|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Czy suszarka niszczy włosy? - Dowód
Od dłuższego czasu (w zasadzie można powiedzieć, że od zawsze) suszę tylko te włosy, które opadają na twarz żeby jakoś je ułożyć
reszta sięga pasa i nigdy ich nie układam ani nie suszę. Ostatnio zauważyłam dużą różnicę w wyglądzie "wysuszonego" pasma, a resztą włosów - suszarka spowodowała znacznie mniejszy połysk i wyblaknięcie koloru.Żeby nie było, te krótsze włosy przy twarzy suszę przeciągając ze dwa razy szczotką i suszarką, dzięki temu reszta włosów na tym nie cierpi ![]() Dla wszystkich, którzy zastanawiają się czy częste suszenie zaszkodzi ich włosom, porównałam skatowany suszarka kosmyk z innym, ze środka głowy:
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy suszarka niszczy włosy? - Dowód
Uf, na szczęście nie używam suszarek, prostownic i innych niszczycieli moich włosów
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
suszysz zimnym czy ciepłym nawiewem?
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Ciepłym, przynajmniej wiem, czemu nie robić tego reszcie włosów
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Faktycznie, różnica duża.
Ja staram się mało suszyć, ale po zdjęciach zdecydowałam rozstać się z suszarką na jakiś dłuższy czas.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
ojoj... szuszę namiętnie, bo nie mam czasu czekać aż wyschną
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Niszczy potwornie. Ja mam dowód w postaci zdjęć z okresu dorastania kiedy wcale nie suszyłam i z ostatniego okresu, kiedy suszyłam choć zimnym nawiewem. Różnica kolosalna. Już nie suszę i poprawę kondycji włosów widać z dnia na dzień gołym okiem.
Już ciepło więc polecam myć włosy wieczorem i odstawić suszarki. |
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
a mozecie mi powqiedziec ,czemu ja takze mam takie zniszczone wlosy jak na zdjeciu a nie uzywam suszarki i prostownicy.?;/
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
może przez zbyt agresywne czesanie, szarpanie ich etc?
a stosujesz jakieś odżywki, maski, oleje?
najlepsze wakacje w moim życiu ! Turcja 08.07 - 22.07 mój największy cel na wakacje : wyśmienita zabawa + niesamowite wspomnienia : wykonany! walczę z trądzikiem: kuracja skinorenem, isotrexinem i tetracyliną |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm... tak zerknęłam na pierwszy post tego wątku i tak sobie myślę, że przecież u większości osób pasma znajdujące się przy twarzy sa zazwyczaj najbardziej zniszczone i to tutaj końcówki się najszybciej rozdwajają- czy się je suszy suszarką, czy też nie.
Swoją drogą, ja jestem akurat skazana na suszarkę (powracające zapalenie zatok ) i nie widzę jakiejś strasznej różnicy w kondycji włosów. Trochę oleju na końcówki, trochę serum silikonowego i nie jest tragicznie Inna rzecz, że warto zainwestować w lepszą suszarkę, z jonizacją i dużą mocą.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Mnie się wydaje, że właśnie te włosy koło twarzy są zazwyczaj bardziej "męczone" przy każdym suszeniu/prostowaniu/układaniu dlatego, że są najistotniejsze dla wyglądu całej fryzury. W konsekwencji, mogą być najbardziej zniszczone
Natomiast u mnie występuje wyraźna "granica", od razu za tym zniszczonym pasmem są włosy w widocznie lepszej kondycji.
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
a susze tylko w ostatecznosci ;/
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
ja susze i prostuje chyba od 5 lat.. i moje wlosy znacznie poprawily swoja kondycje , gdy zmienilam zwykla suszarke Brauna na suszarke Remingtona z jonizacją, regulacją temperatury i nawiewu. Po Remingtonie wlosy sa o wieleeee zdrowsze. Jest to dowód, ze jednak dobra suszarka to podstawa. Zaznacze jeszcze, ze dzieki suszarce z jonizacja wlosy sie przestaly puszyc, sa gladkie, luski domkniete, mniej podatne na odksztalcenia dzieki czemu fryzura dluzej zachowuje swoj ksztalt
![]() Ale oczywiscie zgodze sie, ze na pewno kazda suszarka wplywa niekorzystnie na stan wlosow, w szczegolnosci koncowek.
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, jestem nową forumowiczką i ciesze się że znalazłam to forum. Widzę, że jest tutaj dużo ciekawych informacji.
A propo suszenia suszarką, ja także muszę codziennie myć włosy i tym samym często je suszę. Na pewno ciepłe powietrze niszczy włosy, ale jeśli zmieniamy temperaturę z letniej na chłodną i odwrotnie, oraz używamy preparatów zabezpieczających przed działaniem ciepła - uchronimy włosy przed zniszczeniem. Lepsze to niż wyjście na dwór z mokrą głową. |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
A ja nie suszę włosów wcale, w porywach 1-2 na miesiąc, żeby ich jeszcze bardziej nie zniszczyć (kiedyś rozjaśniałam włosy, a mam takie za łopatki, a chcę mieć do połowy pleców, więc nie podcinam ich zbyt regularnie). I staram się nie kłaść spać w mokrych/wilgotnych włosach, żeby ich nie uszkodzić. Za to popełniam jedną z największych zbrodni względem włosów i dość często (1-2 na tydzień) robię sobie "koczka" albo dwa, żeby się zlokowiły. Niestety to moja obsesja na punkcie kręconych/falowanych włosów sprawia, że nie są w zbyt dobrej kondycji pomimo zaprzestania suszenia.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Ja 2-3 razy w tyg susze włosy... Wcześniej prostowałam. Teraz staram się nie prostować.. ( tylko grzywkę prostuje zawsze). Włosy mam falowano-kręcone rozjaśniane blond... i nie lubię swoich 'fal Dunaju na głowie' a prostowanie prostownicą strasznie niszczy mi włosy. Więc zaczęłam je suszyć na szczotkę. Jest z tym trochę roboty, więcej niż z prostowaniem ale za to kondycja moich włosów się poprawiła... a na dodatek włosy zyskały piękną objętość, przez co wyglądają na to jakby ich było więcej. W każdym bądź razie lepiej się prezentują niż jak ulizany 'pies pluto' przy użyciu prostownicy.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Ja myję włosy codziennie i suszę codziennie i nie zauważyłam,żeby były jakieś zniszczone. To zależy od rodzaju włosów
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
hm ja chyba mam podobnie- mam włosy za ramiona i grzywkę. Włosy normalnie myję co wieczór i nie suszę, ale grzywkę jeszcze raz rano i wtedy podsuszam jeśli brakuje czasu (: I tak samo jest różnica w jakości i końcówkach. Ale grzywkę samą też katuję prostownicą ale myślę, że w sumie przy takiej częstotliwości podcinania jej nie mam aż takich wyrzutów sumienia (:
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
brak witamin moze.
|
|
#21 |
|
pani.dietetyk
|
Ja od paru miesięcy intensywnie dbam o włosy, ale czas "to coś" było nie tak. Olejowałam, odżywiałam, nie prostowałam, ale suszyłam. Odstawiłam suszarkę dwa tygodnie temu i już zaczynam zaważać różnicę
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Jak się używa suszarki za 20 zł należy się liczyć z tym, że nie zawsze suszenia będzie obojętne dla ich kondycji. Ja z racji zajęcia mam możliwość "potestowania" różnych modeli często tych z wyższej półki ale także tych tanich. Wierzcie mi nie trzeba być wysublimowanym fryzjerem, żeby dostrzec różnicę. Jeśli dbasz o włosy - a zaręczam, że warto - i stać Cię na wydatek powyżej 50zł rozglądnij się za sprzętem Babyliss.Na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Jeżeli dysponujesz sumą ok. 200zł warto zainwestować w suszarkę w postaci szczotki obrotowej. Przy tym zawsze trzeba zachować zdrowy rozsądek i umiar - bo tego żaden sprzęt nie zastąpi. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

reszta sięga pasa i nigdy ich nie układam ani nie suszę. Ostatnio zauważyłam dużą różnicę w wyglądzie "wysuszonego" pasma, a resztą włosów - suszarka spowodowała znacznie mniejszy połysk i wyblaknięcie koloru.

) i nie widzę jakiejś strasznej różnicy w kondycji włosów. Trochę oleju na końcówki, trochę serum silikonowego i nie jest tragicznie