|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Chora kicia ...
Hej.!
słuchajcie, mam problem z moją kicią, Sarunią ... Ma ona w tej chwili 9 latek, jest cała biała i ma alergię pokarmową. Dwa razy przechodziłyśmy przez wstrętnego świerzbowca, potem strasznie zaczęła mi się rozdrapywać, szczególnie w okolicy karku i łopatek. Najeździłam się z nią po weterynarzach, nadostawała zastrzyków, wydałam sporo pieniążków i nic... w końcu koleżanka poleciła mi weterynarza, pojechałam, okazało się że to alergia pokarmowa. Sara dostała zastrzyk, dietę - samookaleczanie kotka ustało. Od tamtej pory cały czas kupuję jej kocie chrupki Puriny, i puszki Puriny. Przez pół roku nie było problemu. Wyeliminowałam też wszystkie kwiaty w domu na które kicia ma uczulenie - niestety znów się rozdrapała, ma rankę nad prawym okiem. Tylko w tym miejscu - i cały czas się tam drapie ... Macie może pomysł co może jej dolegać. ? Weterynarz nie potrafił mi powiedzieć ...
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chora kicia ...
chyba tutaj chodzi o alergie pokarmowa lub nietolerancje pokarmową
nalezy wyeliminowac z diety składnik "uczulający", najcześciej uczula gluten (jest w zbożach) musisz jej podawac karmy eliminując po koleji skąłdniki az trafisz na ten "uczulający", proponuje na poczatek wyeliminuj zboże mozesz tez kupić karmę sucha bez zbóż (orijen, TOTW) lub karme dla kotów z alergia pokarmową (HILLS, TROVET) po prostu ja swędzi na jakiej podstawie to stwierdziłaś?, że kot ma uczulenie na kawiaty (może na skłądniki roślinne karmy?) Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-03-16 o 22:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Składniki już eliminowałam, przechodziłam to pół roku temu, bo wtedy weterynarz stwierdził u kici alergię pokarmową, teraz dostaje tą karmę która nie wywoływała u niej objawów.
Kwiaty już dawno usunęłam, prawie od momentu gdy Sara pojawiła się u mnie w domu, wtedy też się rozdrapywała, i po konsultacji z panią weterynarz postanowiłam pozbyć się kwiatka który przypuszczalnie był sprawcą tego, że Sara się drapała - poskutkowało. No i od pół roku miałam spokój, żadnych nowych kwiatów nie kupowałam, karmy też jej nie zmieniałam, na dwór kotek nie wychodzi więc styczności z innymi kocurkami nie ma, a rozdrapuje sobie rankę tylko nad okiem, wczesniej ranki zdarzały się na całym ciele kotka.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
nie karmisz jej przypadkiem czasami wieprzowiną?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
wiem i stad moje pytanie bo to tez jest związane ze swiadem i samookaleczaniem sie zwierzecia... przeciez nie pytam zeby jej polecac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
napisz, czy na świąd pomogły sterydy. Rozumiem, że kot jest regularnie odrobaczany i odpchlany? Napisz jeszcze jakie badania kotka miała robione na alergię pokarmową. I czy dieta eliminacyjna i prowokacyjna ustaliły, co jest głównym alergenem. Możliwe, że kot ma alergię, ale nie na karme, tylko na lakier do włosów, farbę, na proszek do prania... Raczej mało możliwe, żeby objawy alergii pokarmowej ustąpiły, a potem wróciły po pół roku, skoro karma jest cały czas ta sama- ale możliwe, ze producent zmienił cos w tej karmie. to co jej dolega wyglada na płytke eozynofilową z opisu- no ale to nas nie przybliża do wyleczenia kota. Edytowane przez esfira Czas edycji: 2010-03-17 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
nie, nie - nie dostaje wieprzowiny.
Esfira - tak, kotek dostaje w domu tylko karmę i wodę. Już wszystkich domowników uczuliłam na to żeby jej nie dokarmiać bo to nie wychodzi jej na zdrowie . Tak, sterydy pomogły. Kicia jest regularnie odrobaczana i odpchlana. Jeśli chodzi o badania, to wet mi powiedział że nie zrobi wymazu z krwi, bo to nie określi jednoznacznie przyczyny alergii, dostała zastrzyk, i kilogram hipoalergicznej karmy, którą musiała jeść przez 6 tyg. a następnie stopniowo kazał mi wprowadzać do jadłospisu kotka nowe składniki i kontrolować jej zachowanie, co pozwoliło ustalić na co kicia ma uczulenie. Też wydaje mi się, że niemożliwym jest aby objawy co jakiś czas ustępowały i się pojawiały, dlatego szukam pomocy tu na forum, myślałam, że ktoś może spotkał się z podobnym problemem. Kicia jest sterylizowana. A jeszcze co do karmy, to cały czas kupuję jej Purinę i do tego kocie chrupki u weterynarza. I do tej pory nie było żadnych problemów. Mam też problem z doczyszczeniem jej - jest długowłosa, a na ogonie przy nasadzie włosa gromadzi jej się mnóstwo brudu - nie kąpię jej często, bo to ogromny stres dla niej, ale ostatnio oglądałam jej ogon, umyłam ją - a niewiele tych zabrudzeń z ogona zeszło.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
czyli dajesz jej karmę od veta i purinę
błąd w tych karmach zapewne są różne składniki albo dajesz jej karmę dla kotów z problemami pokarmowymi - alergia np. TROVET, HILLS albo szukasz składnika uczulającego: np. dajesz karmę z kurczakiem .... jak dalej uczulenie to dajesz karmę z królikiem ale bez kurczaka .... itd itd najpierw proponuje wyeliminowanie glutenu ![]() mieszając 2 różne karmy a nie wiedząc co uczula popełniasz błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a ta Purina jest hipoalergiczna? Bo jesli nie, to nie ma sensu jej podawac, karma hipoalergiczna musi byc jedyną karmą zwierzaka.
A jakie zabrudzenia ma na ogonie? Takie tłuste (jak łój), czy kropeczki, np. czarne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Sunshain - daję jej Purinę dla kotów o wrażliwym układzie pokarmowym plus karmę od veta - vet powiedziała, że mogę to tak połączyć ...
Ale skoro mówisz, że to błąd, to może jej tą Purinę odstawię i zostanę tylko przy tej karmie od veta.? i wtedy zobaczę jak się będzie zachowywać. Ale po tej mieszance kicia zupełnie się zmieniła - stała się weselsza, jest bardziej skora do zabawy, no i w końcu mi przytyła, sierść też stała się gładka i lśniąca. ![]() Esfira - zabrudzenia na ogonku ma takie czarne kropeczki, takie jakby piasek, jedna przy drugiej. Wygląda to mniej więcej tak : http://img524.imageshack.us/img524/9773/1001085b.jpg Wiem, że na zdjęciu niewiele widać, ale może chociaż coś. Dziś wieczorem zrobiłam fotkę, by wam pokazać jak to wygląda - zaznaczam że wczoraj ją wykąpałam ... i takie czarne ma na całej długości ogona, ale tylko na stronie "wierzchniej". Od spodu i po bokach jest dość czysta.
Zapamiętaj – drugi dzień jest zawsze lepszy niż pierwszy. Edytowane przez Sonadoor Czas edycji: 2010-03-18 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
purina to nie jest dobra karma
jeżeli masz kota z "problemami" wybierz TROVET, HILLS |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
![]()
martwie sie o moja kicie... jest 3 dni po porodzie i jakos tak ciezko oddycha. nie wiem czy isc z nia do weta? czy to normalne;/ prosze o pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
proponuje udać sie do veta (i sprawdzic jak macica obkurcza sie po porodzie i czy jest czysta - usg) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
sporo kotów w tym mój długowłosy bri mają alergię na Royala tak jak sunshain pisze spróbowałabym na hillsa przestawić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziewczyny, żadna z was nie ma pomysłu co to za zabrudzenia na jej ogonie.?
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czy te zabrudzenai są w skórze - jeżeli tak to wagry czyli do wycisnięcia i posmarowania czymś na tego typu przypadki ![]() ostatecznie wzielabym je na posiew - może grzyb? ze zdjęć ciężko widać co to może być Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-03-23 o 07:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.