poza miedzynarodowy za bramki te takie jakby 'graniczne' gdzie sprawdzaja paszporty/wizy to oficjalnie nie wkraczasz na terytorium kraju w ktorym wyladowalas i nie musisz miec, jesli natomiast musisz np przejechac na inne lotnisko to juz tak...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Niestety od niczego to nie zależy. Ląduje w USA musi mieć wizę. Trzeba kombinować z przesiadką gdzie indziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dzieki galatasaray, niestety wyglada na to ze masz racje
![]() czyli chyba nici z moich wojazy.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Wiza turystyczna do USA
Chciałabym się dowiedzieć dokładnie jakie są procedury z załatwieniem wizy turystycznej do USA. Co muszę mieć, co zrobić, kiedy zacząć załatwiać, gdzie itd. Proszę o wszelkie wskazówki i z góry bardzo bardzo dziękuję za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wiza turystyczna do USA
Myślę, że potrzebne info znajdziesz na stronie Ambasady USA w Polsce, w zakładce: INFORMACJE WIZOWE. Jest info o opłatach, formularzach, wymaganych dox. - wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Czytałam to kilka razy, ale wolałabym uzyskać informacje bardziej z doświadczenia, jak to wszystko przebiega..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
a jesli chodzi o to kiedy mam zaczac to zalatwiac... wyjazd przewiduje na polowe czerwca. to akurat poczatek wakacji wiec na rozmowe z konsulem bede musiala czekac dluzej. chcialabym to zalatwic jak najszybciej zeby miec z glowy. ale jesli ta wiza jest wazna od dnia wydania i dostane ja na krotko... to kiedy najlepiej zaczac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Dokładnie, zacznij załatwiać już teraz. Przed wakacjami, będzie więcej osób się ubiegać o wizę, zresztą przed Świętami też tak jest. Najlepiej wybrać mniej atrakcyjny okres. Ponadto, na stronie ambasady w danym mieście powinna być info ile się na wizę czeka.
Ja wyrabiając swoją opierałam się na informacjach z ich strony i wszystko przebiegło właściwie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
a czy ktos moze wie jak to jest jesli chodzi o sytuacje wymiany paszportu z wiza....ja mam wize na 10 lat...mam ja od zeszlego roku....a musze wymienic paszport za 2 lata...no i nie wiem czy ta wiza mi przepadnie wymieniajac paszport???byl ktos w takiej sytuacji???
jesli chodzi o twoj wyjazd do stanow...to nic nie stoi na przeszkodzie by sie o nia juz starac...ja staralam sie tydzien przed wyjazdem...i siedzialam jak na bombie....bo we wtorek przyszla mi wiza z ambasady dhl a ja w srode juz mialam wylot....nie warto tak ryzykowac....pozatym stosuj sie do zalecen ze strony internetowej....w praktyce to coz....musisz byc z pol godziny wczesniej przed ambasada....potem kontrole bla bla bla....no i potem wchodzisz i czekasz na swoj numerek...potem podchodzisz do okienka gdzie sie on ukarze i gadasz z konsulem....standardowe pyt to po co jedziesz???do kogo???na jak dlugo???czym sie zajmujesz w pl??dobrze miec jakies zaswiadczenia typu ze studjujesz czy pracujesz....ale to zalezy....ja nic z tych rzeczy nie mialam nawet jednego papierka....calkiem gola i wesola....i mialam szczescie....ogolnie dosc latwo jest zdobyc taka wize...wiec zycze powodzenia!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ja w takiej sytuacji nie byłam, więc warto jeszcze to potwierdzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dziewczynki, mam pytanie...
w 2005 dostałam wizę na 10 lat. w 2010 kończy mi się paszport. w jaki sposób mam przebić tą wizę do kolejnego paszportu? ![]() będę wdzięczna za szybką odpowiedź ![]() ps. magda 84 - jak myślisz, gdzie można to sprawdzić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Myślę, że trzeba mieć ze sobą dwa paszporty. Jednak ja bym to potwierdziła w Ambasadzie.
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam wizę ważną do 2017 roku a stary paszport kończy mi się w tym roku.... wiza jest ważna w starym paszporcie.... ale uwaga gdy wymieniasz paszport musisz baaardzo uważać żeby jakiś urzędniczyna unieważniając stary paszport (przeważnie jakoś oni to dziurkują - nie wiem jk to wygląda bo jak na razie w swojej karierze miałam tylko 1 - musisz pilnować żeby nie przebili Ci wizy bo jeżeli tak się stanie wiza jest anulowana.... i trzeba składać papierki jeszcze raz po nową... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
dzięki za odpowiedzi
![]() jak już coś załatwię to dam znać jak to wygląda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
a czy jakies opłaty sie ponosi za wydanie takiej wizy?
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Tak. Opłata za rozpatrzenie wniosku o wizę nieimigracyjną 131 $.
Wszystkie informacje dotyczące wizy są umieszczone na stronie Ambasady USA.
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
po prostu Em :)
|
Ostatnio już dają na pół roku, rzadziej na rok.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie rozpoczynam staranie o wizę, za chwile bede dzwonic do ambasady .
Gdyby ktos był zainteresowany jakimis technicznymi wskazówkami, to mogę pomóc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
131$ przeliczasz to nie wg stałego kursu ustalonego przez ambasadę 3,0zł czyli 393zł ale WSZYSTKO jest na stronie ambasady
![]() do tego dolicz sobie przesyłkę paszportu dhl-em nie pamiętam ale to chyba 20-30zł
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
A ja mam pytanie dotyczące zdj do wizy. Nie wiecie czy takie samo jak do nowego paszportu??? Sprawdzałam już parokrotnie i wydaje mi sie ze tak, ale no własnie wydaje mi się. Może ktoś będzie wiedział lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
To różnie bywa. Moja mama była w Ambasadzie w marcu i dostała wizę turystyczną na 10 lat, tak samo mój 10-letni bratanek.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
anna_paw, skąd masz tę informację? Wnioski z wklejonymi zdjęciami paszportowymi nie są przyjmowane.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Jak pisałam: w marcu (tuż przed świętami) moja rodzina była w ambasadzie. Moja mama w lutym wyrabiała nowy paszport i zdjęcia, które robiła do paszportu wzięła ze sobą jako zdjęcia do wizy. Nie było żadnego problemu.
Nothing's impossible... Edytowane przez anna_paw Czas edycji: 2010-04-08 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:05.